Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Halolaj, D-vitamin és cukorbetegség

Az autoimmun cukorbetegség két fajtája rohamosan terjed. Ha időben kezdjük meg a védekezést, kialakulása is megelőzhető, de ha már kész a baj, a károk jelentősen csökkenthetők.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az autoimmun cukorbetegség két fajtája megelőzhető, ill. a károsodás mértéke lassítható.

Az autoimmun cukorbetegségnek két fajtáját ismerjük. Az egyik a gyermekkori vagy 1-es típusú cukorbetegség, amelynek gyakorisága a fejlett országokban folyamatosan nő (You és Henneberg, 2016). Az I-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható, és kezelése sajnos nem küszöböli ki a folyamatos romlást és a későbbi szövődményeket. Ezért minden kisgyermekes, várandós vagy gyermeket tervező anyának mindent meg kéne tennie azért, hogy gyermekét elkerülje ez az autoimmun betegség.

A másik autoimmun típusú cukorbetegség a LADA (Latent Autoimmune Diabetes Of Adults), amely egy lassan kifejlődő autoimmun folyamata, amely ugyanúgy az inzulintermelő bétasejteket pusztítja el visszavonhatatlanul. Sok LADA beteget 2-es típusú cukorbetegnek diagnosztizálnak, elfedve a kórfolyamat egy fontos vonását. A LADA gyanúját az is felkelti, ha a 2-es típusú cukorbetegnek van más autoimmun betegsége is (pl. pajzsmirigy alulműködés) (Laugesen és mtsi., 2015). Mondjuk az orvoslás felől nézve bizonyos értelemben mindegy is, hiszen a kezelés ugyanaz: diabéteszben használt veszélyes gyógyszerek és végül inzulin. A beteg szempontjából azonban nem közömbös a valódi diagnózis, amit a C-peptid mérésével és az autoimmun markerek kimutatásával lehet megerősíteni vagy kizárni. Sok ember, aki hiába fogy le, a cukorértékei a fogyással arányosan nem javulnak, valószínűleg LADA-ban szenved. Az európai cukorbetegek 9%-a LADA típusú (Hawa és mtsi., 2013), és a nem elhízott cukorbetegek 50%-a tartozhat ide (Landin-Olsson, 2002).

De mindezt nem a statisztikai adatok felmondása miatt írom; ezzel csupán jelezni szeretném, hogy sok gyermekről és felnőttről van szó. És a kockázatokat nem statisztikusként kell nézni, hanem egyénre lebontva. Az pedig úgy néz ki, hogy vagy cukorbeteg a gyermek vagy nem; vagy LADA egy felnőtt vagy nem.

A gyermekkori autoimmun cukorbetegség

Egy nagy norvég vizsgálat kimutatta, hogy azon gyermekek között, akik legalább 1 éves korukig minden nap tőkehalmáj olajat kaptak, 26%-kal csökkent az 1-es típusú cukorbetegség kockázata (Stene és mtsi., 2003). A kutatók szerint itt kettős hatásról van szó: mind az omega-3, mind a tőkehalmáj olaj D-vitamin tartalma védőhatást fejt ki, gátolva az autoimmun folyamatokat. Ha az anya már terhessége alatt is fogyaszt tőkehalmáj olajat, a gyermek cukorbetegség kockázata 70%-kal csökken (Stene és mtsi., 2000). Ezt vastagon aláhúzza egy vizsgálat, amelyben 1770, genetikai okokból az 1-es típusú cukorbetegségre fokozott kockázatot mutató gyermeket követtek átlagosan 6 évig. Mérték az autoimmun folyamat megjelenését. Az átlagos omega-3 fogyasztás 1-1.5 gramm/nap volt, de a cukorbetegséggel szembeni védelem dózisarányos volt. Az omega-3 fogyasztás átlagosan 55%-kal csökkentette az autoimmunitás kialakulásának a kockázatát, míg az omega-6 (sütőolajok, margarin) fogyasztása 68%-kal növelte a kockázatot (Norris és mtsi., 2007). Az omega-3 fogyasztása 80%-kal csökkentette annak a kockázatot, hogy legalább két autoimmun marker is megjelenjen. A másik védőfaktor a D-vitamin. Egy hét európai országra kiterjedő vizsgálat dózistól függetlenül, a D-vitamin csecsemőkori adására átlagosan 33%-os kockázatcsökkenést mutatott ki (The EURODIAB, 1999). Ha a dózist is figyelembe vesszük, akkor az újszülötteknek és csecsemőknek adott 2-4000 NE D-vitamin 50%-os védelmet nyújt a fiatalkori cukorbetegség kialakulásával szemben (összefogl: Szendi, 2011). Finnországban az ötvenes években napi 4000 NE D-vitamint adtak csecsemőknek. Mára ez a dózis a tizedére csökkent és az 1-es típusú cukorbetegség ennek hatására ötszörösére nőtt (Harjutsalo és mtsi., 2013).

Mind az omega-3, mind a D-vitamin komoly hatást gyakorol az immunfolyamatokra, és más autoimmun betegségek (rheumatoid arthritisz, szklerózis multiplex) kockázatát ugyancsak jelentősen lecsökkenti (Szendi, 2011).

Számos vizsgálat igazolja, hogy 1-es típusú cukorbetegeknél a vércukorszint stabilitása és szintje erősen függ a D-vitaminszinttől: minél magasabb a D-vitaminszint, annál alacsoynabb a vércukorszint és kisebb az érrendszer károsodása (Savastio és mtsi., 2016; Mohammadian és mtsi., 2015), s ugyanez áll az omega-3 fogyasztására is (Lamichhane és mtsi., 2015).

A felnőttkori rejtett autoimmun cukorbetegség (LADA)

Josefin Löfvenborg és mtsi. (Löfvenborg és mtsi., 2014) az omega-3 fogyasztás és a LADA kockázatát vizsgálták. A LADA betegek a 2-es típusú cukorbetegekhez képest soványabbak, alacsonyabb az inzulinrezisztenciájuk, és C-peptid szintjük is alacsonyabb (A C-peptid szintje megmutatja, mennyi inzulin termelődik.) Úgy találták, hogy a LADA-ban szenvedők jóval kevesebb omega-3-at fogyasztottak, mint az egészséges kontrollok vagy a 2-es típusú cukorbetegek. Mivel viszont az omega-3 fogyasztás 60%-kal csökkentette a LADA kialakulásának a kockázatát, ezért feltételezhető, hogy sokaknál azért alakult ki LADA, mert eleve kevés omega-3-at fogyasztottak. A vizsgálat szerint már napi 0.3 gramm is csökkenti a kockázatot, érdemes mégis jóval többet fogyasztani. Löfvenborg egy későbbi vizsgálata azt is igazolta, hogy napi két adag cukros üdítő (azaz az egészségesnek vélt gyümölcslevek) kétszeresére növeli a LADA kockázatát (Löfvenborg és mtsi., 2016).

LADA esetében a D-vitamin szedése ugyancsak ajánlott, ugyanis egy vizsgálat igazolta, hogy a csak inzulinnal kezelt LADA-betegekhez képest az inzulin mellé D-vitamint is kapó betegeknek sokkal jobban megőrződött a bétasejt funkciójuk, azaz alacsonyabb maradt az éhgyomri és a cukorterheléses teszt során a vércukorszintjük (Li és mtsi., 2009). A D-vitamin bétasejteket védő hatását igazolták 1-es típusú cukorbetegeknél is, úgyhogy mindkét autoimmun cukorbetegségben a kezelés fontos része kének legyen a magas D-vitamin bevitel (Dayal és Sachdeva, 2015).

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a LADA esetében csődöt mondanak az inzulintermelést serkentő gyógyszerek, sőt kifejezetten károsítják a bétasejteket, mert túlmunkára késztetik őket. Ugyanez mondható el a nagy szénhidráttartalmú étrendekre is, amit ráadásul még cukorbetegeknek is ajánlanak a diabetológusok. A LADA megelőzése, ill. szinten tartása csak alacsony szénhidrát tartalmú alacsony glikémiás indexű étrenddel lehetséges (ilyen a paleo). Szokás még ajánlani a bétasejtek védelmében az inzulinpótlás korai megkezdését (mielőtt még a vércukorszint ezt indokolná).Nem igazolódott azonban be, hogy ez megóvná a bétasejteket (Thunander és mtsi., 2011).

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

 • Dayal, D; Sachdeva, N: Preservation of residual beta cell function with vitamin D supplementation in type 1 diabetes. Immunoendocrinology 2015; 2: e1093
 • Harjutsalo V, Sund R, Knip M, Groop PH. Incidence of type 1 diabetes in Finland. JAMA. 2013 Jul 24;310(4):427-8.
 • Hawa MI, Kolb H, Schloot N, Beyan H, Paschou SA, Buzzetti R, Mauricio D, De Leiva A, Yderstraede K, Beck-Neilsen H, Tuomilehto J, Sarti C, Thivolet C, Hadden D, Hunter S, Schernthaner G, Scherbaum WA, Williams R, Brophy S, Pozzilli P, Leslie RD; Action LADA consortium.. Adult-onset autoimmune diabetes in Europe is prevalent with a broad clinical phenotype: Action LADA 7. Diabetes Care. 2013 Apr;36(4):908-13.
 • Lamichhane AP, Crandell JL, Jaacks LM, Couch SC, Lawrence JM, Mayer-Davis EJ. Longitudinal associations of nutritional factors with glycated hemoglobin in youth with type 1 diabetes: the SEARCH Nutrition Ancillary Study. Am J Clin Nutr. 2015 Jun;101(6):1278-85.
 • Landin-Olsson M. Latent autoimmune diabetes in adults. Ann N Y Acad Sci. 2002 Apr;958:112-6
 • Laugesen E, Ostergaard JA, Leslie RD; Danish Diabetes Academy Workshop and Workshop Speakers.. Latent autoimmune diabetes of the adult: current knowledge and uncertainty. Diabet Med. 2015 Jul;32(7):843-52.
 • Li X, Liao L, Yan X, Huang G, Lin J, Lei M, Wang X, Zhou Z. Protective effects of 1-alpha-hydroxyvitamin D3 on residual beta-cell function in patients with adult-onset latent autoimmune diabetes (LADA). Diabetes Metab Res Rev. 2009 Jul;25(5):411-6.
 • Löfvenborg JE, Andersson T, Carlsson PO, Dorkhan M, Groop L, Martinell M, Tuomi T, Wolk A, Carlsson S. Sweetened beverage intake and risk of latent autoimmune diabetes in adults (LADA) and type 2 diabetes. Eur J Endocrinol. 2016 Dec;175(6):605-614.
 • Löfvenborg JE, Andersson T, Carlsson PO, Dorkhan M, Groop L, Martinell M, Tuomi T, Wolk A, Carlsson S. Fatty fish consumption and risk of latent autoimmune diabetes in adults. Nutr Diabetes. 2014 Oct 20;4:e139.
 • Mohammadian S, Fatahi N, Zaeri H, Vakili MA. Effect of vitamin d3 supplement in glycemic control of pediatrics with type 1 diabetes mellitus and vitamin d deficiency. J Clin Diagn Res. 2015 Mar;9(3):SC05-7.
 • Norris JM, Yin X, Lamb MM, Barriga K, Seifert J, Hoffman M, Orton HD, Barón AE, Clare-Salzler M, Chase HP, Szabo NJ, Erlich H, Eisenbarth GS, Rewers M. Omega-3 polyunsaturated fatty acid intake and islet autoimmunity in children at increased risk for type 1 diabetes. JAMA. 2007 Sep 26;298(12):1420-8.
 • Savastio S, Cadario F, Genoni G, Bellomo G, Bagnati M, Secco G, Picchi R, Giglione E, Bona G. Vitamin D Deficiency and Glycemic Status in Children and Adolescents with Type 1 Diabetes Mellitus. PLoS One. 2016 Sep 8;11(9):e0162554.
 • Stene LC, Joner G; Norwegian Childhood Diabetes Study Group.. Use of cod liver oil during the first year of life is associated with lower risk of childhood-onset type 1 diabetes: a large, population-based, case-control study. Am J Clin Nutr. 2003 Dec;78(6):1128-34.
 • Stene LC, Ulriksen J, Magnus P, Joner G. Use of cod liver oil during pregnancy associated with lower risk of Type I diabetes in the offspring. Diabetologia. 2000 Sep;43(9):1093-8. Erratum in: Diabetologia 2000 Nov;43(11):1451.
 • Szendi G: Napfény vitamin. Jaffa, Budapest, 2011.
 • The EURODIAB Substudy 2 Study Group: Vitamin D supplement in early childhood and risk for Type I (insulin-dependent) diabetes mellitus.. Diabetologia. 1999 Jan;42(1):51-4.
 • Thunander M, Thorgeirsson H, Törn C, Petersson C, Landin-Olsson M. ß-cell function and metabolic control in latent autoimmune diabetes in adults with early insulin versus conventional treatment: a 3-year follow-up. Eur J Endocrinol. 2011 Feb;164(2):239-45.
 • You WP, Henneberg M. Type 1 diabetes prevalence increasing globally and regionally: the role of natural selection and life expectancy at birth. BMJ Open Diabetes Res Care. 2016 Mar 2;4(1):e000161.