Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Knut Schroeder, Tom Fahey:
A vény nélkül kapható köhögéscsillapítók klinikai vizsgálatainak összefoglaló elemzése

Forrás: Brit. Med. Journal, 2002;324:1-6
Fordította, kivonatolta: Szendi Gábor

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

 

Bevezetés

A családorvosokat és más egészségügyi szakembereket arra buzdítanak, hogy akut köhögésre ajánlják a patikában vény nélkül kapható köhögéscsillapítókat, ám a köhögéscsillapítók hatékonyságára vonatkozó adatok ellentmondásosak.
Az akut köhögés elterjed tünet, és a lakosság majd minden országban a vény nélkül kapható köhögéscsillapítók nagy választékából vásárolhat. Ám a köhö9géscsillapítók hatásosságát nem megfelelő betegcsoportokon próbálják ki, vagy krónikus köhögésben szenvedőkön, vagy pl. olyan egészséges embereken, akiknél kísérletileg idézik elő a köhögést, amit aztán csillapítanak a szerekkel.
Ezért a szerző úgy döntöttek, áttekintjük az összes elérhető vizsgálatot, amely felsőlégúti fertőzésből eredő akut köhögés esetén vizsgálja a forgalomban lévő szerek hatékonyságát.
A szerzők Számos tudományos adatbázisból, gyógyszercégektől és kutatóktól gyűjtötték be a vizsgálatokat.
Olyan vizsgálatokat választottak, amelyben
A, felnőtt, akut fertőzés miatt köhögő felnőttek vettek részt
B, vény nélkül kapható köhögéscsillapítót vizsgált
C, a köhögés gyakoriságát és időtartamát mérték
D, melyben volt kontrolcsoport (placebot kaptak, vagy nem kaptak kezelést)

Az elemzésből kizárták a krónikus betegeket, asztmásokat vizsgáló klinikai próbákat, és azokat, ahol egészséges embereknél mesterségesen előidézett köhögést csökkentettek a szerrel.

Eredmények

328 vizsgálatot átnézve 15 felelt meg a fenti kritériumoknak. A még így kiválogatott vizsgálatok is tudományosság szempontjából alacsony a színvonala. Sok vizsgálatban pl. nem tudni, a gyógyszer hatásosságát felmérők tudták-e, ki kap gyógyszert és ki kapott placebót. A vizsgálatok túl kevés beteggel dolgoztak ahhoz, hogy megbízható következtetést lehetne az eredményekből levonni. A 15 vizsgálatból mindössze egy felelt meg a tudományosság kritériumainak. (Vagyis ilyen színvonalú vizsgálatok alapján árusítanak aztán gyógyszereket milliókért. -Ford. megj.)

Köhögéscsillapitók

Öt vizsgálat hasonlította össze valamely köhögéscsillapítót placebóval.
Két vizsgálat a codeint hatástalannak találta (Coderit, Codein -acisal, Coderetta).
Két vizsgálatból egy a dextromethorphan-t (Rhinathiol) hatásosnak találta (a szer hatására a köhögés 36%-al csökkent, placebóra 19%-al), a másik vizsgálat viszont nem igazolta a hatásosságot.
Egy új szer, a moguisteine (tudtommal nincs forgalomban nálunk) jelentéktelen hatást mutatott.

Köptetők

A guaifenesin-t (Coldrex Broncho szirup, Robitussin Expectorans szirup) egy vizsgálat hatásosnak találta, egy pedig hatástalannak. Hányás és kiütés előfordultak mellékhatásként.

Nyákoldók

A Bisolvont a köhögés gyakoriságának csökkentésében hatékonyak találták. A placebóra 8.6%-ban, a Bisolvonra 15.2%-ban csökkent a köhögés gyakorisága.

Antihisztamin-duzzanatcsökkentő kombináció

Egy vizsgálatban csökkent a köhögés a vizsgálta 5.-5. napján, egy másik vizsgálat hatástalannak találta a kombinációt.

Antihisztamin

Két vizsgálat alapján a terfenadin hatóanyagú szerek nem hatékonyak köhögéscsillapításra.

Eredmények megbeszélése

Kevés véletlenszerű besorolásos, placebo kontrolos vizsgálatot találtunk, melyek a köhögéscsillapítókat vizsgálták, így a hatékonyságra vonatkozó bizonyítékok korlátozottak. A 15 vizsgálatból 9-ben a gyógyszer nem volt hatékonyabb, mint a placebo. A maradék hat vizsgálat pozitív eredménye klinikai hasznosság tekintetében erősen megkérdőjelezhető. A vény nélkül kapható köhögéscsillapítók általában jól tolerálhatók, mellékhatásuk ritka.

Következtetések

Tisztázatlan maradt, hogy a vény nélkül kapható köhögéscsillapítók hatásosak-e. Következésképen nem ajánlhatjuk ezeket a szereket a felsőlégúti fertőzések esetén elsőnek választandó szerként. Bár a szerek jól tolerálhatók, fölösleges pénzkidobásnak tűnik ezeket megvenni. Azt tanácsolhatjuk, hogy amíg újabb bizonyítékok nem erősítik meg ezek hasznosságát, alkalmazásokat korlátozni kell. A további vizsgálatokra volna szükség.

Kommentár:

Az elemzés nem öleli föl az összes nálunk kapható köptetőt, köhögéscsillapítót. Ennek oka nyilvánvalóan az, hogy sok forgalomban lévő szerről a szerzők még a tudományosság kritériumainak megfelelő vizsgálatot sem találtak, nem hogy hatásosságot tudtak volna vizsgálni. Ez rámutat arra, hogy a hatásosnak és biztonságosnak hitt vény nélkül kapható gyógyszerek piacával komoly bajok vannak, akár csak a vényre kaphatókéval. Az idézett vizsgálatok minősége a szerzők szerint gyatra, az adatok jószerivel értékelhetetlenek. A legmegbiztatóbb adat, hogy úgy tűnik, ezek a szerek legalább nem ártanak. De azért erre sem vennék mérget, mert bizonyos szerek bizonyos betegségekben komoly komplikációkat azért okozhatnak. Marad a hársfatea és a méz?

Szendi Gábor

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre