Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Dr. Mercola:
Mivel dühítette fel Gisele Bündchen szupermodell a "rákszakértőket"?

Forrás: Dr.Mercola 2011 ÁPR.22.

Fordította: Mezei Elmira

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a melanómát nem az UV sugárzás okozza, hogy a népesség D vitaminszintje vészesen alacsony, s hogy a mértékkel, leégés nélkül gyakorolt napozásnál nincs egészségesebb dolog. Dr. Mercola cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy a napvédő szerek nem csupán passzív ártalmat jelentenek azáltal, hogy gátolják a D-vitaminszintézist, hanem aktívan serkenthetik a melanóma vagy más rákok kialakulását.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A washingtoni non-profit Environmental Working Group (Környezetvédelmi Munkacsoport) kutatói nyilvánosságra hozták éves beszámolójukat, amelyben állítják, hogy a kereskedelmi forgalomban lévő 500 legkedveltebb napvédő krém közel fele felgyorsíthatja a rosszindulatú sejtek kialakulását, és a bőrrák szétterjedését, mert A vitamint és annak származékait, retinolt és retinyl palmitátot tartalmaz.

Sajnálatos módon az FDA (az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal) azóta tud az 'A' vitamin napvédő krémekben való használatának veszélyeiről, amióta 10 évvel ezelőtt megrendelt egy vizsgálatot, de azóta sem tett semmit annak érdekében, hogy felhívja az emberek figyelmét a veszélyekre.

"Az FDA elrendelte a Retinyl palmitát foto-toxicitás és foto-karcinogenitás vizsgálatát, mivel e két adalék egyre gyakrabban fordul elő a napvédő krémekben."- jelent meg a Nemzeti Toxikológiai Program beszámolójában 2000 októberében.

Más források szerint a napvédő krémekkel a következő problémák is felmerülnek:

 • Az oxybenzon nevű vegyi anyag használata, amely megzavarja a hormonális működést és a bőrön át felszívódva bekerül a véráramba
 • Eltúlzott állítások a hatásukról
 • Használatuk hiányos szabályozása az FDA részéről

Vigyáznunk kell, hogy milyen fórumokon nyilatkozunk a napvédőkről. A hírek szerint a brazil szupermodell Gisele Bündchen "felmérgesítette a rákspecialistákat" mivel "méregnek" nevezte a napvédő krémeket. Sem saját magán, sem családján nem hajlandó használni őket a vegyi adalékanyagok miatt.

Az FDA sajnos ismét a hatalmas tőkével bíró "ügyfelei" érdekeit védi, ahelyett, hogy az emberek egészségét tartaná szem előtt. A napvédőkrém gyártók profitálnak abból, hogy az FDA nem hajlandó közzé tenni a saját, biztonságot tesztelő vizsgálati eredményeit, amelyről több mint tíz éve tudnak. Nem először fordul elő, hogy kihoznak a piacra egy gyógyszert, ami később sok ember halálát okozza, és csak ezután vonják ki a kereskedelmi forgalomból.

Tényleg szükséges napvédő krémet használni?

A válasz: "talán", és csak akkor, amikor nem kontrollálható a bőrünket ért nap mennyisége. Például, ha valaki egész nap a szabadban dolgozik. Vagy az arc bizonyos érzékeny részein, pl. a szem körül. Ez a terület nagyon hajlamos a korai ráncosodásra az ismételt UV sugárzás hatására, és mivel kicsi, elfedése nem befolyásolja negatívan a D vitamin szintézist.

De a legtöbb, forgalomban lévő napvédő krém használatát semmiképpen nem javaslom, mivel nemcsak blokkolják a szervezet D vitamin szintetizáló mechanizmusát, hanem ráadásul tele vannak mérgező vegyszerekkel. Azonban a bio boltokban árusított naptejek általában biztonságosak (Ezt azért nem kell készpénznek venni - Sz.G. megj.).

A helyzet az, hogy a napi szintű biztonságos napozás az egyik legjobb dolog, amit egészségünk érdekében tehetünk. Lehetővé teszi, hogy szervezetünk természetes módon előállítsa a megfelelő mennyiségű D vitamint.

Amikor a bőrünk színe halvány rózsaszínre sül, akkor be kell fejeznünk a napozást, ezután már nem termelődik több D vitamin és innentől kezdve károssá válik. A leégés pedig sohasem tesz jót az egészségünknek.

A D vitamin előnyei

Ez a szuper tápanyag többek között:

 • Segít megőrizni a szív- és érrendszer egészségét
 • Fokozza az izomerőt
 • Segít a vérnyomás optimalizálásában
 • Erősíti az immunrendszert
 • Elősegíti az egészséges veseműködést
 • Támogatja az egészséges fogakat
 • Segíti az erős csontokat

Fontos tudni, hogy ez csak a töredéke a D vitamin egészséget optimalizáló hatásának. És a szakértők egyetértenek abban, hogy "bevitelének" legjobb módja a napozás.

Azok az úgynevezett szakértők pedig, akik mániákusan tiltanak a naptól és a napvédő krémek állandó használatára biztatnak, valójában a rákkockázat növekedését érik el ezzel.

A napozás megvédhet a ráktól

Az évek során számos vizsgálat erősítette meg, hogy a megfelelően óvatos napozás valójában segít megelőzni a bőrrákot. Az a helyzet, hogy a melanóma előfordulása csökken a több napozás hatására, és növekedhet a nagyfokú napvédő krém használattól.

Egy vizsgálat megmutatta, hogy azoknak a melanómás pácienseknek a körében, akik többet voltak napon kisebb volt a halálozási arány, és egy kevésbé agresszív tumorfajta jelentkezett.

Egy másik, a European Journal of Cancer című szaklapban 2008-ban megjelent olasz vizsgálat is megerősítette, hogy azok a melanóma betegek, akik megbetegedésük előtt többet napoztak, nagyobb eséllyel gyógyulnak meg.

A melanóma valójában gyakrabban fordul elő bent dolgozóknál, mint akik a szabadban dolgoznak, és a leggyakrabban olyan testtájékokon jelentkezik, amelyet egyáltalán nem ér a nap. Ezen kívül az UVB sugárzás késlelteti a melanóma megjelenését a genetikusan predesztinált, hajlamos egyéneknél. (A melanómát valójában elsősorban nem az UV sugárzás okozza, erről olvashat itt és a Paleolit táplálkozás könyvemben.

Bőrünk védelmében a legkárosabb sugarakat kell kivédenünk

A nap ultraibolya sugarainak két fő hullámhossza van, az UVA és az UVB. Fontos megértenünk a kettő közötti különbséget és a hozzájuk kapcsolódó rizikó faktorokat.

Az UVB a "jó", amely segíti a bőrt D vitamint termelni.

Az UVA a "rossz", mert áthatol a bőr mélyebb rétegeibe és ezzel több szabadgyök kárt okoz. Ezen kívül az UVA sugarak egész évben, és a nap a folyamán egyenletesen jelen vannak, míg az UVB sugarak csak a nap közepén erősek, reggel és este nem. A mélyen átható UVA az oka annak, hogy egy felhős napon is le tudunk égni.

Ha tehát olyan napvédő krémet használunk, ami nem véd az UVA sugarak ellen, annak semmi haszna nincs és az általános egészség szempontjából káros.

Egy jobb alternatíva

A leégés elleni egyik legjobb védekezés nem a napvédő krém, hanem a ruházat és az árnyékba vonulás. Hogy miért? Azért, mert a legtöbb napvédő krém tele van mérgező vegyszerekkel, amelyek meggyorsítják a bőrrák előrehaladását vagy bekerülnek a véráramba és ott hormonális zavarokat okoznak.

Egyáltalán nincs szükségünk arra, hogy állandóan kenjük magunkat, de viszont feltétlenül szükségünk van minden nap annyi napozásra, amelytől a bőrünk még nem ég le. A biztonságos napozás jótékony hatását több mint 16 féle ráktípusnál kimutatták. Ilyenek pl. a mell, a vastagbél, a méhnyálkahártya, a nyelőcső, a petefészek, a hólyag, az epe, a gyomor, a hasnyálmirigy, a prosztata, és a végbél rákok, valamint a non-Hodgkin's lymphoma.

A pamut ruházat kb. 15 faktoros védelmet nyújt. Ez azt jelenti, hogy kb. 15-ször annyi védelmet ad, mintha a csupasz bőrfelületet érné a nap. Ne felejtsük el, hogy a leégésnek semmi haszna nincs, és nem tesz jót a bőrnek.

Tehát Gisele Bündchennek igaza van?<

A legutóbbi időkig a napvédő krémek NEM szűrték ki az UVA sugárzást. Az UVB-t szűrték ki, ezzel biztosítva, hogy a szervezet nem tud D vitamint termelni, viszont az UVA sugarakat átengedték. Az orvosok erőteljesen ajánlották a napvédők használatát, de ez a tanács valójában emelte a rák rizikót, és tönkretette a szervezet D vitamin szintetizáló képességét.

A másik kérdés, hogy milyen UVA sugárzást kivédő mérgező vegyszereket használnak a napvédőkben?

OMC (Octyl methoxycinnamate)

Octocrylin

Avobenzon

Oxybenzon

Homosalate

Octinoxatre

Octisalate

 

Tehát ha Gisele azokra a napvédő krémekre utalt, amelyek ezeket a hormonműködést megzavaró mesterséges vegyszereket tartalmazzák, amelyek nem is védenek az UVA sugaraktól, akkor abszolút igaza volt!

Biztonságosabb alternatívák

Léteznek biztonságosabb alternatívák, amelyeket nyugodtan használhatunk olyan esetekben, amikor nem tudjuk kontrollálni a napozás időtartamát. Például ha a gyerekekkel kimegyünk a vidámparkba vagy a tengerpartra.

Az UVA és UVB sugarak elleni természetes védelemhez olyan napvédő terméket használjunk, amely aktív komponensként titánium dioxidot és cink oxidot tartalmaz. A kutatócsoportommal összeállítottunk egy listát azokról az anyagokról, amelyeket jónak tartunk.

Az A vitamin és származékai - retinol és retinyl palmitát - ne szerepeljenek az összetevőkben!

Biztonságosan használható bőrtápláló anyagok többek között:

Kókusz olaj

Jojoba olaj

Napraforgó olaj

Shea vaj

D és E vitamin

Eukaliptusz olaj

Az A vitamin veszélyes napvédő adalékanyag

A napvédő gyártók azért használnak A-vitamint a termékeikben, mert antioxidáns, és ezért a bőr öregedését gátló anyagnak tartják. De az FDA vizsgálata az A vitamin photo-carcinogenitásáról ezt fedte fel:

"...tumorok és léziók 21%-al gyorsabban fejlődtek ki az A vitaminos krémmel bekent laboratóriumi állatokon, mint azokon, amelyeket A vitamint nem tartalmazó krémmel kentek be."

Az FDA miért nem tette közzé ezeket az eredményeket? Miért nem figyelmeztette a lakosságot az A-vitaminos napkrémek veszélyeire?

Senki sem biztos benne, hogy miért nem hallgatnak a tudósaikra és orvosaikra. Sajnos ez a viselkedés általánossá vált náluk, ami azért nagyon szomorú, mert az FDA-nek nem az üzleti érdekeket, hanem a közegészség védelmét kéne szolgálnia.

Astaxanthin, a legmodernebb belső napvédő

Igen, ez a tápanyag különösen hasznos a napkárosodás ellen!

Az astaxanthin a közelmúltban került előtérbe, mint "szupertápanyag," és számos szakmailag lektorált tudományos vizsgálat tárgya. Tengeri algák termelik az UV sugárzás hatására. Az alga így védi magát. Teljesen érthető tehát, hogy ez az erősen pigmentált anyag képes megvédeni a szervezetet, ha elég nagy adagban és elég hosszú ideig szedjük ahhoz, hogy a szöveteinkbe be tudjon épülni. Ez több hétig eltart.

Az egyik előnye, ami felkeltette a tudósok érdeklődését, hogy csökkenti az öregedés jeleit azáltal, hogy megvédi a bőrt a nap okozta károsodástól.

Egy független kutató laboratórium vizsgálatot végzett a bőr mind az UVA mind az UVB fénnyel szembeni ellenálló képességéről astaxanthin szedése előtt és után. Napi 4 mg két héten át való szedése után az alanyok bőre csak jelentősen hosszabb ideig tartó UV sugárzás után vált pirossá.

Állatkísérletekben is bizonyították az astaxanthin jótékony hatását:

 • az UVA sugárzás okozta oxidatív stressz csökkentésében 100-szor erősebbnek találták a béta-karotinnál és 1000-szer erősebbnek a luteinnél.
 • 2002-ben megjelent egy bőrgyógyászati szakcikk, amely azt állította, hogy az astaxanthin megvéd az UVA sugárzás humán DNS módosító hatásai ellen.

Néhány egyéb tipp a leégés ellen

Az egészséges, természetes antioxidánsokban gazdag táplálkozás segít ellensúlyozni a az ultraibolya sugárzás okozta károsodást. A friss, nyers, feldolgozatlan ételek biztosítják a szervezet számára szükséges tápanyagokat, hogy az egészséges egyensúly fennmaradhasson az omega 6 és omega 3 zsírsavak között a bőrben, ami az elsődleges védelmi vonal a leégés ellen. Ha túl sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, sejtjeink tele vannak károsodott, oxidált zsírokkal, és így bőrünk nem kapja meg a megfelelő védelmet a sejtek szintjén. Egy ellenzős sapka viselésével is segíthetjük a fejünk és arcunk védettségét a közvetlen sugárzástól.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre