Shin Jie Yong:
Miért nem oldják meg az emlékeztető oltások a mutálódó koronavírus problémáját?

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Shin Jie Yong: Why Vaccine Boosters May Not Solve the Mutating Coronavirus Problem

Nem mindig nyerünk az új vírusvariánsok ellen, de azért van okunk az optimizmusra.

 

A Google adatkezelési elvei

 


1960-ban, dr. Thomas Francis Jr, a University of Michigan epidemiológia professzora volt az első az Egyesült Államokban, akinek sikerült izolálnia az influenza vírust. Eredményeit, amelyek a mai napig meghatározzák az immunológiai memóriára vonatkozó tudásunkat, a Proceedings of the American Philosophical Society című lapban publikálta "Az eredeti antigén bevésődés doktrinája" címmel (1).

Sajnos az eredeti antigén bevésődés (angol rövidítés OAS) elmélete akkor nem kapott olyan figyelmet, amilyet megérdemelt volna (2). De most, hogy szembe kell néznünk a 2019-es koronavírus fertőzéseket (Covid-19) okozó, azóta folyamatosan változó és mutálódó, súlyos akut légzési szindrómát okozó kettes koronavírussal (SARS-CoV-2), újra kell tárgyalnunk az OAS-t.

Az eredeti antigén bevésődés (OAS)

Francis tanulmánya bemutatja az antigén struktúrát, ezt a molekuláris jelenséget, amely arra készteti az immunrendszert, hogy antitesteket állítson elő, amelyekkel megköti és semlegesíti az antigént. Az antigén-antitest végtermékektől aztán a lép és a máj segítségével szabadul meg a szervezet. Az immunrendszer pedig emléket készít az antitestről, ami lehetővé teszi, hogy később gyorsan és hatékonyan bevethesse az antitesteket, ha ugyanolyan antigénnel találkozik. Ezt egy bizonyos, általában mikrobiális eredetű antigénnel szembeni immunitásnak hívjuk, Az ilyen immunitás természetes úton, megfertőződés során alakul ki, vagy mesterségesen, vakcinációval váltható ki.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A SARS-CoV-2 tüske- és nukleokapszid fehérjéi például antigének (3). Az influenza vírus antigénjei a hemagglutinin és a neuraminidáz fehérjék (4).

A bökkenő a professzor tanulmányában az, hogy azok az antigének, amelyek egy bizonyos influenzavírus variánssal szemben termelődnek, akkor is újra bevetésre kerülnek, amikor az ember egy másik variánssal fertőződik meg. De a különböző influenza vírusvariánsoknak különböző antigén struktúrái vannak, amelyeket különböző antitestek tudnak semlegesíteni. Így ezek a "régi" antitestek hatástalanok az újabb influenzavariánsokkal szemben (5). A helyzetet tovább rontja, hogy ezek a "régi" antitestek ráadásul gátolják az új antitestek képződését és az immunmemóriát (6).

"Az antitestválaszt a későbbiekben is az eredeti vírusfertőzés által előidézett bevésődés vezérli. Ezt hívtuk az eredeti antigén bevésődés doktrinájának (OAS)" - magyarázza Francis. "Ezért az első megfertőződés vezérli a vakcinára adott antitest reakciókat (egy adott vírus) más variánsaival szemben is."

Lényegében az immunrendszer ragaszkodik hozzá, hogy azt csinálja, amit eredetileg megtanult, annak ellenére, hogy ugyanaz a trükk másodszorra nem feltétlenül működik, különösen, ha olyan vírusvariánsokról van szó, amelyek antigén struktúrái lényegi dolgokban térnek el egymástól.

Az eredeti antigén bevésődés "elsősorban arra akar emlékeztetni, ami korábban volt, ahelyett, hogy az új problémákra próbálna reagálni" magyarázza dr. Sarah Cobey, a University of Chicago evolúciótudományi és ökológia tanszékének professzora (7).

Az OAS az egyik oka, hogy miért nagy kihívás egy megbízható influenza vakcina kifejlesztése. A szezonális influenzaoltások, amelyekre hagyatkozunk, hogy lépést tartsunk a gyorsan mutálódó influenza vírussal, csak 40%-60%-ban hatékonyak (8). Bár sok tényező befolyásolja ezt a tökéletlen vakcinahatékonyságot, az egyik közülük az eredeti antigén bevésődés, melynek következtében a korábbi influenzavakcinák időnként rontják az újabbak hatékonyságát (9). Az OAS a humán papillomavírus (HPV) vakcina, a Gardasil esetében is fellépett. Azok, akik az újabb, Gardasil 9 vakcina előtt a régi Gardasilt kapták, gyengébb immunválaszt adtak az új verzióra, mint azok, akik sose kapták meg a Gardasil oltást (10).

De nemcsak a vakcinákról van szó. Az eredeti antigén bevésődés olyan fertőző betegségeket okozó vírusok és baktériumok esetében is megfigyelhető volt, mint az influenzavírus, a humán immundeficiencia-vírus (HIV), a Zika vírus, a Dengue vírus, a Chlamydia trachomatis (baktérium), a leptoszpirózis fajok (baktériumok) és a plazmódium fajok (paraziták) (11).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A SARS-CoV-2 variánsai ellenállnak a vakcináknak

A SARS-CoV-2 mutációs rátája igazából jóval alacsonyabb, mint például az influenza vagy a HIV vírusé (erről bővebben később) (12), de egy évnyi széleskörű terjedés és több millió gazdatest megfertőződése már lehetőséget teremt arra, hogy a vírus mutálódjon, és elkerülhetetlenné válik, hogy a SARS-CoV-2-nek többféle variánsa jöjjön létre.

Bár vitatható, a vírustörzs kifejezést olyan variánsokra fogjuk használni, amelyek egy új biológiai működést fejlesztettek ki. A variánsok a vírusnak olyan mutánsai vagy genetikai változatai, amelyeknek vagy van eltérő biológiai funkciójuk, vagy nincs.

Az elmúlt néhány hónapban SARS-CoV-2-nek számos variánsa jött létre, például a B.1.1.7 variáns az Egyesült Királyságban(14), a B.1.351 variáns Dél-Afrikában (15), a P.1 Brazíliában, a B.1.427/B.1.429 Kaliforniában és a B.1.617 Indiában. Ezek a törzsek azért keltenek népegészségügyi aggályokat, mert nagyobb a fertőzőképességük, gyorsabban terjednek és/vagy kitérnek az antitestek elől.

Igen, még olyan képességgel is bírhatnak, hogy elkerülik az antitesteket. De mivel a vakcina segít az immunrendszerünknek abban, hogy rengeteg antitestet állítson elő, bizonyos fokú antitest-elkerülés nem feltétlenül jelent teljes vakcinarezisztenciát.

Például, annak ellenére, hogy azok az antitestek, amelyeket a Pfizer-BioNTech vagy Moderna mRNS vakcinájával oltott emberekből izoláltak, kevésbé voltak hatékonyak a B.1.1.7 (Egyesült Királyság), a B.1.351 (Dél-Afrika) és a P.1 (Brazília) variánsok ellen, de az antitestek így is elvégezték a koronavírus kitakarítását (17). Vagyis az mRNS vakcinák ezekben az esetekben is meg tudják előzni a Covid-19 megbetegedést (18).

De nem ez a helyzet minden vakcinával:

12 esetből 8-szor (67%) azok az antitestek, amelyeket olyan emberekből izoláltak, akik a Szputnyik adenovírus vektorvakcinát kapták, nem tudták semlegesíteni vagy eltakarítani a B.1.351 (Dél-Afrika) variánst (19).

Egy klinikai vizsgálat az találta, hogy az AstraZeneca/Oxford adenovírus vektorvakcinája csak 10%-os hatékonysággal előzte meg a B.1.351 okozta Covid-19 fertőzést (20). Korábbi klinikai vizsgálatokban a hatékonysága 76%-82% volt (21).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A Johnson & Johnson adenovírus vektorvakcina hatékonysága egy klinikai vizsgálatban az Egyesült Államokban mért 72%-ról (22) 57%-ra esett Dél-Afrikában (23).

Hasonlóképpen a NovaVax fehérje-alapú vakcina hatékonysága 89%-ról 49%-ra csökkent a B.1.351 variánssal szemben egy klinikai vizsgálatban (24).

Így a SARS-CoV-2 fokozatosan fejleszti ki azt a képességet, hogy kicselezze az immunrendszert és ellenálljon bizonyos vakcináknak. Lehet, hogy csak idő kérdése, hogy a leghatékonyabb vakcinákat is kizárja a versenyből.

Emiatt a Pfizer (25), a Moderna (26) és a Johnson & Johnson cégvezetői és számos tudós, (27), beleértve Dr. Anthoni Fauci-t, az Egyesült Államok fertőző betegségekkel és allergiával foglalkozó kutatóintézetének (U.S. National Institute of Allergy and InfectiousDiseases) igazgatóját és egyben a Fehér Ház orvosi főtanácsadóját, azt javasolták, hogy a következő években adjanak be emlékeztető oltásokat az embereknek, hogy fenntartsák az immunitást a SARS-CoV-2-vel szemben (28). Ez azonban csak egy lehetőség, ugyanis senki nem tudja biztosan, milyen SARS-CoV-2 törzsek fognak még kialakulni a jövőben. De azért jobb felkészülni, mint nem csinálni semmit (29).

Mit jelent eredeti antigén bevésődés a pandémia szempontjából

De meg fogják-e ténylegesen oldani az emlékeztető oltások a problémát? Sok szakember kételkedik ebben, éppen az eredeti antigén bevésődés (OAS) miatt (30).

"Immunológusként, aki azt vizsgálja, hogy az antitest válaszok hogyan választják ki a célpontjukat, aggódom, hogy ezek a 'vakcinafrissítések' kevésbé lesznek hatásosak azokban, akik már megkapták az eredeti oltásukat" - írja dr. Metthew C. Woodruff, az Emory University immunológusa (31). "Az immunológiai emlékezet ugyanis, az a dolog, ami lehetővé teszi a folyamatos védelmet a vírus ellen jóval az oltás után is, néha negatívan interferál a némileg megújított immunválasz kialakulásával (az eredeti antigén bevésődés miatt)."

Igazából már láttuk jeleit az OAS-nak a koronavírus esetében. Kutatások kimutatták, hogy a SARS-CoV-2 fertőzöttség (32) és még a vakcináció is (33) előidézheti olyan antitestek termelődését (34), amelyek a közönséges náthát okozó koronavírusokat veszik célba, és amelyek hatástalanok a Covid-19 ellen. Azzal kapcsolatban nem készült kutatás, hogy ezek a "régi" antitestek gátolják-e a SARS-CoV-2-vel szembeni immunmemória kialakulását. De az ilyen eredmények azt mutatják, hogy egy korábbi koronavírus fertőzésből származó hatástalan antitestek bevetésre kerülhetnek egy másik típusú koronavírussal szemben.


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Bár senki sem tudja 100%-os biztonsággal, hogy szükségünk lesz-e emlékeztető oltásra a Covid-19 esetében, és ha igen, akkor az előhívja-e majd az eredeti antigén bevésődést, de mindenesetre fel kell készülnünk rá. A jó kérdéseket kell feltennünk, hogy elkezdődhessenek a megfelelő kutatások, és megtehessük a szükséges lépéseket, amíg nem késő.

"Azt gondolom, hogy ezzel foglalkoznunk kell." - mondta dr. Michael Worobey, a University of Arizona ökológusa és evolúciós biológia professzora 2021 áprilisában (35). "Lehet, hogy öt év múlva csökkenő hatékonyságot fogunk tapasztalni, ha az emberek immunrendszere továbbra is csak arra a SARS-CoV-2 antigénre adott immunválaszt fogja előhívni, amivel először találkozott."

Szerencsére a vonatkozó kutatások már folynak. Például, a Moderna és az Egyesült Államok Fertőző Betegségekkel és Alllergiával Foglalkozó Kutatóintézete egy klinikai vizsgálatot folytat, hogy kiderítse, hogy az új mRNS emlékeztető vakcina hogy viselkedik a B.1.351 (Dél-Afrika) variánssal szemben, amely hírhedt az antitest elkerülő képességéről, így sok vakcina hatástalan vele szemben (lásd korábban) (36). A Pfizer olyan mRNS vakcinát is kifejlesztett, amely semlegesíti a B.1.351 variánst, ez jelenleg klinikai tesztelés alatt áll (37).

A jövőben legalább három módja van, hogy kicselezzük az eredeti antigén bevésődést:

Tömeges vakcináció: ezzel csökkentjük a SARS-CoV-2 evolválódása számára elérhető gazdatestek számát. Hiszen ha nem jelenik meg új, vakcinarezisztens variáns, nincs szükség emlékeztető oltásra.

Ismételt oltás: a többszörös emlékeztető oltással kényszerítjük az immunrendszert, hogy frissítse az emlékeit. Ezzel felülírhatjuk az OAS-nak az immunmemóriára gyakorolt korábbi hatását (38).

Egy univerzális vakcina előállítása: ezzel elérhetnénk, hogy különböző fajta antitesteket termeljünk, amelyek képesek semlegesíteni a SARS-CoV-2 különböző variánsait. Ezzel az univerzális vakcinával több különböző SARS-CoV-2 antigénről készíthetnénk immunmemóriát egyszerre (39). Egy 2021-ben publikált tanulmány kimutatta, hogy azok az egerek, amelyeket nyolc különböző féle koronavírussal egyszerre oltottak be, olyan antitesteket termeltek, amelyek hatásosak voltak más koronavírus típusok ellen is, amelyek nem voltak benne a vakcinában (40).

Ám ezek a módszerek még mindig kockázatosak.

Az, hogy az első cél elérhető-e, azon múlik, hogy milyen hatékonyan tudnak az országok kooperálni a vakcina elosztásban, ami nem igazán működik olyan országok esetében, amelyek felhalmoznak, és embargó alá vetnek vakcina szállítmányokat (41). Van a második, meglehetősen fáradtságos módszer, amellyel hosszú távon lehet felzárkózni a mutálódó SARS-CoV-2-höz. Ebben a verzióban a vakcinahatékonyság időszakosan fog változni, és az országoknak problémát fog jelenteni, hogy elölről kezdjék az emberek beoltását.

A harmadik módszer esetében nincs rá garancia, hogy egy univerzális vakcina ellen tud állni a végtelen vírusfejlődési lehetőségnek (42). A helyesebb megnevezés a "széles spektrumú vakcina" lenne. De ez a verzió legalább kevesebb vakcinaforrást igényelne, és tovább lenne hatásos, ezért jobb megközelítésnek tűnik, mint a második, és ésszerűnek akkor, ha az első nem sikerül (43).

"Számomra az lenne a logikus, ha ahelyett, hogy le-lecsapunk mindegyik új problémás variánsra, minden képességünket arra fordítanánk, hogy kifejlesszük az univerzális SARS-CoV-2 vakcinát." - mondja Fauci a The Atlantic-nek. "Ha nem tesszük, folyamatosan kergetni fogunk valamit, ahelyett, hogy lesöpörnénk az asztalról." (44)

Akkor a vakcinák nagy hátulütője az eredeti antigén bevésődés? Igen, de pontosabb úgy tekinteni rá, mint az immunmemória problémájára (45), mivel megtörténhet természetes megfertőződés és mesterséges immunizáció (oltás) során is (46). Ezért az nem megoldás rá, hogy nem oltjuk az embereket.

Mi ad mégis okot az optimizmusra?

Eddig a SARS-CoV-2 egy konvergens evolúciós mintát követ (47), amikor is a különböző biológiai entitások hasonló tulajdonságokat alakítanak ki, hogy hasonló környezetekhez adaptálódjanak. A szemek és a szárnyak például konvergensen fejlődtek számos állatfajnál. Az a képesség is, hogy felnőttként is megemésszük a laktózt (tejcukrot), egymástól függetlenül alakult ki különböző emberi populációkban (48).

Bár számos egyedi mutáció van jelen a SARS-CoV-2 bizonyos variánsainál, néhány mutáció - például az N501Y és az E484K - ismétlődően (49) és függetlenül (50) jelentek meg. Az N501Y mutáció javítja a vírus hatékony kötődését az emberi sejtek ACE2 receptoraihoz (51). Az E484K pedig (52) segít a vírusnak, hogy elkerülje az antitesteket (53). Ez a megfigyelés azt sugallja, hogy a SARS-CoV-2-nek limitált genetikai sokfélesége van, ami korlátozza a hasznos mutációk számát.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


És valóban, a tudósok úgy írták le a SARS-CoV-2 alacsony szintű genetikai sokféleségét, mint a vírus Achilles-sarkát (54), a legnagyobb gyengeségét (55). Látva a fenti képet, világos, hogy a SARS-CoV-2-nek kisebb a genetikai változékonysága, mint más közismert vírusoknak. A magas genetikai diverzitás azt jelenti, hogy több lehetőség van a mutációk vegyülésére és párba állására, aminek hatására számos nagyon különböző variáns fordulhat elő, és az eredeti antigén bevésődésnek is nagyobb az esélye. Ezért van az, hogy bizonyos vírusok ellen nehezebb oltani, mint mások ellen. Szerencsések vagyunk, hogy a SARS-CoV-2 ellen nem olyan nagy kihívás vakcinát feltalálni.

Összességében elmondható, hogy bár bizonyos vakcinák már nem működnek egyes SARS-CoV-2 variánsok esetében, továbbra is reménykedhetünk, hogy meg tudjuk nyerni a versenyt a (nem túl gyorsan) változó SARS-CoV-2 vírus ellen.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

(1)

 

https://www.jstor.org/stable/985534?seq=1

(2)

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0896841117302226">

(3)

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7782488/">

(4)

 

https://www.cdc.gov/flu/about/viruses/change.htm#:~:text=The%20HA%20and%20NA%20surface,antibodies%20
that%20can%20block%20infection.

(5)

 

https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1000258">

(6)

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7204740/

(7)

 

https://www.statnews.com/2021/04/16/next-generation-covid-19-vaccines-are-supposed-to-be-better-some-experts-worry-they
-could-be-worse/

(8)

 

https://www.cdc.gov/flu/vaccines-work/vaccineeffect.htm

(9)

 

https://www.jimmunol.org/content/202/2/335">

(10)

 

https://www.nature.com/articles/nm0615-540

(11)

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0896841117302226#bib44

(12)

 

https://medium.com/microbial-instincts/genetic-diversity-of-sars-cov-2-vs-other-nasty-viruses-f41b61d27c0b?sk=cab32dd87
ca856f2644a8a81a5d51dac

(13)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Variants_of_SARS-CoV-2

(14)

 

https://medium.com/microbial-instincts/why-the-u-k-coronavirus-strain-just-got-slightly-deadlier-to-our-surprise-cf42b25cb699">

(15)

 

https://medium.com/microbial-instincts/the-most-worrying-coronavirus-e484k-mutant-has-arrived-35361ec55923?sk=145442f651bf4024d29d127feb8f1d98

(16)

 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2100362

(17)

 

https://medium.com/microbial-instincts/more-vaccine-resistant-contagious-and-lethal-coronavirus-mutant-how-bad-is-the-situation
-21420c61ac84

(18)

 

https://www.pfizer.com/news/press-release/press-release-detail/pfizer-and-biontech-confirm-high-efficacy-and
-no-serious

(19)

 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.31.21254660v2

(20)

 

http://nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2102214?query=featured_home

(21)

 

https://www.astrazeneca.com/media-centre/press-releases/2021/covid-19-vaccine-astrazeneca-confirms-protection-against-severe
-disease-hospitalisation-and-death-in-the-primary-analysis-of-phase-iii-trials.html

(22)

 

https://www.nytimes.com/2021/01/29/health/covid-vaccine-johnson-and-johnson-variants.html

(23)

 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2101544

(24)

 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2100362

(25)

 

https://www.cnbc.com/2021/04/15/pfizer-ceo-says-third-covid-vaccine-dose-likely-needed-within-12-months.html

(26)

 

https://www.wdrb.com/news/moderna-ceo-says-booster-shots-will-eventually-be-required/article_fd29c378-a474-11eb-bc01-af7255c4adbf.html

(27)

 

https://www.oxfam.org/en/press-releases/two-thirds-epidemiologists-warn-mutations-could-render-current-covid-vaccines

(28)

 

https://www.cnbc.com/2021/04/15/dr-fauci-when-we-will-need-booster-shots-for-covid-vaccine-timeline.html

(29)

 

https://elemental.medium.com/will-we-need-covid-19-booster-shots-heres-the-lowdown-cc64e64c6d03

(30).

 

https://www.statnews.com/2021/04/16/next-generation-covid-19-vaccines-are-supposed-to-be-better-some-experts-worry-they-could-be-worse/

(31)

 

https://theconversation.com/immune-interference-why-even-updated-vaccines-could-struggle-to-keep-up-with-emerging-coronavirus-strains-156465

(32)

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867421001604?via%3Dihub

(33)

 

https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.07.21253098v2

(34)

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092867421001604?via%3Dihub

(35).

 

https://www.statnews.com/2021/04/16/next-generation-covid-19-vaccines-are-supposed-to-be-better-some-experts-worry-they-could-be-worse/

(36)

 

https://www.statnews.com/2021/04/16/next-generation-covid-19-vaccines-are-supposed-to-be-better-some-experts-worry-they-could-be-worse/

(37)

 

https://www.clinicaltrialsarena.com/comment/pfizer-biontechs-covid-19-vaccine-not-expected-to-require-a-booster-in-6-12-months-
variant-of-concern-specific-shot-preferred/

(38)

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0896841117302226#bib44

(39)

 

https://medium.com/p/f35fd6fdbfc1/edit

(40)

 

https://science.sciencemag.org/content/371/6530/735

(41)

 

https://indica.medium.com/america-is-embargoing-supplies-while-india-burns-30a82a7481d9

(42)

 

https://futurehuman.medium.com/the-search-for-one-vaccine-to-rule-them-all-d44bae3d634a

(43)

 

https://medium.com/microbial-instincts/the-goal-of-flu-vaccination-is-not-to-save-100-thousand-lives-each-year-but-to-save-100-
million-75395f1c8484

(44)

 

https://medium.com/the-atlantic/one-vaccine-to-rule-them-all-ea6d4370b7ac

(45)

 

https://msphere.asm.org/content/6/2/e00056-21

(46)

 

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0896841117302226?via%3Dihub

(47)

 

https://www.sciencedaily.com/terms/convergent_evolution.htm

(48)

 

https://www.scientificamerican.com/article/the-coronavirus-variants-dont-seem-to-be-highly-variable-so-far/

(49)

 

https://en.wikipedia.org/wiki/Variants_of_SARS-CoV-2

(50)

 

https://www.genengnews.com/insights/viral-evolution-insights-will-help-us-fight-covid-19/

(51)

 

https://medium.com/microbial-instincts/why-the-coronavirus-d614g-and-n501y-mutations-are-not-entirely-disastrous-d1a81cbbafb2?
sk=0fc9bc8eaa771fb0f22b349288ad40d7

(52)

 

https://medium.com/microbial-instincts/the-most-worrying-coronavirus-e484k-mutant-has-arrived-35361ec55923?sk=145442f651bf4024d29d127feb8f1d98

(53)

 

https://medium.com/microbial-instincts/why-the-u-k-coronavirus-strain-just-got-slightly-deadlier-to-our-surprise-cf42b25cb699

(54)

 

https://www.pnas.org/content/117/40/24614

(55)

 

https://medium.com/microbial-instincts/genetic-diversity-of-sars-cov-2-vs-other-nasty-viruses-f41b61d27c0b?sk=cab32dd87ca856f2644a8a81a5d51dac