Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Hogyan csökkentse túl magas ösztrogén szintjét?

Fordította, és összeállította: Szendi Gábor

Az idős korban kialakuló magas ösztrogénszint számos veszélyt jelent az egészséágre. Ennek kezelésére számos növényi kivonat kapható, melyeket megfelelő orvosi ellenőrzés mellett érdemes alkalmazni.

Az oldalon található orvosi információk általános tanácsok, nem helyettesítik az orvos személyes és a beteg aktuális állapotához igazodó javallatát.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Mivel a hasi zsírban történik az ösztrogén egy részének az előállítása, a derék körfogat csökkentése fogyás révén óriási egészségügyi előnyökkel jár, többek közt az ösztrogénszint csökkentése révén.(42)

A másik mód az aromatáz enzim gátlása. Ez az, amely tesztoszteronból ösztrogént állít elő. Ezt különféle étrend-kiegészítőkkel lehet elérni. Az aromatáz enzim gátlása önmagában megnöveli a tesztoszteronszintet, hiszen kevesebb alakul át ösztrogénné.

Ahogy a férfiak öregednek, a herék egyre kevesebb tesztoszteront termelnek, önmagában tehát a a tesztoszteron konverziójának megakadályozása nem elégséges a tesztoszteronszint növeléséhez. Ezért érdemes tesztoszteron tartalmú krémet is használni.

Érdemes DHEA-t (dehydroepiandroszteron) szedni, ez egy előhormon, amit a mellékvese termel.

Sem a tesztoszteron bármilyen formájú pótlása, sem a DHEA szedése idős korban nem tanácsos aromatáz enzim blokkolása nélkül, mert különben részben az ösztrogénszintünket fogjuk emelni.

A piacon rengeteg aromatáz enzim gátló kapható, ezek növényi kivonatok. sokszor ösztrogén blokkoló elnevezéssel árulják. Természetesen érdemes laborban megméretni az ösztrogénszintet, mielőtt vakon nekiáll valaki "blokkolni", és ha van egy segítőkész orvos, azzal is érdemes konzultálni.

Hogyan növeljük a tesztoszterinszintet?

1, fogyással

2, aromatáz enzim gátlásával (lásd. lejjebb)

3, cink szedésével 30-60 mg naponta (amúgy is ajánlott a réz ellensúlyozására)

4, DHEA szedésével

5, a dihidrotesztoszteron képződés gátlásával (az 5-alfa-reduktáz enzimet kell blokkolni). Erre fejlesztették ki a finasteridet és a dutasteridet, de ezeket csak orvos írhatja fel.

Természetes 5-alfa reduktáz gátlók:

 • -tökmag olaj
 • -fűrészpálma kivonat
 • -zöld tea
 • -astaxanthin
 • -csalángyökér kivonat
 • -Pygeum Africanum (Afrikai meggy) (utóbbi két növénykivonat aromatáz enzim gátló is).
 • -alfa és gamma linolénsav (ligetszépe olaj, chia mag, lenolaj, borrágófű olaj /borage/)
 • - béta szitoszterolok (növényekből vonják ki, pl. a fűrészpálma egyik hatóanyaga)
 • -kurkumin (kurkuma kivonat)

Ezek kombinált szedése ajánlott, mivel egy-egy kivonat részleges hatású, nem jelent tökéletes védelmet.

6, Tribulus terrestris: a fitness ipar állítja, hogy fokozza a tesztoszteronszintet, a kutatások eddig ember vizsgálatokban ezt nem erősítették meg, de állatvizsgálatok alátámasztják a hatást

7, A tesztoszteron akkor képes hatni, ha nem kötött formában kering a vérben. A SHBG (Sex hormone-binding globulin) mennyisége meghatározza, hogy mennyi kötött és mennyi szabad tesztoszteron kering a vérben.

Az SHBG szintjét lehet csökkenteni pl.

 • - csalángyökér kivonattal
 • -omega-3-al (állati eredetűvel)
 • -sok fehérje fogyasztásával
 • -D-vitamin szedésével

Mivel gátoljuk az aromatáz enzimet? (Ez az enzim tesztoszteronból ösztrogént szintetizál.)

1, Astaxanthin

2, Pygeum Africanum

3, Quercetin, ebből sok van a vörös szőlőmagporban és a szőlőmag kivonatban is

4, A közönséges Champion gomba remek aromatáz-gátló, de a ganoderma is rendelkezik ilyen hatással (ezeket por alakban is árulják)

5, Tongkat Ali

6, Diindolylmethane (DIM) az Indole-3carbinol-ból (I3C) alakul ki az emésztés során. A prosztata védelmét szolgálja az Indole-3-carbinol (I3C) szedése, amit brokkoli kivonatban találhatunk meg. Ez megakadályozza, hogy az ösztrogén a receptorához kötődjön.

Sok más növényi kivonatot hirdetnek úgy, mint amelynek antiösztrogén hatása van, de sajnos sok szer hatása bizonytalan.
Konkrét termék nevet nem írhatok, mert a GVH azonnal lecsapna rám, hogy hatékonynak hirdetek szereket. Arra kérek mindenkit, maga keressen utána, ne nekem írjon. Mindenkinek magának kel eldöntenie, akar-e bármit is szedni a felsoroltak közül, s melyik cég mely termékében bízik meg inkább. Érdemes laborlelet és orvosi tanácsot kérni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre