Ross Stokes:
Hogyan csökkenti a liponsav a testzsírt?

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Ross Stokes: How Lipoic Acid Reduces Body Fat.

Egy friss tanulmány szerint az R-alfa-liponsav csökkenti a testzsírt és a testsúlyt, különösen nők esetében - mégpedig étrendbeli vagy testmozgásbeli változtatás nélkül.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Fogyni nehéz

Egy frissen publikált tanulmány szerzői azt találták, hogy egy liponsav nevű vegyület csökkenti a testsúlyt és az testzsír összmennyiségét túlsúlyos, illetve elhízott felnőtteknél, anélkül, hogy ehhez változtatniuk kellett volna az étrendjükön vagy többet mozogtak volna.

Az új vizsgálatban a vegyület R-alfa-liponsav néven ismert biológiailag aktív formáját használták, és azt tapasztalták, hogy a kísérlet végére a résztvevők 26%-ának legalább 5%-kal csökkent a testsúlya. (1) Amikor csak a nőket vizsgálták, a kutatók átlagosan 3,2%-os súlyvesztést és átlagosan 6,5%-os testzsír csökkenést figyeltek meg 24 hét után. A sikeres fogyókúrához általában többoldalú megközelítés szükséges. Ez magában foglal valamilyen kalóriacsökkentett étrendet, több testmozgást és olyan táplálék-kiegészítők szedését, mint a 7-Keto DHEA, a Gynostemma, a zöld tea és egyebek.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az említett kutatás az eredményei arra utalnak, hogy az R-alfa-liponsav hasznos jelölttel bővítheti a súlycsökkentő szerek listáját.

Mi a liponsav?

A liponsav egy, a szervezet által előállított vegyület. Természetes úton a mitokondriumokban, a sejtek "erőműveiben" termelődik, ahol segít a tápanyagok energiává alakításában. De egészen kis mennyiségben megtalálható néhány gyümölcsben, zöldségben és húsfélében is. A liponsav segít a szabad gyökök eltávolításában, de egészségjavító hatása ebben nem merül ki. Tudományos kutatások igazolják, hogy a szájon át szedett liponsav javítja az anyagcserét és testsúlycsökkentő hatása van

Egy elhízott állatokon végzett kísérletben kimutatták, hogy a liponsav hatással van a hipotalamuszra, (2) az éhség- és a szomjúságérzés szabályozásáért felelős agyterületre. Ebben a vizsgálatban azok az állatok, akik liponsavat kaptak, kevesebb táplálékot vettek magukhoz, és az anyagcseréjük is javult, ami drámai súlyvesztést eredményezett.

A liponsav két formában létezik: az "R" forma biológiailag jóval aktívabb, az "S" kevésbé aktív. A kereskedelmi forgalomban kapható étrend-kiegészítők általában 50:50 arányban tartalmazzák az "R" és az "S" formákat. Más szavakkal, 100 mg alfa-liponsav 50 mg biológiailag aktív R-alfa-liponsavat tartalmaz. A fogyasztók szerencséjére a kereskedelmi forgalomban közel két évtizede kapható teljes értékű, önálló R-alfa-liponsav öregedés gátló étrend-kiegészítőként.

Fogyás R-alfa-liponsavval

A Linus Pauling Intézet kutatói az Oregoni Állami Egyetemmel, az Oregoni Orvostudományi Egyetemmel és a Bostoni Orvostudományi Egyetemmel együttműködve egy 24 hetes vizsgálatot végeztek olyan résztvevőkkel, akik túlsúlyosak vagy elhízottak voltak, és magas volt a triglicerid szintjük (?100 mg/dL). A vizsgálati személyek random módon kaptak naponta kétszer 255 mg R-liponsavat vagy placebót hat hónapon keresztül. Az étrendjükben és a testmozgásuk mennyiségében nem volt változás.

A vizsgálat végén a résztvevők 26%-ánál legalább 5%-os testtömeg csökkenést figyeltek meg. Amikor csak nőket vizsgáltak, akkor a 24 hét után átlagosan 3,2% súlyvesztést tapasztaltak, átlagosan 6,5%-os testzsír csökkenés mellett.

A súlyosan elhízott egyéneknél (akiknek a testtömeg indexe nagyobb vagy egyenlő volt 35-tel), szemben azokkal, akik csak túlsúlyosak voltak, szintén javulást tapasztaltak az R-alfa-liponsav hatására. Az ő súlyvesztésük átlagosan 2,4% volt, a testzsír szintjük pedig 4,3%-kal csökkent. A kutatók hipotézise szerint ez a zsírcsökkentő hatás a sejtenergia növekedésével és liponsav- anyagcsere javulással magyarázható. (A liponsav a mitokondriumok működésében fontos szerepet játszik. -Sz.G.)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A Life Extension olvasói tudják, hogy a sikeres fogyáshoz kombinált megközelítésre van szükség. Ennek a kutatásnak az eredményei azt mutatják, hogy az R-alfa-liponsav is hasznos eszköz lehet minden fogyási stratégiában.

Az R-alfa-liponsav javítja az oxidatív stressz markereket

A testzsír- és súlycsökkenés a krónikus betegségek kockázatát is csökkenti. Ebben a friss súlyvesztés vizsgálatban az R-alfa-liponsav az oxidatív stressz bizonyos markereit is javította. Az oxidatív stressz hozzájárulhat krónikus betegségek kialakulásához, a kardiovaszkuláris betegségektől kezdve a rákon át a demenciáig. Az R-alfa-liponsavval kezelt személyek esetében 25%-kal csökkent a vizeletből kimutatható F2-izoprosztan-ok mennyisége, ami a lipidperoxidáció markere. Az antioxidáns génaktivitás 22%-kal nőtt. A testtömeg és testzsír csökkenéssel együtt, ezek a változások a krónikus betegségek kockázatát is csökkenthetik.

Amit tudni érdemes

Súlycsökkenés és a betegségek kockázatának enyhítése liponsavval

A liponsav egy olyan tápanyag, amit a szervezetünk termel, és ami egészen kis mennyiségben megtalálható bizonyos gyümölcsökben, zöldségekben és húsokban.

A liponsav szájon át történő szedése javítja az anyagcserét, és segíthet a testsúly és teljes testzsír csökkentésében.

A liponsav ezen kívül hatásos antioxidáns, csökkenti az oxidatív stresszt, ami számos krónikus betegség velejárója.

A liponsav jelentősen javít a neuropátiás tüneteken (11)

-fokozza a glutathion termelődését, ami a szervezet egyik legfontosabb antioxidánsa (12)

A liponsav az anyagcsere egészségének más paramétereit is javítja, segíti a vércukorszint szabályozását, és visszaállítja az egészséges vérzsír szintet.

A liponsav két formában létezik, az "R" forma biológiailag aktív, az "S" forma kevésbé.

Alfa-liponsav vizsgálatok

A fentiekben ismertetett friss vizsgálat a The Journal of Nutrition-ban jelent meg, és a súlyvesztés tekintetében pozitív eredményt mutatott. Ennek egyik oka, hogy a vizsgálatban 100%-os R-alfa-liponsavat használtak, vagyis a liponsav biológiailag aktív formáját. A leggyakrabban használt mutatók, amiket ilyenkor néznek, a súlyvesztés, az anyagcsere egészség és a krónikus gyulladás markerei.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


1.Súlyvesztés

Az R-alfa-liponsav segít a súlyvesztésben is csökkenti a testtömeg indexet (BMI).

Egy vizsgálatban túlsúlyos és elhízott nőket fogtak kalóriacsökkentett diétára és random módon kaptak hozzá Omega-3 zsírsavat, alfa-liponsavat, a kettő kombinációját vagy egyiket sem. (3) Az a két csoport, amelyek vagy csak alfa-liponsavat kaptak vagy kombinálva Omega-3-mal, szignifikánsan több súlyt vesztettek, mint a kontrollcsoport.

Az egyik érdekes eredmény, amelyre érdemes felhívni a figyelmet, hogy az Omega-3 megakadályozta a leptin szint csökkenését a fogyás alatt. A leptin a jóllakottság érzéséért felelős hormon, amelynek, ha csökken a szintje, azt az agy éhségjelzésnek veszi.

Más szavakkal, ha R-alfa-liponsavval és más étrend-kiegészítőkkel kombináljuk a kalóriamegvonást, az nagyobb mértékű súlyvesztést eredményezhet, mint az étrendváltoztatás önmagában.

Még ennél is jobb hír, hogy a súlyvesztés különösen a zsigeri zsírokat érintette, vagyis azokat, amelyek a hasüregi szervek körül találhatók, és nagyobb kockázati tényezőt jelentenek az anyagcsere és a kardiovaszkuláris betegségek szempontjából. Míg azok, akik nem kaptak kiegészítőket, további zsigeri zsírokat szedtek magukra, az R-alfa-liponsavat szedők viszont átlagosan 6,5%-ot vesztettek belőle.

2.Az anyagcsere egészsége

A metabolikus szindróma nagyban hozzájárul a kardiovaszkuláris betegség kockázatának növekedéséhez, a cukorbetegséghez és más egészségügyi problémákhoz. A súlyvesztés önmagában is csökkenti a kockázatot, az R-alfa-liponsav pedig javítja az anyagcsere egészséget. (8, 9)

Egy 24 vizsgálat eredményeit összegző tanulmány megállapította, hogy az R-alfa-liponsav bevitel pozitív hatással van mind a vércukor-, mind a vérlipid (LDL koleszterin) szintre. Az éhgyomri glukóz- és inzulinszintek szignifikánsan csökkentek az R-alfa-liponsav hatására. Az inzulinérzékenység tesztek és a hosszú távú vércukorszint szabályozás is szignifikánsan javult.

Azoknak a vizsgálati személyeknek, akik R-alfa-liponsavat szedtek, csökkent a triglicerid, a teljes koleszterin és az LDL koleszterin szintjük (utóbbi a "rossz" koleszterin, ami érszűkülethez és kardiovaszkuláris betegségekhez vezet. Az LDL egyetlen veszélyes formája a kisméretű, sűrű cseppek. Az R-alfa-liponsav ennek szintjét is csökkenti (13)).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


3.Krónikus gyulladás

Olyan vizsgálatokat is végeztek, amelyek kimutatták, hogy az R-alfa-liponsav képes csökkenteni a gyulladás markereket.

Egy nemzetközi kutatókból álló csoport nagy meta-analízist publikált a Nutrition & Metabolism című folyóiratban. (10) Ebben arról számolnak be, hogy az R-alfa-liponsav szignifikánsan csökkenti a szisztémás gyulladások különböző markereinek - a C-reaktív fehérjéknek, az interleukin-6-nak és a tumor nekrózis faktor alfának - a szintjét anyagcsere betegségben szenvedő vizsgálati személyeknél.

Összegzés

A liponsav olyan tápanyag tápanyag, amely kis mennyiségben élelmiszerekben is megtalálható, és jelentős hatással van az anyagcserére.

Klinikai vizsgálatok szerint a liponsav segíti a fogyást. Ugyancsak kimutatták, hogy csökkenti az oxidatív stresszt, javítja a lipidek szintjét és a hosszú távú vércukor szabályozást.

Egy friss tanulmány szerint, az R-alfa-liponsav csökkenti a testsúlyt és a teljes testzsír szintet elhízott felnőttek, különösen nők esetében. Ezenfelül javítja a neuropátiás tüneteket és fokozza a szervezet glutathion szintjét.

Az elhízás növeli a krónikus betegségek kockázatát.

Az R-alfa-liponsav ígéretes eszköz lehet testsúly karbantartó programokban való alkalmazáshoz.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Bobe G, Michels AJ, Zhang WJ, et al. A Randomized Controlled Trial of Long-Term (R)-alpha-Lipoic Acid Supplementation Promotes Weight Loss in Overweight or Obese Adults without Altering Baseline Elevated Plasma Triglyceride Concentrations. J Nutr. 2020 Sep 1;150(9):2336-45.

2. Kim MS, Park JY, Namkoong C, et al. Anti-obesity effects of alpha-lipoic acid mediated by suppression of hypothalamic AMP-activated protein kinase. Nat Med. 2004 Jul;10(7):727-33.

3. Huerta AE, Navas-Carretero S, Prieto-Hontoria PL, et al. Effects of alpha-lipoic acid and eicosapentaenoic acid in overweight and obese women during weight loss. Obesity (Silver Spring). 2015 Feb;23(2):313-21.

4. Kim NW, Song YM, Kim E, et al. Adjunctive alpha-lipoic acid reduces weight gain compared with placebo at 12 weeks in schizophrenic patients treated with atypical antipsychotics: a double-blind randomized placebo-controlled study. Int Clin Psychopharmacol. 2016 Sep;31(5):265-74.

5. Koh EH, Lee WJ, Lee SA, et al. Effects of alpha-lipoic Acid on body weight in obese subjects. Am J Med. 2011 Jan;124(1): 85 e1-8.

6. Kucukgoncu S, Zhou E, Lucas KB, et al. Alpha-lipoic acid (ALA) as a supplementation for weight loss: results from a meta-analysis of randomized controlled trials. Obes Rev. 2017 May;18(5):594-601.

7. Namazi N, Larijani B, Azadbakht L. Alpha-lipoic acid supplement in obesity treatment: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Clin Nutr. 2018 Apr;37(2):419-28.

8. Akbari M, Ostadmohammadi V, Lankarani KB, et al. The effects of alpha-lipoic acid supplementation on glucose control and lipid profiles among patients with metabolic diseases: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Metabolism. 2018 Oct;87:56-69.

9. Gosselin LE, Chrapowitzky L, Rideout TC. Metabolic effects of alpha-lipoic acid supplementation in pre-diabetics: a randomized, placebo-controlled pilot study. Food Funct. 2019 Sep 1;10(9): 5732-8.

10. Akbari M, Ostadmohammadi V, Tabrizi R, et al. The effects of alpha-lipoic acid supplementation on inflammatory markers among patients with metabolic syndrome and related disorders: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutr Metab (Lond). 2018;15:39.

11. Vallianou N, Evangelopoulos A, Koutalas P. Alpha-lipoic Acid and diabetic neuropathy. Rev Diabet Stud. 2009;6(4):230-236.

12. Khanna S, Atalay M, Laaksonen DE, Gul M, Roy S, Sen CK. Alpha-lipoic acid supplementation: tissue glutathione homeostasis at rest and after exercise. J Appl Physiol (1985). 1999 Apr;86(4):1191-6.

13. Zhang Y, Han P, Wu N, He B, Lu Y, Li S, Liu Y, Zhao S, Liu L, Li Y. Amelioration of lipid abnormalities by ?-lipoic acid through antioxidative and anti-inflammatory effects. Obesity (Silver Spring). 2011 Aug;19(8):1647-53.