Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Kudarcok, csalódások, traumák

 

Sokak szerint az élet csupa szenvedés, s az út kudarcokkal, csalódásokkal, traumákkal van kikövezve. A boldogság a kövek repedéseiben kinövő gyenge kis fűszálacska, amit oly könnyű eltiporni. Mindenkinek ismerős életérzés a splín, a dekadencia, a világvége jósolgatása, a szenvedés és lemondás heroizálása. Mindez azonban csupán menekülés a lehetőségek, az élet és a szabadság elől. Senki kedvét nem akarom elvenni, hogy magába roskadtan és keserűen élje le élete hátralévő részét arra hivatkozva, mi mindent történt már vele. De engem a múltnál mindig jobban érdekelt az, hogy mi minden történhet még ezután.
/.../

 

A Google adatkezelési elvei

 

Miért van az, hogy egyik ember mindig arra figyel, amikor a problémák keletkeznek, s élettörténete is problémák keletkezésének története. A másik ember mindig arra figyel, hogyan oldódnak meg a problémák és élete megoldott problémák története. A két élet akár lehetne hajszálra ugyanaz, a két élettörténet mégis egészen másképp hangzana. Az első címe az volna: Miért vagyok én ilyen szerencsétlen, a másik címe: Mindig van megoldás.
/.../
Említettem Pinoccio történetét. Pinoccio a traumától szenvedő kisfiú története. A fabábú idegen az emberi világban, mozgása esetlen, érezni nem tud, nem életre való. Ez a trauma bélyege, ami elidegeníti az emberi világtól. A traumatizáltak megbélyegzettek, és nem akarnak érezni. Pinoccio vágya, akárcsak a Mesterséges értelem robotkisfiúé, hogy igazi kisfiú lehessen, arról a vágyról szól, hogy visszatérhessen az emberek közé, ő is ugyanolyan ember lehessen, mint a többi. De ezért sokat kell szenvednie. Meg kell tanulnia szeretni, vagyis újra bízni a többi emberben. A mese végetér ott, hogy a jó elnyeri jutalmát. De Pinoccio, vagy a robotkisfiú felnőve egészen biztosan fabábúk és robotgyerekek emberré válásáért fognak küzdeni. A történetből ez következik.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

mesterkurzus.htm" data-send="false" data-layout="button_count" data-width="450" data-show-faces="false" style="position:absolute;top:290px; left:300px;">