Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Robin Marantz Henig
Mi az "ideális kor" gyermeket szülni?

Forrás: Henig: What's the 'Best Age' to Have a Baby? Psychology Today November 20, 2012

Hát nem is olyan könnyű eldönteni, mikor is legyen egy nőnek gyermeke. A cikk szemügyre veszi a baba és a mama szempontjait, és ha már eldöntöttük, mikor is legyen az a terhesség, már csak egy derék férjet kell(ene) ehhez beszerezni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az anya hosszú távú egészségét tekintve ez jóval későbbre tehető, mint gondolnánk.

Hogy vajon mi az ideális korhatár, az részben attól függ, hogy mit értünk "ideális" szó alatt.

John Mirowsky, a Texasi Egyetem szociológusa szerint biológiai szempontból ez a szakasz a késő tinédzserkorra, és a húszas évek elejére tehető. "Ekkor még frissek a petesejtek, vagyis a test szaporodási képessége és minden egyes szerve épp a legtökéletesebb állapotban van.", - írja. A húszas éveikben járó nőknek még nagy valószínűséggel nincsenek krónikus egészségügyi problémáik, melyek veszéllyel fenyegetnék születendő gyereküket - náluk a legalacsonyabb az elvetélés, a méhen kívüli terhesség, a halvaszületés és a meddőség kockázata. A korai gyerekvállalás viszont kiment a divatból a csonka családban élő, és teljes állásban dolgozó nők mai világában, illetve gyakran szociális problémákba is ütközik. "A húsz évesen, vagy annál fiatalabb korukban teherbe eső nők általában még nem házasok, állapotuk megakadályozza őket tanulmányaik befejezésében, az eleve hátrányos helyzetben élők esélyeit pedig megrövidíti." írja Mirowsky.

Bizonyos körökben még egy húszas évei elején járó anya is fiatal anyának számít, még akkor is, ha házas, és érettségizett. Michelle Horton 21 évesen szülte meg Noah nevű fiát. Ez még az őt közvetlenül megelőző generáció számára is teljesen elfogadott kornak számított volna. 'Early Mama' című blogján beszámol arról a rendszeresen előforduló helyzetről, mikor Noahval sétálni indulnak, és folyvást hitetlenkedő vadidegenekbe akadnak, akik életkora felől kérdezősködnek. Sokszor kénytelen azt hazudni, hogy 25, vagy 27 éves, hogy ezzel elkerülje az esetleges kellemetlen megjegyzéseket. "Attól még, mert nem árulom el bárkinek a koromat, még fiatal anya maradok.", írja blogján. "A legtöbb barátom egyetemre jár, megcsalja a barátját, és részegen megy haza, míg az én fiam nálam 10-15 évvel idősebb anyák gyerekeivel kell majd egy homokozóban játsszon. De nem baj, mi boldogok vagyunk. Felkészültünk. És leperegnek rólunk a rosszindulatú megjegyzések."

A biológiai értelemben vett ideális kort a gyerek hátrányára tehát felülírja a társadalom által meghatározott optimális életkor. Sok huszonéves túlságosan szétszórtnak és felelőtlennek tartja magát ahhoz, hogy egyáltalán eljátsszon a szülés gondolatával. "Tíz év elcsúszás van az amerikaiak szexuális és szociális értelemben vett felnőtté válása közt.", mondja Mirowsky.

De vizsgáljuk meg a születendő gyerek egészsége számára legideálisabb időszakot is. Egy kaliforniai tanulmány szerint az első terhességhez a legjobb időszak, mivel ekkor a legalacsonyabb a születési rendellenességek száma, a 26 éves kor. Ez számomra megnyugtató, hisz ennyi idős voltam, mikor anagyobbik lányom született - és meg kell hagyni, valóban elég tökéletes darab lett. Egy másik, csak országos adatokkal dolgozó tanulmány harminckettőt ír, és inkább a csecsemő halálozást tartja szem előtt, semmint a születési rendellenességeket.

Ha a terhesség hosszú távú egészségügyi hatásait nézzük, akkor az életkort még kijjebb is tolhatjuk. Mirowsky 45 és 95 közti nőket kérdezett egy telefonos felmérés során. Azok, akik még középkorukbanvagy idősebb korukban is erejük teljében érezték magukat, s a legkevesebb testi panaszról számoltak be, átlagosan 29 évesen szültek először. A középkorukban vagy idősebb korban a legjobb egészségi állapotról beszámoló nők mind 30 körül szültek, akiknek pedig nem voltak fájdalmaik, és ma sem szenvednek semmilyen krónikus betegségben, azok 34 évesen. "Vagyis a hosszú távú jó egészségügyi állapotot tekintve 31 az ideális életkor." - vonja le a következtetést Mirowsky.

És ha azt az "ideális életkort" akarjuk definiálni, amely a legnagyobb várható élettartamot biztosítja az anyának, akkor az mind közül a legidősebb lesz. Mirowsky 1890 anyát kérdezett jelenlegi állapotukról, beleértve a krónikus betegségeiket, mozgás problémáikat és az általuk elmondott nyavalyáikat. Aztán megvizsgálta a halálozási adatokat, az iskolázottságot, és megállapította, hogy az első gyerek megszüléséhez a legideálisabb kor a hosszú távú egészség, és halálozás szempontjából is a 34 éves kor. A társadalmi nyomás, mely késleleti a szülőkorba lépést, teljesen felülírja a fiatal szervezet előnyeit." Azoknak a huszonéveseknek, akik nem tudnak dönteni, hogy továbbtanuljanak, karriert építsenek, vagy családot alapítsanak, ezt tanácsolja: "Nem kell kapkodni, hiszen egészségügyi szempontból is érdemes várni, míg betöltik a harmincat."

Mirowsky nyersen fogalmazott egy a Daily Mail-nek adott nyilatkozatában, hogy "az a nő, aki 34 évesen szüli meg első gyerekét, egészség tekintetében 14 évvel fiatalabb a 18 éves korukban szülő anyákhoz képest. Az újságíró ekkor felhívta az olvasók figyelmét a csodálatos Sophia Lorenre, aki szintén 34 évesen szülte meg első gyerekét. 2005-ben - mikor a cikk íródott - Loren 70 éves volt, és épp úgy dicsérték akkor is fiatalossága és szépsége miatt, mint karrierje csúcsán.

Egy másik tanulmány szerint az idősebb anyáknak viszont hosszú távú egészségük szempontjából igen is számolniuk kell bizonyos komplikációkkal, amennyiben több gyereket is kívánnak szülni. Míg 34 évesen anyává válni teljesen rendben van, ez a tanulmány azt állítja, hogy jobb, ha az utolsó gyerek 35 éves kor előtt születik meg.

Erre a következtetésre jutott Angelo Alonzo, ohioi szociológus, aki 2002-ben végzett Mirowskyéhoz hasonló kutatást a Nemzetközi Egészségügyi és Táplálkozás Szokásokat Elemző Intézet (N-HANES) felmérései alapján. Két, egy középkorú és egy idősebb nőkből álló csoport állapotát hasonlította össze, számolva a szociális tényezőkkel, melyek befolyásolhatják az egészségügyi állapotot (bőrszín, kor, jövedelem, egészségügyi biztosítás, dohányzás). Az első csoportban azok szerepeltek, akik 35 éves koruk után vállaltak gyereket, a másikban pedig azok, akik azután már nem, vagyis ez a tanulmány nem az első gyerek születését vizsgálta, hanem meghúzta a 35 éves kort, mint szülési határt. Alonzo kimutatta, hogy azoknak a nőknek, akik 35 fölött vállaltak gyereket, magasabb volt a szisztolés vérnyomásuk, a vércukorszintjük, orvos által gyengébb egészségűnek voltak minősítve, és gyengébb volt a mozgásképességük azokhoz a nőkhöz képest, akik 35 éves koruk után már nem szültek több gyereket.

Ez még nem cáfolja Mirowsky állítását. Ez azt jelenti csupán, hogy két különböző tanulmány, két kis mértékben különböző következtetésre jutott, és kicsit nehéz volna mindkettőnek eleget tenni. A hosszú távú egészség kedvéért e kollektív bölcsesség szerint egy nőnek 34 évesen kéne az első terhességének, és 35 éves kora előtt kéne az utolsónak lennie.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre