Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Erickson, N.:
Nagy pusztítást végzett Dániában a Gardasil

Fordította: Szabó-Velvárt László

Forrás: Norma Erickson: Gardasil Firestorm in Denmark

2015. márciusában a TV2 nevű dán tévécsatorna leadott egy dokumentumfilmet, amelyben olyan fiatal lányok szólaltak meg, akiknek egészségében gyanújuk szerint kárt tett a Gardasil elnevezésre hallgató HPV-vakcina. A film hatására azonnal további, hasonlóan járt fiatal lányok kezdtek előkerülni a semmiből, és ők is szinte mind ugyanarról számoltak be, mint a filmben megszólalt sorstársaik.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Mindegyiküknél olyan súlyos tünetek jelentkeztek röviddel a Gardasil beadatása után, hogy jobbnak látták orvoshoz fordulni. Luise Juellund elmondása szerint a legtöbb orvos arról biztosította őket, hogy a HPV-vakcina nem okoz súlyos mellékhatásokat, és új tüneteiket pszichés okokkal magyarázták.

Luise-t azonban nem lehetett félrevezetni, mivel a lánya egy a komoly egészségkárosodást szenvedettek közül, olyannyira, hogy nem lehet őt egyedül otthon hagyni mindennapos epilepsziás rohamai és óra hosszáig tartó eszméletvesztései miatt. Miután a Gardasil beadatása után jelentkező tüneteit elpanaszolta, Luise lányát pszichiátriai felülvizsgálatra küldték. A pszichiáterek semmilyen rendellenességet nem találtak nála, és a további vizsgálatok végül POTS-ot (poszturális ortosztatikus tachycardia szindrómát, azaz felálláskor hirtelen felgyorsul a szívverés) állapítottak meg, amely a HPV-vakcina egyik gyanított mellékhatása.

Peter la Cour, a koppenhágai Funkcionális Rendellenességek Központjának vezetője szerint az a gyakorlat, hogy az érintettek orvosi vizsgálatát és kezelését megtagadják, arra hivatkozva, hogy pszichés problémák is okozhatnak hasonló tüneteket, teljességgel elfogadhatatlan. La Cour szavaival élve:

"Az általam megvizsgált több fiatal lánynál nem mentális zavarokat, hanem nagyon komoly testi problémákat és fogyatékosságokat találtam. Egyszerűen nem tagadhatjuk meg beteg emberek vizsgálatát abból a feltételezésből kiindulva, hogy szellemileg sérültek. Egyikünk sem tud semmit súlyos tüneteik okáról. E fiatal nők problémáit légből kapott pszichés okokkal magyarázni gyalázatos merénylet."

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A súlyos mellékhatások aránya eléri az 1:500-at

Dánia területe egészségügyi ellátás szempontjából öt régióra oszlik. A kormány június 1-jével mindegyik régióban kijelölt egy betegfogadóhelyet azok számára, akik gyanújuk szerint a Gardasil káros hatását tapasztalják magukon. Az intézkedés hatása döbbenetes volt.

A segítségért folyamodó fiatal lányok száma 60%-kal túltett a várakozásokon, magyarán a vakcina károsságát alulértékelték a dán egészségügyi hatóságok. Június 9-ére a várólisták hossza mindenhol elérte vagy meghaladta a 6-9 hónapot. Az öt központból kettőben nem tudták megmondani pácienseiknek, hogy mennyi várakozásra kell számítaniuk.

Jesper Mehlsen a Frederiksberg Kórház Synkopecenteret nevű (ájulásos és vérnyomásproblémás eseteket vizsgáló, valamint a vegetatív idegrendszert kutató) osztályáról egyike azon szakembereknek, akik a szóban forgó fiatal lányokat ellátják. Mehlsen a következőket mondta el:

"Úgy tudtuk, hogy kb. 10.000-ből egy embernél lehet mellékhatásokra számítani, de most kiderült, hogy ez az arány legalább kettő a 10.000-ből. Egyszer csak megduplázódott."

Sajnos a HPV-oltás beadatása után vizsgálatért és kezelésért folyamodó fiatal lányok száma ezután még tovább növekedett.

Mindössze két nappal később, június 11-én Dr. Jesper Mehlsen módosítani volt kénytelen az érintettek arányára vonatkozó korábbi becslését:

"Reális becslés szerint 500-ból egy, azaz a beoltott 500.000-ből 1.000 fiatal lánynál jelentkeztek súlyos mellékhatások."

Dr. Mehlsen részt vett a HPV-vakcinával kapcsolatos kutatásokban, és ő maga 3.000 fiatal lányt oltott be a szerrel. Most az ő irányítása alá került a Frederiksberg kórházban levő betegfogadóhely, és őt bízták meg a munka országos szintű összehangolásával is. Megtudtuk tőle, hogy június 11-ig 360 pácienst küldtek tovább felülvizsgálatra.

Dr. Stig Gerdes attól fél, hogy ez csak a jéghegy csúcsa. Így fogalmazott:

"Nem lepődnék meg, ha a károsultak száma elérné a több ezret. Én pár éve, nagyjából 100 páciens beoltása után, beszüntettem a Gardasil alkalmazását.

A pácienseim közül elég sokan betegek lettek az oltástól, és közülük többen nagyon-nagyon súlyos tüneteket produkáltak, és halálosan kétségbeestek."

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Lehetséges, hogy a HPV-vakcina biztonságosságára vonatkozó becslések puszta találgatáson alapulnak?

A dán egészségügyi miniszter, Nick Haekkerup és az Országos Egészségügyi Tanács továbbra is támogatja a Gardasil használatát annak ellenére, hogy az feltételezhetően már több mint 600 fiatal lánynál okozott súlyos egészségi problémákat. A miniszter és a bizottság azt hangoztatják, hogy a készítmény használata biztonságos, és az előnyei túlmutatnak a kockázatain.

Az egészségileg károsodott fiatal lányokkal foglalkozó szakemberek azonban más véleményen vannak. Dr. Jeppe Schroll nőgyógyász, a Dán Nőorvostársaság (Danish Society of Obstetrics and Gynecology) HPV-oltásokra vonatkozó irányelveinek koordinátora szerint:

"Nem jelenthetünk ki olyasmit, amit nem tudunk. A vakcinával kapcsolatos vizsgálatokban olyan sok a bizonytalanság, hogy azok legfeljebb csak találgatások alapjául szolgálhatnak. Lehetséges, hogy igazuk van (az egészségügyi hatóságoknak), de éppúgy ennek az ellenkezője is elképzelhető."

Dr. Jeppe véleményét a Mercknél a Gardasil fejlesztésében részt vevő Dr. Diane Harper is osztja:

"Nincsenek azt megerősítő adataink, hogy az előnyök túlsúlyban volnának a kockázatokkal szemben. Az igazság az, hogy nagyon keveset tudunk a HPV-vakcina mellékhatásairól."

Dr. Schroll szerint a Merck a lehetséges súlyos mellékhatásokat egy olyan klinikai vizsgálattal mérte fel évekkel ezelőtt, amelyben a résztvevőkkel beoltatásuk után két héttel egy kérdőívet töltettek ki, és ezeket a nőket azóta rendszeresen megkérdezi a cég esetleges "új egészségi problémáikról".

A doktor szerint ez a módszer nagyfokú bizonytalanságot rejt magában. Van, akinél már az első 14 nap alatt jelentkeznek tünetek, azok a nők viszont, akiknél csak később alakul ki betegség, nem biztos, hogy problémájukat összekapcsolják majd a vakcinával.

Dr. Schroll ezen felül további hibaforrásként megemlítette azt, hogy a legfrissebb, egymillió fiatal lányon végzett dán-svéd vizsgálat csak diagnózissal rendelkező személyekkel foglalkozott, figyelmen kívül hagyva számos olyan esetet, ahol olyan tünetek sora jelentkezett, mint a több, mint 600, felülvizsgálatra továbbküldött dán fiatal lány esetében - úgy mint végtagbénulás, fájdalom, krónikus fáradtság, napi szintű hirtelen eszméletvesztés, mindennapos migrének valamint szédülés.

Dr. Jeppe Schrollt idézve:

"Véleményem szerint azért nem találtak mellékhatásokat a vizsgálatokat végzők, mert nem keresték őket."

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A szakemberek vitába szállnak a HPV-vakcináció jogi szabályozásával

A dán háziorvosok álláspontja szerint még mielőtt egyáltalán lehetőségként számba vennék a hatóságok a Gardasil 9 bevezetését, meg kellene vizsgálniuk azt a rengeteg fiatal lányt, akiket valószínűsíthetően e vakcina elődje betegített meg.

Niels Ulrich Holm, a Dán Orvosi Kamara (PLO) elnökhelyettese és az Egészségügyi Tanács oltásügyi bizottságának tagja a fentiekkel egyetértve így fogalmazott:

"Nagyon keveset tudunk a mellékhatásokról, és emiatt egyfelől félünk attól, hogy (a Gardasil 9-nek) esetleg több mellékhatása lesz, mint jelenleg használt elődjének (a Gardasilnek), amelynek mellékhatásai más oltóanyagokhoz képest súlyosabbak, másfelől pedig úgy gondoljuk, hogy tanácsos volna megvárni a jelenleg valamennyi régióban folyó vizsgálatok eredményeit, amelyekből kiderül majd, hogy a nagyszámú fiatal lánynál tapasztalt egészségi problémákat esetleg nem a vakcina okozta-e. Várni kellene tehát a Dániában éppen jóváhagyási eljárás alatt álló új HPV-oltás bevezetésével addig, amíg az öt új regionális HPV-központ kivizsgálja a Gardasil szabályos beadása után megbetegedett fiatal lányokat."

Ozlem Cekic, a Szocialista Néppárt (SF) szóvivője szintén a háziorvosok által szorgalmazott óvatos megközelítés mellett emelt szót alábbi nyilatkozatában:

"Nem értem, miért olyan sürgős az Országos Egészségügyi Tanácsnak az új HPV-vakcina bevezetése. Véleményem szerint nagy baklövés volt részükről, hogy ennyire lassan reagáltak. Láthatjuk, hány fiatal lány lett súlyos beteg vélhetően a vakcina hatására. Ezt az ügyet alaposan ki fogjuk vizsgálni."

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A szóvivő ezen felül azt is elmondta, hogy a Szocialista Néppárt a HPV-vakcinával kapcsolatos ügyeket a választások után politikai üggyé fogja nyilvánítani, és követelni fogja az oltóanyag dokumentációjába való alaposabb betekintés lehetőségét.

Liselott Blixtnek, a Dán Néppárt egészségügyi referensének komoly szerepe volt a Gardasil dániai bevezetésének szorgalmazásában 2008-ban. Most a vakcina betiltása mellett emel szót:

"Figyelembe véve, hogy ilyen sok, talán az 5.000-et is elérő számú fiatal lány lett hirtelen nagyon beteg, az egyetlen helyes lépésnek azt látom, ha beszüntetjük a vakcina használatát. Annak idején az elsők között mondtam rá igent, most viszont szintén az elsők között fogom szorgalmazni a betiltását, mert nekünk, politikusoknak felelősséget kell vállalnunk azért, hogy korábban a bevezetésére szavaztunk, és ez különösen igaz annak fényében, hogy a legsúlyosabb betegek számára nincs is semmilyen terápiás megoldásunk."

Reméljük, hogy a dán hatóságok megfogadják a hozzáértők tanácsait, és nem engedik tovább, hogy az egészségügy fiatal nők egészségét áldozza fel egy olyan beavatkozás oltárán, amelynek remélt pozitív hatása csak 15-20 év múlva jelentkezik majd.

Egyetlen egészséges fiatal nőnek sem szabad kockára tennie egészségét egy rákmegelőző eljárásról szóló, hosszú távú kísérlet kedvéért!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre