Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Mercola:
Kutatás bizonyítja, hogy számos betegségért a cukor a felelős

Fordította, kivonatot készítette:Mezei Elmira

Forrás: Mercola: Study Proves Sugar Is Responsible for Remarkable Rate of Disease

A rák anyagcsere elmélete szerint a cukor károsítja a mitokondriális funkciókat és az energiatermelést, elindítva a sejtmutációt, amelyet aztán a folyamatos cukorfogyasztás táplál.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Száz évvel ezelőttig nem fogyasztottunk finomított cukrot naponta. A cukor a nagyon gazdag emberek ritka ínyencségének számított, mivel a cukornád a nehezen termeszthető növények közé tartozott. Az elmúlt száz évben az elhízottság, a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és sok egyéb krónikus probléma előfordulási gyakorisága az egekbe szökött.

Amikor a bennszülött amerikai indiánok megismertették az európaiakat a cukorral és a dohánnyal, az átlag életkor eléggé alacsony volt.(1) Ez azt jelenti, hogy ezeknek az anyagoknak az egészségügyi következményei még elsikkadtak a számos többi kihívás között, amelyekkel a korai telepesek szembesültek.

Viszont már az 1920-as évekből származnak olyan kutatási adatok, amelyek a cukor egészség károsító hatását dokumentálják. A dohány pedig a mai napig az idő előtti halálozás egyik vezető okozója.(2) Pedig ezt a címet a cukor is nyugodtan kiérdemelhetné. Sokan soha nem dohányoznának, mégis gond nélkül fogyasztanak cukrot és keményítőt nap mint nap.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Táplálkozási szempontból a szervezetnek nincs szüksége finomított cukorra. Bár glükózra igen, a glükoneogenezis nevű folyamat során a máj ezt képes előállítani akkor is, ha soha egy morzsányi édességet sem eszünk.

A cukor táplálja a ráksejtek növekedését

Otto Warburg német biokémikus 1926-ban megfigyelte, hogy a ráksejtek a glükózt még oxigén jelenlétében is tejsavvá erjesztik (ez a Warburg hatás néven ismert jelenség), és azt feltételezte, hogy ez lehet a rák kialakulásának alapvető oka.(3) Ez vezetett ahhoz az ötlethez, hogy a tumor növekedés megzavarható az energiaforrás megszüntetése, vagyis a cukormentesség által.

A kutatók évtizedekig nem vették figyelembe ezt a teóriát, a cukoripar pedig lelkesen támogatta őket. Warburg 1931-ben Nobel-díjat kapott a sejtlégzés és energia termelés terén végzett munkásságáért. Szakmai életcélja a rák gyógyításának megoldása volt, de az orvostársadalom többnyire teljesen semmibe vette az eredményeit. Túl egyszerűnek tartották, valamint nem illett bele a széles körben elfogadott genetikai modellbe.

Egy új belga kutatás(4) kimutatta, hogy valóban szoros összefüggés van a glükóz túlstimuláció és a humán tumorsejtekben gyakran található mutáns fehérjék között, amelyek elősegítik a daganat növekedését. (5) A kutatást 2008-ban indították azzal a céllal, hogy jobban megértsék a Warburg hatást.

A glükóz gyors lebomlása a tumorsejtekben nem figyelhető meg az egészséges sejtekben, ez pedig a glükózt a rák elsődleges tápanyagává teszi. Johan Thevelein belga kutató így foglalja össze az eredményeket:(6)

"A kutatásunk megmutatja, hogy a ráksejtek hiperaktív cukorfelhasználása egy olyan ördögi körhöz vezet, amely a rák növekedését stimulálja. Ez pedig megmagyarázza a Warburg hatás erőssége és a tumor agresszivitása közötti összefüggést.

A cukor és a rák kapcsolatának mindent elsöprő következményei vannak. Eredményeink alapot adnak a jövő e témájú kutatásaihoz, amelyek ezek után egy sokkal pontosabb és relevánsabb fókusszal bírhatnak."

A sejtmutációt nem csak a cukorfogyasztás befolyásolja

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy míg a kutatók meg vannak róla győződve, hogy a hozzáadott cukor jelenléte az étrendben hozzájárulhat a ráksejtek agresszív növekedéséhez, a cukor és az eredeti mutáció kialakulásának összefüggése nem bizonyítható.(7) Ugyanakkor előző kutatásokból kiderül, hogy a ráksejtekben található genetikai mutációk valójában a mitokondriális diszfunkció eredményei, amit viszont negatívan befolyásol a cukor.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezen kívül persze több ezer vegyszer vesz körül bennünket az otthonunkban, az autóban és a munkahelyen, amelyek mind okozhatnak sejtmutációt. A légszennyeződés, a tisztálkodó- és illatszerek, a műanyagok és a vegyszeres kezelések gyakran tartalmaznak rákkeltő anyagokat. Ezeket a faktorokat csak nehezen vagy egyáltalán nem tudjuk kiküszöbölni, míg a cukorfogyasztás elég könnyen kontrollálható.

Normális körülmények között glükózból oxidációval nyerünk energiát, amelyhez oxigén jelenléte szükséges.(8) De a ráksejtek ugyanerre fermentációt használnak, még oxigén jelenlétében is. Ez azt jelenti, hogy a glükóz molekulákból akkor is tudnak energiát nyerni, ha nincs jelen oxigén.

Warburg meg volt győződve róla, hogy a ráksejtek mitokondriumának meghibásodása teszi lehetővé, hogy a sejtek glikolízist használjanak energianyerésre, ami azt feltételezi, hogy a rák valójában egy anyagcsere betegség, amelyre hatással van az étkezés.

A kutatások alátámasztják, hogy a rák egy anyagcsere betegség

Az USA-ban idén kb. 600.000 ember fog rákban meghalni, ami 125 milliárd dollárba kerül.(9) A WHO szerint a rák a világon a második leggyakoribb halálok, ami 2015-ben közel 8,8 millió halálért volt felelős.(10) Képzeljük el, hogy mi lenne, ha ennyi ember halna meg influenzában vagy gyermekbénulásban. Minden nap főcím lenne a lapokban. Már annyira hozzászoktunk ahhoz, hogy az USA-ban évente 1,6 millió új rákdiagnózis születik, hogy nincs is hírértéke?

A hagyományos rákterápiák a műtét, a kemo- és a sugárterápia. Azonban ezek a kezelések csak hónapokkal tudják meghosszabbítani a beteg életét, de nem gyógyítják meg a betegséget. A kezelések alapja, hogy a rák egy genetikai probléma, és nem a mitokondriumok diszfunkciója okozza, illetve táplálja. Ennek eredményeképpen a táplálkozással való kapcsolatát nem tartják fontosnak.

Jelen kutatás megmutatja, hogy hibás megközelítés csak gyógyszeres, sebészeti és sugár kezelést alkalmazni. Warburg azt feltételezte, hogy a ráksejtek táplálására szolgáló élelmiszerek elhagyásával lényegében kiéheztetjük őket.

Ha a mitokondriumok egészségesek maradnak, akkor a genetikai hajlam mellett is csak nagyon kevés esély van a rák kialakulására. Thomas Seyfried, Ph.D., a "Cancer as a Metabolic Disease: On the Origin, Management and Treatment of Cancer (A rák, mint anyagcsere betegség: eredet és kezelés)" című könyv szerzője hosszú és kiváló pályafutása során számos díjat kapott abbéli munkásságáért, amellyel bővítette tudásunkat az anyagcsere rákra gyakorolt hatásáról.

Dr. Seyfried a táplálkozási ketózis alkalmazásának egyik úttörője. Amíg a szervezet ketózisban van, addig zsírt használ üzemanyagként és nem keményítőt, illetve szénhidrátot. Egy egészséges, magas zsír-, alacsony szénhidrát-, és mérsékelt fehérje tartalmú étkezésnél a szervezet elkezd zsírt használni üzemanyagként. Az Ohio Egyetem kutatása kimutatta, hogy a ketogén étrendet követő sportolók jelentős javulást tapasztalnak mind az egészségük, mind a teljesítményük terén.(11)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Talán nem a kemoterápia a válasz

A kemoterápia hagyományos módon való alkalmazása megnövelheti az áttétek kialakulásának kockázatát. Mellrák esetén néha már a műtét előtt ajánlják a kezelést a daganat méretének zsugorítására, hogy ne kelljen teljes melleltávolítást csinálni.

Új kutatások szerint ez a fajta daganatzsugorító céllal adott kemoterápia megnövelheti az áttét képződés kockázatát.(15) Ez pedig nagyon nagymértékben megnöveli a halálozás kockázatát. Egy egereken végzett kísérletben kimutatták, hogy a kemoterápia után kétszer annyi ráksejt volt a vérükben és a tüdejükben, mint előtte. A kutatók 20 humán alanynál is hasonló eredményt találtak, akiknél a tumor mikrokörnyezete kedvezőbbé vált az áttétképződésre a kemoterápia után.

Más kutatásokban prosztatarákos férfiaknál kimutatták, hogy a kemoterápia DNS károsodást okozhat az egészséges sejtekben, ami elősegíti a tumornövekedést és a ráksejteket ellenállóbbá teszi a kezelésre.(16) A kutatók minimum 2004-re visszamenőleg már tudták, hogy a "kemoterápia csupán kismértékben járul hozzá a túléléshez"(17)

A legegészségesebb döntés a cukor kerülése

A cukor számos, akár életet veszélyeztető betegség kialakulásában elsőszámú faktor:(18)

Szívbetegség

Magas vérnyomás

Érelmeszesedés

Rák

Sztrók

Cukorbetegség

Krónikus májbetegség

Parkinson és Alzheimer (19)

Igaz, hogy a cukor túlzott mennyiségben minden formában káros, a feldolgozott fruktóz - a feldolgozott élelmiszerekben található leggyakoribb cukorfajta - tűnik a legrosszabbnak. A gyártók a hozzáadott cukor függőséget okozó tulajdonságát kihasználva növelik az eladásokat, és a magas fruktóz tartalmú kukorica szirup (HFCS) olcsóbban teszi ezt lehetővé. Teljesen olyan íze van, mint a cukornak, de a szervezet számára nagyobb megterhelést jelent. Dr. Yulia Johnson, iowai családorvos így nyilatkozik a HFCS használatáról:(20)

"A szervezet másképp dolgozza fel a magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot, mint a cukrot. A májra terhelődik a lebontás feladata, amit nem tud olyan gyorsan elvégezni, amilyen gyorsan a szirup lebomlik. Ennek eredményeképpen a vércukor szint könnyebben kiugrik. A fel nem dolgozott fruktóz szirup a májban zsírként raktározódik, így könnyebben hízunk el és gyorsabban alakulnak ki egészségi problémák, pl. cukorbetegség."

Nyilvánvaló, hogy ha egészségesebben szeretne élni, le szeretné csökkenteni az egészségügyi kiadásait és a rák kockázatát, akkor bölcsen teszi, ha nem fogyaszt hozzáadott cukrot.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ha előre csomagolt élelmiszert vásárol, olvassa el figyelmesen a címkét, hogy informált döntést hozhasson arról, hogy fogyaszt-e hozzáadott cukrot vagy sem. A cukor számos név alatt szerepelhet a címkéken. Íme néhány a sok közül: gyümölcslé koncentrátum, melasz, fruktóz, méz, bármilyen szirup (rizs-, kukorica-, agavé-, karob-, juhar, stb...), glükóz, dextróz, galaktóz, maláta, invertált cukor, maltodextrin, stb...

A címkéken mennyiségi sorrendben vannak feltüntetve az összetevők. Amikor azt próbáljuk megállapítani, hogy mennyi cukor van egy termékben, akkor ne felejtsük el, hogy ha több különböző néven is szerepel, akkor az összeadódik.(21)

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre