Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Hogyan váljunk gyorsan Internetfüggővé?

Megjelent: Internet Kalauz 2001 november

 

A Google adatkezelési elvei

 

Túl normális vagy? Nem vagy egyedül a problémáddal. Uncsi, mi? És ma egyáltalán nem is sikkes, kell valami kis patológia, mert ma ezt hívjuk eredetiségnek. Az eredetiségnek persze számos lehetősége van. Ma már elavultnak tekinthetők azok a barbár módszerek, hogy sokat tanulni, híres felfedezőnek, tudósnak, művésznek lenni, stb. Már egy haladás volt, amikor az újkor küszöbén minden művészpalánta arról álmodozott, hogy tüdőbeteg lesz, és majd szánakozó, együttérző szalonokban sorvad el, s remélhetőleg félbe maradt zseniális regényére (festményére, kottájára) borulva találják meg kihűlten is hamvas testét. Aztán később divatba jött az alkoholizmus, a kábítószer túladagolásban vagy az eszeveszett száguldozásban való meghalás. De hát ugye, ez még mindig csak egy szűk kisebbség privilégiuma volt. Ma azt gondoljuk, mindenkinek joga van ahhoz, hogy életében tragikus fordulat álljon be, hogy megjelenjen egy nagy szenvedély, amely fiatal életét és bontakozó zsenijét derékba töri.

A fejlődés megállíthatatlan

A technika fejlődése mára megoldotta ezt a problémát: az új, a mindenki számára elérhető demokratikus önsorsrontó lehetőség az internetfüggés. Állj közénk, légy Te is internetfüggő! Olcsó, minden idődet kitölti, ha offlájn vagy, álmodozhatsz róla, és tisztára be fogsz gerjedni, amikor a gép közelébe kerülsz. Másnap kimerült és életunt lehetsz a munkában, vagy a suliban; az nagyon jól tud állni. Majd tisztelettel vegyes borzongással összesúgnak a hátad mögött... Tudod milyen jó tragikus sorsúnak lenni, akibe annyi reményt fektettek, és most mindez szertefoszlik? És nem kell vonat alá vetned vagy halálra döfködnöd magad. Csak minden nap hazarohansz, beülsz a gépbe és kezdődhet a mámor. Mindezt még jobb már a munkahelyen kezdeni. Már nem kell manuálisan, egyedi tervezésben tönkretenni az életedet! Mi megmutatjuk, hogyan teheted, csak választanod kell. El sem tudod képzelni, milyen választékosan lehetsz Internetfüggő. Rövid ismertetőnkben megmutatjuk, hogyan tudsz gyorsan és hatékonyan Internetfüggővé válni, hogyan tudsz ellenállni a gyógyulási lehetőségeknek, és hogyan tudod megtalálni a Te egyéniségednek legmegfelelőbb internetfüggési technikákat.

Tanfolyam kínálatunk

1, Cyberszex-függés. Ezt elsősorban azoknak ajánljuk, akik gátlásosak, félelmeik vannak a szexszel kapcsolatban, esetleg csúnyának és visszataszítónak tartják magukat. Nagyon fontos hinni abban, hogy ezen nem lehet segíteni. Fontos, hogy semmi olyat ne olvass, ne hallgass meg, ami feloldhatná félelmeidet, vagy gátlásaidat! Ha valaki azzal jön, hogy nem vagy csúnya és Te így kellesz neki, azonnal rúgd ki! Ha kapcsolatban, házasságban élsz, azt fokozatosan tedd tönkre! Gondolj a köztetek fennálló szex nehézségeire, hasonlítgasd össze partnered méreteit a szexsiteok díszpéldányaival! Elégülj ki, amilyen gyakran csak tudsz, nehogy megkívánd párodat! Tudod hány válás van a cyberszex miatt? Ha mások tönkre tudják tenni a kapcsolatukat, neked is menni fog! Persze ha pedofil, szadista meg miegyéb vagy, nyert ügyed van. Az Interneten legalább 350-400 000 adult site van, ezek közt biztos találsz kellően mocskos élvezeti helyeket.
Ha lány vagy, pláne családanya, külön ajánljuk Neked a szexchat-roomokat; a felmérések szerint a nők sokkal jobban kedvelik ezt a függési formát. Úgy kezd, hogy először csak fel-felugrasz, fecsegsz, majd később észrevétlenül kezdd úgy érezni, hogy valóságos kapcsolataidnál egyre fontosabbak ezek a virtuális kapcsolatok! Ezután szépen építsd le barátaidat, ha vannak gyerekeid, ne törődj velük, majd pécézz ki magadnak egy pasit, hívd félre egy privát csevelyre, meglásd igen gyorsan sikerül majd egymásba szeretnetek! Annyira meg fogjátok érteni egymást, mint még soha senkivel. Ha ügyes vagy, végül meg is szökhetsz vele, s ha egy kis szerencséd van, az illető tényleg férfi. Kifosztásodról és végső megalázásodról már neki kell gondoskodnia. Sajnos néha ezek a cyberrománcok igazi szerelembe torkolnak, de szerencsére sokkal több a csalódás, kifosztottság. Ha mégis szerelem lenne belőle, ne ess kétségbe, kezdj el újra chattelni.
Végül a bizonytalan nemi identitásúaknak ajánljuk az ellenkező nemű szerepek mögé bújást, mert nincs annál izgalmasabb, mint másokat orruknál fogva vezetni, s közben identitásunk végleg össze tud kuszálódni.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


2, Persze, ha nem érdekel a szex, az nem akadály, a chatroom azért még alkalmas kapcsolataid romba döntésére. Jó esélyeid vannak, ha a hétköznapi életben egy nullának, egy folytatásos kudarcsorozatnak érzed magad. Első számú szabály: nem szabad semmit tenni azért, hogy javuljon a helyzet. A függés kialakításának ez az alapja; ha ezt megszeged, pl. reális sikereket keresel az Életben (fúj, de undorító szó), lőttek a függésnek. A technika egyébként ugyanaz, lényeg, hogy magad is csodálkozzál majd, hogy egy nap már nem tudsz meglenni többé a chattelés nélkül. Az igazán eredeti függőknek sikerül elérni, hogy kirúgják őket munkahelyükről vagy iskolájukból, de ezért keményen meg kell dolgozniuk.

3, Szeretsz játszani és nyerni? Remek. Akkor Te még lehetsz elveszett ember. Egyrészt szenvedélyesen elmerülhetsz szerepjátékokban úgy, hogy már semmi ne érdekeljen. Csak a hülyék gondolják, hogy élvezetesebb az offlájn világ. Hol lehetsz az offlájn világban harcos, sárkányölő, miegymás? A másik lehetőség a függés kialakítására a különféle szerencsejátékok felfedezése. Ha elsőre nem élvezed, nem baj, csak kitartás. A cigire sem volt könnyű rászokni. Addig-addig játssz, mígnem elkap a hév! Ne félj, az agyban a játék izgalmától olyan anyagok termelődnek, amitől egyre kínzóbb lesz, amikor nem játszhatsz. Jól vagyunk kitalálva. Lopd el szüleid hitelkártyáját, vagy adj el mindent otthonról! Szüleidnek kötelessége majd megbocsátani. Ja és fontos, hogy legyél ingerült, ha környezeted korlátozni akar szenvedélyedben! Téged csak ne akarjanak megmenteni! Ezért kezdj el hazudozni, éjszaka szedjél serkentő tablettákat, így sokkal gyorsabban ki tudsz készülni, mint a kis jól nevelt úrigyerekek, akik este 11-kor ágyba bújnak, és a másnapi kényszermunkáikról álmodoznak.

4, Kutatóknak, szellemileg élénk és érdeklődő, de magukba forduló komoly emberek számára is van ajánlatunk. Itt az emberi kíváncsiságra ill. az információhiány okozta szorongásra építhetjük fel stratégiánkat. Egy kis kényszeresség, perfekcionizmus meggyorsíthatja a függés kialakulását. Először is, valamiért kezdjen el érdekelni egy kérdés! Még jobb, ha olyan a munkád, hogy nagy pénzek, a vállalat sikeressége, vagy a Te tudományos ambícióid múlnak azon, hogy a megfelelő információt megtaláld. Ha ezzel megvagy, gyűjtsél iszonyú sok információt a netről, de közben állandóan legyél bizonytalan abban, hogy ez elég-e. Gondolj arra, hogy a következő linkre kattintva, vagy a keresőbe egy még jobb kulcsszó kombinációt beírva, valami nagyon fontosat fogsz találni, ami alapvetően megváltoztat mindent! Sokszor a legfontosabb információ a keresőkben megadott húszezredik oldalon van. Nézd át hát mindegyiket! Meg kell tanulnod érezni azt a kínzó érzést, hogy "nem tudom mi az, de még valami hiányzik", ja és hogy ne tudj dönteni! Gondolj a konkurenciára, mások sikereire, képzeld el, hogy ha most nem sikerül megtalálni azt a valamit, névtelen, szegény, megkeseredett kisnyugdíjas leszel egyszer. Hacsak...?! és kattints rá a következő linkre!

5, Ha lázadó, vagy paranoid természet vagy, esetleg már kicsi korodtól szerettél másoknak ártani, anyagi veszteséget okozni, egyszóval utálod ezt a csordába vegyülő, együtt bőgő népséget, akik mindig éppen azt ünneplik, akit kell, mindig azt szeretik, amit diktálnak nekik, élik az előregyártott életüket, nos akkor ne is menj tovább. Neked a hacker-cracker-internetanarchista tanfolyamunkat ajánljuk. Kezdetben meg kell elégedned a mások által írt vírusok letöltésével és terjesztésével, már ez is jó időtöltés. Aztán beletanulsz; megannyi kalóz-site keres munkatársakat. Milyen jó elképzelni, ahogy a nyálas pofájúak gépe szétmegy az e-mailedtől, ahogy kétségbeesetten futkosnak, ahogy tönkre megy többévi munkájuk. Vigyázzanak jobban, nem? Végülis, mi csak a biztonsági résekre mutatunk rá. Persze meg kell tanulnod cracker-hacker-englisül, and u'l b a hcr! És akkor érezheted majd azt a megmámorosító hatalmat és erőt, hogy bárkivel bármit megtehetsz.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az internetfüggővé válás útja persze rögös, de megéri. Ha eléred célodat, beléphetsz a virtuális szabad világba, megszabadulsz az offlájn világ kicsinyes, fojtogató, állandó alkalmazkodást igénylő világától, s cserébe a határtalan lehetőségeket kapod.
A rögös úton azonban sok megpróbáltatás vár rád. Tudnod kell, hogy ezt az offlájnosok betegségnek tekintik. (Ugye a "látó" a beteg a Vakok országában.) Messze kerüld el, pl. az olyan oldalt, mint www.egeszsegtar.hu/services/articles?f=show&aid=20000901132225 ahol az úgynevezett "tüneteket" leírják. Úgyebár tünet az, amilyen a nekünk nem tetsző kisebbség.

Ha az interneten találtad meg az igazi szexet, messze kerüld el a tanácsadó szájtokat, ahol olyan ökörségeket hordanak össze, hogy a szorongásaid elől menekülsz a magányos szexbe, és inkább relaxációval, viselkedésváltozással kéne próbálkoznod.
Nincs abban semmi rossz, írja a pornóoldalalak átal fenntartott független szájt a cyberszex függésről szóló cikkében, hogy az emberek szeretik a szexet, ezért nem hibáztathatók sem ők, sem az ezt kiszolgáló adult site-ok. Hogy egyesek függeni kezdenek, hát legyen az az ő bajuk, nem igaz? Egyébként, ha adult site-ot akarsz indítani, itt lehet venni is, bérelni is. Rengeteg hely van, ahol kiokosítanak, mindenhol a cyberszex ócsárlása a vezérmotívum. Hogy így tönkretesz, meg úgy kirúgnak a munkahelyedről. Csak ezek egyet felejtenek el! És ha nekünk ez a célunk? Mint az alkoholistának, aki röhög a markába, hogy őt meg akarják menteni, miközben azért iszik, mert elege van a megmentőiből. Persze van "other voice" is: egy szájton egy beférkőzött ügynökünk elterelő hadművelettel mindenkit megnyugtat, hogy nem kell bolhából elefántot csinálni, csuda izgi, ha egy 60 éves tehén 20-nak adhatja ki magát. Savanyú a szőlő, aszondja az ügynökünk. Virtuális identitás? Miért, neked van igazi is?

Haggyanak má' minket!

Apropó, a függővé válás rögös útján foxynak kell lenned, mert egy csomó statisztika jelent már meg, hogy a munkahelyről letöltött oldalak csak 20-30%-a munkával kapcsolatos, s a főnökök kezdenek begőzölni; kirugdossák az embereket. Na, nem mintha ez baj volna, de minél később buksz le, annál tovább lóghatsz ingyen onlájn. Ha meg baj van, csak hivatkozz arra, hogy neked jogod van "átnevelő" programban részt venned, hiszen a bajt (közben ugye "ha-ha-ha") a melóhely hozta rád az Internet hozzáféréssel! Hát lehet minket hibáztatni? Naná, hogy nem.
Ha akarsz röhögni aggályoskodó pszichológusokon, azért találsz ilyen helyeket is. Ezek itt olyanokkal riogatnak, hogy vége a kapcsolatoknak, hogy elveszítjük az identitásunkat, meg hogy ez az egész ál-intimitás, virtuális közösség, meg mifene. De hát mit gondolnak ezek, viccből vagyunk mi internetfüggők? Hát pontosan ezt szeretnénk elérni. Hogy elidegenedjünk, hogy tönkremenjünk, hogy leépüljünk. Hát tessék minket megmenteni, de ígérjük, vadul ellenállunk. Ezért vagyunk függők, beeee! Egy másik, tudományos megalapozottsággal aggódó site lényegében egy buzgó nőci felméréseit és vizsgálatait adja közre, valamint kezelési lehetőséget kínál. Tudod, sokaknak ez megélhetési forrás: ezek a jóemberek is internetfüggők, csak ők fizetést kapnak azért, hogy minket kutatnak. Mint a kommandós, aki a jó oldalon öl. Ilyen buzgómócsing a http://psychcentral.com/netaddiction/ elkövetője is, csupa todományos cikk, kezelési elvek, higgadt kétségbeesés. Hasonló húrokat penget egy ürge az about.com-nál. Ő az úgynevezett "normális" internetezésről szól.
Ugye a "normális" azt jelenti, hogy lefojtod magad, ellenállsz annak, amit legszívesebben csinálnál, mert neked úgynevezett "céljaid" vannak. Élvezel valamit, de aztán szigorúan a kezedre ütsz: nana, kezded élvezni. Az élet nem arra való. Most tessék olyat csinálni, ami szenvedés. Na nem, mi nem erre vagyunk kitalálva. Nekünk, internetfüggőknek nincsenek már céljaink, hacsak az internetezés maga nem. A társadalom a felelős, mert ilyenné tett minket. Mi ártatlanok vagyunk, mi betegek vagyunk, mi akaratnélküli bábok vagyunk, nem? Egyébként én annyira szeretek "akaratnélküli" lenni, mert akkor azt csinálhatok, amit akarok.
Végső soron elmondhatjuk, hogy táborunk egyre növekszik, ma az internetezők 5-10%-át függőnek becsülik, reméljük ez az arány tovább fog nőni, de ez rajtad is múlik. Nem elég keseregni, valamit tenni is kell az offlájn helyzet romlásáért.

Nyikordult az ajtó!

Hú, de most mennem kell, hajnalodik, apám ilyenkor szokott kitántorogni a rötyire és mindig bekukkant hozzám, jól alszom-e, nem kell-e betakarni. Édi, nem? Most megyek az offlájn ágyamba, de álmaimban mindig onlájn leszek.

Ui: Tanfolyamanyagunk sok éves, azóta az internetfüggés mozgalma hatalmasat fejlődött. Ma már nem kellenek alantas ösztönök, a hírnév hajszolása, vagy világundor a függés kialakításához. Elég egy valós vagy vélt probléma, mondjuk "depresszió", "meddőség", "egészség", "csengőhang", erre létrehozunk egy topikot, oszt mindent bele, éjt-nappallá téve tanácskozunk, bíztatjuk egymást, bizalmas infókat továbbítunk, hogy ez az áter, meg az a doki a szakma csúcsait döntögeti, és ő a szuperman a szakmában. Az új módi a fórumozás, a függés oka, hogy talán holnap mondja meg valaki a tutit, na meg, hogy jó dolog, ha az emberre végre figyel valaki. Figyel? Nem biztos, de az illúzió megvan. Ha beszélsz, látod a másik arcon az unalmat. Ha írsz, csillogó tekinteteket képzelhetsz el olvasóid szemüregében. De mert ez a szájt is üzemeltetett egy antidepresszáns fórumot, hát muszáj a félreértések elkerülésére hozzátenni: mindennek van árnyoldala és haszna. Amíg egy fórum nem öncélú, nem konzerválja, hanem segíti a problémák megoldását, addig jó. Függéssé akkor válik, amikor emberek éveken át az életük megváltoztatása helyett írogatnak a változtatás szükségességéről. Speciel az antidepresszáns fórum nem ilyennek tűnik, oda olyan emberek írnak, akik valóban meg is változtatják életüket. Ellenpéldaként említhetném a www.bura.hu -t, ahol benyomásom szerint sokan azt akarják igazolni, hogy muszáj antidepresszánsokat szedni, muszáj a mellékhatásokat elviselni, mert ez a sorsunk, a depresszió agyi anyagcsere betegség, nincs mese.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre