Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Kris Gunnars:
Hat érv amellett, miért ne higgyünk az egészségügyi hatóságoknak

Az egészségügyi hatóságnak kiváló bűnlajstroma van. Amióta 1977-ben a low-fat (alacsony zsírtartalmú) diéta megbukott, az elhízás és a diabétesz arányszámai az egekbe szöktek. Újabb és újabb bizonyítékok vannak arra, hogy ez a táplálkozásmód nemcsak hatástalan, de egyenesen ártalmas az emberek számára. Az egyre szaporodó vizsgálatok ellenére a fő egészségügyi intézmények és ezek útmutatásai nem látszanak változni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az alábbiakban hat pontban sorolom fel, miért nem bízom az egészségügyi hatóságokban.

1. Sok hatóságot a gyorsétterem hálózattal rendelkező nagy cégek finanszíroznak/támogatnak anyagilag.

Egy tökéletesen működő világban elfogulatlannak kellene lenniük azoknak a szakembereknek, akik az étrendbeli irányelveket meghatározzák, valamint a jövőbeli és jelenlegi táplálkozástudomány szakembereit képezik/oktatják. A tudománynak kellene vezetni őket, nem pedig elavult dogmáknak, politikai nyomásnak vagy anyagi érdekeknek.

Sajnos azonban nem élünk tökéletes világban. Olyan világban élünk, amit a pénz ural, és a jelentősebb nagyvállalatok mindenre kiterjesztik befolyásukat, beleértve az egészségügyi intézményeket is, amelyeknek egészségünket kellene védelmezniük.

Ennek legjobb példája a Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia, a világ legnagyobb táplálkozástudományi szakértőinek szervezete (korábban ADA -Amerikai Dietetikus Szövetségként ismert). Ez a szervezet engedélyezi és oktatja a bejegyzett dietetikusokat, azokat a szakembereket, akiket a végső szaktekintélyeknek tartunk az egészséges táplálkozás kérdéseiben. Ezt a szervezet azonban anyagilag erősen támogatják az silány ételeket gyártó nagyvállalatok.

Íme néhányan a leghűségesebb szponzorok közül:

A Coca Cola, a Pepsico és a Mars cégek hatalmas összegekkel támogatják az akadémiát. Még oktatókurzusokat is indítanak a bejegyzett dietetikusoknak, melyek során azt tanítják, hogy a cukor nem árt a gyerekeknek.

Itt megjegyzem, nagyon sok bejegyzett dietetikus komolyan tiltakozik az efféle érdekellentétek miatt.

(Az is nehezen értelmezhető, hogy a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének partnerei közt miért szerepel kiemelt helyen az Édességgyártók Szövetsége? -Sz.G.)(A sok kritika óta azóta a webszájtról a partnerlista eltűnt.)

2. Még mindig azt állítják, hogy a telített zsír szívbetegséget okoz.

A 20. század közepén jelentős szívbetegség járvány kezdődött Amerikában. Néhány nagyon befolyásos tudós meggyőződéssel állította, hogy a telített zsír, megemelve a vérben a koleszterin szintet, a szívrohamok fő okozója. EZ az "étrend-szív hipotézis" azóta is az étrendi ajánlások sarokköve. Ez okból tanították nekünk, hogy kevesebb húst és zsírt fogyasszunk, növeljük viszont a magas szénhidrát tartalmú táplálékok, pl. gabona, bevitelét.

Ez a hipotézis azonban nagyon gyönge lábakon állt, és mára be is bizonyosodott, hogy nem igaz.

Az elmúlt évtizedekben sok nagy vizsgálat tanulmányozta ezt a kérdést. Egy 21 követéses vizsgálatból álló, összesen 347 747 résztvevő adatait összefoglaló tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy nincsen kapcsolat a telített zsír és a szívbetegségek között (1). Számos más vizsgálat is ezt az eredményt erősíti meg (2, 3).

Az igazság az, hogy a telített zsír valójában a HDL, azaz a „jó” koleszterin-szintet emeli meg, ami valójában csökkenti a szívbetegség kockázatát (4, 5).

A telített zsír az LDL, azaz a „rossz” koleszterin szintet is megváltoztatja: az apró, kis sűrűségű részecskékből álló LDL-ből (nagyon rossz) nagy részecskékből álló LDL (jóindulatú) alakul ki (6, 7, 8).

Az az elgondolás, hogy a telített zsír szívbetegséget okoz, mindvégig mítosz volt. Ennek ellenére, a fő egészségügyi szervezetek még mindig azt állítják, csökkentenünk kellene a zsírfogyasztásunkat.

3. Azokat a szervezeteket, amelyeket nem az ételgyártó cégek támogatnak, a gyógyszeripar támogatja.

Nem csupán a "junk food" vállalatok húznak hasznot abból, hogy az emberekkel egészségtelen ételeket etetnek meg, hanem a gyógyszeripar is. Minél több a beteg, annál több gyógyszert adnak el. Az egyik legfélelmetesebb és leggyorsabban előretörő betegség napjainkban a 2-es típusú cukorbetegség, ami több mint 300 millió embert érint világszerte. Ezt a betegséget főként a helytelen táplálkozás okozza, és együtt jár más életmód betegségekkel, mint pl. a metabolikus szindróma, az elhízás.

Ez a betegség csaknem teljesen gyógyítható. Azok a népek, akik nem a nyugati "junk food" étrenden élnek, nem szenvednek a 2-es típusú cukorbetegségben.
Amerikában az Amerikai Diabétesz Társaság (ADA) hivatott - legalábbis ezt állítják magukról - harcolni a cukorbetegség ellen. Kinyilatkoztatott céljuk, hogy támogassák a kutatásokat, objektív, bizonyíték alapú információkkal szolgálják az embereket.

Dietetikai tanácsaik azonban nem igazán tükrözik ezt az elhatározást. Az ADA javaslata az, hogy a cukorbetegek zsírban szegény, szénhidrátban gazdag étrendet kövessenek. Bárki, még alapszintű biokémiai ismeretek birtokában is, könnyen megértheti, hogy ez miért jelent katasztrófát a cukorbetegek számára. A cukorbetegek nem tudják megfelelően feldolgozni a szénhidrátokból származó glukózt, csak gyógyszerek segítségével képesek vércukorszintjüket lecsökkenteni. Lássuk csak, melyik gyógyszercég mennyit fizet ezért a kitűnő tanácsért:

Az egész valahogy úgy megy, hogy a gyógyszercég fizet az ADA-nak, az ADA sok szénhidrát alapú étrendet javasol a cukorbetegeknek, a cukorbetegek követik a "szakértők" tanácsát, és ettől nagy mennyiségű gyógyszerre és inzulinra van szükségük. A gyógyszercégeknek busásan megtérül az ADA támogatása. Nem az a fickó vagyok, aki hisz az összeesküvés elméletekben. De az a tény, hogy a cukorbetegeknek a szénhidrátalapú étrend a "haláluk", az ADA mégis ezt javasolja nekik, nincs más magyarázat a dologra, mint az "összeesküvés".

A gyógyszerek nem gyógyítják meg a 2-es típusú cukorbetegséget, csupán elfedik a tüneteket. Ezek az emberek gyorsabban öregszenek, megvakulnak, végtagjaikat amputálni kell, vagy szívbetegségben korán meghalnak.

Véleményem szerint a gyógyszercégek pénzét elfogadni és magas szénhidráttartalmú étrendet javasolni az emberiség elleni bűncselekmény, különösen akkor, amikor van más megoldás, ami ingyenes, és tudományosan bizonyított, hogy sokkal jobban működik! (Lásd. a cukorbetegségről szóló írásomat a Paleolit Életmód Magazin első számában. - Sz. G. Egyébként ha valaki megnézi a Magyar Diabetes Társaság honlapját, kilenc gyémánt és arany fokozatú szponzor díszeleg az oldal tetején, az ezüst és bronzfokozatú támogatók már nem fértek ki. Ezzel összefüggésben kell értelmeznünk azt a mondatot is, hogy "Fontos tudni, hogy a betegség jelenleg nem gyógyítható...", miközben a 2-es típusú diabétesz megfelelő étrendre nyomtalanul elmúlhat.)

4. Azt javasolják, mindenki fogyasszon kevesebb zsírt, és több szénhidrátban gazdag ételeket.

A táplálkozástudomány szereti az efféle "mindent egy kaptafára" megoldást. 1977 óta ajánlják ezt az étrendet, és úgy tűnik, valamennyi fő egészségügyi szervezet egyetért azzal, hogy ez az optimális étrend az emberek számára.

Ez az étrend 50-60 % kalória szénhidrátot , 30 % alatti zsírból nyert kalóriát, és 10-15% fehérjét ír elő. Javasolt a kevesebb koleszterin bevitel, kevesebb telített zsír és kevesebb nátrium. Sajnálatos módon a "megengedett zsírok" alatt az igen veszélyes növényi olajokat értik. A cukorfogyasztás korlátozását is javasolják, jóllehet nem olyan lelkesen, mint ahogyan a "veszélyes" zsíroktól óvnak bennünket. Arra ösztönöznek minket, hogy növeljük a gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák, növényi olajak, halak, sovány húsok és alacsony zsírtartalmú tejtermékek fogyasztását. Mivel valamennyi egészségügyi szervezet ezt az étrendet javasolja, azt gondolhatnánk, komoly érvek szólnak hatásossága mellett. Sajnos nem! A zsírszegény diéta kutatására súlyos összegeket költöttek és sok nagy, hosszú távú, randomizált kontrollált vizsgálatot végeztek. Sajnos a vizsgálatok mind ugyanarra az eredményre vezettek … ez az étrend egyáltalán nem működik!

A "Nők Egészsége Kezdeményezés" (Women's Health Initiative), a valaha volt legnagyobb randomizált kontrollált étrend vizsgálat, 48,835 nőt osztott két csoportra. Az egyik csoport az instrukciók szerint zsírszegény étrendet tartott, a másik továbbra is a megszokott nyugati silány étrendet követte.

Hét és fél év után a zsírszegény csoport csupán 0,4 kg-mal nyomott kevesebbet, mint a kontrol csoport és nem volt különbség a szívbetegségek, vagy a rák előfordulás arányában sem (9,10, 11, 12).

Egyszerűbben szólva, ez az étrend 100 %-ban hatástalan!

Egyéb fajsúlyos kontrollált vizsgálatok, mint pl. a MRFIT, vagy a Look AHEAD vizsgálat is azt bizonyítják, hogy ez az étrend egyáltalán nem gátolja meg a szívbetegségek kialakulását (13, 14).

5.Ténylegesen elbátortalanítják azokat, akik más, működő étrendet követnek

Én személyesen meg vagyok győződve arról, hogy a szénhidrátszegény diéta (low-carb, paleo) a lehetséges gyógymód a világ legnagyobb egészségügyi problémáira. 2002 óta több mint 20 randomizált kontrollált vizsgálat vetette össze a low-carb diétát a kalóriacsökkentett zsírszegény diétával. Csaknem valamennyi vizsgálat ugyanarra az eredményre jutott.

Annak ellenére, hogy a low-carb étrend több mint egy évtizede bizonyít, az egészségügyi hatóságok még mindig arcátlanul azt állítják, hogy ez az étrend veszélyes, valamint továbbra is a kudarcot vallott zsírszegény diétát reklámozzák, ami több embernek árt, mint ahánynak használ. (Kivétel a svéd közegészségügy, amely nemrég úgy foglalt állást, hogy a lowcarb a legalkalmasabb a normál testsúly elérésére és megtartására. Az állásfoglalásról itt olvashat. -Sz.G.)

6, Ajánlásukat idejétmúlt tudományra alapozzák.

Valaha azt gondoltam, hogy az egészségügyi szervezetek a legfrissebb vizsgálatokra alapozzák állításaikat. Amikor azonban magam is utánanéztem a szakirodalomnak, rájöttem, hogy tanácsaik éppen ellentétesek azzal, amit a vizsgálatok mutatnak. (Pontosan így jártam én is. -Sz.G.)

Néhány példa:

Sajnos ez csak a jéghegy csúcsa, rengeteg más nevetséges mítosz kering a hivatalos élelmezés-tudományban, amiről már bebizonyosodott, hogy tévedés.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre