Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Brogan:
Miért ártalmas dolog antidepresszánst szedni?

Fordította:Váradi Judit

Forrás: Kelly Brogan: What's the Harm in Taking an Antidepressant?

Tudjuk, hogy minden gyógyszernek vannak mellékhatásai. Ez benne van a pakliban, rendben. De vajon lehetséges az, hogy egy antidepresszáns hatására egy épelméjű ember érzéketlen bűnöző módjára cselekszik?

 

A Google adatkezelési elvei

 

A londoni King's College-beli előadásomban a pályám korai éveiben szorgalmasan, kötelességtudóan felírt gyógyszerekről szerzett tapasztalataimat, valamint a depresszió egyszerű, biztonságos gyógyításának lehetőségeiről szóló legfrissebb tudományos kutatások eredményeit kívántam megosztani hallgatóságommal.

Az utazásom előtti napon, a következő emailt kaptam David Carmichael-től, akit - úgy döntöttem - meghívok, hogy legyen részese az előadásomnak:

"2004 július 31-én egy Paxil (antidepresszáns) által előidézett pszichózisban kioltottam 11 éves fiam életét. Gyilkossággal vád alá helyeztek, majd 2005 szeptemberében megállapították, hogy "elmebajomból eredően büntetőjogilag nem vagyok felelősségre vonható", 2009 decemberében pedig végleg felmentettek. 2010 szeptembere óta nem szedek semmilyen gyógyszert. A családi tragédia előtt aktív sportorvosként dolgoztam, erőszakos cselekményt soha nem követtem el, elmebetegségem nem volt."

David akkor a klinikusokból és betegekből álló közönségnek előadta, hogy történhetett meg az, hogy valaki a munkahelyi stressz oldására felírt látszólag biztonságos gyógyszer hatására egyszer csak gyűlöletes erőszakot követ el szeretett gyermeke ellen. A tudományos hallgatóság felháborodva hallgatta a beszámolót.

Ez bizonyára nagyon ritka eset, ugye? Teljesen rendhagyó?
Helytelen lenne ezt gondolni!

Azt állítom, hogy minden egyes új pszichotróp (lelki folyamatokra ható) gyógyszer felírásával orosz rulettet játszik az orvos, megsérti a "nem ártani" elvet, méghozzá anélkül, hogy a beteg, beleegyezése előtt megfelelő tájékoztatást kapna.

Erőszak, mint mellékhatás?

Szerencsére gyakorta kapunk esélyt arra, hogy ráébredjünk a valóságra. Manapság egyre könnyebben jutunk információhoz. Olyan közösségi kezdeményezéseken alapuló felületeknek köszönhetően, mint a madinamerica.com, az információ rendelkezésünkre áll, ha készek vagyunk a mainstream média állításai mögött megismerni a valódi áldozatok állításait.

Az igazság az antidepresszánsok és az erőszak kapcsolatáról megtudható a nemrégiben közzétett irodalomból is, pl. Carvalho és társa által frissen publikált kritikai szemléből, amelyben a szerzők az SSRI-ok és a SNRI-ok feltételezett biztonságosságát veszik górcső alá. Egy sereg horrorisztikus bizonyított példát sorolnak fel arra, hogy egy egyszerű antidepresszáns hogyan siklathatja ki valakinek az életét. Az antidepresszánsokat gyakorta írják fel nehéz - de átmeneti - élethelyzetekben, mint amilyen egy válás, vagy halál. Ha az orvosok ismernék a kockázatokat, azonnal félretennék receptes tömbjeiket.

Valójában a jótékony hatások megdöbbentően limitáltak! Nézzük meg közelebbről a mellékhatásokat…

Az újgenerációs antidepresszánsokkal kapcsolatos nemkívánatos hatások

1. Emésztőszervi (hányinger, hányás, bélrendszeri vérzés)
2. májtoxicitás és hiperszenzitivitási reakciók (dermatológiai és érrendszeri megjelenések)
3. Súlynövekedés és anyagcserezavarok
4. Kardiovaszkuláris (QT intervallum megnyúlása/EKG-én látható elváltozás/, magas vérnyomás, felálláskori hirtelen vérnyomásesés /ortosztatikus hypotenzió/, az alap szívritmus emelkedése és a szívritmus variabilitás csökkenése)
5. Vizeletkiválasztó szervi (vizeletürítési nehézség, inkontinencia)
6. Szexuális diszfunkció
7. Hyponatremia (túl alacsony nátriumszint)
8. Csontritkulás, csonttörések
9. Vérzések
10. Központi idegrendszer zavarai (lecsökkent rohamküszöb, akaratlan mozgások, szerotonin szindróma, fejfájás, sztrók)
11. Izzadás
12. Alvászavarok
13. Érzelmi (apátia, felhangoltság, mánia)
14. Öngyilkosság
15. Túladagolás
16. A gyógyszer elhagyását követő megvonási tünetek
17. Szemészeti (glaukóma, szürkehályog)
18. Hyperprolaktinémia (túl magas prolaktinszint)
19. Terhesség és szoptatás alatti kockázatok (autizmus, pulmonáris magasvérnyomás, nyugtalan csecsemő)
20. Rosszindulatúelváltozások

Miért hagytam fel a receptírással?

3 körülményt tudtam meg a gyógyszerekkel kapcsolatban:

  • hosszú távon rosszabb következményekhez,
  • súlyos hozzászokáshoz,
  • kiszámíthatatlan erőszakos cselekményekhez vezethetnek.

Ezek a körülmények csupán a jéghegy csúcsát jelentették. A betegek tapasztalatainak évek óta tartó horrorisztikus történetei után és az alulról jövő aktivistákkal való új kapcsolatok hatására megdöbbentő tények birtokában vagyok. Miből is állnak ezek a gyógyszerek? Hogyan tudott a biokémia egyáltalán olyan molekulákat létrehozni, amelyek képesek ilyen mértékben kisiklatni, eltorzítani, elfojtani az emberi tapasztalást?

Jelen pillanatban több az ismeretlen, mint az ismert tény, a vészjelzések szaporodnak, a betegek bizalma csökken.

A továbbiakban kiemeltem néhány felsorolást a fenti szerzők írásából, hogy további információkhoz juttassam az olvasót. Mondanom sem kell, hogy az alábbi mellékhatások nagy problémákhoz, sőt akár tragédiákhoz is vezethetnek, ami teljességgel elfogadhatatlanná teszi, hogy ezen gyógyszereket placebóként használjuk. (Ugyanis más hatásuk valójában nincs is. -Sz.G- megj.)

Bél zavarok: Az SSRI-ok és SNRI-ok használatával kapcsolatos leggyakoribb mellékhatások a hányinger, hasmenés, renyhe emésztés, hasi fájdalom, bélrendszeri vérzés.

Máj mérgezés: Az antidepresszáns által okozott májkárosodásnak két fontosabb velejárója lehet, egy anyagcsere zavar és/vagy egy immun-allergiás folyamat. A túlérzékenységi szindróma, amit láz és bőrkiütés kísér, valamint antitestek megjelenése, fokozott fehérvérsejtszám és rövid lappangási idő (1-6 hét) jellemez, immun-allergiás kórélettani működésre utal. A túlérzékenységi szindróma hiánya és a hosszabb lappangási idő (1 hónaptól 1évig) azonban egyéni érzékenységből fakadó anyagcsere folyamatot jelez.

Súlynövekedés: A klinikai eshetőség komplexitása ellenére kézzelfogható bizonyíték van rá, hogy a legtöbb antidepresszáns jelentősen fokozza a súlygyarapodást a betegek számottevő részénél. (Ami viszont 2-3-szorosára fokozza a cukorbetegség kockázatát - Sz.G. megj.)

Szívproblémák: Az SSRI és SNRI készítmények előidézhetik a szívfrekvencia variabilitás (HRV) csökkenését is. Az alacsony HRV pedig előrejelzi a kardiovaszkuláris események bekövetkezését.

Vizelési problémák: Az SSRI-ok vizelési nehézségeket is okozhatnak a központi vizeletszabályozási rendszerre való hatásuk miatt.

Szexuális diszfunkció: Számos adat azt bizonyítja, hogy az antidepresszánsok különbözőképpen befolyásolhatják a szexuális működést, libidócsökkenéstől, izgalmi diszfunkciókon át (erekciós és hüvelynedvesedés) orgazmuszavarokig. (Egyre több olyan eset válik ismertté, hogy antidepresszánsok hatására csillapíthatatlan nemivágy, vagy éppen totális libidóvesztés lép fel. Ezek a tünetek a gyógyszer elhagyása után is megmaradhatnak. -Sz.G. megj.)

Sóegyensúly: Az SSRI-ok által okozott nátriumhiány kialakulása nem teljesen tisztázott még, de ezek a hatóanyagok vagy az vizelet kiválasztást serkentő hormon (ADH) kibocsájtást vagy az ADH-ra való reagálást fokozzák, ami fokozza a sóvesztést.

Csontritkulás: Az SSRI-ok szedésével a csonttömeg (BMD) csökken és a törések kockázata megnő.

Vérzés: Valamennyi szerotonin antidepresszáns megnöveli a vérzések kockázatát. E káros mellékhatás legvalószínűbb magyarázata a vérlemezkék szerotonin visszavételének csökkenésében rejlik, jóllehet más mechanizmusok is szerepet játszhatnak. (Ezért pl. vérfolyósítók /aszpirin, warfarin, stb./ antidepresszánsokkal való együttszedése drámai mértékben fokozhatja a gyomor és bélrendszeri vérzések kockázatát. Évente több ezer ember hal ebbe bele az USA-ban. Sz.G. megj.)

Idegrendszeri zavarok: Az antidepresszánst szedő betegeknél az EPS (extrapiramidális, azaz akaratlan mozgásos tünetek) valamennyi tünete jelentkezhet, de a leggyakoribb megjelenési forma az akathisia (remegés, kóros nyugtalanság), dystoniás reakciók (Izommerevség, izomgyengeség), Parkinson kór és tardive dykinesia (akaratlan rángások). Egy serdülőkön és felnőtteken végzett nagy retrospektív vizsgálatban a fejfájás volt a legáltalánosabb melléktünet.

Izzadás: az SSRI-ok szedőinek kb. 10 százaléka túlzott izzadást tapasztal, ez a tünet a paroxetin szedőknél magasabb.

Alvászavarok: Az antidepresszánsok szedőinél a REM alvás késleltetett és időben is csökken ez az alvás szakasz. (Nem ritka az álmok cselekvéses lejátszása is, ami veszélyes lehet a betegre és környezetére is. Sz.G. megj.)

Hangulatváltozások: Sok antidepresszánst szedő beteg tapasztal érzelmi eltompulást. Csüggedtnek, lehangoltnak érzik magukat, mások a tehetetlenség állapotában érzik magukat, amikor a korábban fontos dolgok már elvesztik érdekességüket. Megint mások szorongást, pánikrohamokat, álmatlanságot, nyugtalanságot, ingerlékenységet, ellenségességet, agresszivitást és impulzivitást tapasztalnak a kezelés első három hónapjában.

Öngyilkossági késztetés: Az öngyilkosságok és az öngyilkossági kísérletek számáról gyakran alulbecsült beszámolók jelennek meg.

A túladagolás mérgező hatása: A depressziósoknak amúgy is fokozott az öngyilkossági hajlama, ezt gyakran a felírt gyógyszer túladagolásával követik el.

Megvonási tünetek: Ezek lehetnek influenzaszerű tünetek, remegések, tachycardia, áramütés érzések, paresztézia (fonák érzések), izomfájdalom, fülzúgás, neuralgia, ataxia (koordinációs zavar), szédülés, szexuális diszfunkciók, alvászavarok, rémálmok, hányinger, hányás, hasmenés, erősödő szorongás és hangulati változékonyság.

Szempanaszok: Az SSRI-okat szedő betegek egy része vizuális zavarokra panaszkodik. Az antidepresszánsok fokozhatják a szemnyomást, zárt zúgú glaukómát okozhatnak. Az új generációs antidepresszánsok szedése megnöveli a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

Hormonális egyensúlyhiány: A periférikus prolactin szintek megemelkedhetnek, a hyperprolactinemia veszélyes következményekkel járhat (pl csonttömeg csökkenéssel, lecsökkent nemihormon termelés)

Terhességi, szoptatási kockázatok: Az ezzel kapcsolatos vizsgálatok még csak a megfigyelés fázisában vannak, ezért a mért adatok még nem mérvadók, de intő jelek vannak arra, hogy nő az autizmus kockázat, a tüdőartériába magasvérnyomással születhet a gyermek

Rák kockázat: Az antidepresszánsok hatására fokozódhat a fibroszarkóma és a melanóma valamint a mellrák kialakulásának kockázata.

Hát ez lehangoló volt! És önök miért nem tudtak minderről? Azért mert az orvosuk sem tud róla. Nemrég hallottam egy betegről, akinek az antibiotikum mellé antidepresszánst írt fel az orvosa, arra az esetre, ha az antibiotikum hangulatváltozást, depressziót idézne elő. Az orvosok már a "Miért is ne?" alapon írják fel ezeket a veszélyes szereket! A szerzők emlékeztetnek:

"..a toxikológia története arra az időbeli eltolódásra figyelmeztet, ami gyakran megtörténik egy gyógyszer humán használatának első jóváhagyása és a káros hatások megjelenésének felismerése között."

Annál is inkább szükségtelen ezeket a kockázatokat felvállalni, hiszen az orvostudomány rengeteg új multimodális, többlépcsős, olcsó, azonnal elérhető, mellékhatásmentes gyógymóddal rukkol elő. A szerzők végül így fejezik be:

Tanulmányunk felismerései alapján arra a következtetésre jutottunk, hogy az új generációs antidepresszánsok szedését el kell kerülni, amennyiben alternatív kezelési módszerek rendelkezésre állnak.(pszichoterápia, gyulladáscsökkentő étrend. -Sz.G. megj.)

Ezzel egyet kell értenem és megerősítem: alternatív kezelési módok igenis rendelkezésre állnak! Ezek a gyógymódok nemcsak a tüneteket gyógyítják és nemcsak a gyógyszereket küszöbölik ki, hanem általuk az öntapasztalás egy merőben új élményét nyerjük.

Ez nem csupán arról szól, hogy újra "normálisok" leszünk, hanem az integrációról, a fejlődésről, az életerőről szól.

Ha mélyebben érdekelni kezdte ez a téma, Depresszióipar könyvem ingyen letölthető, és további írások is olvashatók itt.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre