Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Mercola:
Méregbe csomagolt ételek

Fordítás, kivonat:Mezei Elmira

Forrás:Dr. Mercola: The Surprising Ways in Which Fast Food and Its Packaging Harms Your Health November 05, 2014

Számos vegyi anyag erősen károsítja az endokrin rendszert, vagyis megzavarja a hormonális működést. Ezeket a vegyszereket röviden EDC-knek nevezzük (Endocrine disrupting chemicals). A felépítésük hasonló a természetes nemi hormonokéhoz, mint pl. az ösztrogén.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ezek a vegyszerek potenciálisan megzavarhatják a normális fiziológiát, még egész kis mennyiségben is. A hormonrendszer mirigyei létfontosságú fiziológiai folyamatokat szabályoznak, mint pl. az anyagcsere, a szaporodás, a növekedés és a fejlődés.

A hormonok feladata a sejtfunkciók szabályozásának segítése, jelzések küldése, amely bizonyos feladatok elvégzésére szólít fel, de az EDC-k megzavarják a rendes hormonális jelzőrendszert.

Például a Biszfenol -A (BPA) képes utánozni a természetes hormonokat, ezáltal átverheti a szervezetet, hogy az megnövelje vagy lecsökkentse a hormontermelést vagy megakadályozza a hormonjelzéseket azáltal, hogy a sejt receptorokhoz kötődnek. Tehát azok a vegyületek, amelyek megzavarják a létfontosságú folyamatokat, jelentős hatással lehetnek a szervezetre.

A Biszfenol-A (BPA) jól ismert endokrin rendszert zavaró anyag és a legújabb kutatások szerint az Amerika szerte naponta több milliószor végbemenő eseményláncolatok még tovább rontják a helyzetet: maximalizálják az e vegyületek okozta károkat. A Time Magazine így számol be erről:

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"Egy új vizsgálat szerint... azok az emberek, akik kézfertőtlenítőket használnak, majd megérintettek egy nyomtatott blokkot, majd azután sült krumplit ettek, rövid idő alatt sok Biszfenol-A-nak voltak kitéve, (egy nyomtatott blokkok papírjához használt vegyület)."

A triklozán, a blokkok, és az olajos ujjak maximalizálják a kémiai hatást

Mindezek a dolgok: a triklozán, (sokféle kézfertőtlenítő aktív hatóanyaga, a biszfenolok (a BPA és a BPS), és a növényi olajok, izoláltan egészségkárosító hatásúak.

A fenti kutatás megmutatta, hogy együttesen olyan helyzetet hoznak létre, amelyben a szervezet a lehető legnagyobb mennyiségű toxint szívja fel... Először is, a bőrön keresztül felszívódott BPA több biológiailag aktív BPA-t eredményez a szervezetben, mint ami szennyezett étel elfogyasztásával kerül be.

"Mikor a tudósok hozzáadtak két egyéb faktort- kézfertőtlenítővel való kézdörzsölés és olajos étel fogyasztása-a bizonyítékok hatalmas adag BPA-t mutattak ki," - írja a Time Magazin.

'A kézfertőtlenítők, szappanok, testápoló tejek és napvédő krémek gyártásához felhasznált vegyszerek legyengítik a bőr védőpáncélként működésének képességét, ehelyett viszont a bőr átjárhatóságát fokozzák.' mondja a tanulmány szerzője, vom Saal.

Tehát a BPA hatékonyabban jut be a szervezetbe, mint különben tenné. Az ételzsír és egyéb olajok hasonlóan hatnak, mert a BPA maga zsírban oldódó..."

Megdöbbentő módon, a BPA felszívódása KÉT MÁSODPERC alatt ment végbe azoknál, akik egy blokkot tartottak a kezükben. A tanulmány szerzője szerint a vizsgálatban talált BPA felszívódás mennyisége "abban a zónában van, amelyben a hatásai már okozhatnak elhízottságot, cukorbetegséget, és neurológiai problémákat."

Múltbeli vizsgálatok ugyancsak azt erősítik meg, hogy mindenképpen indokolt a nyomtatott blokkokkal kapcsolatos óvatosság, még ha csak annyi ideig érünk is hozzájuk, ameddig a pénztárcánkba csúsztatjuk őket.

Egy 2010-es vizsgálat az Analytical and Bioanalytical Chemistry-ben azt találta, hogy a vizsgált 13 hőérzékeny papír közül 11-ben volt BPA.

Abban a vizsgálatban a papír 5 másodpercig való kézben tartása elég volt ahhoz, hogy a BPA átkerüljön a bőrre, és a mennyisége kb. tízszeresére emelkedett, ha az ujjak olajosak voltak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Eddig 12 amerikai államban tiltották be törvényileg a BPA-t különböző termékekben, elsősorban olyanokban, amelyek gyerekek számára készülnek, mint pl. a cumisüvegek és a műanyag bögrék. Connecticut az egyetlen állam, ahol betiltották a nyomtatott blokkokban a BPA-t.

Egyéb veszélyes vegyszerek a gyorsételek csomagolásában

Egy másik veszély a gyorsételek csomagolásában rejlik. Míg az amerikai gyártók megszüntették a perklorátok és perfluor-karboxilátok (PFC-k) használatát a non-stick csomagolásokban, és ételelviteles dobozokban, sok étterem import dobozokat használ.

Ezek pedig tartalmazhatják ezeket a veszélyes vegyszereket. A vizsgálatok szerint ezek az anyagok a következő problémákat okozhatják:

 • Terméketlenség - Egy 2009-es vizsgálat kimutatta, hogy a perfluoroktán-szulfonát (PFOS) 70-134 %-kal megnövelte a terméketlenség rizikóját, míg a perfluoroktánsav (PFOA) 60-154%-kal emelte a rizikót.
 • Pajzsmirigy betegségek - Egy másik, az Environmental Health Perspectives című szaklapban megjelent tanulmány szerint a PFOA károsíthatja a pajzsmirigyfunkciót. A legmagasabb PFOA koncentrációval rendelkező egyének több mint kétszer valószínűbben számoltak be aktuális pajzsmirigybetegségről, a legalacsonyabb PFOA koncentrációjúakhoz képest.
 • Rák - A PFOA az állatkísérletekben legalább négy szervet érintő tumorokkal volt összefüggésbe hozható (máj, hasnyálmirigy, herék, és emlőmirigyek a patkányoknál), valamint az PFOA-val dolgozók körében megnövekedett a prosztatarák előfordulási gyakorisága. Az EPA (U.S. Environmental Protection Agency, vagy Környezetvédelmi Képviselet) "valószínűleg rákkeltőnek" nyilvánította őket és kijelentette, hogy "fejlődési és reproduktív problémákat okozhatnak embereknél".
 • Immunrendszeri problémák - Számos svéd tudományos vizsgálat mutatta ki, hogy ezek az anyagok károsak az immunrendszerre, különösen a csecsemőmirigyben és a lépben található immunsejteket nyomják el.
 • Megnövekedett LDL koleszterin szint - Egy tanulmányban kimutatták, hogy a magas PFOA szinttel rendelkező gyerekeknek és kamaszoknak magasabb az összkoleszterin és az LDL koleszterin szintje.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A szénsavas, cukros üdítők annyira öregítenek, mint a dohányzás

Az American Journal of Public Health -ben megjelent kutatási eredmények szerint a cukros, szénsavas üdítőitalok napi szintű fogyasztása olyan mértékben öregíti az immunsejteket, mint a dohányzás. A kutatók az üdítők telomerekre tett hatásának vizsgálatából jutottak erre a következtetésre.

A testünk minden sejtje tartalmaz egy magot, és a magban vannak a kromoszómák, amelyek a géneket tartalmazzák. A kromoszóma két "karból" áll, és mindegyikben van egy-egy DNS molekula. Egy tipikus DNS molekula kb. százmillió bázispár hosszúságú. Spirál alakja van, ami a kromoszóma egyik végétől a másikig tart.

A kromoszómák nyúlványai végén találhatók a telomerek. A telomerek az idő múlásával rövidülnek, mert nem tudnak teljesen reprodukálódni minden sejtosztódásnál. Így az öregedéssel mindig rövidebbek lesznek. A Time Magazine-ban így írtak:

"A rövidebb teloremek összefüggésben vannak a rövidebb élettartammal, a több stresszel, a szív- és érrendszeri betegségekkel, a cukorbetegséggel és a rákkal... [A tanulmány szerzője, Elissa Epel, PhD] és csapata 5309 felnőtt adatait elemezték.

Azt találták, hogy azok, akik több cukros üdítőt ittak, rövidebb telomerekkel rendelkeztek. Napi 2,3 dl üdítő 1,9 év öregedésnek felelt meg, míg közel 6 dl már 4,6 évet jelentett.

Az utóbbi pontosan ugyanolyan összefüggést mutat a rövidebb telomerekkel, mint a dohányzás… 'A rendkívül nagy dózisú cukor, amit az üdítő elfogyasztása után pár másodperccel a szervezetünkbe juttatunk, különösen mérgező az anyagcserére nézve' - mondja Elissa."

Tippek a toxikus vegyszerek elkerüléséhez

Egy mérgező világban élünk, és persze nem tudunk minden kémiai veszélyt kikerülni. Azonban csökkenteni tudjuk a problémát.

Ezeket a változtatásokat eszközölhetjük a legismertebb mérgekkel való kontaktus minimalizálásához:

Együnk friss biotermékeket és legeltetett állatok húsát a hormonok és műtrágya maradványok csökkentéséért.

 1. A feldolgozott, csomagolt élelmiszerek gyakran tartalmaznak BPA-t és egyéb kemikáliákat.
 2. A tenyésztett halak helyett, amelyek gyakran tele vannak PCB-kel és higannyal, inkább válasszunk jó minőségű krill olajat vagy vadon élő halat, mint pl. az alaszkai vadlazac.
 3. Kerüljük a blokkot kézbevételét, mert a legtöbb hőérzékeny papír BPA-t tartalmaz.
 4. Vásároljunk üvegben kiszerelt italokat és ne műanyag palackban vagy fémdobozban, mert a vegyszerek kioldódhatnak belőlük. (A BPA-mentes műanyagokból egyéb, endokrin rendszert károsító anyagok oldódhatnak ki.)
 5. Tartsuk az ételeinket és italainkat üveg edényekben és ne használjunk folpackot.
 6. A baba cumisüvege üvegből legyen.
 7. A non-stick edényeinket cseréljük le kerámia vagy üvegedényekre. (Vagy rozsdamentes acél vagy vasból készült lábasokra).
 8. Szűrjük a csapvizet iváshoz és mosakodáshoz is. Ha csak az egyiket engedhetjük meg magunknak, a fürdőszobai csap fontosabb lehet, mert a bőrön keresztül sok minden könnyen felszívódik.
 9. Keressük az etikus, fenntartható, bio cégek termékeit ételekben, tisztálkodó szerekben, építőanyagokban, szőnyegben, festékben, csecsemőknek tervezett tárgyakban, bútorban, matracban (brómszármazékok).
 10. A porszívónkban legyen HEPA filter a szennyezett házipor kiiktatására.
 11. Ne használjunk folt- és vízálló ruházatot, bútorzatot.
 12. Használjunk természetes, saját készítésű tisztítószereket.
 13. Váltsunk át bio tisztálkodó szerekre, samponra, fogkrémre, dezodorra, és kozmetikumokra.
 14. Cseréljük le a műanyag zuhanyfüggönyt textilből készültre.
 15. Használjunk vegyszermentes tampont és tisztasági betétet.
 16. Keressünk illatmentes termékeket. Egy mesterséges illatanyag több százféle vegyszert tartalmazhat. Ne használjunk vízlágyítót, öblítőszert, mert szintetikus vegyszereket és illatanyagokat tartalmaznak.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre