Lauren Tanabe:
Ketamin és depresszió

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Lauren Tanabe: Ketamine Is Revealing a New Understanding of Depression and the Brain

Szakemberek szerint a ketamin segíthet megérteni a depresszió biológiai okait, és egy napon talán a gyógyítását is lehetővé teszi

 

A Google adatkezelési elvei

 

Azt, hogy végül a ketaminhoz fordultam, egy 20 éves történet előzte meg. Úgy éreztem ugyanis, hogy most már mindenképpen valami új kezelési módra van szükségem.

A Celexa, a Lexapro, az Elavil és a Cymbalta csak néhány azoknak a gyógyszereknek a sorában, amelyek nekem nem segítettek megküzdeni az agyamban levő démonokkal. Ráadásul a depressziómhoz idővel szorongás és pánikrohamok is társultak. És az, hogy közben anya lettem, csak tovább rontott a helyzeten. A pszichiátereim azonban továbbra is ugyanazokkal a típusú gyógyszerekkel tömtek. Hiába tiltakoztam, hogy ezek nem működnek, ők állították, hogy mindegyiket ki kell próbálni.

Szinte az összes antidepresszáns a depresszió úgynevezett monoamin-hipotézise alapján van legyártva, amit a múlt század ötvenes éveiben találtak ki. Eszerint a depressziót az okozza, hogy az agyban bizonyos kémiai hírvivő anyagoknak, az ún. monoamin neurotranszmittereknek, mint amilyen a szerotonin, a dopamin vagy a noradrenalin, túl alacsony a szintje. Ezért a gyógymód egyszerű: emeljük meg az említett neurotranszmittereknek a szintjét az agyban, és a depresszió elmúlik.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A gyógyszerek, amelyeket ebből a célból írnak fel, különböző kategóriákba sorolhatók, ilyenek a szelektív szerotonin visszavétel gátlók (SSRI-k), a szerotonin és noradrenalin visszavétel gátlók (SNRI-k), a régebbi triciklikus antidepresszánsok (TCA-k) és a monoamin-oxidáz gátlók (MAOI-k). A hatásuk pedig valamikor a három hét és több hónap közötti időintervallum után jelentkezik.

A gond az, hogy ezek a gyógyszerek csak az emberek kb. felénél működnek. (Leginkább a placebóra reagálók közt. -Sz.G. megjegyzése)

Ezért aztán nem meglepő, hogy a tipikus antidepresszánsok sok emberen egyáltalán nem segítenek. A STAR*D, az egyik legtöbbet idézett és legátfogóbb vizsgálat a leggyakrabban használt antidepresszánsokkal kapcsolatban rámutat, hogy az emberek több mint felének több különböző gyógyszer kipróbálása után is megmaradtak a tünetei (1). "És sokan közülük visszaesők voltak; ami arra utal, hogy az antidepresszánsok nem úgy működnek, ahogy eredetileg hittük" - mondja Robert McClure, MD, a pszichiátriai tanszék docense az Észak-Karolinai Egyetem Orvostudományi Karán.

Amikor az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) az említett antidepresszánsokat engedélyezte, akkor a rendelkezésre álló adatok alapján ezek a szerek még hatásosnak tűntek - mondja. "De mikor a vizsgálatokat ismételten elvégezték, illetve valóban tudományos alapokra helyezték, vagyis nem a nagy gyógyszergyárak saját protokollját követték, melynek elsődleges célja az FDA-engedély megszerzése, akkor kiderült, hogy a kezelések messze nem olyan hatékonyak, mint eredetileg gondoltuk."

A monoamin hipotézis meghaladása

A hagyományos, monoamin neurotranszmittereket megcélzó gyógyszereken kívül ketaminnal, illetve pszichedelikus szerekkel is szokták kezelni a depressziót. A ketamin farmakológiai szempontból nem a pszichedelikus, hanem a fájdalomcsillapító szerek közé tartozik, de okozhat hallucinációt, illetve disszociatív zavarokat, az agyra gyakorolt hatásuk tekintetében pedig lehetnek átfedések is a kettő közt, ahogy erre Carlene MacMillan, MD, pszichiáter, a Brooklyn Minds egyik alapítója és igazgatója rámutat.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az olyan szerek, mint a ketamin, már rövid idő alatt is képesek fokozni a neuroplaszticitást, gyorsítani a regenerálódást, erősíteni az idegsejtek közti kapcsolatokat, illetve segítik az agy áthuzalozását. Ezen kívül elnyomják az agy nyugalmi hálózatát (DMN), vagyis azokat az agyterületeket, amelyek az introspekcióért (a gondolatok megfigyeléséért) és a figyelem elkalandozásáért felelősek. A pszichedelikus szerek egy alternatív megközelítéséről olvashatunk Michael Pollan How to Change Your Mind (Hogyan változtassuk meg a gondolkodásunkat) című könyvében, amelyben a szerző az agyat egy havas hegyhez hasonlítja, amely tele van szánkónyomokkal. Ebben az analógiában a szánkók a gondolatok. Idővel a szánkónyomoknak egy része annyira kimélyül, hogy nagyon nehéz másik úton lecsúszni a hegyről. Ezek a mély vájatok a leggyakrabban használt idegpályák, amelyek történetesen éppen a Nyugalmi Hálózaton vezetnek keresztül. A pszichedelikus szerek pedig úgy működnek, mint a friss hó, amely eltünteti a korábbi vájatokat, lehetővé téve, hogy új, másfele vezető utakat (gondolatokat) válasszunk, és új vájatokat hozzunk létre.

A friss hó metaforát az én klinikai pszichológusom is használta a ketamin hatásának a leírására; a szer lehetővé teszi új idegpályák létrejöttét, és megváltoztatja a gondolkodásunkat. "Próbáljon ehhez a dologhoz nem félelemmel, hanem kíváncsisággal közeledni" - tanácsolta.

A ketamin sok mindent megváltoztat

A ketamin nem új gyógyszer. Az 1960-as években fejlesztették ki, és a vietnámi háborúban fájdalomcsillapítóként használták. "A ketamin nagyon alkalmas szernek bizonyult sebészeti beavatkozásoknál, mivel a beteg nem tudta, mi történik vele, hiszen a ketamin kikapcsolja az agykéreg működését" - magyarázza McClure.

Ám a tudósok csak évtizedekkel később kezdték vizsgálni, vajon nem lehetne-e a ketamint antidepresszánsként is alkalmazni. Ellentétben azokkal a gyógyszerekkel, amelyek a monoaminokat célozzák meg, a ketaminok egy másik neurotranszmitterre, a glutamátra hatnak. A glutamátot felismerő és arra érzékeny idegfehérjék közé tartozik az N-metil-D-aszpartát (NMDA) receptor. Az olyan NMDA receptor aktivitást elnyomó hatóanyagok, mint a ketamin, rágcsálóknál javítja a stressz-választ (2). A Yale Egyetem kutatói azt találták, hogy a ketamin embereknél is javítja a súlyos depresszió tüneteit (3). 2006-ban pedig kiderült, hogy a ketamin olyanoknál is hatásos, akik más kezelésekre nem reagáltak (4), pedig akár hatnál is több különböző antidepresszánst kipróbáltak rajtuk. A ketamin továbbá az öngyilkos gondolatok elfojtásában is hatásosnak bizonyult (5).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"Ez fontos változás volt" - mondja McClure. "Hiszen hosszú évek óta nem fedeztek fel új gyógyszert a depresszió ellen."

A ketaminnal ráadásul sokkal gyorsabban lehet célt érni. "Mindenki, aki valaha szedett antidepresszáns tablettákat, tudja, hogy azok hatása csak hetekkel később jelentkezik" - mondja McClure. "A ketamin viszont 24-48 órán belül hat."

De, mivel a ketamin nem új, és ezért nem szabadalmaztatható, vagyis nem lehet sok pénzt csinálni belőle, a gyógyszergyárak inkább azon versengtek, hogy melyiknek sikerül előbb olyan szert kifejlesztenie, amely utánozza azt a módot, ahogyan a ketamin az NDMA receptorokat blokkolja. 2019-ben aztán az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte az eszketamint, illetve vagy Spravato orrsprayt (6).

"A ketamin akár órák alatt is képes átkapcsolni az agyat egy súlyos depressziós állapotból egy sokkal jobb hangulati állapotba."

"A ketamin nem mindenkinél hatásos, de általánosságban elmondható, hogy (intravénás) infúzióban beadva a betegek 50-80%-nak javíthatók vele a tünetei". Vagyis a hagyományos antidepresszánsoknál a Spravato hatásosabb (7). "Az eszketamin intranazális (orrba spriccelve) kezelés általában a betegek 53-69 százalékánál működik."

McClure azonban azt is hangsúlyozza, hogy eddig nem folytak még nagy mintán összehasonlító vizsgálatok, így nehéz megmondani, melyik működik jobban. Intravénásan könnyebb adagolni a szert a betegnek, de az orrsprayt a biztosítók nagyobb valószínűséggel fogják finanszírozni, mivel az intravénás ketamint még mindig "kísérleti" fázisban levő gyógymódnak tekintik.

Nem gyógyszer, hanem eszköz

A szakemberek egy része a ketaminban eszközt lát, amelynek segítségével meg lehet érteni a depresszió biológiai okait, és ezáltal egy nap talán a betegség gyógyítása is lehetővé válik. "A ketamin soha nem látott lehetőséggel szolgál, hogy tanulmányozzuk, hogyan kapcsol át az agy néhány óra leforgása alatt depresszióból jó hangulatba", mondja Chadi Abdallah, MD, pszichiáter, a Baylor College of Medicine pszichiátriai és viselkedéstudományi intézetének katonák poszt-traumás stressz-szindrómájának neuro-pszichiátriájával foglalkozó docense.

MacMillen is szeret úgy tekinteni a ketaminra, mint trágyára, ami termékenyebbé teszi a kertünkben a talajt. "A ketamin igen gyorsan megnöveli a glutamát neurotranszmitter aktivitását az agy frontális lebenyében, ami depressziós embereknél csökkent aktivitást mutat. Ezáltal új kapcsolatok alakulnak ki az idegsejtek közt az említett területen, illetve a régiek is képesek regenerálódni."

A depresszió által okozott szinaptikus veszteség következtében megszakadhatnak bizonyos hálózatok az agyban, amelyeket a ketamin helyreállít, legalábbis időlegesen.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A Vanderbilt Egyetemen Lisa Monteggia, PhD, a gyógyszerészeti tudományok professzora és a Vanderbilt Agytudományi Intézet igazgatója és csapata részletesen megvizsgálták, mi történik, amikor a ketamin hozzákapcsolódik az NMDA receptorokhoz, blokkolva azok aktivitását. Monteggia szerint ezeknek a receptoroknak az elhelyezkedése drámai módon befolyásolja az idegsejtek közti jelátvitelt, mivel azok pont abban a szinapszisban találhatók, ahol a kommunikáció zajlik. "Ez az oka, hogy depresszió ellenes hatásokat kiváltjuk, mivel a legjobb helyen vagyunk ahhoz, hogy gyors változásokat érjünk el az idegi ingerületátvitelben".

Azonban a ketamin nem gyógyít. Inkább csak kinyit egy ablakot. "Rámutat valamire, de nem megoldja azt" - magyarázza Monteggia. Sajnos a ketamin agyra gyakorolt antidepresszáns hatása csak időleges. Az új kapcsolatok rövidéletűek, és a tünetek 10-14 nap után visszatérnek.

"A ketamint egyfajta rozetta kőként használjuk, hogy megértsük, milyen mechanizmus okozza ezt a gyors antidepresszáns hatást" - mondja Monteggia, aki azt is hangsúlyozza, hogy a depresszió soktényezős betegség, több gén, bizonyos környezeti hatások és rossz agyi működés is szerepet játszik benne. "Nehezen hihető, hogy a ketamin ezeket a nagyon különböző problémákat meg tudja oldani, viszont valószínűleg képes valamilyen módon elfedni őket."

A megoldásra váró nagy kérdés most az, hogy hogyan lehetne ezeket az új szinaptikus kapcsolatokat hosszú távon is fenntartani.

A megoldás a depresszió-kutatás egy másik területeiről érkezhet. "Valószínűleg a depressziósokra jellemző kórosan magas gyulladásszint okozza az agyi összeköttetések károsodását, majd később a ketamin által létrehozott új kapcsolódások megszűnését" - állítja Abdallah. Ő és kollégái nemrég publikáltak egy tanulmányt arról, hogy ha az intravénás ketamin kezelés előtt egy rapamicin nevű gyulladáscsökkentő szert adtak a betegeknek, akkor a ketamin antidepresszáns hatása tovább tartott; az előkezelt csoport tagjai a két hét után sem estek vissza olyan nagy számban, mint a kontrollcsoport tagjai (8).

Ennek az lehet az oka, hogy gyulladáscsökkentő hatása révén a rapamicin megóvja a kialakult új kapcsolatokat, és lehet, hogy még mást is tesz, ami magyarázhatja ezt az eredményt. Például elősegítheti az autofágiát, azt a folyamatot, "amelynek során a sejtből eltávoznak a toxikus és elhalt részek" - mondja Abdallah.

Ezzel együtt még korai lenne azt állítani, hogy ezzel a stratégiával fenn lehet tartani hosszú távon a ketamin pozitív hatását.

A legtöbb ketaminnal kapcsolatos vizsgálat azt nézte meg, mi történik a beteggel egyetlen infúzió hatására, de a klinikai protokoll szerint kéthetente kellene a betegeknek infúziót kapniuk legalább egy hónapig, ezt követően pedig fenntartó kezelések lennének szükségesek, időben távolabb egymástól. Az eredeti széria után a fenntartó kezelések közti időintervallumokat elsősorban a páciens reagálása határozza meg. McClure szerint bizonyos vizsgálatok szerint a ketamin kezeléseket rendszeres meg kell ismételni a folyamatos remisszió érdekében. "Ebben nincs semmi meglepő, hiszen tudjuk, hogy rendszeresen kiújuló, súlyos depresszióban szenvedő pácienseknél a visszaesés megelőzése érdekében más gyógyszereknél is szükség van fenntartó kezelésre" - mondja.

De a neurobiológia csak egy darabja a puzzle-nak. Aki depresszióban szenved, annak pszichoterápiára is szüksége lehet a ketamin kezeléssel együtt, vagy azt követően. Egy gyakorlott szakember ugyanis segíthet a betegnek abban, hogy értelmezni tudja a tapasztalatait, és új megvilágításba helyezze az életét. Ez a pszichedelikus kezelések után is hasznos lehet. "A kezelés utáni pszichoterápia kihasználhatja ezt a [a megnövelt neuroplaszticitásból fakadó] ablakot arra, hogy elindítson bizonyos jövőbeli változásokat" - állítja MacMillan. Bár a depressziósok elsősorban a tüneteik enyhülésére vágynak, McClure arra figyelmeztet, hogy a változás, még ha az pozitív is, stresszt okozhat.

Hogyan tovább?

Akárcsak a többi gyógyszer, a ketamin is képes csodát tenni bizonyos emberekkel, másokra viszont egyáltalán nem hat (kb. 30% azoknak az aránya, akiken nem segít). És olyanok is vannak, például én (a cikk szerzője), akik valahol a kettő közt helyezkednek el. Nyolc kezelés után nem állíthatom, hogy nem vagyok már depressziós, de úgy gondolom, hogy a dolog jobban is működhetne a világjárvánnyal kapcsolatos szélsőséges stressz és szigor nélkül. De a férjem és a terapeutám is azt állítják, hogy ők látják rajtam a javulást.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ha a ketamin nem működik valakinél, mondja Monteggia, "akkor lehetséges, hogy az illetőnek valamilyen szinaptikus rendellenessége van, és neki más típusú gyógyszerre van szüksége. Sok oka lehet annak, hogy miért nem hat valakire ez a szer, és sosem szabad elfelejtenünk, hogy a depresszió esetében nagyon komplex problémáról van szó. Az, hogy kire milyen kezelés hat pozitívan, az egyéntől függ."

Én csak annyit mondhatok, hogy ha a depressziója elhiteti önnel, hogy minden úgy rossz, ahogy ön hiszi, akkor próbálja ki a ketamint, mert az, ha csak egy rövid időre is, de megmutatja, hogy a dolgok lehetnek egészen másképp is.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. https://www.nimh.nih.gov/funding/clinical-research/practical/stard/allmedicationlevels.shtml

2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2171955/

3. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0006322399002309

4. https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/668195

5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3671489/

6. https://www.spravatohcp.com/trd/what-is-spravato#what-is-spravato

7. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0165032719333403

8. https://www.nature.com/articles/s41386-020-0644-9