Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Halonen, SM:
Hat ok, amiért a halogatás jó dolog

Fordította: Mezei Elmira

Forrás:Halonen, SM: 6 Reasons Why Procrastination is Good For You

Ránézel az órára: délután fél öt. A munkanapodnak már majdnem vége, de a tennivalóid listája még elég hosszú...Elborzadva fedezed fel, hogy a listán olyan teendők is szerepelnek, amelyek már hónapok óta rajta vannak. Többször átrendezted őket a prioritás listán. Sóhajtasz. Tudod, hogy a halogatás győzedelmeskedett feletted. De vajon tényleg így van?

 

A Google adatkezelési elvei

 

Mindenki tudja, hogy a halogatás ellenségünkké válhat, ha visszatart minket attól, hogy azt tegyük, amit akarunk. De gyakran nem ez a helyzet. A halogatás valójában javíthat a produktivitáson és az általános boldogságérzeten, és mindjárt elmagyarázom, miért.

1. Az aktív halogatás serkenti több dolog elvégzését.
Rendben, lehet, hogy pont azt nem fogod elvégezni, amit halogatsz, de ha aktív halogató vagy, akkor az egyéb teendőid listája villámgyorsan rövidül. És mikor az összes többit már elvégezted, akkor csak az az egy marad, amit addig halogattál. És akkor nincs más választásod, azt is meg kell oldanod. (Ha csak ülsz a kanapén, és nem csinálsz semmit, akkor passzív halogató vagy, és itt az ideje, hogy felemeld a hátsód és csinálj valamit!)

2. A halogatás eltünteti a szükségtelen feladatokat.
Lehet, hogy miután már egy ideje halogatsz egy feladatot, ránézel a listádra, és nem érted, hogy miért is van tulajdonképpen rajta. Ez lehetőséget ad arra, hogy újraértékeld a feladatot, és ellenőrizd, hogy még mindig fontos-e megcsinálni. Ha már egy ideje halogatod, akkor lehet, hogy nem is szükséges vagy lényeges már a számodra.

3. A halogatás fényt derít arra, ami a legfontosabb számodra.
Kevésbé valószínű, hogy olyasmit fogsz halogatni, amit szeretsz, és ami számít neked. Ha valaminek az elvégzésével tényleg régóta küzdesz, kérdezd meg magadtól, hogy anno miért is kezdtél bele. A céltudatosság és a szenvedély segíteni fog legyőzni a halogatás problémáját, (vagy felismerni, hogy azért halogatod, mert nem azon próbálsz dolgozni, amin kéne).

4. A halogatás kreatívabbá tesz.
Ha valami nagy és fontos feladat áll előtted, akkor természetes, hogy halogatod, mert annyira ijesztő. Talán nem vagy tudatában, de addig is, amíg aktívan nem dolgozol a megoldáson, az agyad tudat alatt ötleteket gyűjt és információkat dolgoz fel, amelyek felkészítenek a feladatra. Ez azt jelenti, hogy amikor ténylegesen leülsz megírni azt a bizonyos előadást, megtervezni azt a workshopot, vagy összeállítani azt a beszámolót, a fejedben sokkal több ötlet van azzal kapcsolatban, hogy mit tegyél bele.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


5. A halogatás segít jobb döntéseket hozni.
Néha azért halogatsz egy döntést, mert nem vagy benne egészen biztos, hogy számodra mi a megfelelő választás. A józan eszed és az intuíciód két különböző dolgot sugall, és nem tudod, hogy melyikre hallgass, vagy, hogy melyik, mit mond! Ekkor válik a halogatás a megmentőddé, mert nem fogsz meggondolatlanul beleugrani valamibe, ami esetleg számodra nem jó. Időt nyersz, hogy át tudd gondolni az összes opciót, és a pro és kontra érveket. Aztán amikor eljön a döntéshozatal ideje, készen állsz tájékozott és megfontolt alapon dönteni.

6. A halogatás jobb bocsánatkéréshez vezet.
Ha hibát követtél el és bocsánatkéréssel tartozol valakinek, jobb, ha időt adsz neki (és magadnak) a lehiggadásra. Ez segít abban, hogy hiteles bocsánatkérés legyen, ami világossá teszi a megbánásodat, és hogy tanultál az esetből, valamint a hiba elkövetésének okát. A másik félnek is időt ad arra, hogy elgondolkozzon azon, hogy őt hogy érintette az eset, és hogy ezt jobban tudja feléd nyugodt stílusban kommunikálni.

Ideje, hogy ráébredjünk, a halogatás nem mindig az ellenségünk, különösen, amikor aktív halogatásról van szó. Néha az elme és az intuíció halogatás formájában próbál megnyilvánulni, hogy közölje velünk, hogy ne csináljunk valamit, vagy, hogy gondolkozzunk, mielőtt elhamarkodott döntést hozunk.

Ha hozzám hasonlóan Te is egy aktív halogató vagy, akkor kérlek, fogadd ezt el. Öleld magadhoz, hogy több dolgot tudj véghez vinni, hogy el tudj kezdeni odafigyelni arra, amit az intuíciód mondani próbál neked. Öleld magadhoz, hogy elkezdhess azokkal a dolgokkal foglalkozni, amelyek leginkább számítanak neked. És így fogod üdvözölni és beengedni a boldogságot az életedbe.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre