Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A kurkumin sokrétű hatásai

A kurkumin a jövő gyógyszerfejlesztéseinek nagyreményű jelöltje. Kivonatban már kapható, az alábbi összefoglaló felvillantja sokrétű hatásait és azok titkát.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A kurkumint, azaz a kurkumából készített kivonatot az egyik ígéretes hatóanyagnak tartják a rák és a gyulladásos betegségek kezelésében. A Pubmed, az orvosi szaklapokat indexelő adatbázis jelenleg kb. 6000 közleményt tart nyilván. Mi a kurkumin titka?

A kurkumint a kurkuma 2-5% mennyiségben tartalmazza, tehát az alábbi összefoglaló a kivonat hatásaira és nem a fűszernövényre érvényes. Zsírban oldódik jól, tehát zsírt tartalmazó ételek fogyasztásával egyidejűleg érdemes bevenni. Antioxidáns hatása is van, de nem ezt tekintik legfontosabb tulajdonságának, bár ez is hozzájárul a szervezet tehermentesítéséhez..

A rák és gyulladásellenes hatásának egyik titka, hogy gátolja az NF-kappaB hatását, amely a gyulladáskeltő anyagokat, a sejtosztódást, és a sejt élettartamot meghatározó gének aktivitását képes gátolni. Az NF-kappaB olyan géneket szabályoz, amelyek többek közt felelősek a COX-2, a LOX, a TNF-alfa, az, IL-1, IL-2, IL-6, IL-12 és az IL-8 termelődéséért, hogy csak néhány ismertebb gyulladásfaktort említsek. Az UV sugárzás, a szabad gyökök, a sejtszintű oxigénhiány (pl. dohányzás esetén), a fertőzések mind az NF-kappaB termelődésének serkentésén keresztül fokozzák a gyulladásos és tumorserkentő folyamatokat. A kurkumin gyulladásgátló hatásának az egyik fő tényezője tehát az NF-kappaB gátlása.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A gyulladáscsökkentő hatás egy másik tényezője, hogy a kurkumin gátolja az omega-6 zsírsavakból képződő gyulladáskeltő prosztaglandinok, leukotrénok és a vérrög képződést okozó tromboxán termelődését is. Omega-6 akkor is kerül a szervezetünkbe, ha teljes mértékben kerüljük a növényi olajokat, ugyanis az állati zsírokban is található omega-6.

A kurkumin rákellenes hatását már számos ráktípuson vizsgálták (fej és nyakrák, mellrák, prosztatarák, melanoma, vastagbélrák, hasnyálmirigy rák, stb. ). A rákellenes hatása rendkívül kiterjedt, rengeteg olyan folyamatot szabályoz, amely a rákos sejtek kialakulásával, osztódásával és programozott halálával kapcsolatos. Mint említettem, gátolja az NF-kappaB, továbbá az AP-1 (Aktiváló fehérje) működését is. Mindkettő szükséges a sejtek osztódásához. A kurkumin részt vesz a sejtek elhalásának szabályozásában, pl. serkenti a p16 és p53 tumorszupresszor gének aktivitását. Mint ismert, a ráksejteknél a sejtelhalás felfüggesztődik. Serkenti az un. autofágiát, azaz azt a folyamatot, amelynek során a sejt önmagát megsemmisíti.

A rákos daganatok növekedésében és szétterjedésében rendkívül fontos szerepet játszik az újérképződés, amit a VEGF (Vaszkuláris Endotéliális Növekedés Faktor), a bFGF (alap Fibroblast Növekedési Faktor) az EGF (Epidermális Növekedési Faktor) és más egyéb tényezők serkentenek. A kurkumin mindezeket és továbbiakat is gátol (Wilken és mtsi., 2011).

A különféle rákos megbetegedések gyakorisága az USA-ban (és az ezzel nagyságrendileg megegyező arányokat mutató fejlett országokban) ráktípusonként 10-20-szor nagyobb, mint Indiában és más ázsiai országban. A prosztatarák 23-szor, a melanoma 14-szer, a vastag és végbélrák 10-szer, a tüdőrák 12-szer, a mellrák 5-ször, a veserák 10-szer gyakoribb. Ennek egyik okát abban látják, hogy Indiában az emberek átlag naponta 80-200 mg kurkumint fogyasztanak. A kurkumint szokásos terápiás adagja 3 x 400-600 mg naponta. Nyilván megelőzésben kisebb adag is elég (Bengmark, 2006). (Nagyobb dózis -pl. 2x1000 mg- képlékennyé teheti a székletet, de ettől nem kell megijedni.)

A kurkumin hatása gyulladásos betegségekben

Cukorbetegségben csökkenti a vércukorszintet, de nem ezért érdemes szedni, hanem a cukorbetegségben jellemző gyulladásos szövődmények ellen, és a diabéteszes retinopátiában fontos szerepet játszó VEGF hatását is gátolja (az új erek képződése vezet bevérzésekhez), s a vesekárosodásban szerepet játszó folyamatokat is kordában tartja (Shehzad és mtsi., 2013).

Depresszióban régóta feltételezték, hogy a kurkumin hatásos, ugyanis a depresszió gyulladásos természetű betegség (Szendi, 2011). Idén, 2013 nyarán jelent meg egy vizsgálat, amely azt bizonyította, hogy napi 1000 mg kurkumin a hatodik hét végére a Prozac-kal azonos mértékű hatást ért el a depresszió csökkentésében (Sanmukhani és mtsi., 2013). Messzire vezetne annak taglalása, miért csak átmeneti és látszólagos a Prozac hatása, mindenesetre az antidepresszánsok jól ismert mellékhatásai (öngyilkossági késztetés, elhízás, libidócsökkenés) megspórolhatók a kurkuminnal.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A szív és érrendszeri megbetegedés gyulladásos betegség, s ennek megelőzésében és kezelésében nagy szerepe lehet a kurkuminnak, mint gyulladáscsökkentőnek. A kardiovaszkuláris betegségben mindazok a gyulladásfaktorok (TNF-alfa, IL-1b, IL-2, IL-6, IL -8, IL -10, IL -13, IL -18) szerepet játszanak, amelyeket a kurkumin gátol. Az EP300 fehérje működését is gátolja, amely bizonyítottan szerepet játszik a szívizomsejtek túlszaporodásában, ami szívmegnagyobbodást okoz. Végül a tromboxán gátlásán keresztül megelőzi a vérrögképződést (Shehzad és mtsi., 2013).

Az agysérülést (trauma, sztrók) követő agyi ödéma rossz prognózist jelent, hatékony ellenszere jelenleg nincs. Állatkísérletekben a kurkumin 150 mg/testsúly kg mennyiségben megelőzte, 300 mg/ testsúly kg mennyiségben pedig a már kialakult ödémát sikeresen megszüntette. Ez embernél meglehetősen nagy adag, de vizsgálták már a kurkumin fogyasztás felső határát, és még 8 gramm fölött sem találtak komoly mellékhatást (Shehzad és mtsi., 2013).

Neurodegeneratív betegségek

A kurkumin gyulladásgátló hatásán keresztül védő- és lassító hatást gyakorol az Alzheimer és Parkinson betegségekben. Az antipszichotikumok okozta tardív diszkinéziát dózisfüggő mértékben kivédi, az agyi dopaminerg és szerotonerg rendszerek aktivitását fokozza. Creutzfeld-Jakob betegségben megköti a prionfehérjét, ezáltal véd a betegséggel szemben (Shehzad és mtsi., 2013).

Autoimmun betegségek

A szklerózis multiplexben újabban kitüntetett szerepet tulajdonítanak a Th17 immunsejteknek (a Th a "segítő T" sejtek rövidítése), s reumatoid artritiszben és más autoimmunbetegségekben is meghatározónak gondolják (Xie és mtsi., 2011). Hagyományosan a Th1 gyulladáskeltő rendszer túlműködését teszik felelőssé az autoimmun betegségekért, míg a Th2 rendszer túlműködését az allergiás folyamatokért (Berger, 2000). Az autoimmun folyamatokban most meghatározónak gondolják az IL-17-ért felelős Th17 sejteket. A vizsgálatok szerint a Th17 sejtek gyorsabban átjutnak az SM-ben amúgy is károsodott vér-agygáton és az agyban nagyobb számban találhatók. A Th17 által kibocsájtott IL-17 több gyulladásfaktor keletkezését indítja le, ami az agyi gyulladás és azutoimmun folyamat egyik okozója. A kurkumin csökkenti a vér-agy gát áteresztőképességét, gátolja a gyulladáskeltő faktorok keletkezését, s ezen keresztül gátolja a Th17 kialakulását, mivel a gyulladásfaktorok serkentik ennek a sejtnek a megjelenését. A kurkumin a vizsgálatokban gátolta a gliasejtek pusztulását is. Lin Xie és munkatársai ígéretesnek tartják a kurkumint az SM terápiájában (Xie és mtsi., 2011).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Asztmában közvetlen hatást humán vizsgálatban egyelőre nem sikerült igazolni (Kim és mtsi., 2011), de állatkísérletekben az asztmás folyamat részfolyamatait sikeresen befolyásolták. A kurkumin pl. gátolja az allergiás reakcióban fontos szerepet játszó hisztamin felszabadulást és az allergiás folyamatokért felelős Th2 választ. A tüdőfunkciókra a kurkumin védőhatást gyakorol, mert egy szingapúri idősek körében végzett vizsgálat szerint a legtöbb kurkumát fogyasztók 10%-al jobban teljesítettek a légzésfunkció tesztekben (Ng és mtsi., 2012).

A gyulladásos bélbetegségek közé soroljuk az Irritábilis Bélszindrómát (IBS), a Crohn betegséget (CB) és a Colitis Ulcerozát (CU). Colitiszes és Crohn betegeknek nagy dózisú kurkuminra (550 és 300 mg/testsúlykilogramm) csökkent a bélmozgás, a hasmenés, a hasi fájdalom és görcs. Egy másik vizsgálatban a szokásos gyógyszerekkel kombinálva a kurkumin csökkentette a visszaesések számát és az endoszkópos vizsgálat is nagyobb javulást igazolt (Shehzad és mtsi., 2013). Egy esettanulmányban egy 62 éves asszony colitisze semmilyen kezelésre nem reagált, biológiai terápiát pedig nem akart vállalni. végül prednisolonnal (szteroiddal) kezelték kurkuminnal kiegészítve. Egy éves kezelés után a fekélyek teljesen eltűntek és gyógyulása maradandónak bizonyult (Gupta és mtsi., 2012). IBS-es betegekkel végzett vizsgálatban 72 és 154 mg kurkumint kaptak a betegek naponta, és a kisebb dózisra a betegek 53%-a, a nagyobbra 60%-a jelentősen javult. Egy egészségeseken folytatott vizsgálat ugyanakkor jelezte, hogy a kurkumin nagy dózisban fokozhatja a bélmozgást és a hidrogént termelő baktériumok aktivitását (Gupta és mtsi., 2012).

Reumatoid artritiszben a kurkumin gátolta a gyulladásos folyamatokat. Már 1980-ban lefolytattak egy vizsgálatot, ahol a kurkumin (1.2 gramm/nap) hatásosabb volt, mint a fenilbutazon. Egy vizsgálatban aktív betegségfázisban lévő betegeknek 500 mg kurkumint vagy 50 mg diklofenákot (nem szteroid gyulladáscsökkenőt) adtak, s a betegek a kurkuminra jobban javultak.

Ízületi gyulladásos betegeknél napi 200 mg kurkumin három havi szedése alatt a globális javulás 58%-os volt, a járási távolság 72 méterről 332-re nőtt, a C-reaktív fehérje (egy gyulladásfaktor) szintje lecsökkent. Egy nyolc hónapos vizsgálatban a lépcsőző gépen nyújtott teljesítmény háromszorosára nőtt, a gyulladásfaktorok szintje jelentőse csökkent, akárcsak a fájdalomcsillapítók szedése (Gupta és mtsi., 2012).

Pszoriázisban is sikeresen alkalmazták két vizsgálatban is a kurkumint (Shehzad és mtsi., 2013). A foszforiláz kináz nevű fehérje szoros kapcsolatot mutat a pszoriázis kórfolyamatával. Azok a szerek, amelyek gátolni képesek a foszforiláz kináz aktivitását, hatásosak a pszoriázisban. Egy vizsgálatban négy csoportot hasonlítottak össze: egy kezeletlen csoportot, egy calcipotriollal (Dovonex) és egy 1%-os kurkumin géllel kezeltet, valamint egy egészséges csoportot. A kurkumin kétszer olyan jól teljesített a foszforiláz kináz aktivitásának csökkentésében, mint a Dovonex (amit a pszoriázis kezelésére fejlesztettek ki) (Gupta és mtsi., 2012).

Prosztatagyulladásban a szokásos prosztatavédő szerekkel (fűrészpálma és csalánkivonat), quercetinnel, kurkuminnal és prulifloxacinnal (Unidrox nevű antibiotikum) kezeltek betegeket. Volt, aki csak antibiotikumot kapott, mások kiegészítő szereket is. A kiegészítő szerekkel is kezelt betegek 90%-a tünetmentessé vált, míg az antibiotikumra csak 27% gyógyult meg. Hat hónappal később a kiegészítőket is szedő csoportban nem volt visszaesés, az antibiotikum csoportban 20%-os volt a visszaesés.

A kurkumint a rák kezelésében először 1987-ben próbáltál ki sikerrel bőrrákos betegeken külsőleg alkalmazva a készítményt.

Vastagbélrákban kezelésrezisztens betegekben kurkuminnal sikeresen lehetett a gyulladást csökkenteni. Egy örökletes zavarban, amelyben nagyszámú polip nő a vastagbélben, melyek rákra hajlamosak, napi 480 mg kurkumin és 20 gramm quercetin (bioflavin fajta) hat hónap alatt sikeresen visszafejlesztette a polipok jelentős részét. A prosztatarákban az a feltevés, hogy a magas PSA szint előrejelzi a rákkockázatot. Egy vizsgálatban isoflavonokkal kombinálva a kurkuminnal jelentős csökkenést lehetett elérni a PSA szintben. Más rákfajtákban is vizsgálják a kurkumin szerepét, a bevezetőben írott hatásai miatt sokat várnak tőle, mint kiegészítő kezelés (Gupta és mtsi., 2012).

Mivel a kurkumin zsírban oldódó, nehezen felszívódó vegyület, minden tényező, ami fokozza a felszívódást, az fokozza a hatását is. Fontos zsíros étellel fogyasztani. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a piperin (feketebors kivonat) nagyban megnöveli a kurkuma hasznosulását. A rossz felszívódás és hasznosulás ellenére a kurkumin meglepően hatásos, ez azt sejteti, hogy ha sikerül majd még hatékonyabban bejuttatni a keringésbe, fantasztikus hatása lesz. Ilyen irányú próbálkozások már folynak. Addig éljünk azzal, ami a rendelkezésünkre áll.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

Felhasznált irodalom

  • Bengmark, S.: Plant-derived Health-Effects of Turmeric and Curcumenoids Kuwait Medical Journal 2006, 38 (4): 267-275
  • Berger A. Th1 and Th2 responses: what are they? BMJ. 2000 Aug 12;321(7258):424.
  • Kim DH, Phillips JF, Lockey RF.Oral curcumin supplementation in patients with atopic asthma. Allergy Rhinol (Providence). 2011 Apr;2(2):e51-3.
  • Ng TP, Niti M, Yap KB, Tan WC. Curcumins-rich curry diet and pulmonary function in Asian older adults. PLoS One. 2012;7(12):e51753.
  • Sanmukhani J, Satodia V, Trivedi J, Patel T, Tiwari D, Panchal B, Goel A, Tripathi CB. Efficacy and Safety of Curcumin in Major Depressive Disorder: A Randomized Controlled Trial. Phytother Res. 2013 Jul 6.
  • Shehzad A, Rehman G, Lee YS. Curcumin in inflammatory diseases. Biofactors. 2013 Jan-Feb;39(1):69-77.
  • Szendi G: Boldogtalanság és evolúció. Jaffa, Budapest, 2011.
  • Wilken R, Veena MS, Wang MB, Srivatsan ES. Curcumin: A review of anti-cancer properties and therapeutic activity in head and neck squamous cell carcinoma. Mol Cancer. 2011 Feb 7;10:12. doi: 10.1186/1476-4598-10-12.
  • Xie L, Li XK, Takahara S. Curcumin has bright prospects for the treatment of multiple sclerosis. Int Immunopharmacol. 2011 Mar;11(3):323-30.