Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Interjú Mezei Elmirával
új szakácskönyvéről

Új szakácskönyve megjelenése kapcsán megkérdeztem Mezei Elmirát, hogy látja a a paleo mozgalmat és helyét a mozgalomban. A könyv 20% kedvezménnyel, ingyenes házhozszállítással megrendelhető a kiadónál.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Sz.G.: Mi az új ebben a szakácskönyvben? Miben tér el az eddigiektől?

M.E.: Az új szakácskönyv címe: Paleolit receptek hétköznapokra, árulkodik arról a szándékról, hogy itt egyszerűbb, olcsóbb alapanyagokból készíthető ételeket gyűjtöttem össze, amelyek egy család mindennapi étkezéséhez nyújthatnak segítséget. Nyilván vannak olyan megkerülhetetlen alapanyagok, mint a maglisztek vagy az általunk használt édesítők, amelyek nem elhagyhatók a sütésnél, de ezekből kis mennyiségeket használtam. A szezonális zöldségek és gyümölcsök képezik a receptek alapját, és a felhasznált húsok és halak árát 2000 Ft/kg-ban maximáltam. A könyv négy nagy fejezetre tagozódik: tavasz, nyár, ősz, tél. A gyönyörű grafikai munka színekkel is megkülönbözteti a négy évszakot. És nagyon büszke vagyok a képekre, amelyeket férjemmel együtt készítettünk!

Sz.G.: Milyen problémákkal szembesül ma Magyarországon egy paleolit szakácskönyv író?

M.E.: Magyarországon nagyon jó helyzetben van egy paleolit szakácskönyv író, mind az alapanyagok elérhetősége, mind a szellemi megtámogatottság tekintetében. Minden évben egyre többfajta hazai előállítású termék áll rendelkezésünkre, így egyre jobb, kreatívabb recepteket valósíthatunk meg.

Sz.G.: Hogy látod a paleó Magyarországi helyzetét?

M.E.: Magyarország nagyon jó helyzetben van a paleolit életmód népszerűsége tekintetében. Igaz, hogy világviszonylatban pici kis ország vagyunk, és a nyelvünk miatt nagyon izoláltak is, de az európai térségen belül a legfejlettebb paleo ország kétségtelenül Magyarország. Nem tudom, hogy elgondolkodtál-e már ezen, hiszen a Te könyveid inspirálták ezt a mozgalmat. A Jaffa kiadónál eddig megjelent paleo témájú könyvek a világon egyedülálló szellemi terméket tartalmaznak, mert ilyen mélységben és ilyen átfogóan senki más nem dolgozta fel ezt a témát. Paleo nagyhatalom vagyunk :.

Sz.G.: Milyen veszélyeket látsz a mások által kiadott paleo szakácskönyvek kapcsán?

M.E.: Nagyon fontosnak tartom a világos és egyértelmű információ átadást, hogy ne keltsünk zűrzavart a paleo és nem paleo alapanyagok tekintetében. Mindenkinek szíve joga abban hinni, hogy bizonyos gabonák előnyösek, de nem mondhatja azt, hogy ez belefér a paleolit táplálkozásba, mert ezzel valótlant állít, és rengeteg felesleges munkát ad azoknak a valóban hiteles paleo szakácskönyv szerzőknek, bloggereknek, akik az emberek korrekt tájékoztatásában folyamatosan részt vesznek. A másik dolog, hogy én nagyon fontosnak tartom a hitelességet, hogy valaki úgy is éljen, amilyen szakácskönyvet ír, és ne csak azért tegye ezt, mert éppen most trendinek látja a témát.

Sz.G.: Te főzőtanfolyamokat is tartasz. Mik a tapasztalataid ezzel kapcsolatban?

M.E.: Nekem az összes tevékenységem közül ez a kedvencem. 16 éve tanítok főzni, töretlen lelkesedéssel. Az egyik korai főzőtanfolyamomon volt egy olyan pillanatom, amikor megállt az idő, és olyan boldogságot éreztem, amit mindenkinek csak kívánni tudok, hogy munka közben átélje. A paleo tanfolyamokra nagy szükség van, egyrészt, mert a kezdőknek fontos a biztatás, a konkrét útmutatás, a gyakorlati oktatás, másrészt a haladóknak is fontos az új inspiráció, a palettabővítés. A lelkesedésem ragadós, az emberek "szárnyakkal" távoznak a főzőestekről, és nagyon sok rendszeresen visszajáró résztvevő van.

Sz.G.: Milyen visszajelzések, tapasztalatok vannak a blogod kapcsán?

M.E.: Sokan szeretik és olvassák a blogot, ami még mindig gyerekcipőben jár, hisz például nem vagyok jelen a Facebookon. Tudom, hogy eljön a pillanat, amikor ez meg fog változni, de egyelőre megtartom a blogot a saját személyes kis terem meghosszabbításának, ahol kötetlenül és minden külső cenzúra nélkül kommunikálhatok az olvasóimmal. Ez jólesik nekem. Ritkán olvasom mások blogjait, mert nekem a saját gondolataimra, a saját kreativitásomra kell hagyatkoznom, és mások ötletei csak belezavarnak ebbe a folyamatba. Ettől függetlenül nagyon tisztelem és értékelem mások munkáját, és úgy érzem, a paleo bloggerek összefogásában még nagy erő rejlik, amit eddig nem használtunk ki kellőképpen. (Ami késik, nem múlik!)

Sz.G.: Mostanság intenzíven részt veszel a Gastroyal paleoprogramjában. Miben látod e program jelentőségét, és mit ad Neked az, hogy részt vehetsz ebben a programban?

M.E.: Ez egy fantasztikusan izgalmas project! A Gastroyal léptéke teljesen más, mint amivel én eddig dolgoztam. Ez óriási kihívás, és egyben nehézség a számomra, hiszen egy recept tökéletesen működhet, mondjuk 20 adagig bezárólag, de több száz adagot már nem lehet olyan minőségben készíteni belőle. Folyamatosan ötletelünk, kísérletezünk, próbafőzünk, hogy a nagy számok mellett a minőség ne szenvedjen csorbát. Boldog vagyok, hogy olyan szakácsokkal dolgozom, akik nagyon értik a szakmájukat, nyitott, jó hozzáállásuk van, és maximálisan odateszik magukat a minőségért. A Gastroyal vezetősége a táplálkozástudományban nagyon jártas, és a paleót komolyan vevő, hosszútávban gondolkodó emberekből áll. Most vált országosan elérhetővé a paleo étkezés, és ez nagyon nagy előrelépés!

A könyv 20% kedvezménnyel, ingyenes házhozszállítással megrendelhető a kiadónál.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre