Fordította:Szendi Gábor
Forrás:Keith Pearson:How Cinnamon Lowers Blood Sugar and Fights Diabetes.
A magas vércukorszint jóval előbb megjelenhet és károsíthatja a szívet, az ereket és a vesét, előidézheti a neuropátiát, mielőtt a 2-es típusú cukorbetegség kialakulna. Jobb tehát elejét venni a bajoknak.
A cukorbetegséget abnormálisan magas vércukorszint jellemzi.
Ha a vércukorszint rosszul szabályozott, olyan komplikációkhoz vezethet, mint szívbetegség, vesebetegség és idegkárosodások (1).
A betegeket gyakran kezelik gyógyszerekkel és inzulinnal, de sok ember megfelelő ételek megválasztásával is igyekszik a vércukrát csökkenteni.
Erre az egyik példa a fahéj, a közismert fűszer, amelyet világszerte használnak édes és pikáns ételek ízesítéséhez.
Megannyi egészségügyi előnye van, többek közt a vércukorszint csökkentése és a cukorbetegség kezelése.
Ebben a cikkben elmondunk minden tudnivalót a fahéjról, a vércukorra és a diabéteszre gyakorolt hatásáról.
Mi a fahéj?
A fahéj egy illatos fűszer, ami a megannyi fajta fahéj fa kérgéből származik.
Bár a fahéjról a reggeli sütik és müzlik juthatnak eszébe, a fahéj ténylegesen több ezer éve használatos a hagyományos orvoslásban és élelmiszertartósításban.
A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg
A fahéj előállításához a fahéjfa belső kérgére van szükség.
A kérget aztán szárítják, ettől felpöndörödik és kialakul a fahéj pálcika, amit tovább dolgozhatnak fel fahéj porrá őrléssel.
Számos különféle változatát árulják, de általában két típusba szokás sorolni őket:
Bár mindkettő fajtát fahéjként árulják, fontos különbségek vannak köztük, amit a későbbiekben tárgyalunk.
Összefoglalás : A fahéjat a fahéjfa szárított kérgéből állítják elő és két fontos fajtája létezik.
Egy gyors pillantás a faháj tápanyag összetételére nem sugallja, hogy ez egy szuperétel volna (2).
Bár a fahéj nem tartalmaz sok vitamint és ásványi anyagot, nagy mennyiségű antioxidáns található benne, amely az egészségügyi előnyöket nyújtja.
Valóban, kutatók egy csoportja 26 különböző növény és fűszer antioxidáns tartalmát összevetve a szegfűszeg után a fahéjat találta a második legtöbb antioxidánst tartalmazó növénynek (3).
Az antioxidánsok azért fontosak, mert segítenek a szervezetnek az oxidatív stresszel megküzdeni. Ez az, ami szabadgyököket hoz létre és károsítja a sejteket.
Egy vizsgálatban prediabéteszben szenvedő vizsgálati személyek 12 héten át napi 500 mg fahéj kivonatot szedtek, s ez 14%-kal csökkentette bennük az oxidatív stresszt (4).
Ez jelentős hatás, mivel az oxidatív stressz majdnem az összes krónikus betegség kialakulásában szerepet játszik, így a 2-es típusú diabéteszben is (5).
Összefoglalás : A fahéj nem tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat, viszont telítve van antioxidánsokkal, amelyek csökkenti az oxidatív stresszt. Ez potenciálisan védhet a 2-es típusú cukorbetegséggel szemben.
A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg
Akik cukorbetegségben szenvednek, azoknak akár a hasnyálmirigye nem termel elég inzulint, akár a sejtjeik nem reagálnak az inzulinra megfelelően, magas lesz a vércukorszintjük.
A fahéj segíthet a vércukorszintet csökkenteni és a diabétesszel megküzdeni azáltal, hogy a fahéj utánozza az inzulint és segít a cukrot a sejtekbe juttatni (6).
Azáltal is segítheti a vércukorszint csökkentését, hogy fokozza az inzulinérzékenységet, amitől az inzulin hatékonyabban juttatja a cukrot a sejtekbe.
Egy vizsgálatban hét emberen mutatták ki, hogy a fahéj az elfogyasztása után azonnal megnövelte az inzulinérzékenységet és ez a hatás 12 órán át tartott (7).
Egy másik vizsgálatban két heti fahéjfogyasztással fokozni lehetett az inzulinérzékenységet (8).
Összefoglalás : A fahéj csökkentheti a vércukorszintet azáltal, hogy inzulinszerű hatása van és fokozza az inzulin azon képességét, hogy a cukrot a sejtekbe juttassa.
Számos placebokontrollos vizsgálat kimutatta, hogy a fahéj kiváló az éhgyomri vércukorszint csökkentésében.
534 cukorbeteg adatainak összegzése alapján egy vizsgálat megállapította, hogy a fahéj szedése átlagosan 1.33 mmol/l-el képes csökkenteni a reggeli vércukorszintet (9).
Míg ezek a vizsgálati eredmények eléggé világosak, a hosszú távu vércukor szabályozást megmutató HbA1c-re vonmatkozó vizsgálatok ellentmondásos eredményekre vezettek.
Némely vizsgálat szignifikáns csökkenést mutatott ki, mások nem számoltak be ilyen hatásról (9 , 10 , 11 , 12).
Az ellentmondásos eredmények részben magyarázhatók az adagolt fahéj mennyiségével (9 , 13).
Összefoglalás : A fahéj ígéretes a vércukorszint csökkentésben. Azonban a HbA1-re gyakorolt hatása nem világos.
A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg
Az étel mennyiségétől és a szénhidráttartalmától függően, a vércukorszint meglehetősen drámai mértékben is megemelkedhet.
Ezek a vércukor ingadozások megnövelik az oxidatív stresszt és a gyulladást, ami egy csomó károsodást okozhat a sejtekben, ami fokozza a krónikus betegségek kockázatát (14 , 15).
A fahéj segíthet ezeket a vércukor kiugrásokat kézben tartani. Némely kutató szerint a fahéj lassítja a gyomorból az étel ürülését, azaz a felszívódását.
Egy vizsgálat azt mutatta, hogy 6 gramm fahéj elfogyasztása egy rízspudinggal, lelassította a gyomor ürülését azokhoz képest, akik csak magában ették a pudingot (16).
Más vizsgálatok szerint a faháj azáltal csökkenti a vércukorszintet, hogy étekézés után gátolja az emésztőenzimeket, amelyek a vékonybélben a szénhi8drátokat lebontják (17 , 18).
Összefoglalás : A fahéj csökkenti az étkezés utáni vércukorszintet azáltal, hogy lassítja a gyomor ürülését és gátolja az emésztő enzimek működését.
Ez a fűszer több, mint éhgyomri és evés utáni vércukorszint csökkentő.
A cukorbetegség szövődményeit is csökkentheti.
A cukorbeteg embereknek a nem cukorbetegekhez képest kétszeres a szívbetegség kockázata. A fahéj csökkentheti ezt a kockázatot javítva a szívbetegség az ismert kockázati faktorainak a kialakulását (19).
A placebokontrollos vizsgálatok egy összefoglalója szerint a fahéjat szedő cukorbetegek körében átlagosan 0.24 mmol/l-el csökkent az LDL és 0.33 mmol/l-el a triglicerid szint (9). Arról is beszámoltak, hogy picivel növekedett a HDL szint is.
Egy másik vizsgálat azt is találta, hogy napi 2 gramm fahéj 12 héten át való szedése szignifikánsan lecsökkentette a szisztolés és diasztolés vérnyomást (11).
Érdekes módon, a cukorbetegség növekvő szerepet játszik az Alzheimer betegség és más demenciák kialakulásában, így sokan már 3-ik típusú cukorbetegségnek nevezik az Alzheimer betegséget (20).
A vizsgálatok szerint a fahéjkivonat csökkentheti két fehérje – a béta-amyloid és tau – plakkformálódását és megcsavarodását: ezek patológiai jelei az Alzheimer betegségnek (21 , 22).
Azonban, ezeket a kutatásokat csak lombikban és állatkísérletekben végezték.
Összefoglalás : A fahéj csökkentheti a cukorbetegséggel járó komplikációk –szívbetegség és Alzheimer - kockázatát.
A fahéjat jellemzően két csoportba szokták sorolni — Ceylon és Cassia.
A Cassia fahéj a Fahéjfa néhány fajtájától származik. Általában nem drága és ez található a legtöbb élelmiszerben és az élelmiszerboltok polcain.
A Ceylon fahéj viszont specifikusan a Cinnamomum verum fából ered. Jellemzően sokkal drágább és kevésbé elterjedt, mint a Cassia, pedig a vizsgálatok szerint a Ceylon több antioxidánst tartalmaz (3).
Éppen ezért, mert több antioxidánst tartalmaz, lehetséges, hogy a Ceylon fahéj több egészségügyi előnnyel rendelkezik.
Azonban, bár számos állatkísérlet és lombikvizsgálat rámutatott a Ceylon fahéj előnyeire, a legtöbb, a fahéj egészségügyi előnyeit kimutató vizsgálatot a Cassia változattal végezték (23).
Összefoglalás: Mindkét fahéjváltozat valószínűleg csökkenti a vércukrot és segít a diabétesszel megküzdeni, de a vizsgálatoknak még igazolni kell a Ceylon fahéj fölényét a Cassiával szemben.
A Cassia fahéj nemcsak alacsonyabb az antioxidánsokban, de sok benne egy potenciálisan veszélyes összetevő, a sok növényben megtalálható szerves vegyület, a kumarin.
A patkányvizsgálatok szerint a kumarin méreg a májnak, ami aggályokat vetett fel az emberi fogyasztással kapcsolatban is (24).
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority) 0.1 mg/testsúly kg-ban állapította meg a kumarin napi fogyasztásának még elfogadható felső határát.
Figyelembe véve a Cassia fahéj átlagos kumarin tartalmát, ez egy 75 kg-os embernek napi fél teáskanálnyi, azaz 2.5 gramm Cassia fahéj fogyasztását teszi lehetővé.
Mint láthatjuk, a Cassia fahéj különösen nagy kumarin tartalmú és könnyen fogyaszthatunk belőle a megengedettnél többet, akár étrendkiegészítő formában, akár nagyobb mennyiségű, fahéjat tartalmazó étel elfogyasztásával.
ezzel szemben, a Ceylon fahéj sokkal kevesebb kumarint tartalmaz, s ebből nehéz annyit fogyasztani, hogy meghaladjuk kumarinból az ajánlott mennyiséget (25).
Továbbá, a cukorbetege embereknek, akik gyógyszert szednek vagy inzulinpótlásban részesülnek, óvatosan kell eljárniuk, amikor a fahéjat rendszeresen szedni akarják.
A szokásos kezelésekhez hozzáadva a fahéjat, alacsony vércukorszint, sőt hypoglikémia is előidézhető.
A Hypoglikémia potenciálisan életveszélyes is lehet, ezért ajánlott orvosával megbeszélni, miként illeszthető be a fahéj a cukorbetegsége kezelésébe.
Végül, gyerekeknek, terhes nőknek és másoknak, akiknek számos bajuk van, ajánlatos orvosukkal beszélni arról, vajon a fahéj szedésének előnyei felülmúlják-e a kockázatait.
Összefoglalás : Cassia fahéjban sok a kumarin, ami májkárosodást okozhat. A cukorbetegeknek figyelembe kell vennie a hypoglikémia kockázatukat, amikor nagyobb mennyiségű fahéjat fogyasztanak.
A fahéj vércukorcsökkentő hatása többszörösen igazolt.
Ennek ellenére nincs közmegegyezés a tekintetben, hogy mennyit kéne szedni ahhoz, hogy élvezzük az előnyeit, de ne szenvedjük el a hátrányait.
A vizsgálatokban jellemzően 1-6 gramm/nap között adtak, akár étrendkiegészítő, akár ételízesítő formájában.
Egy vizsgálat arról számolt be, hogy a vizsgálati személyek vércukra azonos mértékben csökkent, akár napi 1, 3 vagy 6 grammot kaptak (26).
Figyelembe véve, hogy a vizsgálati személyek a legkisebb adagtól is ugyanazt az előnyt élvezték, mint a legnagyobb dózist szedők, nem látszik szükségesnek nagyobb adagokat szedni.
Ráadásul, számos vizsgálat azt mutatta, hogy a Cassia fahéj kumarin tartalma változhat. Következésképpen az volna a bölcs dolog, ha nem haladnánk meg a napi 0.5-1 gramm fogyasztását, elkerülve a kumarin megengedett határértékének túllépését.
Sokkal kisebb óvatosság kell a Ceylon fahéj szedésekor. Napi 6 gramm fogyasztása biztonságos kell legyen a kumarin tartalom szempontjából.
Összefoglalás : A Cassia fahéj napi fogyasztását korlátozza napi 0.5-1 grammra. A Ceylon fahéjból lehet többet is fogyasztani, de nem biztos, hogy szükséges.
Sok vizsgálat igazolta, hogy a fahéjnak vércukorcsökkentő hatása van és így alkalmas a cukorbetegség gyakori komplikációinak a kezelésére számos egyéb egészségügyi hatása mellett.
A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg
Ha fahéjat szeretne szedni kiegészítésként vagy a táplálkozásába szeretné beilleszteni, hogy csökkentse a vércukorszintjét, érdemes a Ceylon fajtát használni a Cassia helyett.
Ez sokkal drágább lehet, de a Ceylon fahéj több antioxidánst tartalmaz és kevesebb benne a kumarin, ami potenciálisan májkárosodást okozhat.
Valószínűleg az a legjobb, ha nem lépi túl a napi 0.5-1 gramm mennyiséget, de a Ceylon típusúból akár napi 6 grammot is biztonságosnak tekinthetünk.