Paulo Verardi:
Mennyire kell aggódnunk a koronavírus mutánsok miatt?
Egy virológus beszél a problémákról

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Paulo Verardi: How worried should you be about coronavirus variants? A virologist explains his concerns

A kutya ugat, a karaván halad, a vírus mutálódik. A kutya és a karaván miatt kevéssé aggódunk, de vajon a vírus mutálódása miatt alhatunk-e nyugodtan?

 

A Google adatkezelési elvei

 

Beköszöntött a tavasz, és mintha valami megkönnyebbülés-féle érződne a levegőben. Mindez több mint egy évnyi bezártság, szociális távolságtartás, valamint 171 millió COVID-19 vakcina beadása után, mely utóbbi azt jelenti, hogy elvileg az USA lakosságának 19,4 százaléka már védett a betegség ellen (1). Ám valami más is van a levegőben: baljóslatú SARS-CoV-2 vírusváltozatok.

Én magam virológus és vakcinológus vagyok, vagyis az időm nagy részében vírusokkal kapcsolatos kutatásokat végzek, illetve vakcina-stratégiákat fejlesztek ki és tesztelek vírusos betegségek ellen (2). A SARS-CoV-2 esetében mindezt a kollégáimmal együtt a szokásosnál jóval gyorsabb tempóban kell tennünk, mivel az emberiség éppen egy ravasz vírussal fut versenyt, amely mutációs és adaptációs képességei révén mintha mindig egy lépéssel előttünk járna a nyájimmunitás megszerzéséért folytatott harcunkban, ami az újabb és újabb vírusváltozatok miatt akár szélmalomharccá is válhat.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Öt változatra kell figyelnünk

Az RNS vírusok ugyanis, amilyen a SARS-CoV-2, folyamatosan mutálódnak, ahogy egyre több kópiát gyártanak magukról (3). Ezeknek a mutációknak a nagy része végül nem bizonyult előnyösnek a vírus szempontjából, és ezért a természetes szelekció következtében eltűnik.

Időnként azonban a változás hasznosnak bizonyul a mutálódott, úgynevezett genetikai vírusvariáns számára. Ilyen például az, ha a mutáció következtében a vírus jobban tud kapcsolódni az emberi sejtekhez, ami elősegíti a vírus replikációját. De olyan mutáció is van, amelynek következtében a vírus könnyebben tud emberről emberre terjedni, vagyis megnő a fertőzőképessége.

Ebben nincs is semmi meglepő, hiszen olyan vírusról van szó, amely nemrég jelent meg az emberi populációban, és éppen most alkalmazkodik az emberhez, mint gazdatesthez. Bár a vírusok ezt nem tudják, őket is ugyanaz az evolúciós erő hajtja, mint az összes többi élő organizmust, nevezetesen az, hogy meg akarják sokszorozni magukat.

Ezek a mutációk számos új SARS-CoV-2 vírusváltozatot eredményeztek, amelyek eleinte kisebb közösségekben, de később akár globálisan is terjedni kezdtek. A különböző változatokat általában annak alapján osztályozzák, hogy mennyire érdekesek, mennyire adnak okot aggodalomra, illetve mennyire járnak súlyos következményekkel (4).

Pillanatnyilag öt aggasztó vírusvariáns van jelen az Egyesült Államokban: a B.1.1.7, amelyet először Angliában azonosítottak, a B.1.351., amely Dél-Afrikából származik, a P.1., amelyet először Brazíliában mutattak ki, valamint a B.1.427 és B.1.429 elnevezésű kaliforniai változatok.

Ezek mindegyike számos mutációval rendelkezik, amelyek némelyike a vírus genomjának kritikus régióiban elhelyezkedő kulcsmutáció. Mivel a tüskefehérjékre a vírusnak mindenképpen szüksége van az emberi sejtekhez való kapcsolódáshoz, számos kulcsmutáció ezekhez a tüskefehérjékhez köthető (5). És mivel az antitestek, amelyek semlegesítik a vírust, jellemzően ugyancsak a tüskefehérjékhez kapcsolódnak, a tüske szekvencia vagy fehérje kulcsfontosságú összetevője a COVID-19 elleni vakcináknak (6).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Indiában és Kaliforniában nemrég "dupla mutáns" változatokat találtak, amelyek - bár még nem osztályozták őket - máris nemzetközi érdeklődést keltettek (7). Ezeknek van egy olyan kulcsmutációjuk a tüskefehérjéjükben, mint a brazil és a dél-afrikai változatoknak, és van egy olyan is, amit a B.1.427 és B.1.429 kaliforniai vírusban azonosítottak. Eddig még nem találtak olyan vírusvariánst, amelyet a potenciálisan súlyos következményekkel járó csoportba soroltak volna, de tartani lehet tőle, hogy ez nem fog mindig így maradni, ahogy újabb és újabb variánsok jönnek létre, illetve ahogy egyre többet fogunk tudni a már elterjedt törzsekről.

Nagyobb fertőzőképesség, súlyosabb betegség

Az ismert változatok számos okból aggasztóak. Egyrészt a SARS-CoV-2 variánsai legalább 20-50 százalékkal könnyebben mennek át egyik emberről a másikra, mint az eredeti vírus (8). Ez azt jelenti, hogy több embert képesek megfertőzni és gyorsabban, nagyobb körben képesek elterjedni, miáltal domináns törzzsé válhatnak.

Például az angol B.1.1.7 változat, amelyet az Egyesült Államokban először 2020 decemberében azonosítottak, a jelenleg terjedő törzsek közül a leggyakoribb törzzsé vált az USA-ban, ahol március közepére már az összes eset 27,2%-áért volt felelős (9). Hasonlóképpen a P.1 variáns, amelyet januárban mutattak ki először korábban Brazíliából járt személyeknél, már javában pusztít Brazíliában, ahol emiatt összeomlott az egészségügyi ellátás, és ahol az említett vírusváltozat már legalább 60 000 ember halálát okozta csak március hónapban (10).

A másik probléma az, hogy a SARS-CoV-2 különböző változatai súlyosabb megbetegedést okozhatnak, több ember szorulhat miattuk kórházi kezelésre és többen is halhatnak meg tőle. Más szavakkal, ezek a változatok valószínűleg virulensebbek, mint az eredeti. És valóban, egy az Egyesült Királyságban nemrég publikált vizsgálat szerint a B.1.1.7 variáns súlyosabb betegséget okoz és a mortalitása is nagyobb (11).

A másik gond az, hogy lehetséges, hogy ezek ellen az új variánsok ellen már nem véd sem a természetes úton, sem az oltással megszerzett immunitás. Elképzelhető ugyanis, hogy a korábbi betegségükből már kigyógyult, illetve a beoltott emberek vérében levő antitestek már nem tudnak ugyanolyan hatékonyan hozzákapcsolódni az új vírusváltozathoz, vagyis kevésbé lesznek képesek semlegesíteni azt. Ez pedig újrafertőződéshez és a jelenlegi monoklonális antitest kezelések és oltások hatékonyságának a csökkenéséhez vezethet (12).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A kutatók jelenleg intenzíven vizsgálják, hogy vajon a vakcinák tényleg kevésbé hatékonyak-e az új vírusváltozatok ellen. Míg a legtöbb vakcina hatékonynak tűnik a brit variáns ellen, egy vizsgálat szerint az AstraZeneca például nem ad elég védettséget a B.1.351 dél-afrikai változat okozta enyhe és középsúlyos COVID-19 fertőzés ellen (13).

Másfelől viszont a Pfizer nemrég adatokat közölt arról, hogy egy dél-afrikai önkéntesek körében végzett vizsgálat szerint az mRNS vakcina nagyon hatékony a B.1.351 variáns ellen (14). Egy további jó hír az, hogy a T-sejtes immunválasz, amelyet a SARS-CoV-2 okozta betegség, vagy az mRNS vakcinák váltanak ki, mind az angol, mind a dél-amerikai, mind pedig a brazil vírusváltozat ellen hatékony védelmet biztosít (15). Ez azt jelenti, hogy még ha az antitest aktivitás semlegesítő hatása kisebb is az új vírusváltozatokkal szemben, a vakcináció, illetve a természetes megfertőződés okozta T-sejtes immunitás még ezek ellen a változatok ellen is nyújt bizonyos védettséget.

Legyünk továbbra is óvatosak és oltassuk be magunkat

Mit jelent mindez? Azt, hogy míg a jelenlegi vakcinák nem biztos, hogy megvédenek az új változatokhoz köthető COVID-19 fertőzés okozta enyhe tünetektől, nagy valószínűséggel megelőzik a középsúlyos illetve súlyos betegség kialakulását, és ami a legfontosabb: a kórházba kerülést és a halált. Ez a jó hír.

Ám azzal is tisztában kell lennünk, hogy a jelenleg létező SARS-CoV-2 változatok minden valószínűség szerint tovább fognak evolválódnia és adaptálódni. Egy új vizsgálat szerint, amelyben 28 ország 77 járványügyi szakembere vett részt, a legtöbb epidemiológus úgy gondolja, hogy a jelenlegi vakcinákat egy éven belül frissíteni fog kelleni annak érdekében, hogy azok képesek legyenek kezelni az új mutációkat, illetve hogy az alacsony átoltottság miatt valószínűleg további vírusváltozatok fognak megjelenni (16).

És akkor mi a teendő? Tegyük azt, amit eddig tettünk: hordjunk maszkot, ne tartózkodjunk rosszul szellőztetett helyiségekben és tartsunk távolságot egymástól annak érdekében, hogy lassítsuk a vírus terjedését, és megelőzzük a járvány olyan további hullámainak kialakulását, amelyeket már az új változatok okoznak. Fontos, hogy minél több országban minél több ember minél gyorsabban be legyen oltva, hogy csökkentsük a fertőzések számát, és ezzel annak a valószínűségét, hogy új, ellenállóbb vírusváltozatok jöjjenek létre. Ennek érdekében létfontosságú, hogy az egészségügyi szakemberek, kormányzati és nem kormányzati szervek képesek legyenek felvenni a harcot az oltásellenességgel és az oltásszkepticizmussal mind helyi, mind globális szinten.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. https://covid.cdc.gov/covid-data-tracker/#vaccinations

2. https://pathobiology.cahnr.uconn.edu/paulo-h-verardi/

3. https://doi.org/10.2174/1389202916666150707160613

4. https://www.nytimes.com/interactive/2021/04/06/us/variants-cases-spread.html

5. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/variant-surveillance/variant-info.html

6. https://doi.org/10.1038/s41401-020-0485-4

7. https://www.news-medical.net/health/What-are-Neutralizing-Antibodies.aspx

8. https://www.businessinsider.com/double-mutant-coronavirus-variant-california-india-2021-4

9. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/variant-surveillance/variant-info.html

10. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/cases-updates/variant-proportions.html

11. https://doi.org/10.1136/bmj.n879

12. https://doi.org/10.1038/s41586-021-03426-1

13. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19
-update-fda-authorizes-monoclonal-antibody-treatment-covid-19

14. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2102214

15. https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and
-biontech-confirm-high-efficacy-and-no-serious

16. https://www.news-medical.net/health/What-are-T-Cells.aspx

17. https://doi.org/10.1093/ofid/ofab143

18. https://www.oxfam.org/en/press-releases/two-thirds-epidemiologists
-warn-mutations-could-render-current-covid-vaccines