Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Az omega-3 fogyasztása
meghosszabbítja az életet

Forrás: Farzeneh-Far R, Lin j, Epel ES,et al. Association of marine omega-3 fatty acids with telomeric ageing in patients with CHD. JAMA 2010;303;250-257.
Fordította: Gémes Kata

Az omega-3 fontos része a paleolit étrendnek. Egy új vizsgálat bebizonyította, hogy nem csupán a kardiovaszkuláris megbetegedések vagy az idegrendszeri/mentális zavarok ellen véd, hanem hatása sokkal általánosabb a telomér védelmén keresztül.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Kardiovaszkuláris betegek körében fordított összefüggést találtak az omega-3 zsírsav- szintje és a telomér rövidülési sebessége között.
A telomér hossza a biológiai életkor indikátora, az életkor növekedésével a telomér rövidül. Kardiovaszkuláris betegek között a telomér hossza önmagában meghatározza a mortalitást és morbiditást.
608 stabil állapotú szív- érrendszeri betegséggel kezelt beteget vizsgáltak a "Heart and Soul Study " részként. Mérték a telomér hosszúságát a vizsgálat elején, majd öt év elteltével. Szintén mérték két omega-3 típusú, tengeri állatokban található zsírsav a DHA és az EPA szintjét az összes zsírsav arányában, ugyanezekben az időpontokban. Fontos megemlíteni, hogy az omega-3 zsírokat a szervezet nem tudja előállítani, azok kizárólag táplálékkal kerülhetnek be a szervezetbe. Jellemzően a nyugati típusú táplálkozásban ez a zsírsav az optimális szint alatt kerül csak be a szervezetbe.
Azt találták, hogy akik vérzsír-szintjében a legalacsonyabb volt az omega-3 zsírsavak aránya, azoknak rövidült az 5 év alatt a legtöbbet (leggyorsabban) a telomérjük, míg akik a legtöbb omega-3-t fogyasztották, azok telomérje rövidült a leglassabban. Természetesen mivel ez egy megfigyelés vizsgálat volt, az ok-okozati összefüggést nem lehet egyértelműen megmondani, de a szerzők szerint az omega-3 vérzsír-szint és a telomér rövidülés gyorsasága közötti összefüggés azt mutatja, hogy az omega-3 zsírsavak a teloméren keresztül fejtik ki kedvező, kardiovaszkuláris betegség körében már ismert védő hatásukat. Ez az első tanulmány, amely egy táplálkozási faktor, tápanyag közvetlen telomérre gyakorolt hatását mutatta ki.

Kommentár:
Mint a paleolit táplálkozás könyvem első fejezetében olvasható, a telomér a sejtek DNS-ének végén lévő "sapka", amely a sejtosztódáskor a DNS pontos másolását teszi lehetővé. A telomér az emberi élet biológiai órája, mert minden osztódáskor valamelyest rövidül a telomér, és minél több telomér rövidül meg az élet során, annál több hibás DNS-sű sejt keletkezik, és annál valószínűbb a különféle biológiai működészavarok és a rák kialakulásának a kockázata. A paleolit táplálkozás hosszú, egészséges életet ígér, mert az alacsony inzulinszint, az alacsonyabb kalóriabevitel, és az omega-3 fogyasztás védi a telomért. Bővebben lásd a Paleolit táplálkozás könyvemet.
A szerzők nem említenek mennyiségeket, de különféle vizsgálatokban általában 2 gramm EPA-t tartalmazó omega-3 napi bevitellel lehet komoly védőhatást elérni.

Szendi Gábor

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre