Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Will Brink:
Kreatin: lecsökkenti az öregedés jellemzőit

Fordította: Szendi Gábor

Forrás: Will Brink : Creatine Reduces Markers Of Aging. LEF magazine, JULY 2014 | LIFE EXTENSION | 37- 45

Egy természetben előforduló szerves sav, a kreatin régóta használatos atléták körében a teljesítmény fokozására és testépítőknél pedig az izomerő szteroidok nélküli fokozására. A kibontakozó kutatás azt mutatja, hogy a kreatin ugyancsak fontos öregedés ellenes hatással bír az életfontosságú szövetekben testszerte.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Ahogy öregszünk, a kreatint egyedülálló előnyei egyre hangsúlyosabbakká válnak. A kreatin véd a szellemi hanyatlástól kezdve a szívelégtelenségen és az inzulinszint csökkentésén át az izomvesztésig és fokozza a mitokondriumok működését: ezek a hatások csökkentik az öregedés káros hatásait. A kreatinnal etetett egerek 9%-al tovább élnek, ami embernél megfelel 7 évvel hosszabb életnek (1).

A kreatinnal is táplált állatok szignifikánsan jobban teljesítettek az agyműködést tesztelő próbákban (1, 2). A kutatók mára a kreatint egy új eszköznek kiáltották ki a neurodegenerativ betegségek késleltetésében, a memória és az intellektuális képességek erősítésében (3). Mivel a kreatin életfontosságú hatással bír a test energia szintjére, mindenkinek fontolóra kell vennie a fogyasztását, aki érdekelt az öregedés lassításában az energiaszint növelésében és a korral járó betegségek leküzdésében.

A kreatin energizáló hatása

Hogy megértsük a kreatin szerteágazó hatásait a szervezetben, meg kell értsük a kreatin szerepét a sejtek energiaellátásában. Minden sejtben található mitokondrium, amely felel azért, hogy az ételt energiává alakítsa a test szükségleteinek megfelelően. A kor előre haladtával egyre jobban felszaporodnak a hibásan működő mitokondriumok (4).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A mitokondriumok funkciójának elvesztése egy öregedéssel járó pigmentnek, a lipofuscinnak a felszaporodásával jár. A lipofuscin akkor halmozódik fel, amikor a sejtek "szemét eltakarító rendszere" (azaz az autofágia) lerobban. Az autofágia csökkenésével és a lipofuscin gyarapodásával fokozódik az oxidatív stressz, csökken az energia termelés és végül a sejt meghal (5-7). A vizsgálatokban úgy találták, hogy a kreatin segít fokozni a sejtek energiáját és csökkenti a lipofuscin felhalmozódását öregedő egerek agyában (1, 8) A kreatin ugyancsak segít a nagyenergiájú foszfát tartalmú molekulák megfelelő szintjének biztosításában, amelyek nagy energia fogyasztók, mint a szív, az agy és az izomzat (9-11).

A kreatin magas szintje támogatja a test ATP termelését. az ATP a szervezet univerzális energiaszállító molekulája, melyet ezek a nagyenergiát követelő szervek használnak fel (8, 12, 13). Végső soron, a kreatin bevitel segít visszanyerni az elvesztett energiát. az energiavesztés számos életkorral összefüggő betegség gyökere. amint a következő részben látni fogja, a kreatin bevitel pozitívan hat, a szellemi képességektől a kardiovaszkuláris rendszerig mindenre.

A kreatin energetikai megoldást a szellemi hanyatlás ellen

Megannyi agyi betegség maga után vonja az agy energiaellátásának megszakadását. Ez nemcsak olyan korral járó betegségre igaz,mint a Parkinson, az Alzheimer és a Huntington betegség, de olyan akut problémákra is, mint a sztrók, traumás agysérülés és gerincsérülések(14). A kreatin energiafokozó szerepe miatt segíthet ezekben az állapotokban (15). ráadásul, ez az energiavesztés a károsító hatású lipofuscin pigmentek felhalmozódásához vezet,amely megfigyelhető az összes említett neurodegeneratív betegségekben (16-18). A kreatin azon képessége, hogy csökkenti ennek az öregedéssel járó pigmentnek a szintjét, ígéretes kezelést jelenthet ezekben a gondolkodást érintő betegségekben (1).

Íme egy összefoglaló arról, mit tudunk a kreatin pótlásról ezekben a korral járó agyi betegségekben:
Az Alzheimer betegség elsősorban a memóriát és a gondolkodást érinti, a beteg egy idő után nem ismeri fel szeretteit sem és még otthona környékén sem tud eligazodni, s nem tud értelmes társalgást folytatni (19). A kreatin pótlás ígéretesnek tűnik a betegség gyökereit megcélozva, különösen, ha idejekorán kezdik el a szedését (12). Ez elsősorban az energiaszint fokozásának tulajdonítható. A mitokondriumok diszfunkcionálissá válása jelentős szerepet játszik ebben a betegségben és a káros lipofuscin pigmentek felhalmozódását eredményezi (16, 20). A kreatin ugyancsak védi az agysejteket az energiavesztés egyik fő okával szemben is, ami nevezetesen az excitotoxicitással (az idegsejt túlingerlés okozta pusztulása) szemben, ami fémjelzi a neurodegeneratív betegségeket általában is, és az Alzheimer betegségben specifikusan véd az Abeta fehérjével szemben,amely erre a betegségre jellemző (21). A kreatin véd ez ellen a méreg ellen,amely károsítja a mitokondriumok energiatermelő képességét (12, 15).

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A Parkinson betegség az agyi mozgáskontroll betegsége; remegés, lelassult mozgás és maszkszerű arckifejezés jellemzi a kórképet. Az előrehaladott Parkinson demenciával is jár, ami az Alzheimerhez hasonló tüneteket jelent (19, 22).
A kreatin számos e betegségben szerepet játszó tényezőre pozitívan hat. A kezdődő betegségben az agyszövet abnormálisan magas lipofuscin szintet mutat. Ez jelzi a sejtszintű energiaellátás zavarait és a betegség alap okai fölötti kontroll elvesztését (17, 20). Mint írtuk, a kreatin csökkenti a lipofuscin szintjét. A kreatin fokozza dopamin termelő sejtek életidejét és védi őket. A Parkinson betegségben a dopamin hiánya okozza a tüneteket (11, 23). A vizsgálatok azt mutatják, hogy a kreatin fokozza a betegek kedélyét, lehetővé teszi a gyógyszerek kisebb dózisban való alkalmazását és lecsökkenti a gyógyszerek mellékhatásait (24, 25). Ez különösen említésre méltó Parkinson betegeknél, mert a gyakran felírt gyógyszer (az L-Dopa, ami az előanyaga a dopaminnak) zavaró mellékhatásokat okoz, többek közt akaratlan mozgásokat is (26).

A Huntington betegség egy öröklődő neurodegeneratív betegség, amely az agy mozgatókérgének károsodását okozza, és a tünetek vad, akaratlan mozgások (8). Mint a többi betegségben, itt is az agysejtekben nagy mennyiségben halmozódik fel a lipofuscin - jelezve az energiaellátás zavarát (1, 18). Figyelemre méltó, hogy állatkísérletekben a kreatin szedése jelentős neuronvédelmet jelentett már a betegség kezdete után is (27). A kreatinpótlásban részesített állatok jelentősen tovább éltek a kontrolloknál. Ez egyértelműen az energiaszint növelésének tulajdonítható. Egérvizsgálatokban a kreatin lelassította a neuron pusztulást és késleltette egy destruktív fehérje, a huntingtin felszaporodását (24). A kreatinnal kezelt állatoknál javult a testtömeg, a mozgásos teljesítmény és lassult a diabétesz kialakulása (28).

Az Amyotrophic Lateral Sclerosis (ALS) is egy pusztító neurodegeneratív betegség, amely bármely korban minden előjel nélkül jelentkezhet. Néha Lou Gehrig betegségnek nevezik, és szoros kapcsolatban áll azon agysejtek mitokondriumainak diszfunkciójával, amelyek az akaratlagos mozgásért felelősek. Így gyengeséget és a vázizmok sorvadásához vezet (29). Az ALS betegeknél a légzési elégtelenség a halál fő oka (30). Bár a betegséget kezelhetetlennek tartják, a kreatin nyújthat tüneti enyhülést. Humán vizsgálatban a betegek egy héten át napi 20 grammot kaptak naponta, majd hat hónapon át napi 3 grammot vettek be, és ez az adag a térdnél a betegek 70%-nál, a könyöknél 53%-nál fokozta az izomerőt (31). Ez a hatás 6 hónap múlva megkopott, a kutatók azonban arra következtettek, hogy a kreatin legalább időlegesen fokozza az izomerőt ALS-ben. Ez a hatás valószínűleg a kreatin glutamátra gyakorolt hatásával függ össze (32). A glutamát felelős többek közt excitotoxicitásért, ami ALS-ben jelen van (33). Állatkísérletekben a kreatin csökkentette az agyban a glutamát szintet. Az állatok tovább éltek és jobban teljesítettek mozgásos tesztekben (34, 35).

Sztrókban ugyancsak megnövekszik a lipofuscin szintje (36), s mivel a kreatin csökkenti ennek a szintjét, ez jótékony hatású lehet a betegeknél. Egérvizsgálatokban a kreatin adásának hatására jelentősen lecsökkent a vérellátás zavara miatt sérült agyterület mérete (10). A sztrók hatására kiürül az agyból az ATP. Mivel humánvizsgálatok egyelőre nincsenek, a kreatin biztonságossága miatt kutatók javasolják a kreatin adását olyan betegeknek, akiknek nagy a kockázata a sztrókra (10).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A mentális funkciók egészséges felnőttekben szintén javul kreatinra. A kreatin széleskörű jótékony hatása izomfáradásban arra sarkalt egy kutatócsoportot, hogy a kreatin mentális fáradtság elleni hatását vizsgálják (37). Az öt napon át napi nyolc gramm kreatin lecsökkentette a mentális fáradást,amit matematikai feladatok végzésével váltottak ki. A vizsgálatok szerint a kreatin fokozta az oxigén felhasználást, ami a fokozottabb energiafelhasználás jele.

Idősebb emberek napi 4x5 gramm kreatint szedve jobban teljesítettek memória és gondolkodási feladatokban (38, 39). A gondolkodást serkentő hatás különösen gyorsaságot igénylő feladatokban fokozta a teljesítményt. Ilyen feladat volt pl. hogy gyorsan el kellett dönteni arról, biztonságos-e átmenni az úttesten, vagy gyorsan kellett megkülönböztetni egy barátságos és egy fenyegető arcot (40). 36 órás alvásmegvonás után a kreatin adása javította a komplex végrehajtási feladatokban nyújtott teljesítményt (41).

A legtöbb adat állat kísérletekből származik, de nagy humán kísérleteik is folyamatban vannak. Azonban mivel a kreatin szedése rendkívül biztonságos a fizikai gyakorlatok mint energiafokozó, ezért sok szakértő javasolja idősebb felnőtteknek, különösen azoknak, akiknek komoly a kockázata az akut agykárosodásra, mint pl. sztrókra.

A kreatin kiegészítés kardiovaszkuláris hatása

A kreatin egyértelműen javítja a vázizomzat teljesítményét mind egészséges atlétáknál, mind idős embereknél (42-44). Emiatt kezdték kutatók fontolgatni, vajon a szervezet legfontosabb izmának, a szívnek nem válna- e hasznára ugyancsak. Számos állat és humán vizsgálat igazolta a feltevést. Állatkísérletekben a kreatin adása visszaállította azokban az állatokban az ATP szintet, akiknek a szívét terhelték, és a szívizom fáradtságát is csökkentette (45). Más vizsgálatok stresszhatás nélkül is igazolták ezt a hatást (46). Kevés, de ígéretes humán vizsgálattal rendelkezünk. Az egyikben krónikus szívelégtelenségben szenvedők 10 napon át napi 20 grammot szedtek, s a kreatin szedésének megkezdése előtt és után tesztelték a szívüket és a fizikai állóképességüket. A kiegészítést kapó betegekben szignifikánsan nőtt az energiában gazdag kreatin foszfát szintje az izmokban és 21%-kal jobban teljesítettek a fizikai terhelés során (47). Hasonló betegeknél a kreatin hatására kétszeresére nőtt a marokkal végzett erőgyakorlatok száma. Ezeknek a betegeknek ugyancsak lecsökkent az izomvesztésre utaló melléktermék szintje (48). Mivel a szívelégtelenségben szenvedőknél jellegzetesen lecsökken a fizikai teljesítőképesség, ezek a vizsgálatok jelzi, hogy a kreatin esetükben komolyan javíthat fizikai állapotukon (49, 50).

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A kreatin segít az inzulin és vércukor szabályozásában

A kreatin izommunkát fokozó hatásának természetes következménye hogy fokozza a test cukorfelhasználó képességét (51). A kreatin régóta ismert vércukorszint csökkentő. A most megkezdett vizsgálatok azt igazolják, hogy ez nem csak egészségesekre, hanem cukorbetegekre is igaz. Embernél a kreatin kiegészítés markánsan fokozza a glukózszállító komplex termelődését, amit GLUT-4-nek neveznek, és amely betessékeli a vérből a cukrot a sejtekben és a mitokondriumokba (52).

Az állatkísérletekben is lecsökkent az inzulin és vércukorszint (51). Ez különösen fontos, hiszen az emelkedett inzulinszint olyan betegségekkel áll kapcsolatban,mint a rák és az ateroszklerózis (5, 53, 54). Mozgásszegény, de amúgy egészséges férfiak napi 10 gramm kreatinnal végzett gyakorlatokkal szignifikánsan jobb javulást értek el az glukóz terheléses vizsgálatban (55). Egy 2011-es vizsgálatban cukorbetegek hasonló javulást mutattak kreatin hatására mind a vércukorszintjükben, mind a cukorterheléses próbában, mind a HgA1c értékében (56).

A kreatin megvédi az időseket az izomvesztéstől

Ahogy öregszünk, egyre kevesebbet mozgunk. Ez kombinálódik a korral járó biológiai változásokkal, és a következmény az egészséges izomzat elvesztése, amit szarkopéniának neveznek (57, 58). Az izomvesztés súlyos lehet - különösen,amikor kombinálódik a gyenge szellemi teljesítménnyel és egyensúlyérzékkel - ezek együtt fokozzák az esés kockázatát. És természetesen, a meggyengült csontok eséskor fokozzák a súlyos sérülések kockázatát (59). számos vizsgálat támogatja a kreatin használatát az izomtömeg, az izomteljesítmény és a fáradtsággal szembeni ellenállás növelésére (58, 60, 61). ezek mind fontosak az idős embereknek.

Az új kutatások szerint napi 5-20 gramm nyújt komoly előnyt idősebb embereknek. A kiegészítés jelentős javulást eredményez a gyors, de nagy energiát igénylő akciók kivitelezésében, mint pl. a fotelből való felállásban (62). Más vizsgálatok a marokerőben mutatnak javulást (58). Nem sok, de egyre növekvő adat mutatja, hogy a kreatin erősíti a csontokat is, különösen, ha fizikai gyakorlatokkal párosítják a szedést (58).

A kreatin szedésének akkora az előnye, hogy egy szakértő ezt írta: "Az orvosoknak javasolni kéne idős pácienseiknek a kreatin szedését és hogy kezdjenek el fizikai gyakorlatokat végezni, hogy fokozzák vázizomzatuk erejét és mennyiségét, mert ez az életminőségük javulását fogja eredményezni" (64).

Kinek nem javasolt: igen sokat vizsgálták, még ötéves követéses vizsgálatot is ismerünk, de semmilyen komolyabb mellékhatást nem tapasztaltak, sem a vesét, sem a májat nem károsítja. Napi 10 grammot egészen biztonságosan lehet szedni akármeddig.
Egyedül olyanoknak nem ajánlják, akik vesebetegek, vagy a vesét károsító gyógyszert szednek.
Mivel a kreatin szedése időlegesen megnövelheti a vizeletben a kreatint, erre figyelmeztetni kell az orvost, mert különben tévesen vesekárosodásra kezdene gyanakodni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

 

Irodalom

 

 • 1, Klopstock T, Elstner M, Bender A. Creatine in mouse models of neurodegeneration and aging. Amino Acids. 2011 May;40(5):1297-303.
 • 2. Bender A, Beckers J, Schneider I, et al. Creatine improves healthand survival of mice. Neurobiol Aging. 2008 Sep;29(9):1404-11.
 • 3. Wyss M, Schulze A. Health implications of creatine: can oralcreatine supplementation protect against neurological and atherosclerotic disease? Neuroscience. 2002;112(2):243-60.
 • 4. Giordano S, Darley-Usmar V, Zhang J. Autophagy as an essentialcellular antioxidant pathway in neurodegenerative disease. RedoxBiol. 2013 Dec 25;2:82-90.
 • 5. De Meyer GR, De Keulenaer GW, Martinet W. Role of autophagyin heart failure associated with aging. Heart Fail Rev. 2010Sep;15(5):423-30.
 • 6. Petrovski G, Das DK. Does autophagy take a front seat in lifespanextension? J Cell Mol Med. 2010 Nov;14(11):2543-51.
 • 7. Terman A1, Brunk UT. Lipofuscin. Int J Biochem Cell Biol. 2004Aug;36(8):1400-4.
 • 8. Andres RH, Ducray AD, Huber AW, et al. Effects of creatine treatment on survival and differentiation of GABA-ergic neurons in cultured striatal tissue. J Neurochem. 2005 Oct;95(1):33-45.
 • 9. Hausmann ON, Fouad K, Wallimann T, Schwab ME. Protective effects of oral creatine supplementation on spinal cord injury in rats.Spinal Cord. 2002 Sep;40(9):449-56.
 • 10. Zhu S, Li M, Figueroa BE, et al. Prophylactic creatine administration mediates neuroprotection in cerebral ischemia in mice. JNeurosci. 2004 Jun 30;24(26):5909-12.
 • 11. Andres RH, Ducray AD, Perez-Bouza A, et al. Creatine supplementation improves dopaminergic cell survival and protects against MPP+ toxicity in an organotypic tissue culture system. Cell Transplant.2005;14(8):537-50.
 • 12. Adhihetty PJ, Beal MF. Creatine and its potential therapeutic value for targeting cellular energy impairment in neurodegenerative diseases. Neuromolecular Med. 2008;10(4):275-90.
 • 13. Andres RH, Ducray AD, Schlattner U, Wallimann T, Widmer HR. Functions and effects of creatine in the central nervous system.Brain Res Bull. 2008 Jul 1;76(4):329-43.
 • 14. Khatri N, Man HY. Synaptic Activity and Bioenergy Homeostasis:Implications in Brain Trauma and Neurodegenerative Diseases. Front Neurol. 2013 Dec 11;4:199.
 • 15. Klein AM, Ferrante RJ. The neuroprotective role of creatine. Subcell Biochem. 2007;46:205-43.
 • 16. Moreira PI, Carvalho C, Zhu X, Smith MA, Perry G. Mitochondrialdysfunction is a trigger of Alzheimer's disease pathophysiology. Biochim Biophys Acta. 2010 Jan;1802(1):2-10.
 • 17. Meredith GE, Totterdell S, Petroske E, Santa Cruz K, Callison RC,Jr., Lau YS. Lysosomal malfunction accompanies alpha-synuclein aggregation in a progressive mouse model of Parkinson's disease.Brain Res. 2002 Nov 22;956(1):156-65.
 • 18. Stack EC, Matson WR, Ferrante RJ. Evidence of oxidant damagein Huntington's disease: translational strategies using antioxidants.Ann N Y Acad Sci. 2008 Dec;1147:79-92.
 • 19. Nussbaum RL, Ellis CE. Alzheimer's disease and Parkinson's disease.Engl J Med. 2003 Apr 3;348(14):1356-64.20. Arduino DM, Esteves AR, Silva DF, et al. Therapeutic interventionat cellular quality control systems in Alzheimer's and Parkinson's diseases. Curr Pharm Des. 2011;17(31):3446-59.
 • 21. Brewer GJ, Wallimann TW. Protective effect of the energy precursorcreatine against toxicity of glutamate and beta-amyloid in rat hippocampal neurons. J Neurochem. 2000 May;74(5):1968-78.
 • 22. Korczyn AD. Dementia in Parkinson's disease. J Neurol. 2001Sep;248 Suppl 3:III1-4.
 • 23. Andres RH, Huber AW, Schlattner U, et al. Effects of creatine treatment on the survival of dopaminergic neurons in cultured fetal ventral mesencephalic tissue. Neuroscience. 2005;133(3):701-13.
 • 24. Bender A, Koch W, Elstner M, et al. Creatine supplementation in Parkinson disease: a placebo-controlled randomized pilot trial. Neurology. 2006 Oct 10;67(7):1262-4.
 • 25. Valastro B, Dekundy A, Danysz W, Quack G. Oral creatine supplementation attenuates L-DOPA-induced dyskinesia in 6-hydroxydopamine-
 • lesioned rats. Behav Brain Res. 2009 Jan 30;197(1):90-6.
 • 26. Available at: https://pubs.acs.org/cen/coverstory/83/8325/8325ldopa.html. Accessed April 3, 2014.
 • 27. Dedeoglu A, Kubilus JK, Yang L, et al. Creatine therapy provides neuroprotection after onset of clinical symptoms in Huntington's disease transgenic mice. J Neurochem. 2003 Jun;85(6):1359-67.
 • 28. Ferrante RJ, Andreassen OA, Jenkins BG, et al. Neuroprotective effects of creatine in a transgenic mouse model of Huntington's disease. J Neurosci. 2000 Jun 15;20(12):4389-97.
 • 29. Ellis AC, Rosenfeld J. The role of creatine in the management of amyotrophic lateral sclerosis and other neurodegenerative disorders.CNS Drugs. 2004;18(14):967-80.
 • 30. Gil J, Funalot B, Verschueren A, et al. Causes of death amongst French patients with amyotrophic lateral sclerosis: a prospective study. Eur J Neurol. 2008 Nov;15(11):1245-51.
 • 31. Mazzini L, Balzarini C, Colombo R, et al. Effects of creatine supplementation on exercise performance and muscular strength in amyotrophic lateral sclerosis: preliminary results. J Neurol Sci. 2001 Oct 15;191(1-2):139-44.
 • 32. Choi JK, Kustermann E, Dedeoglu A, Jenkins BG. Magnetic resonance spectroscopy of regional brain metabolite markers in FALS mice and the effects of dietary creatine supplementation. Eur J Neurosci. 2009 Dec;30(11):2143-50.
 • 33. Foran E, Trotti D. Glutamate transporters and the excitotoxic path to motor neuron degeneration in amyotrophic lateral sclerosis. Antioxid Redox Signal. 2009 Jul;11(7):1587-602.
 • 34. Andreassen OA, Jenkins BG, Dedeoglu A, et al. Increases in cortical glutamate concentrations in transgenic amyotrophic lateral sclerosis mice are attenuated by creatine supplementation. J Neurochem. 2001 Apr;77(2):383-90.
 • 35. Pena-Altamira E, Crochemore C, Virgili M, Contestabile A. Neurochemical correlates of differential neuroprotection by long-term dietary creatine supplementation. Brain Res. 2005 Oct 5;1058(1-2):183-8.
 • 36. Sekhon LH, Morgan MK, Spence I, Weber NC. Chronic cerebral hypoperfusion: pathological and behavioral consequences. Neurosurgery. 1997 Mar;40(3):548-56.
 • 37. Watanabe A, Kato N, Kato T. Effects of creatine on mental fatigue and cerebral hemoglobin oxygenation. Neurosci Res. 2002 Apr;42(4):279-85.
 • 38. McMorris T, Mielcarz G, Harris RC, Swain JP, Howard A. Creatine supplementation and cognitive performance in elderly individuals. Neuropsychol Dev Cogn B Aging Neuropsychol Cogn. 2007 Sep;14(5):517-28.
 • 39. Benton D, Donohoe R. The influence of creatine supplementation on the cognitive functioning of vegetarians and omnivores. Br J Nutr. 2011 Apr;105(7):1100-5.
 • 40. Rae C, Digney AL, McEwan SR, Bates TC. Oral creatine monohydrate supplementation improves brain performance: a doubleblind, placebo-controlled, cross-over trial. Proc Biol Sci. 2003 Oct
 • 22;270(1529):2147-50.
 • 41. McMorris T, Harris RC, Howard AN, et al. Creatine supplementation,sleep deprivation, cortisol, melatonin and behavior. Physiol Behav. 2007 Jan 30;90(1):21-8.
 • 42. Fukuda DH, Smith AE, Kendall KL, et al.The effects of creatine loading and gender on anaerobic running capacity. J Strength Cond Res. 2010 Jul;24(7):1826-33.
 • 43. Izquierdo M, Ibańez J, González-Badillo JJ, Gorostiaga EM.Effects of creatine supplementation on muscle power, endurance, and sprint performance. Med Sci Sports Exerc. 2002 Feb;34(2):332-4.
 • 44. Aguiar AF, Januário RS, Junior RP, et al. Long-term creatine supplementation improves muscular performance during resistance training in older women. Eur J Appl Physiol. 2013 Apr;113(4):987-96.
 • 45. Constantin-Teodosiu D, Greenhaff PL, Gardiner SM, Randall MD, March JE, Bennett T. Attenuation by creatine of myocardial metabolic stress in Brattleboro rats caused by chronic inhibition of nitric oxide synthase. Br J Pharmacol. 1995 Dec;116(8):3288-92.
 • 46. Brzezinska Z, Nazar K, Kaciuba-Uscilko H, Falecka-Wieczorek I, Wojcik-Ziolkowska E. Effect of a short-term dietary creatine supplementation on high-energy phosphates in the rat myocardium.J Physiol Pharmacol. 1998 Dec;49(4):591-5.
 • 47. Gordon A, Hultman E, Kaijser L, et al. Creatine supplementation in chronic heart failure increases skeletal muscle creatine phosphate and muscle performance. Cardiovasc Res. 1995 Sep;30(3):413-8.
 • 48. Andrews R, Greenhaff P, Curtis S, Perry A, Cowley AJ. The effect of dietary creatine supplementation on skeletal muscle metabolism in congestive heart failure. Eur Heart J. 1998 Apr;19(4):617-22.
 • 49. Fuld JP, Kilduff LP, Neder JA, et al. Creatine supplementation during pulmonary rehabilitation in chronic obstructive pulmonary disease. Thorax. 2005 Jul;60(7):531-7.
 • 50. Kuethe F, Krack A, Richartz BM, Figulla HR. Creatine supplementation improves muscle strength in patients with congestive heart failure. Pharmazie. 2006 Mar;61(3):218-22.
 • 51. Op't Eijnde B, Jijakli H, Hespel P, Malaisse WJ. Creatine supplementation increases soleus muscle creatine content and lowers the insulinogenic index in an animal model of inherited type 2 diabetes. Int J Mol Med. 2006 Jun;17(6):1077-84.
 • 52. Op't Eijnde B, Urso B, Richter EA, Greenhaff PL, Hespel P. Effect of oral creatine supplementation on human muscle GLUT4 protein content after immobilization. Diabetes. 2001 Jan;50(1):18-23.
 • 53. Avogaro A. Insulin resistance: trigger or concomitant factor in the metabolic syndrome. Panminerva Med. 2006 Mar;48(1):3-12.
 • 54. Jalving M, Gietema JA, Lefrandt JD, et al. Metformin: taking away the candy for cancer? Eur J Cancer. 2010 Sep;46(13):2369-80.
 • 55. Gualano B, Novaes RB, Artioli GG, et al. Effects of creatine supplementation on glucose tolerance and insulin sensitivity in sedentary healthy males undergoing aerobic training. Amino Acids. 2008 Feb;34(2):245-50.
 • 56. Gualano B, V DESP, Roschel H, et al. Creatine in type 2 diabetes:a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Med Sci Sports Exerc. 2011 May;43(5):770-8.
 • 57. Forbes SC, Little JP, Candow DG. Exercise and nutritional interventions for improving aging muscle health. Endocrine. 2012 Aug;42(1):29-38.
 • 58. Rawson ES, Venezia AC. Use of creatine in the elderly and evidence for effects on cognitive function in young and old. Amino Acids. 2011 May;40(5):1349-62.
 • 59. Gotshalk LA, Kraemer WJ, Mendonca MA, et al. Creatine supplementation improves muscular performance in older women. Eur J Appl Physiol. 2008 Jan;102(2):223-31.
 • 60. Jager R, Purpura M, Shao A, Inoue T, Kreider RB. Analysis of the efficacy, safety, and regulatory status of novel forms of creatine.Amino Acids. 2011 May;40(5):1369-83.
 • 61. Graef JL, Smith AE, Kendall KL, et al. The effects of four weeks of creatine supplementation and high-intensity interval training on cardiorespiratory fitness: a randomized controlled trial. J Int Soc Sports Nutr. 2009;6:18.
 • 62. Canete S, San Juan AF, Perez M, et al. Does creatine supplementation improve functional capacity in elderly women? J Strength Cond Res. 2006 Feb;20(1):22-8.
 • 63. Stout JR, Sue Graves B, Cramer JT, et al. Effects of creatine supplementation on the onset of neuromuscular fatigue threshold and muscle strength in elderly men and women (64 - 86 years). J Nutr Health Aging. 2007 Nov-Dec;11(6):459-64.
 • 64. Dalbo VJ, Roberts MD, Lockwood CM, Tucker PS, Kreider RB, Kerksick CM. The effects of age on skeletal muscle and the phosphocreatine energy system: can creatine supplementation help older adults. Dyn Med. 2009;8:6.
 • 65. Boyd DB. Insulin and cancer. Integr Cancer Ther. 2003 Dec;2(4):315-29.
 • 66. Kreider RB, et al. Long-term creatine supplementation does not significantly affect clinical markers of health in athletes. Mol Cell Biochem. 2003 Feb;244(1-2):95-104.
 • 67. Poortmans JR, Francaux M. Adverse effects of creatine supplementation: fact or fiction? Sports Med. 2000 Sep;30(3):155-70.
 • 68. Robinson TM, et al. Dietary creatine supplementation does not affect some haematological indices, or indices of muscle damage and hepatic and renal function. Br J Sports Med. 2000 Aug;34(4):284-8.
 • 69. Terjung RL, et al. American College of Sports Medicine roundtable.The physiological and health effects of oral creatine supplementation.Med Sci Sports Exerc. 2000 Mar;32(3):706-17.
 • 70. Groeneveld GJ1, et al. Few adverse effects of long-term creatine supplementation in a placebo-controlled trial. Int J Sports Med.2005 May;26(4):307-13.
 • 71. Yoshizumi WM1, Tsourounis C. Effects of creatine supplementation on renal function. J Herb Pharmacother. 2004;4(1):1-7.