Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Egy visszavont cikk margójára

A tekintélyes brit orvosi hetilap, a The Lancet hivatalosan is visszavonta azt az 1998-as cikkét, amelynek szerzője Andrew Wakefield a kanyaró, mumpsz és rubeola elleni védőoltás és az autizmus, valamint bélbetegségek között vélt összefüggést felfedezni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A gyógyszeripar befolyása az orvostudomány és orvoslás felett egyre riasztóbb méreteket ölt. Az évtizedek során fokozatosan kikerült az állami és a független akadémiai intézmények felügyelete alól a gyógyszerkutatás, és mára egészen a törzskönyvezésig mindent a gyógyszeripar végez. Az ipari méreteket öltő manipuláció és adathamisítás sokáig kimerült a vizsgálatok körüli ténykedésben. Az elmúlt 20 évben rengeteg gyógyszeripari technika lepleződött le, így pl. a negatív vizsgálatok elhallgatása, a pozitív eredmények túlhangsúlyozása, a mellékhatások elhallgatása, a szellemírások dömpingje, stb. ennek következménye az, hogy az elmúlt évek során kb. 20 gyógyszert kellett halálos mellékhatásai miatt suttyomban visszavonni, és most is vannak forgalomban rendkívül veszélyes, "majd egyszer visszavonandó" gyógyszerek. A rendszerszintű hamisítás az orvostudomány elméletképzését is erősen torzította. Jó példa erre a hatástalannak bizonyult antidepresszánsok és koleszterinszint csökkentők nem létező hatásosságát igazolni akaró téves teóriák uralma. Ezek a teóriák tananyagok, meghatározzák a napi orvosi gyakorlatot, és rengeteg ember "törvényes", protokoll szerinti gyógyításból fakadó halálát okozzák. A gyógyszeripar világszerte kezébe vette az orvostovábbképzéseket is, beférkőzött a nemzeti gyógyszerfelügyeletekbe, kiterjedt lobbitevékenységet folytat. Ott van, amikor a szakkollégiumok vagy a közegészségügy döntéseket hoz, vagy ajánlásokat fogalmaz meg. Az utóbbi években azonban egyre több jel utal arra, hogy a gyógyszeripar már a legfelsőbb szintű döntéshozókat is manipulálni tudja, s egyfajta információs diktatúrát szeretne elérni.
Jó példa erre a WHO döntése, miszerint a H1N1 világjárvány, amely óriási profitot generált a vakcinát és az antivirális szereket gyártóknak. Magyarországon kormányzati szintű programmá vált a H1N1 oltás, hónapokon át dezinformálták a lakosságot a H1N1 veszélyességéről és az oltóanyagok veszélytelenségéről, s az egészségügyi miniszter feljelentést tett a "rémhírterjesztők" ellen. Aztán kiderült, hogy a H1N1 vaklárma, a WHO döntésének hátterében gyanús motivációkra derült fény, az egyik antivirális szerről, melyből a világ kormányai milliárdos tételeket halmoztak fel, a BMJ több tanulmánya mutatta ki, hogy hatástalan, s a védőoltás csak éppen azon H1N1 mutánssal szemben hatástalan, amely tényleg halálos. A történet arról szól, hogy az információ hatalom, az ellenvélemények és a vita elfojtása, az információ visszatartása egyeseknek profitot hoz a konyhára, miközben ennek beláthatatlan nemzetgazdasági és közegészségügyi következményei vannak és lesznek.
Andrew Wakefield nevével fémjelzett 1998-as Lancet tanulmány visszavonása úgy tűnik a Big Pharma újabb győzelme az igazság felett. A szakfolyóiratok a gyógyszeripar rabságában élnek, hiszen a közlemények és a reklám tart életben minden folyóiratot. Ha valaki veszi a fáradtságot és beleolvas a most visszavont kutatási beszámolóba, valószínűleg értetlenül áll a Wakefield ellen indított 12 éves boszorkányüldözéssel szemben.
A tanulmány ismertet egy vizsgálatot, amelyben az adatok kapcsolatot sejtetnek a Kanyaró-Mumps-Rubeola kombinált oltás és az autizmus között. A feltételezett közvetítő mechanizmus a sok más oldalról is megerősített "áteresztő bél" szindróma. A tanulmány ismételten hangsúlyozza, hogy nem bizonyították az oltás és az autizmus kapcsolatát, hanem további vizsgálatokat javasolnak. A cikk utolsó soraiban az áll, hogy
1, az autista gyermekekben egy krónikus bélgyulladást mutattak ki, amely kapcsolatban állhat a neuropszichiátriai diszfunkciókkal,
2, ez a legtöbb esetben az oltást követően alakult ki,
3, további vizsgálatok szükségesek az autizmus és az oltás közti kapcsolat tisztázására

A tudományban a cenzúra egyre félelmetesebb méreteket ölt. Pedig a tudomány fejlődését a vita élteti. Ha valakit tudományos állításaiért meg lehet hurcolni, hazájából el lehet üldözni, be lehet perelni, akkor ez a független tudomány közelgő halálát jelzi. A tanulmány egyetlen bűne, hogy a gyanú árnyéka vetült a védőoltások veszélytelenségére. S ez, mint láttuk a H1N1 oltás kapcsán is, hisztériás rohamot képes kiváltani a vakcinaiparban így-úgy érdekeltekben. Végül azt se feledjük el, hogy 2009-ben megjelent az első vizsgálat, amely igazolta, hogy az oltóanyagban található higany valóban idegrendszeri károsodást okoz. Vajon ezt is majd visszavonatják?

Wakefield AJ, Murch SH, Anthony A, Linnell J, Casson DM, Malik M, Berelowitz M, Dhillon AP, Thomson MA, Harvey P, Valentine A, Davies SE, Walker-Smith JA.: Ileal-lymphoid-nodular hyperplasia, non-specific colitis, and pervasive developmental disorder in children. Lancet. 1998 Feb 28;351(9103):637-41. Retraction in: Lancet. 2010 Feb 2.

A teljes cikk itt olvasható

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre