Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr.Mercola:
Korpa vagy száraz fejbőr?

Fordította:Mezei Elmira

Forrás: Dr.Mercola: Is It Dandruff or Dry Scalp?

Húsz éves korára a világ lakosságának közel 50 százaléka átesett már legalább egy korpásodási időszakon. Az amerikai népesség közel 20 százaléka szenved tőle, azonban nem minden fejbőrhámlás korpásodás eredménye.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Húsz éves korára a világ lakosságának közel 50 százaléka átesett már legalább egy korpásodási epizódon, és az amerikaiak közel 20 százaléka szenved tőle.(1) A fejbőr kismértékű hámlása normálisnak tekinthető, ám bizonyos embereknél rendhagyó módon nagy mértékű, krónikusan vagy specifikus triggerek eredményeként. Akinek van ilyen irányú tapasztalata, az tudja, hogy milyen kínos tud lenni.

A vállon, a sötét hajban vagy a ruházaton látható számtalan elhalt bőrdarabka lehet annak az eredménye, hogy ellenállhatatlan késztetést éreztünk a viszkető fejbőr vakarására, de lehet a haj fésülése, kefélése is az okozója. A fejbőr hámlás bizonyos fokig egyszerűen a száraz fejbőr miatt alakul ki. Ha megértjük a különbséget a korpa, a szeborreás dermatitisz és a száraz fejbőr között, akkor ki tudjuk választani a megfelelő stratégiát a tünetek enyhítésére vagy megszüntetésére.

Mi okozza azokat a fehér pelyheket?

A köznyelvben korpának nevezzük azokat a kis fehér pöttyöket, amelyek a fejbőrről a ruhánkra hullanak. Azonban a fejbőrünk számtalan különböző módon irritálódhat és kezdhet elhalt bőrdarabkákat hullajtani. A száraz bőr az egyik gyakori okozója. Ebben az esetben valószínűleg a test más területein is észre fogunk venni száraz bőrt, például a törzsön és a végtagokon. Amikor a "korpát" száraz bőr okozza, akkor apróbbak és szárazabbak a darabkák, mint amikor egyéb ok áll a jelenség mögött.(2)

A száraz bőr sokszor az állati forrásból származó omega-3 zsírsav hiány jele. Ezt könnyű orvosolni azáltal, hogy az ember több olajos halat eszik, például szardíniát, szardellát és vadlazacot. A kistestű halakban alacsonyabb a toxintartalom és jó DHA és EPA források. A másik opció, ha egy jó minőségű halolaj terméket szedünk.

Az omega-3 zsírok segítenek normalizálni a bőr zsírtartalmát és megelőzni a bőrsejtek kiszáradását, ami csökkenti a hámlást. Az omega-3 zsírsavaknak gyulladás csökkentő hatása is van, ami nyugtatja az irritált bőrt.

A korpa második oka egy Malassezia nevű gomba lehet.(3) Sokak fejbőrén él ez a gomba anélkül, hogy problémát okozna, de külső tényezők kiválthatják, hogy a gomba által feldolgozott olajok az olajsav egyik melléktermékét hozzák létre. A sav behatol a bőrbe és kiváltja a bőrsejtek hámlását. Egy közelmúltbeli vizsgálat kapcsolatot talált a Staphylococcus baktériumok, a Malassezia gomba és a súlyos korpásodás és fejbőr irritáció között.(4)

A vizsgálat azt is kimutatta, hogy a magasabb Propionibaktérium szám segíthet visszaszorítani a gombásodás tüneteit. A jövő korpa kezelésének része lehet a Staphylococcus visszaszorítása és a Propionibaktérium kolóniák ösztönzése.

A szeborreás dermatitisz megnövelheti a fejbőr hámlás mennyiségét

Bár a tünetek némileg mások, a szeborreás dermatitisz is tud fehér bőrkorpákat okozni. Okait nagyon kevéssé értjük, de összefügg a bőr azon területeivel, ahol nagy mennyiségű a faggyúkiválasztás.(5) Sokaknál megint csak kimutatható a Malassezia nevű gomba túlszaporodása. A szeborreás dermatitiszre jellemző a pikkelyes, vörös bőr és a makacs korpásodás.(6)

A szeborreás ekcémának vagy szeborreás pszoriázisnak is nevezett(7) szeborreás dermatitisz - az akné mellett - valószínűleg a leggyakoribb gyulladásos bőrbetegség.(8) Bármilyen korú és etnikumú embert érinthet,(9) de bizonyos rizikó faktorok megnövelik a kialakulásának esélyét. Ilyenek a stressz, a kimerültség, a környezeti szennyezettség, az elhízás, illetve a Parkinson kór vagy a sztrók.(10)

Bár néha összekeverik a pszoriázissal, vannak köztük különbségek. A szeborreás dermatitisznél az érintett területek sárgásak és olajosak. A tüneteket néha külső faktorok váltják ki, pl. időjárás változás, hormonális változások, vagy újfajta tisztálkodási szerek bevezetése.(11)

A hajmosási szokások megnövelhetik a korpásodás kockázatát

Sokféle fejbőr probléma megoldódhat a samponozás gyakoriságának csökkentésével. A sampon feladata a többlet olaj és a szennyeződések eltávolítása.

Azonban ezek nagy része eltávolítható sima vízzel, elég, ha két-három naponta samponozunk. Az ennél gyakoribb samponozás megnöveli a haj és a fejbőr kiszáradásának kockázatát, mert eltávolítja azokat az olajakat, amelyeket a szervezet a haj táplálására és erősítésére használ.(12)

A haj és a fejbőr kondicionálása egy másik módja a kiszáradás megelőzésének. Házilag készíthetünk hajbalzsamot majonézből, tojásfehérjéből, avokádóból és almaecetből. A természetes anyagokból könnyebben tud tápanyagokat felvenni a haj, mint a készen kapható, vegyszeres készítményekből.

A korpásodás elleni termékek sikkessé váltak

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Sok gyártó ugrott a lehetőségre, hogy jobb minőségű, drágább termékeket dobjon piacra a fejbőr problémák kezelésére, mivel a vásárlók egyre inkább igénylik a természetes és bioösszetevőket. A flakonon a "fejbőr" és nem a "korpa" szó olvasható, ami a probléma körmönfontabb leírása.(13)

Azonban sok ilyen termék nem csak természetes, hanem számos olyan aktív hatóanyagot is tartalmaz, amelyek a legolcsóbb termékekben is éppúgy megtalálhatók. Ilyenek a szalicil sav, a cink-pirition vagy a kőszénkátrány. Ezeket az aktív hatóanyagokat aztán összekeverik természetes olajokkal (pl. gyömbér, rozmaring, eukaliptusz, teafa olaj) és kondicionálókkal, és elegáns üzletekben jó drágán eladják őket.(14)

Minden samponozással egyre inkább ki vagyunk téve a toxinoknak

Nagy a kísértés, hogy gyógyszeres sampont használjunk a korpára, ám a gyakran használt vegyi anyagok nem jelentenek megoldást. Miután abbahagyjuk a használatát, a korpa valószínűleg visszatér, ezért sokan egy héten többször is alkalmazzák.

Bizonyos samponok ketokonazolt, egy gomba elleni szert tartalmaznak, amely a heti egy használaton túl gyakran irritálja a bőrt. Egy vizsgálatban azt találták, hogy a ketokonazolt tartalmazó samponoktól nehezebben kezelhető, bodrosabb lesz a haj, mint a cink-piritiontól.(15) A kőszénkátrány az ilyen samponok egy másik népszerű összetevője. Hatását úgy fejti ki, hogy lelassítja a bőrsejtek növekedését a fejbőrön.

Ez enyhítheti a korpásodást, de a kőszénkátrány egy ismert karcinogén (rákkeltő) anyag, amit ne akarjunk a bőrünkbe dörzsölni, mivel a bőr nagymértékben áteresztő, így a toxinoknak egyenes utat biztosít a véráramba.(16)

Egy 1985-ben készült vizsgálatban kimutatták, hogy a 40 évig kőszénkátránnyal dolgozók közel felénél bőrrák alakult ki. Azonban az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia szerint a kőszénkátrány bőrön való használatának nincs rákkockázata.(17) Annak ellenére, hogy az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala váltig állítja, hogy a kőszénkátrány biztonságos, az Európai Kozmetikai Termékek és Fogyasztóknak szánt Nem-Élelmiszer Termékek Tudományos Bizottsága így nyilatkozott:(18)

"Az öblítőkben maximum 5 százalékban jelenlevő finomított kőszénkátrány használata nem biztonságos, mert genotoxikus karcinogéneket tartalmaz, így elfogadhatatlanul magas rákkockázatot képvisel."

Még az átlagos kommerciális samponok használatával is számos vegyszerhatásnak tesszük ki magunkat minden alkalommal. Évekkel ezelőtt kiderült, hogy a Johnson & Johnson babasampon olyan vegyszereket tartalmaz, mint a formaldehid és az 1,4-dioxán.(19) A vásárlók felháborodására reagálva a Johnson & Johnson beleegyezett, hogy ezeket a toxinokat 2015-ig kiveszi a termékeiből. Azonban sok kérdéses vegyszer a mai napig megtalálható számos népszerű samponban.

Ezek a vegyszerek endokrin diszruptorokat tartalmaznak, amelyek megzavarják a hormonrendszert, a fejlődést és a szaporodást, valamint súlyos neurológiai és immunológiai problémákhoz vezethetnek. Ilyen a nátrium-lauril-szulfát, a ftalátok, a metil-izotiazolinon és a parabének.

Egy vizsgálatban azt állították, hogy a dezodorokban és egyéb kozmetikumokban lévő parabének megnövelik a mellrák kockázatot.(20) A kutatók megállapították, hogy hol alakulnak ki leggyakrabban a melltumorok és ott volt a legmagasabb a parabének koncentrációja (a mellek felső-külső negyedében, és a hónaljban), ahol a dezodorokat használjuk.

A gyógyszeres samponok a lefolyót is elárasztják toxinokkal

Kutatók a már szennyvíztisztító telepen megtisztított vízben is felfedeztek korpásodás elleni samponokban használt gombaölő anyagokat.(21) Ezek még mindig bioaktívak, és kiirthatják az algákat, ezáltal a nagyobb növények és a tengeri élőlények életét is veszélyeztetve.

Még a szennyező anyagok alacsony szintje is hosszútávon kihat a környezetre és a humán egészségre. Az EcoWatch arra figyelmeztet, hogy minimum öt olyan toxikus összetevő van, amelyet érdemes elkerülni sampon- és hajbalzsam vásárlásnál. Sajnos ezeknek nagy része rutinszerűen megtalálható a legtöbb termékben. Ezek közé tartozik a szulfátok, a parabének, az illatanyagok, a triklozán és a polietilén glikol.(24)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A korpa mögöttes okait kell megcélozni

A hatékony kezeléshez nélkülözhetetlen a korpa mögöttes okainak felderítése. Az egyik legjobb lépés a több omega-3 fogyasztása, azonban, mivel a korpát egy fajta gomba okozza, a cukrok és finomított szénhidrátok bevitelének csökkentése is nagyon fontos, mivel ezek táplálják a gombákat.

Ahogy csökkentjük a szénhidrát- és cukorbevitelt, úgy növeljük az egészséges zsiradékok mennyiségét az étrendben. Mivel a szervezetnek megvan a metabolikus rugalmassága ahhoz, hogy mind szénhidrátot, mind zsírt képes használni üzemanyagként, a ciklikus ketogén táplálkozás segíthet csökkenteni a szervezetben a gyulladást, támogatni a fejbőr gyógyulását, az optimális egészséget és a hosszú életet. Ez a stratégia segít az étkezési élesztőbevitel csökkentésében is.

A korpás fejbőr lehet a hajápolószerekre kialakult érzékenység. Ez vezethet kontakt dermatitiszhez és vörös, viszkető, hámló fejbőrhöz. A hajfestékekben és hajformázó szerekben található vegyszerek ugyanezt a problémát okozhatják.

A természetes szerek egészségesebbek embernek és környezetnek egyaránt

A házilag készített szerek nemcsak környezetbarátabbak, de olcsóbbak is. A szalicilsav például számos korpásodás elleni sampon összetevője, mert fellazítja és könnyebben kimoshatóvá teszi a korpát. Az aszpirin szalicilsavból áll. Törjünk össze két tablettát és keverjük bele a samponunkba, hagyjuk állni a fejbőrön két percig, majd öblítsük le.(25) Ezen kívül kókuszolajban feloldott teafaolajból, citromból és fokhagymából is készíthetünk pakolást, illetve a napoztatás is jót tesz neki.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre