Shin Jie Yong:
Okozhat-e menstruációs zavart a Covid-19 elleni oltás?

Forrás:Shin Jie Yong: Menstrual Disruptions After Covid-19 Vaccines: What the Literature Says. 2021 Nov 18

Fordította: Czárán Judit

Sok nőt visszatart az oltás felvételétől az a félelem, hogy az oltások felborítják a hormonális ciklusukat, netán befolyásolják termékenységüket. Egy kutató körbejárta a kérdést.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az Egyesült Királyság Gyógyászati és Egészségügyi Termékeket Szabályozó Hatósága (Medicines and Healthcare products Regulatory Agency - MHRA) 2021. október 27-ig 49,9 millió dózis Covid-19 vakcina beadása után 32.036 olyan egyedi esetet rögzített, ahol az oltást követően menstruációs zavarok léptek fel (1). A MHRA azonban nem fogadta el, hogy a Covid-19 vakcinák és a menstruációs rendellenességek között kapcsolat lenne:

"Ezeket a beszámolókat a Humángyógyászati Bizottság Covid-19 vakcina hatásának kockázatával foglalkozó szakértői munkacsoportjának ( Commission on Human Medicines’ COVID-19 Vaccines Benefit Risk Expert Working Group ) független szakemberei és a Nőgyógyászati egészség Szakértői tanácsadó csoportja ( Medicines for Women’s Health Expert Advisory ) is vizsgálja. Az eddig végzett szigorú értékelések nem támasztják alá, hogy kapcsolat lenne a menstruációs ciklus változásai, annak tünetei és a Covid-19 vakcinák között."

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


De létezhet-e ez a kapcsolat valójában? Számos szakértő szerint lehetséges, hogy igen, és elképzelhető, hogy a Covid-19 vakcinák menstruációs zavarokat okoznak. Nézzük meg, hogy miért, és ha tényleg létezik, mennyire súlyos a probléma, és lehet-e hatással például a termékenységre. (2)

A szerző megjegyzése: Ennek a cikknek a megírása után le kell szögeznem, hogy a vakcinációt követő menstruációs zavarok nem adnak okot pánikra. Bár valódi problémáról van szó, és valószínűsíthető az összefüggés a két dolog között, további kutatásokra van szükség, hogy biztosak legyünk a kapcsolat létezésében. A zavarok nagyon ritkán jelentkeznek, és a legtöbb esetben rövid lefolyásúak .

A lehetséges kapcsolat gyanúja felmerül

Dr. Victoria Male, az Imperial College London reproduktív immunológia oktatója a British Medical Journal (BMJ) 2021 szeptemberi vezércikkében adott hangot az MHRA beszámolójával kapcsolatos félelmeinek (3).

Az a mód, ahogy a sárga kártya rendszer (angol mellékhatás jelentő rendszer) gyűjti az adatokat, megnehezíti a pontos következtetések levonását. Dr. Male szerint: „Az oltott és az oltatlan populáció közti menstruációs különbségek összehasonlításához több forrásra van szükség, ezért az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézetek (US National Institutes of Health - NIH) 1,67 millió dollárt (1,2 millió font, 1,4 millió euró) szabadítottak fel ennek a fontos kutatásnak a felgyorsítására (4).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Úgy tűnik, hogy az amerikai NIH nem biztos benne, hogy ne volna kapcsolat a két dolog közt, hiszen további kutatásokat finanszíroz a Covid-19 vakcinák és a menstruációs rendellenességek közti összefüggés vizsgálatára. És bár az MHRA kijelentette, hogy nincs kapcsolat, valójában ő sem zárta le az ügyet, és továbbra is közelről monitorozza a helyzetet (5).

Ahogy Dr. Male fogalmaz, akkor lehetünk biztosak benne, hogy a Covid-19 vakcinák tényleg növelik a menstruációs zavarok kockázatát, ha ezeknek a megjelenése szignifikánsabban többször fordul elő az oltott, mint az oltatlan népességben.

Dr. Male szerint, ha tényleg van kapcsolat a Covid-19 vakcinák és a menstruációs zavarok között, azt valószínűleg egy immunreakció és nem egy specifikus vakcinaösszetevő okozza.

Ez azért van, mert az oltás után fellépő menstruációs zavarok nem specifikusak egyik vagy másik vakcinára. Megfigyeltek ilyeneket a Pfizer mRNS, a Moderna mRNS, az AstraZeneca DNS és a Johnson & Johnson DNS Covid-19 vakcinák, illetve a humán papillomavírus vakcinák után is (6).

Menstruációs zavarok fertőzések után is kialakulhatnak. Dr. Male idéz egy kutatási eredményt, amely szerint a Covid-19 betegségen (n=237) átesett szülőképes korú nők 25, illetve 28%-a számolt be változásról a menstruációjuk mennyiségben vagy ciklusában (7).

Eszerint menstruációs változások kialakulhatnak vakcináció és fertőzések után is, ami arra enged következtetni, hogy az ingerre adott immunreakciók lehetnek az okozói. Ha az immunreakció lecsendesül, a menstruációs változások is elmúlnak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezzel Dr. Gemma C. Sharp, a Bristol Egyetem molekuláris epidemiológia oktatója is egyetért: „Biológiailag indokolható, hogy a vakcinák hatással vannak a menstruációs ciklusra az immunrendszer rövidtávú megzavarásával. A menstruációs ciklus rövid ideig tartó változása része a test normális reakciójának a stresszre és az immunzavarokra. Nincs okunk feltételezni, hogy ezek a változások bármilyen hosszú távú hatással lennének az egészségre vagy a termékenységre” (10).

Tünetek és gyakoriság

Az MHRA beszámolója alapján az Egyesült Királyságban a használatban lévő vakcinák a Pfizer mRNS, a Moderna mRNS, és az AstraZeneca DNS vakcinái, amelyeket a világ más országaiban is gyakran használnak a koronavírus ellen.

A MHRA arról is beszámolt, hogy a vakcinák utáni menstruációs zavarok átmenetiek, és a tünetek közt szerepel a hirtelen erős vérzés, a menstruáció késése és az abnormális vaginális vérzés.

Az Egyesült Királyságban beadott 49,4 millió adag Covid-19 vakcinából 32,036 egyedi sárga kártya panasz érkezett. Feltételezve, hogy mindegyik adag vakcina azonos eséllyel válthat ki (de nem feltétlenül okoz) menstruációs reakciót, a Covid-19 vakcina utáni menstruációs zavarok aránya a MHRA beszámoló szerint 0,6%.

Ezek után a szerző rákeresett a PubMed-en (ez egy orvosbiológiai szakirodalmi adatbázis) a covid* vagy sars-cov-2 és a vaccin* illetve a menstru* kulcsszavakra (11). A keresés az adott napig összesen 3 tanulmányt dobott ki, ami jól mutatja a kutatások hiányát a témában. Valójában a Covid-19 vakcinák klinikai tesztelése során nem is vizsgálták a menstruációban bekövetkezett változásokat, ami eléggé tipikus az efféle vizsgálatokban. De eltértem a tárgytól (12).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ami fontos tárgyunk szempontjából:

Az egyik Dr. Male vezércikke a British Medical Journal-ban (13). A másik egy recenzió a SARS-CoV-2 vagy Covid-19 emberi termékenységre gyakorolt hatásáról (14).

A harmadik egy kérdőíves vizsgálat Szaúd-Arábiából, amelyben 4170 Pfizer mRNS vagy AstraZeneca DNS Covid-19 vakcinával oltott egyén vett részt (15). Az eredmények a következők voltak:

  • A legtöbb résztvevő (férfiak és nők is) olyan általános mellékhatásokról számolt be, mint láz, fáradtság, izomfájdalom, fejfájás. Az arányuk a Pfizer esetében 85,6%, az AstraZeneca esetében pedig 96,05% volt.
  • A női résztvevőknek csupán egy kis része számolt be a menstruációjukban bekövetkezett változásokról, mint például a megkésett, az erősebb vagy a fájdalmasabb vérzés. Az arányuk a Pfizer esetében 0,98%, az AstraZeneca esetében 0,68%, vagyis összességében 0,87% volt.

Hasonló kulcsszavakat használva kutakodtam a medRxiv-ben, amely egy előpublikációs szerver a még nem publikált, szakmai lektorálás alatt álló orvosbiológiai kutatások számára. Itt 10 vizsgálatot találtam, amelyek közül kettő releváns a témánkban (16).

Az egyik amerikai vizsgálatban a kutatók kérdőíves adatokat gyűjtöttek több mint 39 000 embertől, akik legalább az egyik adagban megkapták a Pfizer mRNS, a Moderna mRNS, a Johnson & Johnson DNS, az AstraZeneca DNS és a Novavax alegység vakcináiból (17). Azok közül, akiknek szabályos volt a menstruációjuk, 42% számolt be az átlagnál erősebb vérzésről, 14% nem volt erősebb a vérzés, 44% pedig nem tapasztalt változást. Azok, akiknek szabálytalan volt a menstruációjuk, köztes vérzést tapasztaltak. Ez a menopauzán átesettek közt 66%-os volt, 70%-os pedig azoknál, akik hosszantartó visszafordítható fogamzásgátlót használtak (pl. spriál), és 39%-os azok közt, akik nemi identitást erősítő hormonokat szedtek.

Ezek magas százalékok, de még a tanulmány szerzői is óva intettek, hogy ezekből becsüljük meg a vakcina utáni menstruációs zavarok gyakoriságát. Mivel a vizsgálat kérdőív alapú, valószínűbb, hogy azok az emberek válaszoltak, akik tapasztaltak menstruációs zavarokat az oltás után. A Szaúd-Arábiából származó tanulmány is kérdőíveket használt, de mivel nem specifikusan a menstruációs változásokra kérdezett rá, kevésbé erős a mintavételi torzítás.

Így aztán a szaúdi és a brit MHRA adatok pontosabb becslést engednek a gyakorisággal kapcsolatban, ami eszerint 0,6%, illetve 0,87%.

Az amerikai kérdőív szerzői szerint „Ezzel együtt az ehhez a kutatáshoz használt minta elég nagy ahhoz, hogy azt sugallja, hogy a megfigyelt trendek valóságosak, és sok beoltott embert érintenek.” És valóban, az 1%-nál kisebb arány is fontos lehet, ha több milliárd dózis beadott vakcináról van szó (18).

A második tanulmány, amelyet Dr. Male írt, 1273 embert vizsgált, főleg az Egyesült Királyságból, akik legalább egy Covid-19 oltás adagot kaptak (mRNS vagy DNS), és voltak adataik a menstruációs ciklusukról (19). Itt azt találták, hogy azok, akik hormonális fogamzásgátlót szedtek, az oltás után nagyobb valószínűséggel tapasztaltak változást a menstruációjukban. Az is kiderült, hogy akik az első oltás után változást érzékeltek, valószínűbb volt, hogy a második után is fognak. A vakcina típusa és a menstruációs vagy nőgyógyászati zavarok nem függnek össze az oltás utáni menstruációs változásokkal. De a tanulmány szerzője, Dr. Male arra is figyelmeztet, hogy ez a vizsgálat is ki van téve a mintavételi torzításnak, ugyanis csak olyanok vehettek részt bene, akik figyelemmel követték a menstruációs ciklusukat.

Bár a kutatások nem vizsgálták a Covid-19 utáni menstruációs zavarok súlyosságát, sok orvos beszámolója szerint ezek nem súlyosak ( 20 ) és csak átmenetiek (21 ). Az MHRA szintén kijelentette, hogy ezek a zavarok „többnyire átmenetiek” (22). De konkrét adatok vagy statisztika jelenleg nem áll rendelkezésre ezen állítások alátámasztására.

És mi a helyzet a petefészkekkel?

A menstruációs ciklust hormonok szabályozzák, amelyeket bizonyos agyi régiók (a hipotalamusz és az agyalapi mirigy) termelnek (23). Röviden, a hipotalamusz utasítja az agyalapi mirigyet, hogy termeljen luteinizáló és tüszőérlelő hormonokat, amelyek ennek hatására utasítják a petefészkeket, hogy termeljenek ösztrogént és progeszteront, hogy felkészítsék a testet egy esetleges megtermékenyítésre.

Állatkísérletek megerősítették, hogy a Covid-19 vakcinák, legalábbis a Pfizer és a Moderna mRNS vakcinái, semmilyen hatással nincsenek a petefészkekre, se mikroszkopikus, se makroszkopikus szinten. Ez arra utal, hogy a Covid-19 vakcinák nem okoznak semmilyen hosszú távú károsodást a petefészkekben, így nem okoznak hosszú távú menstruációs zavart sem. Ha a petefészek-toxicitás jelen lenne, az látható szövetkárosodást okozna, ami vagy meggyógyul, vagy nem.

Amint az az Európai Gyógyszerügynökség (European Medicines Agency – EMA) Pfizer mRNS vakcina beszámolójának 47. oldalán olvasható (24):

„A radioaktívan megjelölt LNP+modRNS (az mRNS-t tartalmazó zsírcseppek) teljes lebomlása (a befecskendezett adag százalékos arányában) az oltás helyén kívül a májban volt a legjobb (akár 21,5%) és sokkal kevésbé a lépben (≤1.1%), a mellékvesékben (≤0.1%) és a petefészkekben (≤0.1%). Az ismétlő adagos toxicitást vizsgáló tanulmányokban nem találtak vakcinával kapcsolatos makroszkopikus vagy mikroszkopikus eredményekre utaló bizonyítékot… és a DART tanulmányban nem azonosítottak a termékenységre vonatkozóan semmilyen hatást … Tekintettel arra, hogy jelenleg sem a DART* adatokból, sem a gonádokkal kapcsolatos, ismétlő adag vizsgálatok toxicitás-eredményeiből nem olvasható ki toxicitás, illetve hogy a gonádokban alacsony (a teljes adag 0,1%-a alatti) rádióaktivitást mértek, a jelenlegi adatokból nem olvasható ki biztonsági kockázat. . A viszonylag magas adag, amit patkányoknál használtak (testsúly kilogrammokra vetítve 500-szorosa az emberi adagnak) szintén alátámasztja az emberi gonádokba jutó arány alacsony kockázatát."

* a DART vizsgálat egy fejlődéstani és reprodukciós toxikológia kutatás, ahol a tudósok belefecskendezik az mRNS vakcinát patkányokba, és utána megmérik a különböző termékenységhez és szaporodáshoz kapcsolódó eredményeket; a gonádok a fő reprodukciós szervek a hímekben (herék) és a nőstényekben (petefészkek).

Az EMA értékelő jelentése a Moderna mRNS vakcinájával kapcsolatban is beszámol egy patkányokon végzett DART vizsgálatról, amiből szintén az derül ki, hogy a vakcinának semmi hatása nincs a petefészkek anatómiájára, a női termékenységre, a terhesség kimenetelére és az utód fejlődésére (25).

A PubMed-ben, a (covid* VAGY sars-cov-2) ÉS vaccin* ÉS (ovar* VAGY fertili*) kulcsszavas keresés 73 találatot eredményezett és ezek közül öt releváns is a témában (26) :

  • Egy 2021-es tanulmány megvizsgálta a terhességi rátákat és kimeneteleket az AstraZeneca DNS vakcina klinikai kísérleteinek I, II és III fázisában, és nem találtak szignifikáns különbséget az oltott és a placebo csoportok között (27). Ennek értelmében a beoltott nők nem kevésbé termékenyek, mint a kontroll csoport tagjai.
  • Egy 2021-es tanulmány kimutatta, hogy a Pfizer mRNS vakcinája előhívott egy immunválaszt, de ez a hormonszintek és az oocita (petesejt) minősége alapján nem befolyásolta a petefészek működését az oltottakban az oltatlanokhoz képest (28).
  • Egy másik 2021-es tanulmány olyan nőket vizsgált, akik petefészek stimuláción mentek át mesterséges megtermékenyítés miatt, és náluk sem volt hatása az oltottságnak (Pfizer mRNS) a petefészek tartalékok és a jó minőségű petesejtek szempontjából (29).
  • Egy 2021-es állatkísérletben arra az eredményre jutottak, hogy a Pfizer mRNS vakcinája ( > 300-szor nagyobb mennyiségben, mint az emberi adag) nem hatott a termékenységre, a párosodási teljesítményre, vagy bármilyen petefészek funkcióra (30). A vakcina ugyancsak nem volt hatással a patkányok embrionális, magzati és születés utáni fejlődésére.
  • Egy másik 2021-es egérkísérletben az AstraZeneca DNS vakcinája (itt is magasabb volt az adag, mint az embereknél) nem volt hatással a nőstények termékenységre, párosodási hajlamára, a terhesség lefolyására, kimenetelére és az utódokra (31).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A petefészkek működését és a menstruációs ciklust az agyban levő hipotalamusz és agyalapi mirigy szabályozza. Újra rákerestem (a cikk szerzője) a PubMeden a következő kulcsszavakra: (covid* VAGY sars-cov-2) ÉS vaccin* ÉS (hypothalamus or pituitary), és 18 találatot kaptam (32). Ezek közül csak néhány vizsgálat volt releváns, mint például egy 51 éves egészséges férfi esete, aki két nappal a második Moderna mRNS vakcinája után hipofizitiszt (agyalapi mirigy gyulladást), és hipopituitarizmust, egy olyan betegséget kapott, amelyben az agyalapi mirigy hormontermelő képessége sérül (33). De itt egyszeri esetről van szó, ami természetesen nem sokat mond.

Összességében ezek a vizsgálatok azt mutatják, hogy a Covid-19 vakcinák nem befolyásolják sem a petefészek működését, sem a termékenységet. De arra nincs garancia, hogy mindenki ugyanúgy reagál a vakcinára. Kivételes esetben előfordulhat, hogy a Covid-19 vakcinára adott immunreakció megzavarhatja a petefészkeket vagy a menstruációs ciklust szabályozó agyi területeket, de ez egyelőre csak spekuláció.

Hogyan tovább?

A terhesség és a vakcinák kapcsolatát ebben a cikkben nem tárgyaltam. Ugyancsak keveset beszéltem a termékenység és a nem-Covid vakcinák viszonyáról. Ha ezekről is részletesen szólni akarnék, sose lenne vége a cikknek.

De a CDC felhívja a figyelmet, hogy számos vakcina nem ajánlott terhes nőknek: ilyen a kanyaró, mumpsz, rubeola (MMR) oltás, a varicella (bárányhimlő) elleni oltás, a szájon át szedhető poliovírus vakcina, a sárgaláz és a tífusz elleni oltás, a tuberkulózis elleni Bacille Calmette Guerin (BCG) vakcina, valamint a vakcinia (himlő) elleni oltás (34).

Szerencsére, a Covid-19 oltások nincsenek a listán. Rengeteg bizonyíték van arra, hogy a Covid-19 vakcinák – legalábbis az elterjedtek, mint az mRNS és a DNS vakcinák – nem jelentenek veszélyt a terhes nőkre (35). Számos állatkísérlet és humánvizsgálat bizonyította, hogy a Covid-19 vakcinának nincs hatása a termékenységre (amint azt feljebb említettük).

De a menstruációs ciklus esetleges változásait a Covid-19 vakcina után nem vizsgálták annyit, mint azokat, amelyek a terhességgel és a termékenységgel függnek össze. Más szavakkal, meggyőződésünk, hogy a Covid-19 vakcinák nincsenek hatással a terhességre és a termékenységre, de nem vagyunk biztosak benne, hogy ez a menstruációs ciklusra is igaz. Az ezzel kapcsolatos bizonytalanságok, illetve a megfelelő kutatások hiánya pedig csak tovább mélyítik a döntésképtelenséget a menstruáló nők körében.

Ahogy Dr. Male mondja:

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


"A fiatal nők oltási kedvét nagyban csökkenti az a téves képzet, hogy a Covid-19 vakcina hátrányosan befolyásolhatja a későbbi teherbeesési esélyeiket. Ha nem vizsgáljuk meg azokat a beszámolókat, amelyek a menstruációs ciklusban az oltás után bekövetkező változásokról szólnak, azzal további táptalajt adunk ezeknek a félelmeknek. Ha a vakcináció és a menstruációs változások közti kapcsolat bizonyítást nyer, akkor ez az információ segíthet a nőknek felkészülni a potenciálisan megváltozott ciklusra."

De jelentik-e a fentiek azt, hogy a fogamzóképes korú nőknek kerülniük kell a Covid-19 elleni vakcinákat? Nem, a hatóságok továbbra is javasolják nekik is a vakcinák felvételét, ugyanis azok pozitív hatása jelentősebb, mint a potenciális veszélye (36). De érdemes megjegyezni, hogy amikor milliárdnyi Covid-19 vakcina dózist adunk be, történhetnek meglepő dolgok az egyén fiziológiájának komplexitása miatt.

Lehet, hogy a menstruációs zavarok a Covid-19 vakcinák szándékolatlan ritka mellékhatásai, amelyek az Egyesült Királyság MHRA és a szaúdi adatok alapján valószínűleg az oltott nők kevesebb, mint 1%-ánál fordulnak elő. Az, hogy ez az arány magasabb-e, mint az oltatlanok körében, ma még nem eldöntött.

Vagyis a kapcsolat a Covid-19 vakcina és a menstruációs zavarok közt, ha létezik is, valószínűleg nagyon gyenge.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre