Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Gary Wenk:
Nem a tornagyakorlatok fognak lefogyasztani, vagy egészségessé tenni

A mozgás fontos, de naivitás azt hinni, mozgással ellensúlyozni lehet a hibás étrendet. Az emberi szervezet oly hatékonyan működik, hogy fogyni vagy egészséges testsúlyt megőrizni csak csökkent kalóriabevitellel lehet elérni. Erre alkalmas pl. a paleo-táplálkozás.

Forrás: Gary Wenk According to "The Biggest Loser" Diet Beats Exercise és Eating Fewer Calories May be Therapeutic cikke alapján.

Fordította: Váradi Judit

 

A Google adatkezelési elvei

 

A mozgás fontos, de naivitás azt hinni, mozgással ellensúlyozni lehet a hibás étrendet. Az emberi szervezet oly hatékonyan működik, hogy fogyni vagy egészséges testsúlyt megőrizni csak csökkent kalóriabevitellel lehet elérni. Erre alkalmas pl. a paleo-táplálkozás.

A "Biggest Loser" (A Nagy Fogyás) című, NBC televíziós show-műsor edzője régen úgy hitte, mindössze több fizikai edzésre van szükség a fogyáshoz. Bob Harper, aki sok éve segít súlyosan elhízott embereknek a fogyásban, mára arra a következtetésre jutott, hogy nem a testedzés a döntő, hanem az étrend. Harper nemcsak abban segít ügyfeleinek, hogy jobban érezzék magukat a bőrükben, és céljaikat elérjék, hanem abban is, hogy életüket jelentősen meghosszabbítsa.

A zsírfelesleg felgyorsítja az öregedést és növeli a rák kockázatát. A túlsúlyosság tulajdonképpen az öregedés felgyorsított formája, az öregkorra jellemző betegségekre tesz minket hajlamossá. Miért is? A túlsúlyosság előidézi az öregedési folyamat számos anyagcsere zavarát. A zsírsejtek gyulladást okoznak; minél több van belőlük, annál több gyulladást kell a szervezetnek legyőznie. Azáltal, hogy a szervezetben megnő a gyulladásos fehérjék szintje, növekszik a mell-, a vastagbél-, és a tüdőrák kockázata. A seattle-beli Fred Hutchinson Rákkutató Központ kutatói nemrég azt vizsgálták, hogy vajon a diéta vagy a testmozgás csökkenti-e hatékonyan az elhízott, vagy túlsúlyos nők gyulladásszintjét. Tizenkét hónapon át tartó vizsgálat után arra a következtetésre jutottak, hogy legtöbbet fogyni és a gyulladás-fehérjék szintjében a legnagyobb csökkenést elérni, csakis a diétával lehet.

Azoknál a nőknél, akik a "csak testedzés" programban vettek részt, nem mutatkozott csökkenés a gyulladásos fehérjékben! Ennek magyarázata testünk evolúciójában rejlik. Gyomorbél-rendszerünk csaknem 70 %-át elhasználja mindannak az energiának, amit elfogyasztunk, csak azért, hogy a maradék 30 %-ot a szervezet számára hozzáférhetővé tegye.

Az agyunk a rendelkezésre álló felhasznált energia kb.14 %-át hasznosítja, többi szervünk, amelyek a reprodukciót és a mozgást teszik lehetővé, csak kb. 15 %-ot használnak fel. Látható, hogy nagyon kevés energia marad a szervezet többi funkciójára. Ezek a százalékok segítenek megérteni a prioritásokat - a szexet és a mobilitást - , amely az evolúció évmilliárdjai során az emberi szervezet célként követett. Hacsak nem vagyunk marathoni futók, vagy úszók, az izomrendszerünk aktivitása nem játszik túl nagy szerepet a kalóriafelhasználásban.

Egy nagy csoport, középkorú és idős majmon végzett újabb keletű vizsgálatban az állatoknak csupán a természetes táplálékuk 70 %-át adták kb 15 éven át. Ez azt jelenti, hogy a napi 2000 kalóriát elfogyasztó állat, kb 600 kalóriával kevesebbet kapott. A vizsgálók arra a következtetésre jutottak, hogy ezeknek az állatoknak az agya jelentősen lassabban öregedett, sokkal kevesebb öregedéssel járó betegségük volt, gyakorlatilag nem jelentkezett náluk a cukorbetegség, a korral összefüggő izomsorvadás, és sokkal tovább éltek.

Ami a legfontosabb, és Bob Harper következtetéseivel összecseng, az az, hogy ezek a majmok nem testmozgással adtak le a súlyukból, hanem egyszerűen kevesebb kalóriát fogyasztottak. A kalória-korlátozás az egyetlen megalapozott, tudományosan bizonyított étrendi beavatkozás, amely lelassíthatja az öregedés folyamatát, csökkentheti a rák kockázatát és megőrizheti az egészséget.

További jó hír, hogy étrendünk megváltoztatása lelassíthatja a mozgató neuronok betegségét

A San Antonio-beli University of Texas Health Science Center kutatói az "Öregedő sejtek" címen közzétett tanulmányukban kimutatták, hogy különböző neurológiai zavarok esetében, mint pl. a Parkinson kór, a myasthenia gravis (súlyos izomgyengeség), és az amyotrophic lateral sclerosis (mozgató neuron sorvadás), a kevesebb kalóriabevitel valójában terápiás hatású lehet.

Kutatásuk célja az volt, hogy jobban értsék a kalória-korlátozás előnyei mögött működő mechanizmusokat. A kutatók nagy meglepetéssel tapasztalták, hogy a kalória-korlátozás közvetlenül befolyásolja az agy egyes neuronjai által kiválasztott neurotranszmitterek mennyiségét. Korábban senki sem figyelte még meg azt, hogy kevesebb kalória-bevitellel meg lehet változtatni az egyes neuronok viselkedését. Eredményeik azt hangsúlyozzák, hogy étrendünk változtatásával hatékonyan javíthatjuk az izomfunkciókat a fenti neurológiai zavarok esetében.

Ajánlott olvasmány

Szendi G: A renyhe életmód mítosza

Gary Taubes: Az új elhízás elleni kampányok teljesen tévesek

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

nem-a-tornagyakorlatok-fognak-lefogyasztani-vagy-egeszsegesse-tenni.htm