Bo Stapler:
Miért probléma, hogy 23 millió amerikai szed pajzsmirigy hormont?

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Bo Stapler: Why 23 Million Americans on Thyroid Hormone Is a Concern 2021 júli 21.

Vajon a pajzsmirigy alulműködés egyre gyakoribb, vagy a fölösleges pajzsmirigyhormon pótlás? Egy biztos: sokaknak talán nem is kéne szednie.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az amerikaiak hét százaléka szed levotiroxint, ami a tiroxin hormon szintetikus változata, és amely a pajzsmirigy által termelt legfontosabb vegyület (1). Ez a hormonpótló szer évek óta egyike az Amerikában legnagyobb mennyiségben felírt három gyógyszernek. Én az elmúlt pár napban egy kórházban dolgoztam, ahol a betegek egy hatoda szedett levotiroxint. Ami nem lepett meg különösebben, mivel nagyjából megfelelt annak, amit korábban máshol is tapasztaltam.

Azon viszont meglepődtem, hogy egyre több jel utal arra, hogy a levotiroxin felírások nagy része, egyesek szerint akár 90%-a is, teljesen értelmetlen (2). Vagyis egy gyors fejszámolás után kijelenthetjük, hogy a levotiroxin túlfelírási járvány több mint 20 millió amerikait érint.

"Van, akinek tényleg szüksége van a hormonpótlásra, de a gyógyszert szedők nagy részére ez nem igaz" - állítja Dr. Juan Brito endokrinológus, a Mayo Klinika hormon-specialistája (3).

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Felnőttek esetében például egyértelműen javasolt a hormonpótlás, ha az illető pajzsmirigyrákban szenved, ha korábban pajzsmirigy műtéten esett át, ha rosszul működik az agyalapi mirigye, illetve bizonyos esetekben a terhesség alatt. Ám a 'túlnyomó többség', akikről Dr. Brito beszél, egyik kategóriába sem tartozik, ők többnyire úgynevezett szubklinikai pajzsmirigy-alulműködésben (angol rövidítés SCH) szenvednek.

Brito és más szakemberek szerint az SCH inkább egyfajta laboratóriumi átlagtól való eltérés, mint betegség (4). Brito a pajzsmirigy specialisták egy nemzetközi szervezetének tagjaként 2019-ben ezt írta: "Szubklinikai pajzsmirigy-alulműködésben szenvedő felnőttek életminősége vagy pajzsmiriggyel kapcsolatos tünetei - depresszió, fáradékonyság, testtömeg index (BMI) - szempontjából semmiféle klinikailag releváns haszonnal nem jár pajzsmirigy hormonok szedése" (5).

Ez a probléma nem csak az Egyesült Államokat érinti. "Sok országban, például Kanadában is, növekvő tendencia, hogy a szubklinikai pajzsmirigy-alulműködést gyógyszeresen kezelik" - állítja Deric Morrison, az ontariói St. Joseph's Kórház endokrinológusa (6). "Ám ma már egyre nyilvánvalóbb, hogy a legtöbb ember a pajzsmirigy hormonjai szintjének javulásától nem fogja jobban érezni magát."

Egy kis pajzsmirigy ABC

Számos laboratóriumi és képalkotó eljárás létezik a pajzsmirigy vizsgálatára, de az orvosok leggyakrabban két vérvizsgálatot használnak a pajzsmirigy működésének feltérképezésére: megnézik a pajzsmirigyserkentő hormon (TSH) és a tiroxin hormon (T4) szintjét.

TRH = tireotropinfelszabadító hormon (az agyban található hipotalamusz termeli), TSH = pajzsmirigyserkentő hormon (a közvetlenül a hipotalamusz alatt található hipofízis termeli), pajzsmirigy hormonok = tiroxin (T4) és trijód-tironin (T3) (a nyakban található pajzsmirigy termeli)

A TSH-t az agyalapi mirigy, a hipofízis állítja elő (7), és az a szerepe, hogy jelezze a pajzsmirigynek, hogy termeljen pajzsmirigy hormonokat - elsősorban tiroxint (T4), de trijódtironint (T3) is. Ezek a pajzsmirigy hormonok (a T3 és a T4) a szervezet anyagcseréjének számos aspektusára hatással vannak. Ha a T3 és T4 hormonok szintje túl magas, az számos tünettel járhat, például szorongással, verejtékezéssel, remegéssel, hasmenéssel, testsúly súlycsökkenéssel és hajhullással. És fordítva: ha az említett hormonok szintje túl alacsony, az depressziót, fáradékonyságot, fázékonyságot, súlygyarapodást, szorulást és túl erős menstruációt okozhat.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A szervezetnek van egy természetes visszacsatoló rendszere, amely szabályozza a pajzsmirigy hormonok szintjét. Ha a T3 és a T4 szintje megnő, akkor az agyalapi mirigy (a hipofízis) ezt érzékeli, és válaszképpen kevesebb TSH-t kezd termelni. Ha a T3 és a T4 szintje alacsony, akkor meg az ellenkezője történik, a TSH termelés fokozódik. De sajnos számos betegség megbillentheti ennek a bonyolult rendszernek az egyensúlyi állapotát. A pajzsmirigy alulműködés (az alacsony T3 és T4 szint) leggyakoribb oka a fejlett ipari társadalmakban a Hashimoto's thyroiditis nevű autoimmun betegség (8). További ok lehet a jódhiány (ez világszerte a leggyakoribb ok), a pajzsmirigy műtéti úton történt eltávolítása, a sugárterhelés, a pajzsmirigyet károsító gyógyszerek, és néhány ritka betegség, amelyek a pajzsmirigyet is megtámadják, például az amiloidózis (9) és a Riedel thyroiditis (10). Ráadásul az agyalapi miriggyel vagy a hipotalamusszal kapcsolatos problémák egy ún. centrális hipotireózis nevű betegséghez is vezethetnek (11).

Ha a pajzsmirigy nem termel elég pajzsmirigy hormont, leszámítva a központi hipotireózis ritka esetét, akkor a szervezet TSH szintje megemelkedik, mivel a hipofízis próbálja -sikertelenül - arra ösztönözni a pajzsmirigyet, hogy termeljen több pajzsmirigy hormont. Ha a TSH szintje magas, a T4 szintje viszont alacsony, akkor ezt elsődleges pajzsmirigy alulműködésnek nevezzük, ami az amerikai lakosságnak csak a 0.3-0.8% -át érinti, és amit hormonpótlással, levotiroxinnel kell kezelni (12).

Viszont, ha a TSH szint magas, de a T4 szint a normális tartományba esik, akkor ún. szubklinikus pajzsmirigy-alulműködésről (SCH) beszélünk. Így most visszatértünk ahhoz az állapothoz, vagy laboratóriumi rendellenességhez, ahogy egyesek talán jobban szeretik nevezni, ami a levothyroxinnal való túlzott kezeléssel kapcsolatos vitát kiváltja.

Több mint hipotézis

Vannak orvosok, akik évek óta gyanítják, hogy rengeteg emberrel fölöslegesen szedetnek levotiroxint, és ezt Dr. Brito és kollégái egy idén a JAMA-ban publikált tanulmányukban be is bizonyították (13). 50 000 levotiroxint szedő beteg egészségügyi adatainak áttekintése nyomán kiderült, hogy csak 8,4%-uk szenvedett elsődleges pajzsmirigy-alulműködésben, 61%-ukat SCH-val kezelték. És ami még megdöbbentőbb: a vizsgálati személyek 30,5%-a úgy szedett levotiroxint, hogy teljesen normálisak voltak a pajzsmirigy hormon értékei. Más szóval ennek a nagy csoportnak a 90%-a minden elfogadható ok nélkül kapott pajzsmirigyhormon pótlást.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A hormonpótlásnak sok esetben semmilyen haszna nincs

A túlkezeléssel addig nincs nagy gond, amíg a páciens legalább valamilyen mértékű javulást észlel az egészségi állapotában. De vajon észlel-e? Egy nemrégiben ugyancsak a JAMA-ban megjelent publikációban a szerzők, William Silverstein (14), MD és Deborah Grady, MD, MPF, a következőket írják: "Randomizált klinikai vizsgálatokból újra és újra az derül ki, hogy a szubklinikus pajzsmirigy-alulműködés levotiroxinnal történő kezelése nem enyhíti a pajzsmirigy-alulműködésnek tulajdonított tüneteket… nem javítja az életminőséget, a marokerőt, a kognitív működést, a vérnyomást, a testsúlyt és a testtömeg indexet."

Ezek miatt a vizsgálatok miatt sok orvosi kézikönyv nem javasolja már az SCH gyógyszeres kezelését olyan betegek esetében, akiknek a laborértékei csak kismértékben térnek el a normálistól. Bár a laboratóriumok között vannak különbségek, a normális TSH érték 1,5-4,5 mIU/l (milli-nemzetközi egység literenként mIU/L). De az Amerikai Pajzsmirigy Társaság és a Klinikai Endokrinológusok Társasága sem javasolja a levotiroxin szedését SCH esetén, hacsak a TSH értéke nem magasabb 10 mIU/L-nél (15).

Azok számára, akik nem szeretnek fölöslegesen gyógyszert szedni, ez nyilván jó hír. A TSH szintje az SCH páciensek 62%-ánál öt éven belül minden kezelés nélkül, spontán normalizálódik, és évenként csak 2-5%-uknál alakul át elsődleges pajzsmirigy-alulműködéssé (16).

Egy 2018-as, a Thyroid című folyóiratban publikált prospektív vizsgálat 300 olyan levotiroxint szedő beteget követett nyomon, akik nem szenvedtek diagnosztizált elsődleges pajzsmirigy-alulműködésben. A kutatók azt találták, hogy a vizsgálati személyek 61%-ának még 6-8 héttel a gyógyszerszedés felfüggesztése után is normálisak maradtak pajzsmirigyhormon értékei (17).

Dr. Anna Sawka endokrinológus, az Amerikai Pajzsmirigy Társaság Pajzsmirigyhormon-pótlás Munkacsoportjának tagja így kommentálja a tanulmányt (18): "A levotiroxint szedő személyek igen jelentős részének, azoknak, akiknél nem világos, hogy milyen indikáció alapján kapták a gyógyszert, nem kellene hormont szedniük." Sawka azonban figyelmeztet néhány kivételre is: "Ezek a megállapítások azonban nem vonatkoznak olyan, a vizsgálatban nem szereplő csoportokra, mint a pajzsmirigy műtéten átesettek, a gyerekvállalásra készülő nők, és mások."


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A legfontosabb, hogy ne ártsunk

Bár meggyőző tudományos érvek szólnak amellett, hogy szubklinikus pajzsmirigy- alulműködés esetén a levotiroxin nem javít a páciens állapotán, valaki azt is mondhatná, hogy ez a hormon teljesen ártalmatlan. miért ne próbálhatnánk ki, ha a legrosszabb, ami történhet, az az, hogy nem szünteti meg a tüneteket?

Silverstein és Grady rámutatnak, miért téves ez a megközelítés. A következőket írják: "A levotiroxin hosszú távú szedése és a szív- és érrendszeri betegségek, a szívritmuszavarok, a csontritkulás, valamint a csonttörések megnövekedett száma közt kimutatható kapcsolat van" (19).

Ráadásul a fölösleges gyógyszerszedés pénzbe kerül, ami anyagi terhet ró mind a páciensre, mind a pénzügyileg amúgy is kifeszített helyzetben levő egészségügyi rendszerre. A túlzott gyógyszerhasználat ezen kívül növeli a nemkívánatos gyógyszer interakciók kockázatát. Mivel a levotiroxint éhgyomorra kell bevenni, és semmiképpen sem egyszerre kalcium- vagy vastartalmú szerekkel, ha bővítjük vele a beteg gyógyszer-listáját, azzal belenyúlunk a napi rutinjába, és tovább növeljük a más gyógyszerekkel való káros interakciók kockázatát.

"Ha SCH esetében az orvos levotiroxint ír fel a betegnek" - mondja Silverstein és Grady - "akkor azt a túlnyomó többségük [a vizsgálat szerint 90%-uk] egész életében szedni fogja "(20). De a legnagyobb potenciális veszély az, hogy az SCH szükségtelen kezelése miatt sokszor nem derül ki, mi a valódi oka a beteg tüneteinek. Mivel a pajzsmirigy-alulműködés tünetei nem specifikusak, vagyis más betegségekre is jellemzőek lehetnek, ha tévesen tulajdonítjuk őket a pajzsmirigy-alulműködésnek, annak könnyen az lehet a vége, hogy egy másik betegség viszont diagnosztizálatlan marad.

Csak természetesen

Míg a levotiroxinnal való túlkezelés ártalmai egyre nyilvánvalóbbak, sokan nyilván felteszik a kérdést, hogy akkor érdemes-e nem-szintetikus, természetes pajzsmirigyhormont, például pajzsmirigy-hormon kivonatokat szedni.

Nos, az Amerikai Pajzsmirigy Társaság egyelőre nem ajánlja a pajzsmirigy kivonattal történő kezelést, mivel ma még nem áll rendelkezésre elég adat ezek hatékonyságáról és biztonságosságáról, de már tervbe vannak véve vizsgálatok a kérdés tisztázására (21). De idén megjelent már egy cikk arról, hogy a pajzsmirigy-hormon kivonat kombinálása levotiroxinnel ugyanolyan hatásos lehet a pajzsmirigy-alulműködés tüneteinek a kezelésében, mint a levotiroxin önmagában (22). (Ezzel az állítással csak az a gond, hogy van, akinél a levotiroxin nem, vagy csal részlegesen hat. Lásd. erről a cikket!)

Lendüljünk akcióba?

Ezt a cikket nem azért írtam (mármint Bo Stapler), hogy ha Ön vagy a szerettei közül valaki szubklinikus pajzsmirigy-alulműködésben szenved, amit levotiroxinnel kezelnek, akkor azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését, de azt mindenképpen javasolnám, hogy konzultáljon az orvosával vagy más egészségügyi szakemberrel arról, hogy tényleg hasznos-e ez a kezelés konkrétan az Ön esetében.

Dr. Sawka is erre figyelmeztet. "Nem javaslom, hogy valaki a saját szakállára, szakemberrel való konzultáció nélkül, abbahagyja a pajzsmirigyhormon szedését. Sőt, azoknak a betegeknek is, akiknél leállították a levotiroxin kezelést, folyamatosan figyelni kell az állapotát, mert lehetséges, hogy lesz egy pillanat, amikor vissza kell térniük a gyógyszer szedéséhez. " (23).

Ha Ön továbbra is aggódik, akkor kérjen tanácsot endokrinológustól. Ezeknek a szakembereknek ugyanis ismerniük és érteniük kell(ene) a szervezet roppant összetett hormonális rendszerével, köztük a pajzsmiriggyel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeket és irányelveket. 2018 óta az SCH-val kezelt betegeknek csak 12%-át látta endokrinológus, ami azt jelenti, hogy valószínűleg nem ezek a szakemberek azok, akik túl gyakran írnak fel levotiroxint, viszont minden bizonnyal értékes segítséget tudnak nyújtani a pajzsmiriggyel kapcsolatos problémák megoldásához.

Orvosként engem ez az egész történet arra figyelmeztet, hogy milyen könnyű még eggyel több gyógyszert hozzáírni a beteg gyógyszerlistájához anélkül, hogy az ember elgondolkodna a következményeken, és hogy időnként sokkal fáradságosabb nem felírni azt a gyógyszert. Ahogy Dr. Brito írja: "Ki kell találnunk valami más módszert a tünetek kezelésére, olyat, aminek nincs köze a levotiroxinhoz." Az SCH páciensek esetében az orvosnak ellent kell állnia a kísértésnek, hogy beérje a gyors és könnyű megoldásokkal, amelyek pillanatnyilag ugyan megnyugtatják a beteget, de hosszú távon károsak lehetnek.

Majd Brito így folytatja: "Mindig megpróbálom elmagyarázni a betegeimnek, hogy nem valószínű, hogy a szubklinikus pajzsmirigy-alulműködésük olyan szignifikáns tüneteket okozna, mint a krónikus fáradtság, a testsúlynövekedés vagy a hajhullás (24)." Az olyan szakemberek, mint Dr. Brito tudják, hogy a magas szintű egészségügyi ellátás azt jelenti, hogy őszinték vagyunk a beteghez, akkor is, ha ez általában hosszabb konzultációkkal jár, és a tünetek valódi okának kiderítése az orvostól sokszor plusz erőfeszítést igényel.

Ahogy a legtöbb orvos, én is szeretem, ha meg tudok oldani egy problémát. Ha gyorsan megtalálom a megoldást, akkor úgy érzem, nagyon jó ellátást tudok nyújtani a betegeimnek. És lehet, hogy sokszor valóban ez is a helyzet, ám ha az egyszerű és gyors megoldás nem a jó megoldás is egyben, akkor ártok vele a betegemnek. Remélem, hogy ahogy egyre több orvos és beteg ismeri fel a 'kevesebb több' megközelítés előnyeit, úgy fogják az emberek megtapasztalni azt az egyszerű örömöt, hogy eggyel kevesebb tablettát kell beletenniük a gyógyszeres dobozukba.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2781311

2. https://www.nytimes.com/2017/04/21/health/could-be-the-thyroid-could-be-ennui-either-way-the-drug-isnt-helping.html

3. https://www.cbc.ca/news/health/hypothyroidism-subclinical-1.5138719

4. https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2006

5. https://www.cbc.ca/news/health/hypothyroidism-subclinical-1.5138719

6. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/21459-pituitary-gland

7. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17665-hashimotos-disease

8. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/amyloidosis/symptoms-causes/syc-20353178

9. https://emedicine.medscape.com/article/125243-overview

10. https://www.news-medical.net/health/What-is-the-Hypothalamus.aspx

11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6731049/

12. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2781311

13. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2781314

14. https://www.guidelinecentral.com/summaries/clinical-practice-guidelines-for-hypothyroidism-in-adults-cosponsored-by-the-american-association-of-clinical-endocrinologists-and-the-american-thyroid-association/#section-society

15. https://www.bmj.com/content/365/bmj.l2006

16. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30351232/

17. https://endo.confex.com/endo/2014endo/webprogram/Person148354.html

18. https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/april-2019/vol-12-issue-4-p-3-4/

19. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/article-abstract/2781314

20. https://www.liebertpub.com/doi/10.1089/thy.2014.0028

21. https://www.endocrine.org/news-and-advocacy/news-room/featured-science-from-endo-2021/combination-thyroid-hormone-therapies-treat-hypothyroidism-as-well-as-levothyroxine

22. https://www.thyroid.org/patient-thyroid-information/ct-for-patients/april-2019/vol-12-issue-4-p-3-4/

23. https://www.medscape.com/viewarticle/953652#vp_1

24. https://www.medscape.com/viewarticle/953652#vp_1