Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Thea Jourdan:
Tényleg többet árt a mammográfia, mint amennyit használ?

Forrás: Daily Mail

Fordította: Váradi Judit

Rengeteg nő veti alá magát a mellrák elleni kezelésnek, pedig nem is lenne rá szükség, mutatta ki egy jelentős vizsgálat. Egyes szakemberek az 50 feletti nőknek ajánlott rendszeres szűrővizsgálatot helytelennek tartják, úgy gondolják, ezt a gyakorlatot meg kellene szüntetni.
Két nő fejti ki eltérő véleményét e tárgyban.

 

A Google adatkezelési elvei

 

<Első rész> <Második rész>

NEM ártalmas, mondja Dr Sarah Burnett radiológus szakértő

Sarah Sayer: Egy előzetes szűrés hét tumort talált a mellemben. Bármelyik gyógyult rákbeteg megmondhatja, a gyógyulás minden egyes napja áldás és csoda. Az én esetem, tudom, szerencsésebb, mint a legtöbb betegé. Ha arra vártam volna, hogy az egészségügyi szűrő program keretében rutin mammográfiára hívjanak be, akkor ma valószínűleg már nem élnék. Hála orvosi kapcsolataimnak, már 38 évesen el tudtam kezdeni a szűrésekre járást. Végül is egy agresszív premenopauzális rákot csíptek el a jobb mellemben olyan stádiumban, amikor még kiválóan kezelhető volt.

Az állami egészségügyi mellrákszűrés program az 50 év feletti nőknek három évente biztosít ingyenes szűrést Angliában. A program szervezésének módja miatt nem minden 50 évét betöltött asszony kap azonnal értesítést. 53. születésnapja előtt azonban biztosan megkapja behívóját. Úgy gondolom, veszélyesen késő ebben a korban kezdeni a nők mellrákszűrését. Az egyik érv, ami az 50 éves korhatár mellett szól, hogy tíz mellrák esetből kilenc a menopauza idejében fordul elő. Ez azonban nem veszi figyelembe a tízből azt az egyet - legalább 4600 nőt - akit e korhatár előtt diagnosztizálnak rákkal. Mi több, a premenopauzális daganatok általában agresszívebbek, mivel a legtöbb mellrák előrehaladását a női hormonok fokozzák. Mivel az ösztrogén szint a menopauzáig nem csökken, ezek a rákok sokkal gyorsabban alakulnak ki a fiatalabb nőknél. Valóban, a premenopauzális mellrákok aránya minden évben 2-3 százalékkal növekszik.
Én annak a ténynek köszönhetem az életemet, hogy kórházban dolgozom, és kiváltságos helyzetben voltam. Radiológusként át tudtam menni a mammográfiára és kérhettem egy szűrést magamnak, azután megkértem egy szakembert, hogy magyarázza el az eredményeket. 41 éves koromban a mammográfia mikrokalcifikációkat mutatott ki a jobb mellemben - pici kálcium szemcséket, amelyek néha a mellrák előrejelzői lehetnek. Szerencsére a szövettani vizsgálat nem jelzett rákot. A következő évben, 2005 augusztusában, kezdtem nagyon kimerültnek érezni magam, és érzékeny, fájdalmas volt a mellem. Néhány hónappal később az azévi mammogramom elváltozásokat jelzett a mellszövetben. Nagyon megijedtem. Férjem volt és két gyerekem, 11 és 14 évesek, én pedig egyszer csak a halállal kerültem szembe. Az ultrahangos vizsgálat 7 tumort mutatott ki a mellemben. Néhány nappal később, amikor eltávolították a mellemet, a sebész 13-at talált. Szerencsére nem voltak áttétek, de kimerítő, rémisztő időszak volt az nekem és a családomnak. Ezt a történetet csak azért tudom elmesélni, mert a rákot korai szakaszában kapták el nálam. Nem voltak nyilvánvaló fizikai elváltozások, mint pl. egy dudor, amelyeket észrevehettem volna. Ha nem döntöttem volna úgy, hogy idő előtt megyek el a mammográfiára, a túlélési esélyeim igencsak lecsökkentek volna. Csak néhány hónapra lett volna szüksége a ráknak ahhoz, hogy gyógyíthatatlan állapotba kerüljön. Így azonban azt mondták, esélyem a túlélésre 95 százalék.
A történetem egyáltalán nem egyedülálló - van egy barátnőm, aki szintén radiológus, és szintén úgy döntött, hogy idő előtt megy szűrésre, nála is nagyon korai stádiumban fedezték fel a mellrákot. Annyira korán, hogy a melleltávolítást is megúszta, éppen most kezelik őt, daganateltávolítást alkalmaztak nála.

Ezért a kormánynak kötelessége felülbírálni szűrési programját, úgy, hogy lehetővé tegye a 40-en felüli - vagy még fiatalabb - asszonyok számára a szűrést, amikor csak kívánják.
Egyesek a költségekre hivatkozva érvelnek majd. Ennek azonban semmi értelme, hiszem egy mammogram annyival olcsóbb, mint a műtét, vagy a kemoterápia. Egyetlen rák elleni gyógyszeres kezelés során csak a Herceptin ára 20,000 font. A kormánynak valamit tennie kell, különben fiatal nők közötti mellrák járvánnyal kell szembenéznünk.
Hihetetlenül szerencsés voltam, hogy mammográfiát kérhettem, amikor úgy éreztem, szükségem van rá. Ezt a lehetőséget mindenhol meg kellene adni a nőknek.

Kérdések és válaszok
Mi az a Mammogram?

A mammogram tulajdonképpen a mellszövet röntgenezése. A szokásos szűrés során, két röntgen besugárzást kap egy nő, két különböző szögből vizsgálva a mellet. Az egyik felvétel felülről készül, a vízszintes irányban összenyomott mellről, a másik pedig oldalról, amikoris a mellett oldalirányban nyomják össze.

Miért lett hirtelen olyan vitatott kérdés a rendszeres mammográfia?

A British Medical Journal-ben közétett új vizsgálat szerint túl sok nőt kezelnek mellrák ellen - melleltávolítással, sugárterápiával - közben valójában nincs is erre szükség. Minden harmadik nőből egyet "/túldiagnosztizálnak" a szokásos mammográfia eredményeként, állítják a tekintélyes kutatószervezet, a Cochrane Collaboration norvég ágának kutatói. Ők is hasonló következtetésekre jutottak vizsgálataikban, de az új felfedezések meglehetősen vitathatók. "Úgy hisszük a mammográfia tényleg vezethet némi túldiagnosztizáláshoz, de közel sem gondoljuk, hogy minden harmadik nő esetében így van ez." mondja Dr Julie Shar, a Cancer Research UK (Angliai Rákkutatás ) tudományos hírközlési igazgatója

Számít-e a túldiagnosztizálás?

Elővigyázatosságból minden mellrákkal diagnosztizált nőnek kezelést ajánlanak. A korai stádiumban lévő mellrákkal - amikor a rák csak a mellben van - diagnosztizáltak kb. 40 százalékán hajtanak végre emlőeltávolítást. A többieknél eltávolítják a daganatot tartalmazó szövetet és sugárkezelést kapnak.

Mike Baum professzor, a University College London nyugalmazott sebész professzora szerint: "Elfogadhatatlan mindennek kitenni a nőket, ha kicsi az esély arra, hogy meghaljanak." A számokon vita folyik, de a Nordic Cochrane Group szerint, 2000 nőből, akit rendszeresen szűrnek tíz éven át, egynek tudnak segíteni, azaz egy nem hal meg mellrákban, mert korai stádiumban fedezték fel. Ugyanakkor tíz egészséges nő lesz mellrák beteggé nyilvánítva és kap felesleges kezelést. A 2000-ből kb. 200 él át téves riasztást. A kritikusok azt is mondják, hogy évente 75 millió fontot jobban is el lehetne költeni kutatásra és a várakozási idők csökkentésére.

Miért nem hallottam soha a téves diagnózisok kockázatairól?

Sok szakember úgy gondolja, hogy a nők nem kapják meg a teljes információt a szűréssel kapcsolatban. Az állami egészségügyi szórólapok (NHS leaflets) meg sem említik a túldiagnosztizálás kockázatát. Ezeket felülvizsgálják, és ez év végére új kiadványokat kell rendelkezésre bocsátani.

Milyen kockázatai vannak annak, ha nem járok rendszeres szűrésre?

Az a gond, hogy a potenciálisan halálos kimenetelű korai stádiumban lévő mellrákos nők átcsúszhatnak a hálón.
"Igen, a szűrés lehet, hogy felesleges aggodalmat okoz, de rengeteg nőt megnyugtat, hogy kezükben tartják egészségüket", mondja Dr Michael Michell, a King's College Hospital radiológus szakértője és a szűrővizsgálatok igazgatója. "Meggyőző bizonyítékok szólnak amellett, hogy egyedül a mell manuális vizsgálata nem jó módszer a korai stádiumban lévő rák kimutatására." Nem fér hozzá kétség, hogy az elmúlt 20 évben a szűrő program életeket mentett.

Dr Laura Bell, a Cancer Research UK (Angliai Rákkutatás) szóvivője szerint: A mellrákban meghalt nők száma először csökkent 12000 alá csaknem 40 év alatt, részben a szűrőprogramnak köszönhetően, amely évente több, mint 1000 halálesetet előz meg. "A program igen sikeres a betegség korai szakaszának kimutatásában, s így a kezelés sokkal hatékonyabb. Bátorítjuk a nőket, hogy menjenek el a szűrésre, amikor a behívót megkapják."
Baum professzor azt szeretné, hogy az állami egészségügy azoknak az 50 feletti nőknek ajánlaná a szűrést, akik ismert kockázati tényezők miatt nagyobb valószínűséggel kapnak mellrákot.

Kommentár

A kérdésnek számtalan vetülete van, melyeket 2009 őszén megjelenő könyvemben, a Paleolit táplákozás-ban részletesen tárgyalok. Ott részletesen idézem majd azokat a vizsgálatokat, amelyek megkérdőjelezik a mammográfia hasznosságát. Mindez nem arról szól, hogy hanyagoljuk el a mellrák kockázatot, hanem hogy közelítsünk hozzá racionálisabban. A jelenlegi orvoslás egyik fő eszköze a félelemkeltés. Ez megengedhetetlen, mert félelmében az ember nehezen tud józan döntéseket hozni. A mellrák probléma másik vetülete, hogy az egészségügy gyakorlatilag az egészséges életre való üres buzdításon túl semmit nem tesz a mellrák megelőzéséért. A mellrák felismerése nem megelőzés, hanem detektálás!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre