Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
H1N1 vírusmutáns, ami ellen nem véd az oltás

Világszerte detektálták a H1N1 új mutánsait, amelyek közül a legaggasztóbb a D225G variáns, amely felelős a légzőrendszer alsó szakaszának a fertőzéséért, és amely ellen a forgalomban lévő vakcina nem véd. Ezt a vírus izolálták az Ukrajnában elhunyt négy személy tüdejében, de a vírus felbukkant már Franciaországban, Norvégiában, Brazíliában, Mexikóban Japánban, Kínában és az USA-ban is.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Dr. Keiji Fukuda a WHO vezető influenza szakértője a New York Timesnak november 27-én azt mondta, hogy eddig 75 Tamiflu rezisztens beteget találtak a világon, de ezek közt legyengült immunrendszerű betegek is volta, és a rezisztens vírusok nem tűnnek könnyen terjedőnek. Mint mondta, még nem tudni, de nem valószínűsítik a komoly vírusváltozást. A szezonális H1N1-nél széles körben elterjedt a Tamiflu rezisztencia, de ez még nem ment át a sertés influenzába, mondta. Dr. Fukuda nagy óvatosan azt is mondta, hogy a WHO tudósai még "nem biztosak" abban, mekkora fenyegetést jelent D225G mutáns, amely a tüdőt támadja meg. Már kimutatták Norvégiában, Ukrajnában, Brazíliában. Kínában, Japánban, Mexikóban és az USA-ban is. A szakértő szerint meg kell várni, mennyire terjed el ez a típus. Hozzátette, hogy az influenza oltás meglehet, nem véd megfelelően ez a mutáns ellen.
Dr. Fukuda azt is mondta, hogy az influenza vírus olyan gyorsan mutálódik, hogy ha minden mutációt bejelentenének, akkor az olyan lenne, mint az időjárás-változásokat jelentgető meteorológusok.
(Donald G. McNeil Jr.: Experts Say Swine Flu Mutations Do Not Warrant New Alarm. New York Times, November 27, 2009)

A Recombinomics, a Henry L Niman víruskutató és oltásfejlesztő kutató vírushíreket elemző webszájtja. Az alábbi híreket és értelmezéseket az itt megjelent kommentárokból válogattam.

"Az oltás még mindig megvéd attól, hogy a vírus a test sejtjeiben szaporodjon. Ezek a változások arra kell ösztönözzék a franciákat, hogy menjenek és oltassák be magukat adjuvánssal kevert vakcinával".

Ez a szöveg abból a Le Monde-ban megjelent november 27-i cikkéből való idézet, amelyben beszámolnak két végzetes francia esetről, ahol a D225G H1N1 variánst felfedezték, s melyek közül az egyik még Tamiflu rezisztens is volt. Mivel a WHO nem merte nyilvánosságra hozni azt, hogy az ukrajnai H1N1 D225G variánsa megkerüli az immunrendszert és a vakcina sem hatásos ellene, a média megtévesztő információkat terjeszt, állítva, hogy a D225G variáns nem érinti a vakcina hatékonyságát.

Ezt a téves információt táplálta a WHO, amikor azt állította, hogy a vakcina hatékonyságát nem érinti ez a H1N1 variáns. A D225G mindössze egy aminosav eltérést jelent a HA-ban.

Mint az új napi hírekben rámutattak, a D225G széles körben elterjedt, és a filogenetikai analízis azt mutatta, hogy a norvég és ukrán al-csoport még elterjedtebb, mint a D225G magában. Ez annak a veszélyét veti fel, hogy a D225G észrevétlenül kering a világban, mivel a legtöbb mintát a felső légutakból gyűjtötték, míg a D225G főként az alső légutakban, azaz a tüdőben kötődik a sejtekhez.

A variánst "gyenge védekezést" nevezik, mert az immunrendszer négyszer gyengébb választ ad rá. A négyszer kisebb immunválasz a vakcina és a vírus össze nem passzolását jelzi, és a hatástalan oltás azért aggasztó, mert az oltás nem véd az új változatokkal szemben, viszont felszámolja azt a vad típust, amely vetélytársa lehetne az új variánsnak. Azaz a gyengén egyező hatóanyagú oltás alkalmazása fokozza a vakcinával szembeni rezisztenciát és ebben az esetben gyorsabban szaporodik el a D225G variáns.

A WHO ebben a kérdésben tanúsított kudarca a felelőtlenség csimborasszója. Bár a New York Times megjegyezte, hogy az ukránoknál tapasztalt gyenge védekezés a D225G-nek tulajdonítható, nem világos, hogy a WHO kommentár a vakcina kudarcára utal-e, mivel a WHO hasonló választ adott a virtuális sajtókonferencián is, és a vakcina hatékonysága nem volt téma sem kijelentésekben, sem a kérdésekre adott válaszokban.

Következésképen a WHO bejelentése már régóta esedékes, hogy véget vessen a média által terjesztett téves információknak, és a WHO-nak muszáj valami tervvel előállnia az oltások D225G-val szembeni hatástalansága miatt előállt helyzet megoldására. Az oltás ugyancsak hatástalan a széles körben elterjedt D225E és D225N ellen is.

A D225G a halálos esetek tüdejében található és a tüdő teljes szétesésével jár. Ezt a vírust találták meg kilenc ukrajnai tüdejében, de a vírus a felső légutakban nem detektálható. Ennek oka egyszerű, a tüdőben található az a receptor típus, amelyhez a vírus kötődni tud. Itt a vírus az un. citokin vihart idézi elő és ez roncsolja szét a tüdőt (ez volt a spanyolinfluenza idején is a gyors halál oka). Ezt a variáns találták meg Norvégiában két halálos és egy súlyos esetnél. Az első Norvég eset egy egészséges 43 éves nő volt, akit a kórházban Tamifluval láttak el, és hazaküldték. Két nap múlva otthon meghalt. Ezt a gyors halált tapasztalták sok ukrán esetnél is.
A Kaliforniában, egymástól 100 mérföldre talált, egymással kapcsolatban nem lévő két D225G eset is jelzi, hogy a vírusvariáns gyorsan terjed.
Aggasztó, hogy a D225G variánsok világszerte terjednek és növekedni fog a kórházba kerülők száma.

A WHO tagadja azt is, hogy egyre terjed a H274Y típus, amely rezisztens a Tamiflura. A H274Y-től megbetegedett emberek számra egyre nő, az USA-ban az elmúlt hetekben tízszeresére nőtt a számuk.

December 2-ára Ukrajnában a halálos áldozatok száma 446, az esetek száma csökkenőben van, a járvány Keletre tart. Szaratovból harminc, Törökországból 200 halálesetet jelentettek.

Véleményem szerint ezek a hírek aláássák a WHO és a magyar közegészségügy szavahihetőségét is. Legjobb esetben is arról van szó, hogy a magyarországi haláleseteknél a felső légutakból vettek mintát, és ezért állítják, hogy a "normál" H1N1 okozta a haláleseteket. Azonban a tünetek arra utalnak, hogy D225G variáns okozta a halált. Ha ez így van, villámgyorsan nyilvánosságra kéne hozni, vajon a magyar vakcina véd-e ez ellen, vagy sem. Könnyen elképzelhető, hogy nem, hiszen a világon számos vakcina hatástalan e variánssal szemben. Erre utal az oltás után másfél hónappal tüdőgyulladást kapott debreceni rendőr esete is. Ha a magyar oltás nem véd az új mutánssal szemben, akkor viszont a legnagyobb tisztességtelenség az áldozatokat hibáztatni a saját halálukért, amelyet a mutánssal szemben hatástalan védőoltás esetén nem is védett volna ki a beoltottság. Még sötétebb a helyzet, ha ezek után ezeket az eseteket arra használják fel, hogy olyan oltásra buzdítsanak, amely ezt a mutánst nem fogja kivédeni.

Lehet, hogy mégis csak a D vitaminban kell bízznunk?

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre