Jeff Simmons:
Miért vannak úgy oda a tudósok a NAD+-ért?

Fordította:Czárán Judit

Forrás: Jeff Simmons: What Has Scientists Excited About NAD+. LEF Magazin 2021 július

A nikotinamid-ribozid növeli a sejtekben a nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+) mennyiségét, és állatkísérletek tanúsága szerint 5%-kal meghosszabbítja az életet.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A kutatók nem véletlenül gondolják, hogy a NAD-nak kulcsszerepe van abban, hogy meddig élünk. A nikotinamid-adenin-dinukleotid minden élő sejtben megtalálható, és fontos szerepet játszik az életfunkciók fenntartásában, illetve a sejtek integritásának a megőrzésében.

A baj csak az, hogy a NAD+ mennyisége az életkor előrehaladtával csökken.1-3.Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a kutatók azonosítottak egy nikotinamid-ribozid nevű vegyületet, amely a B3 vitamin egy formája, és képes helyreállítani a szervezet fiatalos NAD+ szintjét

Preklinikai vizsgálatok növekvő száma bizonyítja, hogy a nikotinamid-ribozid bevitellel meghosszabbíthatjuk az életet.4-10

Az egyik vizsgálat szerint idős egerek élete nikotinamid-ribozid pótlás hatására átlagosan 5%-kal meghosszabbodik, még akkor is, ha a pótlást csak az állatok természetes élettartamának, (ami kb. 24 hónap) a vége felé kezdik el.10

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Emberek esetében a jelenlegi 78.4 év átlagéletkorral számolva ez plusz négy évet jelentene.11

Az amerikai National Library of Medicine adatbázisa szerint a nikotinamid-ribozidnak az ember egészségére és várható élettartamára gyakorolt hatásáról eddig több mint 50 tanulmány jelent meg.12

A NAD+ szintjének növelése

Az egyik probléma, amivel idős embereknek szembe kell nézniük, ha helyre akarják állítani az egészséges NAD+ szintjüket, az, hogy a vegyület instabil, és szájon át szedve nem hatékony.

A kutatók azonban rájöttek, hogy a nikotinamid-ribozid nevű vegyület, ami a NAD+ elővegyülete, szájon át szedve beindítja a NAD+ termelődését. A sejtek ugyanis a nikotinamid-ribozid segítségével maguk is képesek NAD+-t előállítani, és ezzel idős emberekben is helyreállítható a magas NAD+ szint.

Mind állatkísérletekben, mind humán vizsgálatokban bebizonyosodott, hogy a nikotinamid-ribozid gyorsan megnöveli a sejtek NAD+ szintjét, és serkenti azok NAD+ anyagcseréjét.13-15

A magasabb NAD+ szint öregedésgátló hatása

Számos kutatás bizonyítja, hogy a NAD+ készleteink feltöltésével megelőzhetünk vagy akár vissza is fordíthatunk számos korral járó kóros elváltozást, illetve krónikus betegséget.

A legkülönbözőbb laboratóriumi vizsgálatok illetve állatkísérletek igazolják, hogy a NAD+ szintjének növelése nikotinamid-riboziddal

  • véd a zsíros étrend okozta anyagcserezavarok ellen16
  • segít megőrizni Alzheimer-kórban szenvedő betegek kognitív képességeit17-19
  • 2-es típusú diabéteszben szenvedő egereknél csökkenti az éhgyomri és a nem éhgyomri vércukor szintet, egyben véd a cukorbetegséggel összefüggő neuropátia valamint a zsírmáj betegség ellen15, illetve meghosszabbítja az életet.4,7,10

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A NAD+ fokozza a szirtuin aktivitást

A NAD+ számos okból nélkülözhetetlen a szervezet megfelelő működése és a fiatalság megőrzése szempontjából. Sok fontos fehérjének, például a sejtregenerálódást és a sejtek védelmét szabályozó szirtuinoknak is NAD+-ra van szükségük ahhoz, hogy működni tudjanak.

A szirtuinok fontos célpontjai az öregedésgátló intézkedéseknek.1, 2, 20-22 Azonban a szirtuinoknak NAD+-ra van szükségük ahhoz, hogy működni tudjanak.

A NAD+ szintje az életkor előrehaladtával jelentősen csökken, ezzel együtt csökken a szervezet fiatalos működésének megőrzésére fordítható energia mennyisége is.23

Számos állatkísérlet bizonyítja, hogy a szirtuin aktivitás növelése meghosszabbítja az életet, illetve lassítja a szervezet működésében bekövetkező korral járó hanyatlást.4, 7, 10

Az őssejtek visszafiatalítása

Ahogy emberek, úgy az idős egerek esetében is csökken a szervezet NAD+ szintje, ez pedig a szervek, egyebek közt a petefészek működésének a romlásához vezet.

Egy friss kutatás azt nézte meg, hogy milyen hatással van a nikotinamid-ribozid a középkorú egerek petefészek működésére.24 Idősödő egerekben az ovuláció során kibocsátott petesejteket tartalmazó petefészek mirigyek elöregszenek, ezáltal romlik a petesejtek minősége, ami gyakori vetéléshez és halvaszüléshez vezet.

A reproduktív funkciók hasonló hanyatlása figyelhető meg korosodó nők esetében is.

Ám, ha az idősebb egereknek nikotinamid-ribozidot adtak, akkor mind a petefészkük állapota, mind a reproduktív funkcióik javultak. Nőtt a petefészek mirigyeik száma, könnyebben teherbe estek, illetve javult az élveszülések aránya. Mikor a kutatók megvizsgálták a petefészküket, azt állapították meg, hogy azok biológiai markerei fiatalosabbá váltak - egészségesebbek lettek a petesejtjeik és javult a sejtanyagcseréjük.

A szervműködésükben bekövetkezett javulás pedig nagy valószínűséggel az őssejtjeik visszafiatalodásának köszönhető.

A felnőtt szövetekben az őssejteknek az a funkciójuk, hogy az elöregedett, működésképtelenné vált vagy már elhalt sejteket egészséges fiatal sejtekkel pótolják. Ezzel tartják fenn a szövetek egészséges és fiatalos működését. Ám az őssejtek maguk is elöregszenek, és egy idő után nem képesek már ezt a funkciójukat, ennek következtében az egész szerv működése romlani kezd.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Tudnivalók

Turbózzuk fel a szervezetünk NAD+ szintjét, hogy egészségesek legyünk és sokáig éljünk

A nikotinamid-adenin-dinukleotid (NAD+) az egyik kulcstényezője számos enzim és sejt működésének.

  • NAD+-ra van szükség az anyagcsere és az öregedés szabályozását segítő szirtuin fehérjék aktivizálásához.
  • A NAD+ szintje az életkor előrehaladtával szignifikánsan csökken, ezáltal felgyorsul az öregedés folyamata, romlik a szervek működése és nő a krónikus betegségek kialakulásának a kockázata.
  • A nikotinamid-ribozid, a B3 vitamin egy formája és a NAD+ elővegyülete. Szájon át szedve gyorsan és biztonságosan tölti fel a szervezet NAD+ készleteit.
  • A nikotinamid-ribozid számos vizsgálat szerint gátolja a szövetek öregedését, fiatalosabbá teszi a szervek működését, illetve revitalizálja az őssejteket, csökkentve ezzel számos krónikus betegség kialakulásának a kockázatát és meghosszabbítva az életet.

A NAD+ szint nikotinamid-riboziddal történő helyreállításával visszafiatalíthatók öregedő egerek izom őssejtjei.10 Egy vizsgálat rámutat, hogy a NAD+ szintjének a növelése javítja az izom őssejtek mitokondriális működését és gátolja az őssejtek elöregedését.

A kutatások arra is rámutatnak, hogy a NAD+ szint növelése az agy illetve a bőr őssejtjeinek az elöregedését is gátolja.

A különböző szövetek öregedő őssejtjei is megfiatalíthatók a sejtek NAD+ szintjének a növelésével.25, 26

Hosszabb, egészségesebb élet

Preklinikai vizsgálatok egybehangzó tanúsága szerint a NAD+ magasabb szintje általában is javítja az egészségi állapotot és meghosszabbítja az életet.

Az élettartam meghosszabbodását embereken nehéz tanulmányozni, mivel mi, emberek soká élünk. De azt kimutatták, hogy a NAD+ számos más élő szervezetnek, például az élesztőgombáknak, a férgeknek és az egereknek is meghosszabbítja az életét.4, 7, 10, 27

A nikotinamid-riboziddal kezelt élesztőgombák tovább élnek.4 Férgek esetében a NAD+ elővegyületével való kezelés hatására az élettartam minimum 10%.-kal nő.7

Idősebb, emberi életkorban számolva 70 éves egereknek a nikotinamid-ribozid durván 5%-kal hosszabbította meg az életét a nem kezelt társaikhoz viszonyítva.10 Ez embereknél 4 év élettartam növekedésnek felel meg, amennyiben 78,8 év születéskor várható átlagélettartammal számolunk.11

Ezek és más vizsgálatok is magyarázzák, hogy miért tekintik a tudósok és az orvosok kulcstényezőnek a NAD+ szint növelését az öregedés lassításában és az élet meghosszabbításában.

Összegzés

A NAD+ (nikotinamid-adenin-dinukleotid) nevű vegyületnek kulcsszerepe van az öregedés elleni harcban, és vélhetőleg a krónikus betegségek megelőzésében is.

NAD+-ra a sejtenzimek és fehérjék megfelelő működéséhez is szükség van. A szirtuin fehérjéknek, amelyek az életet meghosszabbító intézkedések sorában ígéretes szerepet játszanak, NAD+-ra van szükségük ahhoz, hogy jól tudjanak működni.

A NAD+ szintje azonban az életkor előrehaladtával csökken.

A NAD+ egyik elővegyülete, a nikotinamid-ribozid, gyorsan megnöveli a vérben a NAD+ szintjét.

A NAD+ szintjének nikotinamid-riboziddal történő megnövelése állatoknak meghosszabbította az életét, illetve visszafordította a szerveik működésében bekövetkezett hanyatlást.

Nikotinamid-ribozid és Rezveratrol

A rezveratrol olyan növényi vegyület, amely a piros szőlőben, a vörösborban és más sötét színű gyümölcsökben található.

A rezveratrol egyik jótékony hatása az, hogy aktivizálja a szirtuinokat, ezeket a védő fehérjéket, amelyek hozzájárulnak a hosszabb, egészségesebb élethez.28-30

Ám a rezveratrol ezt nem tudja megtenni, ha a sejtekben alacsony a NAD+ szintje, amely NAD+-ra a szirtuinoknak szükségük van a megfelelő működéshez. Ez ugyanis olyan, mintha úgy nyomnánk az autóban a gázt, hogy közben üres a tank.

A megoldás az, hogy növelni kell a nikotinamid-ribozid bevitelt a NAD+ szintjének a növelése céljából, és ezzel egyidejűleg stimulálni kell a szirtuin aktivitást rezervatrollal. A kettő kombinációja elősegíti az optimális szirtuin aktivitást, ami jobb egészséget és hosszabb életet eredményez.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Imai S, Guarente L. NAD+ and sirtuins in aging and disease. Trends Cell Biol. 2014 Aug;24(8):464-71.

2. Johnson S, Imai SI. NAD (+) biosynthesis, aging, and disease. F1000Res. 2018;7:132.

3. Zhou CC, Yang X, Hua X, et al. Hepatic NAD(+) deficiency as a therapeutic target for non-alcoholic fatty liver disease in ageing. Br J Pharmacol. 2016 Aug;173(15):2352-68.

4. Belenky P, Racette FG, Bogan KL, et al. Nicotinamide riboside promotes Sir2 silencing and extends lifespan via Nrk and Urh1/Pnp1/Meu1 pathways to NAD+. Cell. 2007 May 4;129(3):473-84.

5. Denu JM. Vitamins and aging: pathways to NAD+ synthesis. Cell. 2007 May 4;129(3):453-4.

6. Lu SP, Kato M, Lin SJ. Assimilation of endogenous nicotinamide riboside is essential for calorie restriction-mediated life span extension in Saccharomyces cerevisiae. J Biol Chem. 2009 Jun 19;284(25):17110-9.

7. Mouchiroud L, Houtkooper RH, Moullan N, et al. The NAD(+)/Sirtuin Pathway Modulates Longevity through Activation of Mitochondrial UPR and FOXO Signaling. Cell. 2013 Jul 18;154(2):430-41.

8. Poljsak B, Milisav I. NAD+ as the Link Between Oxidative Stress, Inflammation, Caloric Restriction, Exercise, DNA Repair, Longevity, and Health Span. Rejuvenation Res. 2016 Oct;19(5):406-15.

9. Tsang F, James C, Kato M, et al. Reduced Ssy1-Ptr3-Ssy5 (SPS) signaling extends replicative life span by enhancing NAD+ homeostasis in Saccharomyces cerevisiae. J Biol Chem. 2015 May 15;290(20):12753-64.

10. Zhang H, Ryu D, Wu Y, et al. NAD(+) repletion improves mitochondrial and stem cell function and enhances life span in mice. Science. 2016 Jun 17;352(6292):1436-43.

11. Available at: https://www.cdc.gov/nchs/data/factsheets/factsheet_NVSS.pdf. Accessed December 14, 2020.

12. Available at: https://www.clinicaltrials.gov/ct2/results?cond=&term=%22nicotinamide+riboside%22&cntry=&state=&city=&dist=. Accessed December 15, 2020.

13. Airhart SE, Shireman LM, Risler LJ, et al. An open-label, non-randomized study of the pharmacokinetics of the nutritional supplement nicotinamide riboside (NR) and its effects on blood NAD+ levels in healthy volunteers. PLoS One. 2017;12(12):e0186459.

14. Martens CR, Denman BA, Mazzo MR, et al. Chronic nicotinamide riboside supplementation is well-tolerated and elevates NAD(+) in healthy middle-aged and older adults. Nat Commun. 2018 Mar 29;9(1):1286.

15. Trammell SA, Weidemann BJ, Chadda A, et al. Nicotinamide Riboside Opposes Type 2 Diabetes and Neuropathy in Mice. Sci Rep. 2016 May 27;6:26933.

16. Canto C, Houtkooper RH, Pirinen E, et al. The NAD(+) precursor nicotinamide riboside enhances oxidative metabolism and protects against high-fat diet-induced obesity. Cell Metab. 2012 Jun 6;15(6):838-47.

17. Gong B, Pan Y, Vempati P, et al. Nicotinamide riboside restores cognition through an upregulation of proliferator-activated receptor-gamma coactivator 1alpha regulated beta-secretase 1 degradation and mitochondrial gene expression in Alzheimer's mouse models. Neurobiol Aging. 2013 Jun;34(6):1581-8.

18. Fang EF, Hou Y, Palikaras K, et al. Mitophagy inhibits amyloid-beta and tau pathology and reverses cognitive deficits in models of Alzheimer's disease. Nat Neurosci. 2019 Mar;22(3):401-12.

19. Xie X, Gao Y, Zeng M, et al. Nicotinamide ribose ameliorates cognitive impairment of aged and Alzheimer's disease model mice. Metab Brain Dis. 2019 Feb;34(1):353-66.

20. Grabowska W, Sikora E, Bielak-Zmijewska A. Sirtuins, a promising target in slowing down the ageing process. Biogerontology. 2017 Aug;18(4):447-76.

21. Satoh A, Stein L, Imai S. The role of mammalian sirtuins in the regulation of metabolism, aging, and longevity. Handb Exp Pharmacol. 2011;206:125-62.

22. Watroba M, Dudek I, Skoda M, et al. Sirtuins, epigenetics and longevity. Ageing Res Rev. 2017 Nov;40:11-9.

23. Imai SI, Guarente L. It takes two to tango: NAD(+) and sirtuins in aging/longevity control. NPJ Aging Mech Dis. 2016;2:16017.

24. Yang Q, Cong L, Wang Y, et al. Increasing ovarian NAD(+) levels improve mitochondrial functions and reverse ovarian aging. Free Radic Biol Med. 2020 Aug 20;156:1-10.

25. Igarashi M, Miura M, Williams E, et al. NAD(+) supplementation rejuvenates aged gut adult stem cells. Aging Cell. 2019 Jun;18(3):e12935.

26. Moon J, Kim HR, Shin MG. Rejuvenating Aged Hematopoietic Stem Cells Through Improvement of Mitochondrial Function. Ann Lab Med. 2018 Sep;38(5):395-401.

27. Fang EF, Scheibye-Knudsen M, Brace LE, et al. Defective mitophagy in XPA via PARP-1 hyperactivation and NAD(+)/SIRT1 reduction. Cell. 2014 May 8;157(4):882-96.

28. Huang JP, Hsu SC, Li DE, et al. Resveratrol Mitigates High-Fat Diet-Induced Vascular Dysfunction by Activating the Akt/eNOS/NO and Sirt1/ER Pathway. J Cardiovasc Pharmacol. 2018 Nov;72(5):231-41.

29. Gomes BAQ, Silva JPB, Romeiro CFR, et al. Neuroprotective Mechanisms of Resveratrol in Alzheimer's Disease: Role of SIRT1. Oxid Med Cell Longev. 2018;2018:8152373.

30. Kim EN, Lim JH, Kim MY, et al. Resveratrol, an Nrf2 activator, ameliorates aging-related progressive renal injury. Aging (Albany NY). 2018 Jan 11;10(1):83-99.