Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Chris Kresser:
A húgyúti fertőzések gyógyszermentes kezelése és megelőzése

Forrás: Chris Kresser :Treat and Prevent UTIs Without Drugs 2012 szept. 28

Fordítás, kivonat: Mezei Elmira

Az ősz és a hűvösebb, nedvesebb idő beálltával megnő a felfázás esélye. Akinek hajlama van hólyaghurutra vagy egyéb húgyuti problémára, az tudja, hogy ősszel érdemes fokozottan odafigyelni a megelőzésre. A krónikus hólyaghuruton nem segít a gyógyszeres kezelés, de vannak jól bevált, természetes alternatívák. Ezek közül néhányat mutat be Chris Kesser amerikai integratív medicina szakember, akupunktúrás kínai orvos, a paleo életmód híve. A cikk segítséget nyújthat a krónikus húgyúti problémák hátterének megértésében, és a megfelelő, káros mellékhatások nélküli kezelés megtalálásában.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A húgyúti fertőzések a második leggyakoribb fertőzéstípus az Egyesült Államokban. Okozhatja nem megfelelő higiénia, meggyengült immunfunkció, túlzott antibiotikum használat, a spermicid krémek, vagy a szexuális aktus. A leggyakoribb ok azonban, ami a húgyúti fertőzések 90%-ért felelős, az a béltraktusból átkerülő E-coli baktérium.

Aki már életében átélt húgyúti fertőzést, az bármit megtenne, hogy még egyszer ne kelljen. A saját bőrömön sosem tapasztaltam, de a pácienseim leírásából tudom, hogy a fájdalom, a csípő, égő érzés, a hányinger, a véres vizelet mennyire le tudnak gyengíteni, és azok, akik krónikus húgyúti problémákkal küzdenek, már a fertőzéstől való félelem elegendő bizonyos aktivitások elkerüléséhez. Bizonyos esetekben a rendszeresen visszaesőknél még konkrét okot sem lehet megállapítani, ami egyrészt frusztráló, másrészt félelmetes.

Szerencsére létezik néhány természetes kezelési mód, amely nagyon hatékonyan működött a pácienseim körében. Van, aki teljesen meg tudott szabadulni a problémától. Ezek a kezelési módok nem recepthez kötöttek, nem drágák, és gyógyszermentesek. Lehet, hogy az orvosa nem ismeri őket, de remélem, ez a cikk segíteni fog abban, hogy ezentúl teljesen elkerülje a húgyúti fertőzéseket, vagy legalábbis jelentősen lecsökkentse a gyakoriságukat és a súlyosságukat.

Sztenderd kezelés

Az orvosok általában antibiotikummal kezelik a húgyúti fertőzéseket, aminek a típusa és a kúra időtartama az Ön egészségi állapotától és a vizeletben talált baktérium típusától függ. Ezeknek az antibiotikumoknak a használata gyakran szükségtelen, és hosszútávon problémákhoz vezethet, mert tönkreteszik a hasznos baktériumokat is, amelyek a patogén baktériumok elszaporodását gátolják. A hosszútávú antibiotikum használat rezisztens baktérium törzseket eredményez, mint pl. a belekben élő E-coli, amely, ha a húgyutakba kerül, onnan nagyon nehéz kiirtani, és súlyos vese és hólyag gyulladást okozhat.

Ezen kívül az antibiotikumok semmit nem tesznek a fertőzés kialakulásának megelőzésére. Tehát, míg a gyógyszeres kezelés rövidtávon jobbnak tűnhet, hosszútávon nem szüntetik meg a fertőzéshajlamot, sőt, súlyosabb epizódok jöhetnek létre, mintha soha nem szedtünk volna antibiotikumot.

Természetes gyógymód és megelőzés

D-Mannóz

A D-mannóz messze a leghatékonyabb táplálék-kiegészítő a húgyúti fertőzések kezelésére valamint megelőzésére is. Felépítése a glükózhoz hasonló, a D-mannóz természetesen előforduló cukor, amely sokféle gyümölcsben megtalálható, pl. az almában, az kék és a vörös áfonyában. Ez az összetevő az oka, hogy a vörösáfonya levet gyakran ajánlják hólyaghurut kezelésében kiegészítőként, de sokkal könnyebb a megfelelő mennyiséget bevinni, ha D-mannóz formájában szedjük. A D-mannóz hatékony, mert hozzátapad az E-coli baktériumhoz, ami a baktériumok egymáshoz tapadását eredményezi, amelyek így képtelenek a húgyutak belső falán megtapadni. Így a vizelettel könnyedén el tudnak távozni a szervezetből

A D-mannóznak, még nagy dózisban sincs semmilyen nem kívánt mellékhatása, és nem úgy kerül az anyagcserébe, int az egyéb cukrok, tehát cukorbetegek vagy a cukrot más okból kerülők is nyugodtan szedhetik. Gyerekek és idősek is nyugodtan használhatják. A tünetek enyhülése már másnapra bekövetkezhet, de 48 óra elteltével általában a tünetek nagy része javul vagy megszűnik. Ezen kívül, ha akkor szedjük be a D-mannózt, amikor valami miatt leginkább esélyes, hogy hólyaghurutot kapunk, pl. nemi aktus előtt, vagy egy hosszabb antibiotikum kúra alatt, ezzel akár meg is előzhetjük a problémát. Ez különösen a húgyúti fertőzésekre hajlamos egyéneknek nagy segítség, akik szeretnének félelem nélkül részt venni az élet normális tevékenységeiben.

A D-mannóz tipikus dózisa húgyúti fertőzés kezelésére 500 mg, kapszula vagy por formájában. Ezt az adagot egy pohár vízben kell bevenni, két-három óránként, öt napig. A tünetek enyhülése után is érdemes folytatni a kúrát, hogy a baktériumok biztosan kiürüljenek a húgyutakból. Ez a dózis megelőzésképpen is szedhető.

A D-mannóz hatékonyságát nem igazolják szakmailag lektorált kutatások, a klinikai és az anekdotikus tapasztalat azonban azt mutatja, hogy nagyon hatékony, mind az akkut mind a krónikus fertőzések kezelésében. (a pubmed adatbázisában számos D-mannózzal végzett kísérlet olvasható, amely pozitív eredményekről számol be)

A krónikus húgyúti fertőzések alternatív terápiája

A D-mannóz egyik korlátja, hogy csak az E-coli baktérium által okozott fertőzéseknél hatékony. Igaz, hogy ez a baktérium felelős a húgyúti fertőzések 90%-ért, de a maradék 10% nem profitál a kezelésből. Ezekben az esetekben olyan táplálék kiegészítőket kell használnunk, amelyek segítenek megbontani a biofilmeket.

A biofilmek felgyülemlett mikroorganizmusokból és extracelluláris termékeikből alkotott olyan strukturált közösségeket, amelyek az urogenitális traktus falához tapadnak. A biofilm kialakulása rendkívüli mértékben megnehezítheti a fertőzések kezelését, mivel a kezelés befejése után hamarosan újraépül. (Ez biztosan ismerős azoknak, aki egy hólyaghurutra kapott antibiotikum kúra után néhány napig valóban jobban lettek, ám utána minden kezdődött elölről.) A patogén biofilmek antibakteriális rezisztenciája az egyik fő oka, amiért egy komolyabb húgyúti fertőzésen átesett személy hosszútávon hajlamossá válhat a visszaesésre. Ha a biofilmtől nem szabadulunk meg teljesen, a fertőzés előbb-utóbb visszatér.

Ez az oka, amiért a biofilm megzavaró anyagok segítséget nyújthatnak a visszatérő fertőzések megoldásában. Az általam ajánlott biofilm megbontó termékek az InterFase Plus a Klaire Labs-től, valamint a Biofilm Defense a Kirkman cégtől. Ezek olyan specifikus enzimeket tartalmaznak, amelyek képesek megzavarni a patogén kórokozókat beágyazó biofilm mátrixot, és feloldani a legtöbb kóros biofilm cukrokból és fibrinekből álló összetevőjét. A biofilmek szétrombolása segít a megfelelő intim higiénia ellenére újra és újra kialakuló húgyúti fertőzések gyakoriságának csökkentésében.

A Lauricidin egy másik olyan táplálék kiegészítő, amely segíthet, különösen a nem E-coli okozta fertőzések kezelésében. Lauricidin (a monolaurin szabadalmazott formája) anti-virális, gombaellenes, és anti-bakteriális hatású, amely kizárólag a patogén baktériumokat támadja meg, a bélrendszer jótékony baktériumflóráját nem. Nagyon hatékony a gram pozitív baktériumok ellen, különösen a Streptococcus, a Staphylococcus, a Corynebacterium, a Listeria, a Bacillus, és a Clostridium. Hatásmechanizmusa, hogy megzavarja a baktérium sejtmembránjának integritását, blokkolja a kóros DNS megkettőződést, és segíti az immunrendszert a patogének elpusztításában.

A Nattokináz egy másik olyan enzim, amely képes feloldani a biofilmeket. A natto fermentálása során képződő baktériumok hozzák létre. Ez a fehérjebontó enzim segíthet a biofilmek fibrinfehérjéinek lebontásában, amelyek a biofilm struktúráját fenntartják. Fibrinlebontó hatása miatt nagyon fontos, hogy a nattokináz táplálék kiegészítőket orvosi ellenőrzés nélkül nem szedi olyan ember, aki vérzékenységben szenved, Warfarint, aszpirint, vagy egyéb véralvadást gátló gyógyszert szed.

Az Apolaktoferrin (vagy lacktoferrin) ugyancsak ajánlható visszatérő húgyúti problémák esetén. Ez a multifunkcionális fehérje az immunrendszer egyik antimikrobális komponense, és a belső védelem része, főleg a szekréciókban és a nyálkahártyák felületén található. A Lactoferrin biofilm kialakulását gátló hatása kimutatható. Hatásmechanizmusa, hogy hozzákapcsolódik a vashoz, és a baktériumot arra készteti, hogy "vándoroljon" keresztül a felületeken, ahelyett, hogy sejthalmazokat és biofilmet alkosson. Egy egereken végzett vizsgálatban kimutatták, hogy a vesében és a hólyagban lévő E-coli baktérim koncentrációja a kontroll csoporthoz képest jelentősen lecsökkent 24 óra alatt az orális laktoferrin kezelésre.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre