Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Robert Roy Britt:
Honnan tudhatja, hogy influenzás-e, koronavírusa van, vagy valami egyéb?

Fordította:Váradi Judit

Forrás:Robert Roy Britt: How to Tell If You Have the Flu, Coronavirus, or Something Else

Mivel a megfázásnak és az influenzának sok hasonló tünete van, csaknem lehetetlen különbséget tenni közöttük pusztán a tünetek alapján, állítja az amerikai Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ szóvivője. A Központ mégis jelentős különbségeket jelöl meg a saját maga által kiadott tünetlistán is a tipikus eseteket tekintve.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az új koronavírus (COVID-19) tüneteit valóban nehéz megkülönböztetni az influenzáétól, a kutatók azonban látni vélik az árulkodó jeleket. Az emberek gyakran nem ismerik fel a rövid életű norovírus okozta fertőzéseket (az ételmérgezés és a gyomor-bél hurut egyik leggyakoribb okául szolgáló víruscsoport).

Jól elhatárolható különbségek vannak a különböző vírusfertőzések tünetei között és abban, hogy milyen gyorsan fejlődnek ki

Honnan tudjuk tehát, hogy azonnal orvoshoz kell-e fordulnunk, vagy csak bevackolni magunkat egy jó könyvvel és egy kis csirkehúslevessel? Jól elhatárolható különbségek vannak a különböző vírusfertőzések tünetei között, és abban is, hogy milyen gyorsan fejlődnek ki. Az alábbi táblázat - valamint a napjainkban figyelmet keltő négy vírussal kapcsolatos részletesebb magyarázatok - nem helyettesítik az orvosi diagnózist, mégis segíthetnek annak megítélésében, mivel is állunk szemben. Ha kérdései vannak, aggódik, forduljon egészségügyi szakemberhez ne hagyja, hogy elmérgesedjen a helyzet.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Vírusfertőzés: Mire figyeljünk?

A vírusok a lappangás ideje alatt, a tünetek megjelenése előtt is fertőznek.

 

   NÁTHA

   INFLUENZA

   NOROVÍRUS

   COVID-19

   lappangási idő

1-3 nap

1-4 nap

néhány óra

2-14 nap

   tünetek jelentkezése

fokozatos

hirtelen, gyors

hirtelen, gyors

fokozatos

   a betegség időtartama

7-10 nap

2-7 nap

1-2 nap

nem meghatározott

 

 

 

 

 

   TÜNETEK

 

 

 

 

   torokfájás

gyakran

néha

ritkán

nem meghatározott

   tüsszögés

gyakran

néha

ritkán

nem meghatározott

 orrfolyás, bedugult orr

gyakran

néha

ritkán

nem meghatározott

   köhögés, mellkasi   fájdalom

néha

gyakran

ritkán

gyakran

   fáradtság, gyengeség

néha

gyakran

néha

nem meghatározott

   láz

ritkán

gyakran

néha

gyakran

   fájdalom

ritkán

gyakran

néha

nem meghatározott

   hidegrázás

ritkán

gyakran

néha

nem meghatározott

   fejfájás

ritkán

gyakran

néha

nem meghatározott

   nehéz légzés

ritkán

ritkán

ritkán

gyakran

   hányinger

ritkán

ritkán

gyakran

nem meghatározott

   hányás

ritkán

ritkán

gyakran

nem meghatározott

   hasmenés

ritkán

ritkán

gyakran

nem meghatározott

   hasi fájdalom

ritkán

ritkán

gyakran

nem meghatározott

Megjegyzés: a ritkán előforduló tünetek bizonyos esetekben bármelyik betegségnél megjelenhetnek. Forrás: CDC, Merck Manual, University of Michigan

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Közönséges nátha

Több, mint 200 különféle vírus okozhatja, beleértve a koronavírus-, vagyis közönséges rhinovírus törzseket is. Kellemetlen és meglehetősen gyakori, de ritkán gyöngíti le úgy a szervezetet, mint az influenza.

Gyakoriság

Egy felnőtt évente két-három esetben kapja el a náthát. Kisgyermekek akár évente hat, vagy még több esetben.

Általános tünetei

Fokozatos a kifejlődése, gyakran torokfájással kezdődik, majd tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás, váladékcsorgás a garatban.

Lehetséges szövődmények

A náthának általában nincsenek komoly szövődményei az influenzával összehasonlítva, de okozhat fülfertőzést, sinus fertőzést, illetve még ritkábban hörghurutot, tüdőgyulladást vagy más másodlagos fertőzéseket, amelyek már orvosi ellátást igényelnek. A nátha előidézheti, vagy fokozhatja az asztmát is.

Terjedése

A levegőből, köhögés, tüsszentés hatására, kemény felületekről, fertőzött személlyel való kézfogás vagy közeli kontaktus útján.

Fertőző időszak

Egy-két nappal a tünetek megjelenése előtt és ameddig az összes tünet el nem múlik, a kezdettől kb. két héten keresztül.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Influenza

Az influenzavírusok különféle törzsei - legalább 29 féle alfaj létezik - minden évben sokkal több halálos áldozatot szednek, mint a legtöbb más vírus .

Gyakoriság

Az Egyesült Államok lakosságának kb. 8 százalékát teríti le évről évre az influenza kórokozója. Átlagosan 12-61 ezer amerikai hal meg évente.

Jellegzetes tünetei

Gyorsan bekövetkező 38 C fok feletti lázzal, izomfájdalommal, hidegrázással jelentkezik.

Lehetséges szövődmények

Fül és sinus fertőzések, tüdőgyulladás, romló, krónikus, orvosi kezelésre szoruló állapot, ritkán halál. Mint a többi vírus esetében, az influenza a fiatal és az idős szervezetre jelent veszélyt, valamint a legyöngült immunrendszerű személyekre.

Terjedése

Belégzés útján, köhögés, tüsszentésből eredően, vagy fertőzött személlyel való kézfogás, közeli kontaktus útján, kemény felületekről származóan.

A nátha és az influenza vírusok 15-20 percig életképesek a bőrön, kemény felületeken pedig órákon keresztül.

Fertőző időszak

Egy nappal a tünetek megjelenése előtt, majd 3-7 további napig.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Norovirus

Gyakran helytelenül "gyomorinfluenzának" is nevezik ezt a gyorsan leterítő kórokozót, mely a gyomrot, a beleket hozza gyulladásba, és heves, de általában rövid lefolyású gyomorbél fájdalmakhoz vezet. Az Egyesült Államokban ez az ételmérgezés járvány fő oka - gyakoribb, mint a salmonella vagy az E coli fertőzések, melyeket baktérium okoz.

Gyakoriság

Évente kb 20 millió amerikai, a lakosság 6 százaléka szenved norovírus által okozott gyomor-bél huruttól.

Általános tünetek

A náthától és az influenzától eltérően a norovírus hirtelen, gyakran súlyos, gyakori hányást és/vagy hasmenést okoz,

Lehetséges szövődmények

Súlyos dehidratáció - kiszáradás. Amerikában kb. 400.000 norovírus beteg köt ki a sürgősségi ellátásban, főleg gyermekek esetében. 570-800 beteg hal meg - többnyire gyerekek, idős emberek, illetve legyöngült immunrendszerű személyek.

Terjedése

Közismerten emberi ürülék és hányadék útján (a levegőben terjedő hányáscseppek is ideértendők) Egy gombostűfej méretű cseppecske már elegendő norovírust tartalmazhat, hogy megbetegítsen valakit. Ezt a betegséget gyakran a fertőzött vízzel kezelt élelmiszer okozza, vagy egy étterem, vagy egy fertőzött személy közvetítésével, akár nyers, akár már megfőzött étel készítésekor.

Fertőző időszak

Mielőtt a tünetek jelentkeznek, gyógyulás után akár 2 hétig.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


COVID-19 koronavírus

Az új koronavírus tünetei gyakorlatilag megkülönböztethetetlenek az influenzáétól, állítják a szakemberek, enyhe, sőt alig észrevehető tünetektől kezdve súlyos, halálos végkimenetelig terjedően. A tudósok nem találnak magyarázatot erre, de ilyen széles skála előfordulhat más vírusos betegségek esetében is.

Gyakoriság

Az Egyesült Államokban rohamosan terjed, mint más országokban.

A leggyakoribb tünetek

Láz, köhögés, légzési nehézségek.

Lehetséges súlyos szövődmények

Tüdőgyulladás, súlyos akut légzőszervi probléma, veseleállás, halál.

Terjedése

Levegőn keresztül, cseppfertőzéssel terjed, köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel kerül a környezetbe, kemény felületekről, fertőzött személyekkel történő kontaktus útján. Ezenkívül úgy tűnik, az emberi ürülék is fertőz, amint azt megtudhattuk az Emerging Microbes and Infections újságban Február 17-én közzétett tanulmányból, s azóta több más közzétett vizsgálatból. A kutatók attól tartanak, hogy az ürülék általi terjedés és az a lehetőség, hogy a betegség hasmenést okoz, a gyors terjedést segítheti elő.

Fertőző időszak

Valószínűleg már a tünetek kezdete előtt, de többnyire azután, hogy a tünetek megjelennek. (A pontos részleteket még nem ismeri a tudomány)

A koronavírus tünetek kibontakozófélben

Miután a COVID-19 koronavírus, csak decemberben jelent meg, a Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központnak még meg kell határoznia a három leggyakrabban előforduló tüneten kívüli különböző tüneteket, illetve azok gyakoriságát.

"Jelenleg nem tudunk pontosabb részleteket közreadni, mivel egy sor lehetséges tünet merült fel a COVID-19 vírussal jelentkező embereknél" mondja a Betegségfelügyeleti és Megelőzési Központ szóvivője, Richard Quartarone.

A kutatók azonban nemrég megvizsgáltak 138 előrehaladott állapotban, tüdőgyulladással kórházba került COVID-19 vírussal fertőzött beteget a kínai Wuhan- ban. A vizsgálat, melyet február 7-én a JAMA orvosi szaklapban tettek közzé, az alábbi előzetes adatokra világított rá, megmutatva az egyes tünetek esetében előforduló százalékos arányokat:

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezek azonban a súlyos tünetekkel küzdő betegekre voltak jellemzőek, csaknem a betegek fele már korábban is orvosi kezelésre szorult, például magas vérnyomás, diabétesz és szívbetegség miatt. Így a fenti adatok nem fejezik ki azt, hogy az egészséges szervezetben miként jelentkezik jellemzően a betegség.

A Kínai Betegség Megelőzési Központ által nemrég közzétett kutatás szerint a 44,672 koronavírussal fertőzött eset 81 százalékában enyhe tünetek jelentkeztek, például egy kisebb influenzához, vagy náthához hasonlóak. A vizsgálat arról számolt be, hogy az összes esetet figyelembe véve a halálozási arány 2,3 % volt a járvány epicentrumában, Hubei tartományon kívül pedig mindössze 0,4 %. Összehasonlításképpen az idényjellegű influenzáé kb 0,1 %.

Súlyos tünetek

A tünetek felismerésének ellentmondásaira kell felhívnunk a figyelmet: egyetlen betegség sem produkálja minden egyes személynél vagy esetben ugyanazokat a tüneteket, a náthának, az influenzának és a norovírusnak is rengeteg különböző törzse létezik, különböző hatásfokkal. Az influenzát például nem minden esetben kíséri láz. Ritka tünetek is felléphetnek. A gyerekek, idős emberek és a rossz egészségi állapotban lévő betegek súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak mint mások.

A tucatnyi súlyos tünet közül az alábbiaknál van szükség azonnali orvosi beavatkozásra:

Természetesen sok más betegség is van, ami megjelenésekor nátha-, vagy influenzaszerű tünetekkel jelentkezik, mégis azonnal beavatkozást igényel:

A szezonális allergiák szintén képesek nátha-, vagy influenzatüneteket imitálni. Ezekre gyakran viszkető, könnyező szem jellemző, ami a náthában, inluenzában nem általános. Az allergia nem vált ki fejfájást illetve izomfájdalmakat. És persze az allergia hetekig is eltarthat.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A tudást terjessze, ne a vírust!

A vírusok évmilliókon keresztül úgy fejlődtek ki, hogy mindenek fölött képesek túlélni a vírusgazda testén kívül és egy másik lényt megfertőzni - vagyis vírusszerűen terjednek - egyszerűen a levegőben lebegve egy köhögés vagy tüsszentésből eredő cseppben. Akár már a beszéd is elszabadíthat vírust tartalmazó cseppecskéket, melyek új gazdát keresnek. "Ezek a cseppek azután a közelben tartózkodó ember szájában, vagy orrában kötnek ki, illetve a tüdejében belélegzés útján."

A vírusok az által is terjedhetnek, hogy egy fertőzött ember megérinti az arcát, majd kezet fog valakivel, megfog egy kilincset, vagy ételt készít. A nátha és az influenzavírus 15-20 percig életképes a bőrön és több órán keresztül a kemény felületeken. A COVID-19 vírus napokon keresztül életképes.

Amennyiben úgy érzi, megbetegedett, ha láza van, köhög, tüsszög vagy hány:

Ha súlyosan beteg, vagy a fent felsorolt komoly tünetek bármelyikét tapasztalná, vagy koronavírusra gyanakszik, mivel nemrég a járvány gócpontjának számító területen járt, vagy olyan emberrel érintkezett, akit ezzel a vírussal diagnosztizáltak, akkor azonnal tegye le a csodás könyvet, felejtse el a csirkehúslevest és hívja azonnal a körzeti orvosát!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre