Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Lucija Tomljenovic:
HPV oltások: tények és fantazmagóriák

Fordította: Szendi Gábor

Forrás:Dr. Lucija Tomljenovic: Human papillomavirus (HPV) vaccines: facts versus fiction

 

A Google adatkezelési elvei

 

Nemrég felkértek (azaz Tomljenovic-ot) egy tekintélyes, lektorált lap részéről egy tanulmány véleményezésére. A lap nagyobb részét a japán kormányzat és a japán egészségügyi hatóságok kritikájának szentelték, mivel Japánban leállították a HPV oltás aktív ajánlását.

A szerzők az egész cikken át a "feltételezett áldozatok teátrális hisztériáját" és a japán médiát hibáztatták; utóbbi gyaníthatóan azt a benyomást keltette, hogy a HPV oltást követő mellékhatások az oltás következtében alakultak ki, míg a szerzők azt állították (csakis szubjektív vélekedésük szerint, nem pedig bármiféle objektív adatra alapozva), hogy a mellékhatások véletlen egybeesések és minden ezzel ellentétes feltételezés egyszerűen a nyíltan érzelmi húrokat pengető "oltásellenes" csoportok terméke.

Szemben a szerzők állításával, mi azt szűrtük le az orvostudományi szakirodalomból, hogy a HPV oltás után világszerte (beleértve Japánt is) jelentett mellékhatások mintázata figyelemre méltóan hasonló. Nevezetesen, a leggyakoribb tünetek az autonóm idegrendszer (a szervezet működését szabályozó idegrendszeri ág) működési zavarára mutatnak, ami nem pszichoszomatikus betegség, mint ahogy hétköznapian mondogatják.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Ezek a tünetek a következők: ortosztatikus intolerancia és Poszturális Orthosztatikus Tachycardia Szindróma (POTS) (a felálláskor hirtelen leeső vérnyomás miatti ájulás, ill. kótyagosság /"könnyűfejűség"/, fáradtság, verejtékezés, remegés, szorongás, szívverés érzés, állásközben ájulás közeli állapot), súlyos, nem migrénszerű fejfájás, intenzív krónikus fáradtság, fokozott alvásigény, gondolkodási zavarok, gyomor-bélrendszeri tünetekből fakadó rossz közérzet, a test bármely pontján jelentkezhető neuropátiás fájdalmak, izomgyengeség, fonákérzések/fokozott fájdalomreakció. Egy, Martínez-Lavín és mtsi.[1] által nemrég közölt tanulmány ilyen tünetekről számolt be 45 személy esetében, akik 13 különböző országból származtak. Továbbá, az autonóm idegrendszer zavarára utaló ezen tünetcsoportról egymástól függetlenül számolt be Kinoshita és mtsi.(40 eset) [2], a Frederiksberg Kórház Dr Louise Brinth vezette csoportja (35 eset) [3], és a Danish Medical Journal (53 eset) [4] valamint számos más kutatócsoport írt le egyedi eseteket [5, 6].

Az együtt járás természetesen nem azonos az oki kapcsolattal. Ezt harsogják újra és újra az oltóanyaggyártók és különféle egészségügyi és felügyeleti szervek. Azonban hol van az a pont, amikortól már felelőtlenség figyelmen kívül hagyni az együtt járást, különösen akkor, amikor növekvő számban dokumentálja ezt világszerte az orvosi szakirodalom?

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ráadásul, kezdenünk kell valamit azzal a kínos ténnyel is, hogy a HPV oltások hosszú távú előnyeit ez idáig nem igazolták, s ez olyan tény, amit a kézirat szerzői pontosan tudtak. Egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a HPV oltások akárcsak egyetlen méhnyakrákot is megelőztek volna, és a 10 éven túli védőhatást sem igazolták mindmáig. Másfelől viszont világszerte, folyamatosan egyre szaporodnak a súlyos mellékhatásokról szóló beszámolók. Ha a HPV oltási programokkal világszerte felhagynának, nem alakulna ki méhnyakrák krízis, mivel a HPV oltások se nem jobbak, sem nem biztonságosabbak a létező, méhnyakrákot megelőző és kezelő módszereknél. Az oltásokkal ellentétben, a Pap kenetlevétel vagy a rákmegelőző állapotban lévő méhnyakrák szövetek eltávolítása nem jár megnyomorító autoimmun vagy neurológiai betegségekkel.

Röviden, álljon itt két pont a HPV oltások általános hatásával kapcsolatban:

1, Zéró bizonyíték van arra, hogy a HPV oltások ténylegesen megelőznének méhnyakrákot. Ehelyett a klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a HPV oltások kivédhetnek egyes rákmegelőző léziókat, melyeket a HPV-16 és a HPV-18 vírusfertőzések okoznak. Ez egy része azon fertőzéseknek, amelyekről tudjuk, hogy oltástól függetlenül is spontán megoldódnak [7-9]. Valójában azok az optimista feltevések, miszerint a HPV oltás (még ha bizonyítottan hatásos is volna a méhnyakrák ellen, mint azt állítják) 70%-ban csökkentené a méhnyakrák előfordulását -mint azt oly gyakran állítják a vakcina gyártók-, eltúlzott és valótlan állításokon alapszik [8, 10, 11], ugyanis az oltások olyan fertőzéseket előznek meg, amelyek leggyakrabban spontán is megszűnnek.

E vonatkozásban, Gerhardus és Razum német szakértők a következőket jegyezték meg [11]:

"Az új HPV oltásokba vetett megalapozatlan bizalom vezetett ahhoz a benyomáshoz, hogy szükségtelen ezeknek az oltásoknak a hatásosságát tényleges en ellenőrizni."

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"A Német Oltás Bizottság hiányosan ellenőrizte ezeknek az oltásoknak a védőhatását és ez befolyásolta azt a döntést, amely újra élesztette a HPV oltást Németországban, és valószínűleg ez vezetett oda is, hogy sok orvos hamis feltevések alapján ajánlotta az oltást."
"A döntések az egészségpolitika szintjén és az egyén szintjén is megtévesztésen alapultak."

2, Még ha bizonyítottan hatásosak volnának is tényleges méhnyakrákos esetekben, akkor is valószínűtlen, hogy a HPV oltások bármilyen hatást gyakorolnának arra, hogy a méhnyakrákos esetek gyakorisága a már bevezetett rendszeres szűréssekkel elért szinthez képest tovább csökkenjenek. Ezek a szűrő programok, nem úgy, mint a HPV oltások, a fejlett országokban bizonyítottan több mint 70 %-kal csökkentették a méhnyakrákos halálozási arányt [12,13].

Különösen azért, mert a bevezetett rendszeres szűrési programok a méhnyakrák halálozási arányát a fejlett országokban, beleértve az USA-t vagy Nyugat Európát, 100 000 főre vetítve 1-2 esetre csökkentette [14]. A méhnyakrák éves előfordulási gyakorisága 5-10 fő 100 000 főre vetítve [14]. A HPV oltások ezt az arányt tovább már nem tudják csökkenteni. Pl. az USA-ban a méhnyakrák szűrés következményeként a méhnyakrák gyakorisága évi 8/100 000-re csökkent méhnyakrák [15]. Úgy becsülik - feltéve, hogy a HPV oltások élethosszig hatásosak és minden nő be van oltva- hogy szűrés nélkül Cervarix oltás esetében 100 000 főre 9.5, a Gardasil esetében pedig 14 méhnyakrák fejlődne ki évente [15]. A szűrést HPV oltással kombinálva nem várható, hogy szignifikánsan alacsonyabb legyen a méhnyakrákban évente megbetegedett nők száma. Kommentálva ezeket az eredményeket a szerzők (Harper és Williams) A következőket jegyezte meg [15]:

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"Meglehet ez nem az az információ, amely hatással lenne a megnövekedett oltási kedvre, de inkább hat arra, hogy az orvosoknak ne legyen céljuk a vakcinák árusítása".

Bár a méhnyakrákkal leginkább sújtott országok profitálhatnának a HPV oltásból (már ha bizonyítva lenne a hosszútávú hatékonyság) a méhnyakrák szűrés még akkor is szükséges lenne a méhnyakrák sikeres menedzseléséhez. Figyelemreméltó tanulmány Indiából, Gupta és munkatársaitól [16], amely azt jelzi, hogy a harmadik világban valóban a szűrés és nem a HPV oltás volna a megoldás a méhnyakrák lecsökkentésére. Egy további kommentben, a HPV elleni tömeges oltás Indiában való bevezetésének logikájáról, Gupta és munkatársai a következőket írták [17]:

"Az, hogy India képtelen volt egy hatásos méhnyakrák szűrő programot létrehozni, az egy hatalmas közegészségügyi kudarc volt - de nem mentség nők millióinak tömeges oltására a hatásosság megfelelő bizonyítása nélkül".

"Tény, hogy a méhnyakrák gyakorisága az elmúlt évtizedekben csökkent és ez a folyamatos csökkenés jól dokumentált számos indiai népesség-nyilvántartáson alapuló ráknyilvántartásban és nincs okunk azt hinni, hogy ez a csökkenés váratlanul megtorpanna az oltáspártiak vágyai ellenére sem. "

"Bizonyság erre, hogy első ízben, a méhnyakrák előfordulási gyakorisága és halálozása egész Indiában előbb csökkent le, mint a mellráké. És az is jól dokumentált ténykérdés, hogy ez a csökkenés a rendszeres szűrés vagy tömeges oltás nélkül is bekövetkezett. Van, aki csak azt a helyzetet tudja elképzelni, hogy az oltás több évtizeddel ezelőtt be lett vezetve, és a csökkenés könnyedén ennek a beavatkozásnak tulajdonítható"

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"A méhnyakrák keletkezése (akárcsak minden ráké) egy komplex, többtényezős folyamat, amely többféle kórokozót és környezeti tényezőt feltételez - a HP vírusok csak egy mozaikdarabja az egésznek. E tény megértésének kudarca (vagy szándékos elködösítése)a lényege a vakcinapártiak abbeli értetlenségének, hogy képtelenek elfogadni azt, hogy a HPV oltástól független tényezők is képesek következetesen lecsökkenteni a betegség előfordulási gyakoriságát." "Mi azon a megfontolt véleményen vagyunk, hogy Indiában az egészségügyi politikát tervezők megfogadják azt, hogy e kérdésben független véleményeket vegyenek alaposan fontolóra, amelyeket nem befolyásoltak a vakcinagyártók, akik készen állnak arra, hogy sokat keressenek azon, ha az oltást széles körben bevezetik.

Összefoglalva, az oltási programok kontextusfüggőek. A méhnyakrákból eredő halálozás a rendszeres szűrési programmal rendelkező országokban évente 1-2 fő 100 000 nőre vetítve. Ilyen országoknak nincs szüksége ilyen oltásra, hacsak nem bizonyítják be a hosszú távú klinikai hasznosságát. A HPV oltással kapcsolatos döntés személyes döntés, nem olyan típusú, amit a közegészségügy érdekében kell meghozni. A HPV a fertőzések 95%-ban nem egy halálos betegség; és az az 5% is felismerhető és kezelhető még rákmegelőző állapotban [18].

Mindezek nem oltásellenes állítások, sokkal inkább józan megfontolások. Nincs józan érv arra, hogy egészséges fiatal személyt kitegyünk olyan oltás kockázatának, aminek nincs hosszú távú előnye.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

[1] Martinez-Lavin M, Martinez-Martinez LA, Reyes-Loyola P. HPV vaccination syndrome. A questionnaire-based study. Clin Rheumatol 2015; 34:1981-3.
[2] Kinoshita T, Abe RT, Hineno A, Tsunekawa K, Nakane S, Ikeda S. Peripheral sympathetic nerve dysfunction in adolescent Japanese girls following immunization with the human papillomavirus vaccine. Intern Med 2014; 53:2185-200.
[3] Brinth LS, Pors K, Theibel AC, Mehlsen J. Orthostatic intolerance and postural tachycardia syndrome as suspected adverse effects of vaccination against human papilloma virus. Vaccine 2015; 33:2602-5.
[4] Brinth L, Theibel AC, Pors K, Mehlsen J. Suspected side effects to the quadrivalent human papilloma vaccine. Danish medical journal 2015; 62:A5064.
[5] Blitshteyn S. Postural tachycardia syndrome following human papillomavirus vaccination.Eur J Neurol 2014; 21:135-9.
[6] Tomljenovic L, Colafrancesco S, Perricone C, Shoenfeld Y. Postural Orthostatic Tachycardia With Chronic Fatigue After HPV Vaccination as Part of the "Autoimmune/Autoinflammatory Syndrome Induced by Adjuvants": Case Report and Literature Review. J Investig Med High Impact Case Rep 2014; 2:2324709614527812.
[7] Haug C. The risks and benefits of HPV vaccination. JAMA 2009; 302:795-6.
[8] Tomljenovic L, Spinosa JP, C.A. S. Human Papillomavirus (HPV) Vaccines as an Option for Preventing Cervical Malignancies: (How) Effective and Safe? Curr Pharm Des 2013;19:1466-87.
[9] Tomljenovic L, Shaw CA. Too Fast or Not Too Fast: The FDA's Approval of Merck's HPV Vaccine Gardasil. J Law Med Ethics 2012; 40:673-81.
[10] Gupta S, Kerkar RA, Dikshit R, Badwe RA. Is human papillomavirus vaccination likely to be a useful strategy in India? South Asian journal of cancer 2013; 2:193-7.
[11] Gerhardus A, Razum O. A long story made too short: surrogate variables and the communication of HPV vaccine trial results. J Epidemiol Community Health 2010;64:377-8.
[12] Harper DM, Nieminen P, Paavonen J, Lehtinen M. Cervical cancer incidence can increase despite HPV vaccination. Lancet Infect Dis 2010; 10:594-5; author reply 5.
[13] Lippman A, Melnychuk R, Shimmin C, Boscoe M. Human papillomavirus, vaccines and
women's health: questions and cautions. CMAJ 2007; 177:484-7.
[14] Tomljenovic L, Shaw CA. Human papillomavirus (HPV) vaccine policy and evidence based medicine: Are they at odds? Ann Med 2013; 45:182-93.
[15] Harper DM, Williams KB. Prophylactic HPV vaccines: current knowledge of impact on
gynecologic premalignancies. Discov Med 2010; 10:7-17.
[16] Cerami C, Corbo M, Piccolo G, Iannaccone S. Autoimmune neuromyotonia following
human papilloma virus vaccination. Muscle Nerve 2013; 47:466-7.
[17] Gupta S, Kerkar RA, Dikshit R, Badwe RA. Author's reply: Is human papillomavirus vaccination likely to be a useful strategy in India? South Asian J Cancer 2014.
[18] Pellegrino P, Carnovale C, Pozzi M, Antoniazzi S, Perrone F, Salvati D, Gentili M, Brusadelli T, Clementi E, Radice S. On the relationship between human papiloma virus vaccine and autoimmune diseases. Autoimmunity Reviews 2014.