Shin Jie Yong:
Nem lennék meglepve, ha a hosszú Covid évekig is eltartana

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Shin Jie Yong: We Shouldn't be Surprised If Long-Covid Will Last for Years

Lehet, hogy ugyanaz fog történni, mint a SARS-1 esetében. De mit tehetünk a gyógyulás érdekében?

 

A Google adatkezelési elvei

 

Sajnálatos módon sokszor a kórházból már elbocsátott, illetve negatívan tesztelt Covid-19 betegek esetében sem beszélhetünk a SARS-CoV-2-ből való teljes felépülésről (1). Ugyanis becslések szerint az esetek 10-30 százaléka átmegy ún. hosszú Covidba (2), amikor is a beteg tünetei -nehézlégzés, fáradság, kognitív zavar, ízületi fájdalom, izomfájdalom, gyomor-, bélrendszeri, illetve kardiológiai problémák - akár több hónapon keresztül is megmaradhatnak. De a saját kutatásom szerint, melynek során a meglevő vizsgálatok eredményeit tekintettem át és posztoltam pre-print formában, a long Covid a betegek 10-30%-ánál jóval többet is érinthet (3).

Érdekes módon hosszú Covidban bárki szenvedhet, aki megfertőződött a SARS-CoV-2 vírussal, még a gyerekek, a fiatalok (4), illetve azok is, akiknél enyhe vagy középsúlyos volt a betegség lefolyása (5). "A legtöbb hosszú Covid tünetektől szenvedő páciens, akivel találkoztam, nem került kórházba a fertőzés miatt" - mondja Jessica Dine, MD, tüdőgyógyász, a Pennsylvania Egyetem docense (6). "A nagy részük - bár elég vacakul volt -, otthon vészelte át a betegséget."

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A hosszú Covid fél évig vagy annál is tovább tarthat

Vannak akik, idővel felépülnek, mások azonban nem. Vizsgálatok szerint három hónappal a kórházból való elbocsátásuk után a túlélők egyharmada szenvedett a hosszú Covid tüneteitől, fáradtságtól, nehézlégzéstől, memóriazavaroktól, stb. (7). A tüdő-, illetve agyi CT-jük is eltért a normálistól, ami arra utal, hogy valamilyen szinten a szerveik is károsodtak.

Egy nemrég a Journal of Infection-ben publikált tanulmány beszámol a spanyolországi Research Institute of Santiago kutatásáról, amelyben 183 Covid-túlélő 6 hónapos utánkövetését végezték el (átlagéletkoruk 66 év; 18,2%-ukat kezelték intenzív osztályon), és a következő eredményre jutottak (8):

44% nem számolt be semmilyen akadályoztatásról a hétköznapi életében

31% folyamatosan meglevő tünetekről számolt be, amelyek azonban nem akadályozták őket a hétköznapi tevékenységük végzésében

14,8% egyértelműen akadályoztatva volt a hétköznapi tevékenysége végzésében

6,6% egyáltalán nem volt képes a megszokott hétköznapi életét élni

3,3% csak külső segítséggel volt képes bármit is csinálni.

Ezekben a vizsgálatokban a hosszú Covid tünetei 6 hónapig biztos eltartottak. De vajon meddig kell még ezeknek az embereknek szenvedniük? Még egy pár hétig? Pár hónapig? Pár évig? Ezt sajnos egyelőre nem tudjuk megmondani, de talán érdemes megnézni, hogy a múltban mi volt a helyzet a poszt-koronavírus szindrómákkal.

Poszt-SARS szindróma vagy hosszú SARS

A Súlyos Akut Légzőszervei Szindrómát (SARS) először 2003 februárjában diagnosztizálták Kínában, de a betegség később más országokra is átterjedt. Bár a SARS halálozási rátája magasabb volt, mint a SARS-CoV-2-é, de kevésbé volt fertőzőképes, mint a mostani vírus, ezért a SARS-t egy év alatt sikerült megfékezni. Ez alatt az egy év alatt az érintett 29 országban összesen 8096 megbetegedést és 774 halálesetet regisztráltak (9).

És bár a járványnak vége lett, a SARS túlélők egy részében olyan poszt-SARS szindróma alakult ki, ami akár évekig is eltartott. Ezt a jelenséget nevezhetjük hosszú SARS-nak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


6 hónappal később

Hong Kongban hat hónap után a SARS túlélők 30%-ának (100 eset, átlagos életkor 35,6 év) a tüdő CT-je mutatott valamilyen rendellenességet, 15%-uknak a tüdeje olyan súlyosan károsodott, hogy nem volt képes a megfelelő gázcsere lebonyolítására (10). Ennek következtében az érintettek fizikai teljesítőképessége és életminősége jelentős mértékben romlott.

2 évvel később

Ugyanezek a kutatók az említett hongkongi csoportot tovább figyelték, egészen a második év végéig (11). Ebben a vizsgálatban már csak 55 túlélő vett részt (átlagos életkoruk 44,4 év volt). Az eredmények azt mutatták, hogy a résztvevők felének még mindig kisebb volt a tüdőkapacitása a normálisnál. A sétáló tesztjük a 3. és a 6. hónap közt javult, de az addig elért szinten megállt.

Ez a csoport 24 hónap elteltével még mindig rosszabb életminőségről és mobilitásról számoltak be, mint a népesség többi része. És a túlélők majdnem egyharmada a betegsége miatt továbbra sem tudott visszatérni a korábbi munkájához.

4 évvel később

Egy másik kutatócsoport egy négy évig tartó követéses vizsgálatot végzett 181 hongkongi SARS túlélő részvételével (átlagos életkor: 43,3 év) (12). Azt találták, hogy a résztvevők 40%-a állandó fáradtságra panaszkodott, ebből 27,1% a krónikus fáradtság szindróma (CDC) összes kritériumának megfelelt, amikor is a beteg már nem képes elvégezni a hétköznapi feladatait, és ami hosszú távon alvás- és kognitív zavarokkal is járhat, még abban az esetben is, ha az illető eleget pihen.

Ugyancsak nagyon nyugtalanító ebben a vizsgálatban, hogy a túlélők 42,5%-a legalább egy pszichiátriai zavarral küzdött, többnyire poszttraumás stressz szindrómával, depresszióval vagy szomatoform (lelki okokból kialakuló) fájdalomzavarral. Ezeket a pszichiátriai zavarokat a Mentális Betegségek Diagnosztikai és Statisztikai Kézikönyve negyedik kiadásának megfelelően egy félig strukturált klinikai interjú alapján diagnosztizálták.

Az, hogy ezek a pszichiátriai rendellenességek kialakultak-e valakinél vagy sem, nem függött sem az illető nemétől, sem a szocioökonómiai státuszától, sem az eredeti SARS betegsége súlyosságától sem más orvosi komorbiditási tényezőktől. Vagyis ezek nem befolyásolták, hogy kinél alakult ki a pszichiátriai hosszú SARS.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


7 évvel később

Kínában a kutatók 127 SARS túlélő egészségi állapotát követték nyomon 7 éven keresztül (átlagos életkoruk: 32 év), akiknél a combfeji csontnekrózis (csontelhalás) is kialakult (ONFH) (13). Ezek az emberek egyébként kitűnő egészségnek örvendtek a SARS-sal való megfertőződések és a SARS által okozott ONFH kialakulása előtt. A csontnekrózist a combcsontfej nem megfelelő vérellátása okozza, ami súlyos tüdőbetegségek után alakul ki, és a csont fokozatos leépülésével jár.

A vizsgálathoz 127 túlélő 211 csípő-MRI felvételét vizsgálták meg. Hét év után 50 vizsgálati személy csípője roppant össze annak ellenére, hogy műtéti beavatkozás is történt a csontjaik megmentésére, és 66 ember panaszkodott csípőfájdalomra. És ez nem függött a vizsgálati személynek sem a korától, sem a nemétől, sem az eredeti SARS betegsége súlyosságától, és a csontnekrózisuk rosszabbodása szempontjából az is mindegy volt, hogy mennyi szteroidot kaptak.

15 évvel később

Egy másik, nemrég publikált vizsgálatban 71 kínai SARS túlélőt követtek nyomon 2003-tól 2018-ig (14). Az MRI felvételek tanúsága szerint a vizsgálat elején 32%-uknak károsodott a csípőízülete. Közülük a legtöbben meggyógyultak, 15 év elteltével már csak négyüknél (5,6%) volt kimutatható a csípősérülés, de ennél a négy embernél a 15 év alatt komoly rosszabbodás következett be a csípőízületeik mozgékonyságában. A többiek felépültek.

A vizsgálati személyek közül a 15 év alatt 35-nél végeztek tüdő CT-t és légzésfunkció vizsgálatot is. Közülük 13-nál (37%) a teljes tüdőkapacitás és gázcsere hatékonyság a SARS diagnózist követő egy éven belül javult valamennyit, de ott elérte a platót, és a következő 14 évben már nem javult tovább. A maradék 22 esetben viszont (63%), akiknél a tüdő CT normális értékeket mutatott, a légzésfunkció a következő években fokozatosan javult.

Ebben a vizsgálatban a résztvevők több mint 80%-a 40 év alatti volt; csak 7%-uk volt 50 évesnél idősebb. Márpedig a fent leírt vizsgálatok résztvevőinek átlagos életkorából úgy tűnik, hogy a hosszú SARS elsősorban a középkorú felnőtteket érinti.

Milyen tényezők növelik a hosszú Covid kockázatát?

Bár úgy tűnik, mintha a hosszú SARS és a hosszú Covid egészen más betegségek lennének, mindkettő poszt-koronavírus tünetekkel jár. Közös mindkettőben a tüdő hosszú távú károsodása és olyan neurológiai problémák fellépése, mint a krónikus fáradság és a különböző pszichiátriai rendellenességek. De például a csípő károsodása csak a hosszú SARS-ra jellemző, a hosszú Covidra nem - legalábbis a jelenlegi ismereteink szerint. De ha a hosszú Covid is évekig fog tartani, mint a hosszú SARS - reméljük nem - akkor mindenre fel kell készülnünk.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Szerencsére a hosszú Covid kezelésére a British Medical Journal-ban már megjelent némi útmutatás (15). Trisha Greenhalgh professzor és kollégái, akik az orvosi alapellátás tudományos kérdéseit kutatják az Oxfordi Egyetemen, kidolgoztak egy rehabilitációs tréninget, amelynek segítségével 4-6 héten belül jelentősen enyhíthetők a hosszú Covidban szenvedő betegek tünetei.

A rehabilitáció során a könnyű aerobic edzést légző gyakorlatokkal kombinálják, amit a nap folyamán többször meg kell ismételni, egyenként 5-10 perces időtartamban. Azoknál, akiknél a hosszú Covid tünetei különösen súlyosak, a rehabilitációs gyakorlatokat adott esetben egészségügyi szakember jelenlétében kell végezni. A könnyű aerobic lehet séta vagy Pilates, A mozgás intenzitását lassan, fokozatosan kell növelni, a beteget nem szabad túlerőltetni. A gyakorlatok részét képezi a légzéskontroll is a légszomj elkerülése érdekében. A belégzésnek az orron keresztül kell történnie - a has kitágításával -, a kilégzés a szájon keresztül a mellkas és a váll ellazítása mellett történik.

Az egyesült királyságbeli Nemzeti Egészségügyi Intézet (angol rövidítés: NICE) is irányelveket dolgozott ki a klinikusok számára a hosszú Covidban szenvedő betegek rehabilitációjának meggyorsítására (16). A NICE irányelvei azokat a meglevő egészségügyi problémákat - szív- és érrendszeri, légzőszervi, vese-, máj-, gyomor- és bélrendszeri, neurológiai, hormonális és immunsejt rendellenességek - is figyelembe veszik, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú Covid kialakulásához. "Ha ezekkel nem foglalkozunk, annak súlyos következményei lehetnek a betegre nézve" - állítja a NICE. A rehabilitáció csak azután kezdődhet, hogy a meglevő betegségeket stabilizáltuk.

Ezen kívül napjainkban egyre több egészségügyi szervezet hoz létre kutatócsoportot a hosszú Covid tartós következményeinek és lehetséges gyógymódjainak felderítésére (17). Ezekkel a kollektív erőfeszítésekkel remélhetőleg sikerül elkerülni, hogy a hosszú Covid esetében is ugyanaz történjen, ami a hosszú SARS-szal annak idején megtörtént.

Rövid összefoglaló

A járvány elején nemigen gondolta volna senki, hogy a hosszú Covid ennyi embert fog érinteni, különösen a fiatal korosztályból. Az eddigi vizsgálatok szerint a hosszú Covid 3-6 hónapig tarthat, de az is lehet, hogy tovább. A tünetei közé tartozik a nehézlégzés, a fáradtság, a kognitív zavarok és még sok minden más. Azt mondtuk, hogy a hosszú Covid "3-6 hónapig tarthat, de az is lehet, hogy tovább". De mégis mennyivel tovább? Jelenleg még nincs elég adatunk, hogy ezt meg tudjuk mondani. Ám, ha a hosszú SARS-ból indulunk ki, akkor az sem lenne meglepő, ha években kellene számolnunk. Persze abban kell bíznunk, hogy nem így lesz, hiszen komoly erőfeszítések történnek a probléma megoldására, és már vannak is példák a sikeres rehabilitációra.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3026

2. https://medium.com/microbial-instincts/long-covid-risk-
factors-symptoms-and-treatments-new-insights-555285d27698

3. https://www.preprints.org/manuscript/202012.0242/v1

4. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.11.24.20238261v2

5. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2771111

6. https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2771111

7. https://academic.oup.com/cid/advance-article/doi/10.1093/cid/ciaa1750/5998118

8. https://www.journalofinfection.com/article/S0163-4453(20)30784-2/fulltext#%20

9. https://www.cdc.gov/dotw/sars/index.html

10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1758905/

11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7192220/#b12

12. https://jamanetwork.com/journals/jamainternalmedicine/fullarticle/415378

13. https://link.springer.com/article/10.1007/s00590-012-1054-4

14. https://www.nature.com/articles/s41413-020-0084-5#Abs1

15. https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3026

16. https://www.bmj.com/content/371/bmj.m4938

17. https://www.bmj.com/content/370/bmj.m3586/rr-0