Dr. Joseph Mercola:
Mi történik, ha egy hónapig ultrafeldolgozott
élelmiszereket fogyaszt?

Fordította:Szendi Gábor

Forrás: Dr. Mercola: What Happens When You Eat Ultraprocessed Food for a Month?

Az ultrafeldolgozott ételek nem csak ízletesek, és minden érzékszervnek kívánatosak, de egyben halálosak is.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Valószínűleg nem meglepő, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerekkel teli étrend egészségtelen. Kutatások bizonyították, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a kalóriabevitelt és a súlygyarapodást.(1,2)

A 2009 és 2010 között a Nemzeti Egészség- és Táplálkozásvizsgálati Felmérésből származó adatok (3) azt mutatták, hogy az amerikaiak energiabevitelének 57,9%-át az ultrafeldolgozott élelmiszerek, 89,7%-át pedig a cukor tette ki.

2019-re a Nutrients folyóiratban közzétett tanulmány (4) szerint az élelmiszerboltokban kapható csomagolt termékek 71%-a ultrafeldolgozott. A Northwestern Medicine kutatóinak becslése szerint az amerikaiak által elfogyasztott összes kalória közel 80%-a a boltban vásárolt élelmiszerekből és italokból származik (5).

A kutatók összehasonlították az Egyesült Államok élelmiszer-kínálatát más nyugati országokéval, például Ausztráliáéval, és megállapították, hogy az amerikaiak által fogyasztott csomagolt élelmiszerek átlagosan nagyobb mennyiségű cukrot és sót tartalmaznak. Ezek az élelmiszerek hozzájárulnak az elhízás világszerte növekvő szintjéhez.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint 1975 óta világszerte megháromszorozódott az elhízottak száma. (6) A túlsúly és az elhízás aránya az Egyesült Államokban is gyorsan nő. Az 1999 és 2000 között, majd 2017 és 2018 között gyűjtött adatok azt mutatják, hogy az elhízás előfordulása 30,5%-ról 42,4%-ra emelkedett. (7) Ugyanezen időszakok alatt a súlyos elhízás előfordulása 4,7%-ról 9,2%-ra nőtt.

A magyar 2021-es adatok szerint a népesség 34%-a túlsúlyos, 28% elhízott (31).

Az adatok bizonyítják -és a BBC egyik riportere be is mutatta-, hogy amit eszünk, az kulcsfontosságú tényező az egészségünk szempontjából.(9)

A BBC riportere egy hónapig csak ultrafeldolgozott élelmiszereket evett

Dr. Chris van Tulleken, a BBC televíziós műsorvezetője arra volt kíváncsi, mi történik, ha csak egy hónapra megváltoztatja az étrendjét. Tulleken, a "Mivel etetjük gyermekeinket?" műsor vezetője arra volt kíváncsi, hogyan hatnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek a szervezetünkre. A BBC jelentése szerint az Egyesült Királyságban, akárcsak az Egyesült Államokban, az átlagos étrendben az élelmiszerekből származó energia több mint fele ultra-feldolgozott termékekből származik (10).

A 42 éves Tulleken egy hónap alatt 30%-ról 80%-ra növelte az ultrafeldolgozott termékek napi bevitelét, utánozva azt, ahogyan az Egyesült Királyság lakosságának 20%-a táplálkozik.(11) Négy hét elteltével Tulleken számtalan változást tapasztalt az egészségében, többek között:

   Rossz alvás

   Gyomorégés

   Szorongás

   Lassúság

   Alacsony libidó

   Boldogtalan érzések

   Aranyér (a székrekedés miatt)

   7 kilogrammos súlygyarapodás

 

"Tíz évvel idősebbnek éreztem magam, de nem jöttem rá, hogy mindez az ételek miatt van, amíg abba nem hagytam a diétát" - mondta Tulleken a BBC-nek. Ez sokatmondó, hiszen az orvos tudatában volt étrendje megváltoztatásának, mégsem ismerte fel azt, hogy szubjektív "öregedés" élménye az általa fogyasztott ételekkel függött össze.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Mennyivel nehezebb lehet meggyőzni másokat arról, hogy az érzéseik összefüggésben vannak az általuk fogyasztott vegyi anyagokkal? Azzal az ütemmel, ahogyan hízott, úgy vélte, ha hat hónapig folytatta volna, akkor 6 kilót hízott volna.

Ezek voltak azok az egészségügyi hatások, amelyeket Tulleken vizsgálat nélkül is azonosítani tudott. Emellett számos egészségügyi biomarker-mérésnek is alávetette magát, amelyek jelentős változásokat mutattak ki a mindössze négy hétig tartó ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztásától.(12)

Az agyi vizsgálatok kimutatták, hogy a diéta új kapcsolatokat hozott létre az agyában a jutalmazásért felelős területek és az automatikus és ismétlődő viselkedéseket irányító területek között. Ez hasonló folyamat ahhoz, mint ami a klasszikusan függőséget okozó anyagok, például a dohány, az alkohol és a kábítószerek fogyasztásának hatására megy végbe.

Az agyi elváltozások, amelyek azon rövid idő alatt következtek be, mialatt Tulleken nagy mennyiségű ultrafeldolgozott terméket fogyasztott, nem maradtak meg tartósan. Azonban nem lehet ugyanezt feltételezni, ha ezt az étrendet hónapokig vagy évekig követik. Ráadásul, ahogy Tulleken rámutatott: "ha ez az étrend négy hét alatt képes ezt tenni a 42 éves agyammal, akkor mit tesz a gyermekeink törékeny, fejlődő agyával?".

Többet eszik, ha ultrafeldolgozott élelmiszereket fogyaszt

Tulleken azt is felfedezte, hogy naponta körülbelül 500 kalóriával többet fogyasztott, mint mielőtt elkezdte volna az ultrafeldolgozott étrendet. Ez összhangban volt a Nemzeti Egészség Intézet (NIH)tanulmányával (13), amelyet Kevin Hall, PhD, a NIH vezető kutatója végzett. Hall kutatásában két olyan étrendet hasonlított össze, amelyek makrotápanyag-, cukor-, só- és rosttartalma megegyezett.

Az egyik étrend körülbelül 80%-ban ultrafeldolgozott termékekből állt, a másik pedig feldolgozatlan étrend volt. A csoport két hétig az ultra-feldolgozott étrendet fogyasztotta, majd a NIH Klinikai Központban történő felvétel és megfigyelés alatt átálltak a feldolgozatlan étrendre.

A résztvevőket arra bátorították, hogy olyan sokat vagy olyan keveset egyenek, amennyit csak akarnak. A tudósok azt találták, hogy amikor a résztvevők az ultrafeldolgozott étrendet ették, több szénhidrátot, de nem több fehérjét fogyasztottak. A kéthetes beavatkozás során a résztvevők körülbelül 0,9 kilogrammot híztak, mialatt az ultrafeldolgozott étrendet fogyasztották, és ugyanennyit fogytak, amikor a feldolgozatlan étrendet ették.(14)

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A BBC beszámolt arról, hogy Hall kutatócsoportja az éhség- és jóllakottságérzetért felelős hormonális biomarkereket is mérte. (15) Amint az várható volt, az éhségért felelős hormon (ghrelin) megnőtt, a jóllakottságérzetért felelős hormon (leptin) pedig csökkent, miközben a résztvevők az ultrafeldolgozott termékeket fogyasztották.

Ezek az eredmények összhangban voltak Tulleken tapasztalataival, mivel az ő ghrelinszintje 30%-kal emelkedett az alatt a négy hét alatt, amíg ultrafeldolgozott termékeket fogyasztott. Ez alatt a hónap alatt azt tapasztalta, hogy gyakrabban kívánja az ételt és gyorsabban eszik, ami valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy több ételt fogyasszon. Meglepő lehet, hogy mi minősül ultrafeldolgozott élelmiszernek.

A NOVA (egy osztályozó rendszer) (16) az élelmiszer-kategóriákat nem az élelmiszerben található tápanyagok, hanem a feldolgozás mértéke és célja szerint osztályozza. A NOVA-kategóriákat a táplálkozási és közegészségügyi kutatások érvényes eszközeként ismerik el, és az ENSZ és a Pánamerikai Egészségügyi Szervezet jelentéseiben is használják (17).

A NOVA szerint (18) az ultrafeldolgozott élelmiszerek és italok ipari készítmények, jellemzően öt vagy több ilyen típusú összetevőt tartalmaznak. Az alábbi lista nem teljes körű, de betekintést nyújt az ultrafeldolgozottnak minősülő élelmiszerek típusaiba.(19) Mint látható, vannak olyan termékek, amelyeket egészséges ételválasztásként reklámoznak, mint például a reggeliző pelyhek, az energiaszeletek és a gyümölcsjoghurtok.

   Fagylalt

   Csokoládé

   Édesség

   Sütemények

   Sütemények és süteménykeverékek

   Reggeli gabonapelyhek

   Sütik

   Gyümölcsjoghurt

   Gyümölcsitalok

   Energiaszeletek

   Kakaós italok

   Csecsemőtápszerek

   Energiaitalok

   Instant szószok

   Melegítésre kész termékek

   Porított vagy csomagolt instant levesek, tészták és desszertek

   Tömeggyártott kenyér és zsemle

   Margarinok és krémek

 

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik a betegségek kockázatát

Számos tanulmány azonosította az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásával összefüggő betegségkockázatokat. Az egyik tanulmányban (20) a kutatók 105 159 résztvevőtől gyűjtöttek adatokat a táplálékbevitelről. Fő végpontok a szív- és érrendszeri, valamint az agyi érrendszeri betegségek kockázata volt.

Az átlagos követési idő 5,2 év volt, amely alatt a kutatók megállapították, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatával járt együtt. Az eredmények statisztikailag szignifikánsak voltak még a táplálkozás minőségét jelző markerek kiigazítása és számos érzékenységi elemzés után is.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ahogy Tulleken tapasztalta, és számos tanulmány is beszámolt róla, az ultra-feldolgozott élelmiszerekben gazdag étrend növeli az elhízás kockázatát. Az elhízás pedig növeli a felnőttek kockázatát számos súlyos betegségre, többek között (21):

   Összhalálozás

   A koleszterinszint változása

   2-es típusú cukorbetegség

   Szívbetegségek és magas vérnyomás

   Alvási apnoe és légzési problémák

   Mentális betegségek, például depresszió és szorongás

   Sztrók

   Epehólyag betegség

   Alacsony életminőség

   Ízületi gyulladás

   Számos ráktípus

   Fájdalom és a normál funkciók romlása

 

Az egyik legfőbb halálozási ok, amelyet a kutatók az ultrafeldolgozott termékek fogyasztásával hoznak összefüggésbe, a rák. Az anyagcsere jelentős szerepe a rákos sejtekben egyértelmű, és Dr. Otto Warburg, egy klasszikus képzést kapott biokémikus megállapításain alapul, aki 1931-ben "fiziológiai vagy orvosi Nobel-díj"-at kapott (22) a rákos sejtek anyagcseréjének természetének és működésének leírásáért.

A dohányzás évtizedek óta az első helyen áll a rák megelőzhető okai között. Úgy tűnik azonban, hogy az elhízás nem sokkal van lemaradva. Dr. Otis Brawley, a Johns Hopkins Egyetem onkológus professzora és az Amerikai Rákellenes Társaság korábbi főorvosa szerint ez a következő öt-tíz éven belül bekövetkezhet. (23)

A normál testsúlyhoz képest az elhízás növeli a rák kiújulásának valószínűségét, és ez a túlélés valószínűségének csökkenésével jár együtt. Bár a rák és az elhízás közötti kapcsolat pontos mechanizmusai még nem teljesen tisztázottak, a kutatók a zsigeri (a hasűrben képződő) zsír vizsgálatára (24) összpontosítanak, mivel ez metabolikusan aktív, és serkentheti a sejtek növekedését.

Az anyagcsere-betegség növeli a COVID-19 kockázatát

Ahogy Tulleken felismerte, az ultrafeldolgozott élelmiszereket úgy tervezték, hogy vonzóak, hiperízletesek és szokásformálóak legyenek. Mindez az adalékanyagoknak, a ravasz csomagolásnak, a marketingnek és a "kényelemnek" köszönhető. Sajnos ezek az ultrafeldolgozott termékek tele vannak üres kalóriákkal, és nélkülözik a vitaminokat, ásványi anyagokat, májenzimeket, mikrotápanyagokat, jó minőségű zsírokat és fehérjéket.

Dr. Aseem Malhotra az angliai Stevenage-ben található Lister Kórház tiszteletbeli kardiológus szakorvosa.(25) A European Scientist-ben megjelent cikke szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek a következőket okozzák (26):

"... a krónikus anyagcsere-betegség sok 'normál' testsúlyú embert érinthet. Továbbá a szarkopéniás (izomtömeg vesztéses) elhízás sok idős beteget tévesen úgy minősíthet, hogy a COVID-19 kórházi felvételkor normális BMI-vel rendelkezik... Nincs olyan, hogy egészséges testsúly, csak egészséges ember van.

Egy nemrégiben megjelent Nature kommentár szerint "a 2-es típusú cukorbetegségben és metabolikus szindrómában szenvedő betegeknek tízszer nagyobb halálozási kockázatot kell vállalniuk, ha COVID-19-et kapnak", és az eredmények javítása érdekében a 2-es típusú cukorbetegek kötelező glükóz- és anyagcsere-ellenőrzésére szólított fel.

Malhotra 2020 elején tett kijelentése óta több olyan tanulmány is megjelent, amely kimutatta, hogy az olyan társbetegségek, mint az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség növelik a súlyos COVID-19 megbetegedés és a rosszabb kimenetel kockázatát. (27,28,29) Ez a tudósoknak azt sugallta, hogy a metabolikus szindróma és az abból eredő következmények "jobb prognosztikai előrejelzők" lehetnek a súlyos kimenetel szempontjából, mint a szindróma egyes összetevői.(30)

Az étrend az egészség és a hosszú élet kulcstényezője

Ahogy azt évtizedes adatok bizonyítják, az Ön által fogyasztott élelmiszerek kulcsfontosságú tényezői és előrejelző mutatói általános egészségi állapotának és várható élettartamának. Kétségtelen, hogy világszerte súlyos egészségügyi járvány van, de ez nem a COVID-19. Az elhízásjárványra nincs gyors és egyszerű válasz, és nagy része az étrenddel függ össze. Ennek az egészségi állapotnak a következményei messze menőek és halálosak lehetnek.

Nagyon fontos szem előtt tartanunk, hogy az elfogyasztott ételek jelentik azt az alapot, amelyre az egészségünk épül. Ezért a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása hosszú távon a katasztrófa receptje. Ha van lehetősége valódi élelmiszerekhez hozzáférni, fontos időt szánnia arra, hogy megtanuljon alapanyagokból főzni, és a lehető legtöbbet hozza ki a maradékokból.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1, 13, 14 Cell Metabolism, 2019;30(1)

2 International Journal of Obesity, 2020;44

3 BMJ Open, 2016;6:e009892

4 Nutrients, 2019;11(8)

5 Science Daily, July 25, 2019

6 World Health Organization, February 16, 2018

7 Centers for Disease Control and Prevention, Adult Obesity Facts

8 Centers for Disease Control and Prevention, Childhood Obesity Facts

9 BBC Food, What Happened When I Ate Ultraprocessed Food for a Month

10, 11, 12, 15 BBC Food

16, 17, 18, 19 World Nutrition, 2016; 7:1

20 The BMJ, 2019;365;doi.org/10.1136/bmj.l1451

21 Centers for Disease Control and Prevention

22 Nobel Prize, Otto Warburg

23 Washington Post, April 12, 2019

24 Oncotarget, 2017;8(62)

25 King's Fund 2020

26 European Scientist, April 16, 2020

27 Medical News Today, September 1, 2020

28 Cardiology Research, 2020;11(6)

29 Nature Metabolism, 2021;3:289

30 Healio, February 17, 2021

31 Magyarországon a legmagasabb az elhízottak aránya Európában. https://offmedia.hu/magyarorszagon-a-legmagasabb-az-elhizottak-aranya-europaban/