Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor
Influenzaoltástól narkolepszia? Mit úsztunk meg?!

Tanulságok a jövőre nézve

Mi már csak bosszankodva nevetünk azon, hogyan járatta le magát a WHO és a magyar közegészségügy a 2009-2010-es influenza "világjárvány" kapcsán, de sokan vannak, akik életük végéig emlékezni fognak. Ők azok, akik súlyos károsodást szenvedtek az oltástól. De korai az öröm, akkor mázliból nem a Pandemrixet kaptuk. De az eset bármikor megismétlődhet velünk is.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Jól emlékszünk a 2009-2010-es H1N1 hisztériára, melynek során az elvakult közegészségügyünk minden eszközt bevetett, csakhogy az oltóanyagból felhalmozott raktári készletet elhasználhassa. Talán arra is emlékszünk, hogy az egész H1N1 világjárvány egy nagy blöff volt, s fény derült arra is, hogy a WHO szakértői komoly pénzeket söpörtek be az oltóanyagipartól és az antivirális szereket gyártó cégektől azért a rémhírért, miszerint 2 milliárd megbetegedés várható. Arra már talán kevésbé emlékezünk, hogy a WHO azután is fenntartotta a legerősebb riasztási fokozatot, miután kiderült, hogy a déli féltekén 1000 emberre jutott 1-2 megbetegedés, azok is jelentéktelen tünetekkel jártak. A magyar közegészségügy élenjárt a buzgóságban, szaktekintélyeket vetettek be, akik el is vállalták a számukra bizonyára hálás feladatot. A közegészségügyi propaganda a lakosságot megfélemlítéssel, a "rémhíreket" (értsd. ellenvéleményt) terjesztőket fenyegetéssel próbálta "jobb belátásra" bírni. Szabályos népi ellenállási mozgalom alakult ki az oltással szemben, s sokan a webszájtomról kiinduló hírek alapján inkább a D-vitaminban kezdtek bízni. Ma is ez az igazán hatékony védekezési mód, nem csak az influenza ellen, de más légúti fertőzésekkel szemben is. (Bővebben: lásd. Napfény vitamin könyvem).

Nem csak a népi ellenállásnak, de a szerencsének is köszönhető, hogy Magyarországot elkerülte az a rémisztő fordulat, ami az engedelmesebbnek bizonyuló finn, svéd, izlandi, francia és angol népességet sújtotta. Összesen 46 országban 30 millió vakcinát adtak be. A mi mázlink, hogy nekünk más oltóanyagot "dobott ki a gép".

Az EU-n belül a felhasznált oltóanyagok kétharmada a Pandemrix volt, némely országban, pl. Finnországban ez volt az egyedüli elérhető oltóanyag. Finnországban az oltottság 52%-os volt, de a fiatal korosztály körében a 10-14 évesek közt elérte a 81%-os oltottsági szintet is (Nohyne és mtsi., 2012). De a világért sem akarnék EU ellenesnek tűnni, mert legközelebb majd a mi fuser oltóanyagunk okoz majd valami bajt, és az EU-s oltóanyag lesz a biztonságos.

A Pandemrix tartalmazott egy AS03 adalékanyagot, amelynek célja az volt, hogy fokozza az oltás által kiváltott védekező immunválaszt. Az oltást a GlaxoSmithKline fejlesztette ki még 2006-ban a H5N1 madárinfluenza ellen. Az oltóanyagot akkor engedélyezték, amikor a WHO a kamu világjárványt bejelentette. Az újfajta oltóanyagot úgy harangozták be, hogy az új utakat nyit a védekezésben, mert a mutálódó vírussal szemben is védelmet nyújthat.

2010-ben a finn és a svéd közegészségügyi szervek vizsgálatot indítottak, mert fel merült a gyanú, hogy az oltás 6-7-szeres kockázatot jelent a 20 év alattiak körében a narkolepszia kialakulására. Már ez is súlyos kockázatot jelzett, de mint kiderült, ez csak a jéghegy csúcsa volt.

A narkolepszia jelenleg kezelhetetlen autoimmunbetegség, amelyet egész napos súlyos aluszékonyság, minden előzmény nélkül kialakuló alvásroham és izomtónus vesztés jellemez. Ez túl az életminőség romláson, rendkívül veszélyes, hiszen bármilyen élethelyzetben álomba zuhanással és összeeséssel járhat (Partinen és mtsi., 2012). Gyakori a nappali hallucináció, az alvási paralízis (lásd. írásomat az alvási paralízisről), az éjszakai alvási zavarok. A betegség gyökeres az orexin nevű hormonszerű idegi ingerületátvivő anyag termelődésének lecsökkenése (erről itt olvashat). A narkolepsziára egy génmutáció hajlamosít, azonban a védőoltást megelőző időszakban Finnországban 100 000 tizenhét éves közt évente 0.31 új esetet diagnosztizáltak. Az oltást követő időszakban ez az arány 5.3-re, azaz 17-szeresre nőtt (Partinen és mtsi., 2012). Bár Pertinen és mtsi. 54 esetből következtettek a 17-szeres növekedésre, teljesebb statisztikák szerint valójában 121 finn fiatal lett az oltás hatására narkolepsziás, ami kb. 38-szoros kockázatnövekedést jelent (Marfelt, 2012). A svéd fiatalok közt 200 új narkolepsziás esetet ismertek fel (Kelland, 2013). Eddig Európában 800 esetet azonosítottak be, de nyilván nem minden esetet jelentenek. Az európai népesség 25%-a hordozza a narkolepsziára hajlamosító génváltozatot, és harminc millió oltásból, az arányokat nézve kevésnek tűnik a 800 eset.


Forrás: Partinen és mtsi., 2012)

A fenti grafikonon jól látszik, hogy a különböző korcsoportok eltérő érzékenységet mutattak az oltóanyagra.

Emmanuel Mignot, a narkolepszia elismert kutatója kezdetben népszerűvé vált a GlaxoSmithKline-nál, mert egy Kínában lefolytatott vizsgálatában arra következtetett, hogy nem az oltóanyag, hanem maga a H1N1 fertőzés okozza a fokozott narkolepszia kockázatot. Igaz, Kínában nem a GlaxoSmithKline oltóanyagát használták, de akkor is jól hangzik. A cég ettől belelkesült és most támogatja Mignot-t, hogy vizsgálódjon tovább, hátha nekik kedvező lesz a kutató végkövetkeztetése. Majd meglátjuk, mi lesz a vége, mindenesetre a kutató a Reutersnek nagy merészen azt nyilatkozta, hogy szerinte nem kétséges, hogy a Pandemrix okozta számos országban a narkolepszia megnövekedett gyakoriságát. De aztán óvatosan hozzátette: "Senki nem akar a következő Wakefield lenni". Mint ismert, Andrew Wakefield-et kiüldözték a világból is, mert azt állította, az MMR autizmust okoz. És ismerve az oltóanyagipar és a gyógyszeripar módszereit, nem az a kérdés, Wakefieldnek igaza van-e vagy sem, hanem az, hogy a kérdést egyáltalán fel merte vetni. Mignot lehet, hogy előre jelezte, lehet, hogy megfutamodik. Ilyen fenyegetettség árnyékában elég nehéz lesz ugyanis az igazságot nem is csak kideríteni, hanem még ki is mondani. Mert az igazság a Pandemrix esetében nyilvánvaló, de már megtanultuk, hogy az igazságnak nem sok köze van a hivatalos nyilatkozatokhoz. Mindenesetre a magyar közegészségügy példát vehetne a finn és svéd közegészségügyi szervekről, akik nem eltussolni akarták az ügyet, hanem buldogként ráharaptak és feltárták a tényeket. Nálunk valahogy ez az attitűd nem jellemző, legtovább nálunk szokás forgalmazni a halálos mellékhatások miatt külföldön már betiltott gyógyszereket. Megértem, valahogy szabadulni kell a raktárkészletektől.

Az ügynek természetesen nincsenek felelősei, a felelősség ilyen ügyekben kézen-közön elpárolog. Mindenki mossa kezeit, ő csak kifejlesztette, ő meg csak tesztelte, ő csak megvette, ő csak beadta, és az a sok icike-picike meg narkolepsziás lett.

Van tanulsága a történetnek. Az egyik, hogy ne fogadjunk el idegen bácsiktól és néniktől influenza védőoltást, még ha szerintük az az életünket mentené is meg. A másik: ismerjük meg az influenza elleni védekezés százszor hatékonyabb módszerét: a magas D-vitaminszintet. A kívánatos vérszint a minimum 40-50 ng/ml, de az sem baj, ha magasabb. Ne feledjük, a D-vitaminhoz mindig kell magnézium és K2 vitamin is. Amíg a védőoltást akár ingyen is ránk akarják tukmálni, a vitaminokat egyelőre saját pénzünkön kell megvenni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

Irodalom

  • Kelland, K.: Insight: Evidence grows for narcolepsy link to GSK swine flu shot. Reuters, Jan 22, 2013 (web: http://www.reuters.com/article/2013/01/22/us-narcolepsy-vaccine-pandemrix-idUSBRE90L07H20130122 letöltve 2013 okt. 20)
  • Marfelt, B: Vaccine-skandale: Mange b?rn p?f?rt uhelbredelig hjernesygdom 20. feb 2012. (web: http://ing.dk/artikel/vaccine-skandale-mange-born-pafort-uhelbredelig-hjernesygdom-126818. letöltve 2013. okt. 20)
  • Nohynek H, Jokinen J, Partinen M, Vaarala O, Kirjavainen T, et al. (2012) AS03 Adjuvanted AH1N1 Vaccine Associated with an Abrupt Increase in the Incidence of Childhood Narcolepsy in Finland. PLoS ONE 7(3): e33536. doi:10.1371/journal.pone.0033536
  • Partinen M, Saarenpãã-Heikkilã O, Ilveskoski I, Hublin C, Linna M, et al. (2012) Increased Incidence and Clinical Picture of Childhood Narcolepsy following the 2009 H1N1 Pandemic Vaccination Campaign in Finland. PLoS ONE 7(3): e33723. doi:10.1371/journal.pone.0033723