Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Öt ok, amiért soha ne szedjünk protonpumpa gátlókat

Fordította:Czárán Judit

Forrás:GreenMedInfo Research Group: Top 5 Reasons NEVER to Take a Proton Pump Inhibitor

Amerikában több millió doboz "savcsökkentő" protonpumpa gátló szer fogy évente, anélkül, hogy akár a lakosság, akár az orvosok tisztában lennének ezeknek a szereknek a káros mellékhatásaival, amelyek akár korai halálhoz is vezethetnek.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A protonpumpa gátlók olyan gyógyszerek, amelyeket hétköznapi nyelven savcsökkentőknek hívnak, és amelyeket arra használnak, hogy csökkentsék a gyomorfal savtermelését. A savcsökkentőket, amelyeknek egy része receptre, más része recept nélkül kapható, olyan gyakori egészségügyi problémák kezelésére használják, mint az emésztési zavarok, a gyomorégés, a savas reflux és a különböző fekélyek. A statisztikák szerint 2006 és 2010 között az ambuláns rendeléseken megjelent betegeknek közel 270 millió alkalommal írtak fel protonpumpa gátlókat (angol rövidítéssel PPI-ket)1, ami nem csoda, hiszen az átlag amerikai rengeteg cukrot, illetve magas savtartalmú feldolgozott élelmiszert fogyaszt, és roppant stresszes életet él.

Mondanunk sem kell, hogy üzleti szempontból a PPI-k, amelyek a földkerekség leggyakrabban használt gyógyszerei közé tartoznak, valóságos kincsesbányát jelentenek a gyógyszergyárak számára. A Nexium, a Prilosec, a Prevacid és a többiek összesen több mint 10 milliárd dollár bevételt hoznak évente a nagy gyógyszeróriások számára, jelentős százalékban járulva hozzá a profitjukhoz.2

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Annak ellenére, hogy klinikai vizsgálatok bizonyítják, hogy például több vízivással hatékonyabban lehet csökkenteni a gyomorsav mennyiségét, mint a protonpumpa gátló szerekkel, mégpedig azok káros mellékhatásai nélkül, a gyógyszeripar orvosokkal ápolt jó kapcsolatai gyakran megakadályozzák, hogy ezek az egyszerű házi praktikák széles körben elterjedjenek.

A PPI-k úgy működnek, hogy a normális szint fölé emelik a gyomor PH értékét, annak érdekében, hogy meggátolják a pepszin-képződést. (A pepszin egy olyan emésztőenzim, amely irritálhatja a gyomornyálkahártyát.) És bár ezzel időlegesen enyhítik a tüneteket, valójában meggátolják egy természetes és egészséges enzim termelődését, és ezzel hosszú távon károsítják az emésztőrendszert. Ráadásul a megfelelő gyomornedvek hiányában a gyomor kevésbé tud védekezni a táplálékkal bevitt gombák, vírusok és baktériumok ellen.

A protonpumpa gátlóknak számos ismert mellékhatásuk van, amelyek már napokkal vagy hetekkel a szedés megkezdése után jelentkezhetnek. A PPI-k leggyakoribb rövid távú mellékhatásai a következők:

 • emésztési zavarok, hányinger, hányás, hasmenés, székrekedés, hasfájás, puffadás
 • fejfájás
 • láz, illetve megfázási tünetek, például orrdugulás, prüszkölés vagy torokfájás
 • bőrkiütés
 • kognitív zavarok
 • fertőzés

Ám még ennél is aggasztóbbak azok a tudományos eredmények, amelyek a PPI-k hosszú távú mellékhatásaival kapcsolatban láttak napvilágot. Különös tekintettel arra, hogy ezek a korábban biztonságosnak és a szervezet által jól tolerálhatónak tartott szerek recept nélkül is bárhol megvásárolhatók (Nálunk egyelőre még nem. -Sz,. G. megj.). A súlyos mellékhatásokkal kapcsolatos újabb kutatások fényében azonban véget kellene vetni a PPI-k nyakló nélküli szedésének, ugyanis a tudósok állítják, hogy az eredményeik annyira terhelőek a protonpumpa gátlókra nézve, hogy azok akár közvetlen bizonyítéknak is tekinthetők.3

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Biztonságos savlekötő vagy corpus delicti?

A legtöbben, akik savcsökkentőket szednek, azért teszik ezt, mert az életmódjuk és a táplálkozásuk következtében emésztőszervi problémáik vannak. Rossz minőségű, kapkodva elfogyasztott étel, utána kávé meg egy kis szódavíz, és már jön is a gyomorégés. Nosza kapjunk be egy tablettát, az mindig kéznél van. És akkor nem kell azon gondolkodnunk rajta, mi okozta a tüneteinket. Viszont ha a gyógyszerszedés következményeivel nem törődünk, akkor ezek az étrendi kilengések állandósulnak, sőt, természetessé válnak, és már benne is vagyunk az ördögi körben.

A protonpompa gátlókat meg azzal reklámozzák a médiában, hogy ha szeded őket, akkor "nyugodtan élvezheted kedvenc ételeidet" - nyilván következmények nélkül. Ám ma már tudjuk, hogy a PPI-k nemcsak a gyomorra hatnak, hanem érintik testünk minden sejtjének savtermelését.

Az Amerikai Szív Társaság, (AHA) támogatásával a Stanford Egyetemen illetve a Texas állambeli Houstoni Metodista Kórházban végzett vizsgálatok sokkoló eredményt hoztak. Amit az egyik szerző, Dr. John Cooke, PhD, a Houstoni Metodista Egyetem Kardiovaszkuláris Betegségek Tanszékének professzora döntő bizonyítéknak nevez, az az, hogy kiderült, a protonpumpa gátló szerek nemcsak a gyomorban, hanem az egész szervezetben gátolják a savtermelődést, akadályozva ezzel a sejtek természetes és egészséges anyagcseréjét. A savfürdőben ugyanis, amelyet a PPI-k károsítanak, fontos emésztőenzimek találhatók. Ha a szervezetben gátoljuk az enzimek aktivitását (hiszen a PPI-k hatása nem korlátozódik csak a gyomorra), akkor a sejtek nem képesek többé megfelelően lebontani a hulladék-anyagokat. Cooke itt olyan hulladékfeldolgozás hasonlattal él, amelyhez szintén savra volna szükség, hogy működni tudjon. Márpedig a salakanyagok felhalmozódása gyorsan túlterheli a sejteket, ami felgyorsítja az elöregedésük folyamatát. Ez a fajta sejtkárosodás pedig - különösen egy évet meghaladó PPI-szedés esetén -, védtelenebbé teszi a szervezetet a betegségekkel szemben, és akár korai halált is okozhat.4

Sajnos a protonpumpa gátlók használata ma már túlmegy minden értelmes mértéken. Bár a FDA nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy a PPI-k kizárólag rövid távú használatra javasoltak5, ma már emberek millió napi rendszerességgel szedik őket, sokszor évtizedeken keresztül. Az orvosok pedig nem védik meg a betegeiket a túlgyógyszerezéstől, sőt, maguk is bűnrészességet vállalnak benne azzal, hogy nyakló nélkül írják fel nekik a recepteket.6 A PPI-k potenciális veszélyei óriásiak, mivel más gyógyszerekhez hasonlóan minden ember másképp reagál rájuk. Mindenkinek magának kell eldöntenie, mekkora kockázatot hajlandó vállalni, ám ehhez először is tisztában kell lennie a tényekkel. A legutóbbi kutatások fényében az öt legfőbb ok, amelyek miatt jobb, ha egyáltalán nem szedünk protonpumpa gátlókat, a következők:

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


1. Növelik a vesebetegségek kockázatát

Hogy a PPI-k károsítják a lépet és a vesét, először akut kötőszöveti vesegyulladásban szenvedő betegek esetleírásaival kapcsolatban merült fel. Ez a betegség a vesevezetékek közti szövetek gyulladásos állapota, mely szövetek meghatározzák, hogy a vese hogyan szabályozza a vízfelvételt. Megfigyelték, hogy ez a betegség, amely akár veseleálláshoz is vezethet, hirtelen jön, és szignifikánsan nagyobb számban fordul elő PPI-használók közt. Azoknál viszont, akik abbahagyták a savcsökkentők szedését, sok esetben elmúltak a panaszok.

Ez volt az első intő jel, amelynek hatására később kiterjedt vizsgálatokat végeztek, amelyek bebizonyították, hogy valóban van összefüggés a protonpumpa gátlók szedése és az akut vesebetegségek, a krónikus veseelégtelenség és a végső fázisú vesebetegségek közt.7,8. A kockázat azoknál volt a legnagyobb, akik naponta egynél többször vettek be savlekötőt.9

Bár a kutatók hangsúlyozták, hogy az egybeesés nem jelent feltétlenül ok-okozati összefüggést, a kapott adatok mégis elég riasztóak voltak ahhoz, hogy mind az orvosok, mind a kutatók elismerjék, hogy "a PPI-k talán nem is olyan ártalmatlan szerek, mint eredetileg hitték". Több egymástól független vizsgálat meta-analízise azt állapította meg, hogy tizenhétből tizenhárom esetben "pozitív és szignifikáns összefüggés volt megfigyelhető" a PPI-k szedése és a nem megfelelő veseműködés közt10, ami arra ösztönözte a kutatókat, hogy mondják ki feketén-fehéren, hogy "a protonpumpa gátlók szedésének időben történő abbahagyása javíthat a beteg állapotán". Ez különösen igaz akkor, ha nem súlyos tünetekre adják a protonpumpa gátlót, ami az esetek nagyobb részében így is van.

2. Növelik a szívbetegségek kockázatát

Mára szignifikáns mennyiségű adat áll rendelkezésre azzal kapcsolatban, hogy a PPI-k növelik a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát. 2016. júniusában megjelent egy cikk a American Journal of Cardiovascular Drugs című szaklapban, amely áttekinti a PPI-k kardiovaszkuláris kockázatait, és azt, hogy ez milyen mechanizmusokkal hozható összefüggésbe. A vizsgálat ismételten rámutat,, hogy a protonpumpa gátlók hatása nem korlátozódik kizárólag a gyomorra. Megfigyelték például, hogy a PPI-k hatására csökken a lizoszómák savassága, mely sejtek a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok és nukleinsavak lebontásáért felelnek. A PPI-k megváltoztatnak olyan alapvető sejtfunkciókat is, amelyek a véralvadási képességgel függnek össze, ezáltal növelve a gyakran végzetes szívbetegségek előfordulásának kockázatát.11

Dániában több mint 56 ezer, miokardiális infarktussal kórházba került beteg részvételével végeztek egy vizsgálatot, amelyből az derül ki, hogy "egy hónapon belül 30%-kal több haláleset fordult elő kardiovaszkuláris betegség, sztrók vagy egy újabb infarktus következtében azoknál, akik valamilyen protonpumpa gátlót szedtek."12 Egy másik, 24 ezer fős vizsgálat is hasonló eredményre jutott, nevezetesen hogy egy újabb infarktus esélye szignifikánsan nagyobb volt a savlekötőt használók körében.13 Egy összesen 100 ezer fős mintán végzett meta-analízis azt nézte meg, mekkora a kardiovaszkuláris megbetegedés kockázata a PPI-t egy clopidogrel nevű vérhígítóval együtt szedő betegeknél, és azt találta, hogy bár a két gyógyszer együttes szedése nem javasolt, mivel a PPI-k csökkentik a vérhígítók hatékonyságát, a PPI-k clopidogrel nélkül is szignifikáns kockázati tényezőnek bizonyultak a kardiovaszkuláris megbetegedések szempontjából.14

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


3. Emésztési zavarokat okoznak

A legtöbben emésztési zavarokra szedik a protonpumpa gátlókat, úgyhogy ellentmondásnak tűnhet, hogy ez is szerepel a listán, amelyen a PPI-k használata elleni érveket soroljuk fel. A leggyakoribb probléma, amelyre ezeket a gyógyszereket szedni szokták, a gastroesophageal refluxbetegség (angol rövidítés: GERD). Azonban a fokozott gyomorsavtermelés okozta reflux messze nem az egyetlen oka a protonpumpa gátlók használatának. Ez csak mintegy 50%-át teszik ki azoknak az emésztési zavaroknak, amelyekre PPI-k szedését ajánlják!15 Számos tanulmány igazolja,16, 17 hogy akár a túlzott savtermelés, akár valami más az oka az emésztési problémának, a beteg mindig savlekötőt kap, ami nagyon megnehezíti még a helyes diagnózis felállítását is, mivel a tünetek dominó-effektusa, amelyeknek vagy van köze az eredeti problémához, vagy nincs, sokszor teljesen összezavarja a képet.

A bélrendszerről azt szokták mondani, hogy a "második agyunk", mivel a béltraktusból rengeteg biológiai jelzés indul ki. Ma már tudjuk, hogy a gyomor savegyensúlyának, amelyre a PPI-k direkt módon hatnak, fontos szerepe van a létfontosságú bélflóra egészsége szempontjából. A protonpumpa gátlók megváltoztatják a bélflóra kényes pH egyensúlyát, veszélyeztetve ezzel a bennük élő mikroba-közösségeket és meghamisítva a biológiai jelzéseket. Vizsgálatok igazolják, hogy a PPI-k közvetlenül hatnak a hasznos bélbaktériumok egészségére és diverzitására.18 A sérült mikrobioma emésztési panaszokat, hasmenést19 és hányást20 okozhat, amelyeket a PPI-k gyakori mellékhatásának tekintenek. A tartósan sérült mikrobioma pedig egy sor súlyos betegség okozója lehet, amilyenek a gyulladásos bélbetegségek (angol rövidítés: IBD), az elhízás, a cukorbetegség, a máj betegségei, a rák és sok minden más.21

4. Károsan befolyásolják az agy működését

Az egyik legmegdöbbentőbb dolog, amire a protonpumpa gátlók kapcsán rájöttek, hogy szedésük akár kognitív zavarokat is okozhat. Az már korábban is felmerült, hogy az elfogyasztott táplálék hatással lehet a hangulatunkra, de arról nem volt széles körű konszenzus, hogy az agyműködésünket is befolyásolja-e, mit eszünk. Egy 2015. decemberében megjelent tanulmányból az derül ki, hogy a PPI-k megnövelik az agy béta amiloid terhelését, amely egy olyan aminosav, amely az Alzheimer kórban szenvedő betegek agyában található amiloid plakkok fő összetevője. Az is ismert, hogy a PPI-k szedése B12 vitamin hiányhoz vezet, ami ugyancsak összefüggésbe hozható az Alzheimer kórral. A kutatók hatvan önkéntest öt vizsgálati csoportra és egy kontroll csoportra osztottak fel. Az öt vizsgálati csoport öt különböző PPI-t szedett: omeprazolt, lansoprazolt, pantoprazolt, rabeprazolt és esomeprazolt. A vizsgálat elején mind a hat csoport tagjait számítógépes neuro-pszichológiai tesztnek vetették alá, majd hét nap maximális dózisú PPI-szedés után megismételték a tesztet. Bár a kutatók hangsúlyozták, hogy a végleges eredményhez nagyszámú csoporton végzett vizsgálatra van szükség, az összefüggés így is egyértelmű volt.

Azt találtuk, hogy az összes PPI-szedőnél statisztikailag és klinikailag szignifikáns romlás következett be a vizuális memória, a figyelem, valamint a végrehajtó, a tervezési és a munkavégzési funkciók vonatkozásában.

A vizsgálatban használt PPI-k közül a legegyértelműbb volt a negatív hatás a omeprazol esetében (hétből hét esetben volt megfigyelhető a kognitív teszt eredményén), ezzel összehasonlítva az esomeprazolnál a hatás kisebb volt (hétből három vizsgálati személynél volt megfigyelhető).22

2016-ban ebből kiindulva nagyobb mintán is elvégezték a vizsgálatot, amelyben immár több, mint 73 000 75 év feletti, demenciában nem szenvedő idős ember vett részt. A rendszeresen PPI-t szedők szignifikánsan nagyobb eséllyel lettek demensek, mint azok, akik nem szedtek semmilyen protonpumpa gátlót.23 Amiből a kutatók levonták azt az egyetlen lehetséges következtetést, hogy "a PPI-k szedésének elhagyásával sok esetben megelőzhető lenne az időskori elbutulás".

5. Növelik az összhalálozási kockázatot

A tények mellett a józan ész is amellett szól, hogy a PPI-k az egész szervezetre hatnak, nemcsak arra az egy problémára, amelynek megoldására hivatottak. A protonpumpa gátlók a sejtek alapműködése ellen indítanak támadást, mégpedig azáltal, hogy gátolják az egészséges sejtanyagcserét. Ha a szervezetünknek sérül az a képessége, hogy az élet fő építőköveit, nevezetesen a fehérjéket, a szénhidrátokat, a zsírokat és a nukleinsavakat használható energiaforrássá alakítsák át, akkor sérül az immunrendszerünk is, és testünk megindul a romlás felé. Az első úttörő jellegű tanulmány a PPI-k káros hatásaival kapcsolatban A protonpumpa gátlók gátolják a lizoszomális enzimek működését címmel jelent meg 2013-ban. A kutatók megfigyelték, hogy a PPI-k számos káros hatása az immunrendszer szisztematikus leépülésével függ össze, amit az okoz, hogy a protonpompa gátlók akadályozzák a lizoszomalis enzimek működését A lizoszómák parányi membránok illetve tömlők, amelyek elsősorban a sejtanyagcseréhez szállítanak enzimeket. Ha a PPI-k ezt megakadályozzák, akkor a szervezetben nő a tumorképződés, illetve a különböző fertőzések kockázata.24

Egy 2016-os, idős amerikaiak körében végzett vizsgálat25 arra a kérdésre kereste a választ, hogy van-e kapcsolat a PPI-k használata és a bármilyen okból történő halálozás között. A vizsgálat majd 350 ezer főre terjedt ki, akiknek egyik csoportja az új protonpumpa gátló szerek valamelyikét, a másik a régi típusú H2 savlekötőt szedte, míg a harmadik csoport semmilyen savlekötő szert nem használt. Hat éven keresztül követték nyomon a résztvevők egészségi állapotát, és a kutatók maguk is megdöbbentek az eredményen.26 A halálozási kockázat a PPI-ket szedőknél volt a legnagyobb, közülük 25%-kal többen haltak meg, mint a régi típusú H2 blokkolót szedők közül, de a H2 blokkolót szedőknek is nagyobb volt a kockázatuk, mint azoknak, akik semmilyen savlekötőt nem szedtek. Ráadásul minél tovább szedte valaki a protonpumpa gátlókat, annál nagyobb volt a halálozási kockázata. Bár a kutatók elismerték, hogy nem tudják minden egyes vizsgálati személy esetében a halál okát, megjegyezték, hogy a PPI-k használata elsősorban az idős, beteg emberek körében volt elterjedt. Tekintettel a biológiai folyamatok hosszú sorára, amelyeket a protonpumpák elősegítenek, a szervezet normális, egészséges sejtműködésének meggátolása minden bizonnyal egyenes út ahhoz, hogy biológiailag öregebbek és betegebbek legyünk.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A másik, amire gondolnunk kell, mielőtt valamilyen protonpumpa gátlót kezdünk használni, hogy szedünk-e más gyógyszert is. A gyomorsavaknak ugyanis sokszor kulcsszerepük van az orvosságok felszívódásában, ezért a PPI-k negatívan befolyásolhatják az összes többi szájon át beveendő gyógyszer hatékonyságát. Ezért azt tanácsoljuk, hogy feltétlenül konzultáljon az orvosával, mielőtt savlekötőt kezd szedni. De a legjobb, ha bízik a szervezetében, és elhiszi, hogy az képes az öngyógyításra, ha van rá lehetősége és megkapja a szükséges tápanyagokat. Az emésztési zavarok legjobb ellenszere ugyanis az étrend megváltoztatása, ezen kívül létezik egy sor természetes készítmény, amely segíti a szervezet egészséges működését, anélkül, hogy káros mellékhatásai lennének.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

 • [1] https://www.hindawi.com/journals/grp/2015/689531/
 • [2] https://www.statista.com/statistics/311976/proton-pump-inhibitors-by-us-revenues/
 • [3] https://www.webmd.com/heartburn-gerd/news/20160608/proton-pump-inhibitor-health-risks
 • [4] http://bmjopen.bmj.com/content/7/6/e015735
 • [5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4864131/
 • [6] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3388523/
 • [7] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5568828/
 • [8] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28583827
 • [9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26752337
 • [10] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5568828/table/tbl1/
 • [11] Sukhovershin, R.A. & Cooke, J.P. Am J Cardiovasc Drugs (2016) 16: 153. https://doi.org/10.1007/s40256-016-0160-9
 • [12] Proton-pump inhibitors are associated with increased cardiovascular risk independent of clopidogrel use: a nationwide cohort study. Charlot M, Ahlehoff O, Norgaard ML, J?rgensen CH, S?rensen R, Abildstr?m SZ, Hansen PR, Madsen JK, K?ber L, Torp-Pedersen C, Gislason G. Ann Intern Med. 2010 Sep 21; 153(6):378-86.
 • [13] Risk of recurrent myocardial infarction with the concomitant use of clopidogrel and proton pump inhibitors.Valkhoff VE, 't Jong GW, Van Soest EM, Kuipers EJ, Sturkenboom MC. Aliment Pharmacol Ther. 2011 Jan; 33(1):77-88.
 • [14] No consistent evidence of differential cardiovascular risk amongst proton-pump inhibitors when used with clopidogrel: meta-analysis. Kwok CS, Jeevanantham V, Dawn B, Loke YK. Int J Cardiol. 2013 Aug 10; 167(3):965-74.
 • [15] Burden of digestive diseases in the United States part I: overall and upper gastrointestinal diseases. Everhart JE, Ruhl CE. Gastroenterology. 2009 Feb; 136(2):376-86.
 • [16] Overutilization of proton pump inhibitors: a review of cost-effectiveness and risk [corrected]. Heidelbaugh JJ, Goldberg KL, Inadomi JM. Am J Gastroenterol. 2009 Mar; 104 Suppl 2():S27-32.
 • [17] Naunton M, Peterson GM, Bleasel MD. Overuse of proton pump inhibitors. J Clin Pharm Ther. 2000;25:333-340. doi: 10.1046/j.1365-2710.2000.00312.x.
 • [18] http://gut.bmj.com/content/early/2015/12/30/gutjnl-2015-310861
 • [19] The Gut Microbiotassay: a high-throughput approach combinable with next generation sequencing to study gut microbial diversity. Hermann-Bank ML, Skovgaard K, Stockmarr A, Larsen N, M?lbak L. BMC Genomics. 2013 Nov 14; 14():788.
 • [20] https://www.rxlist.com/prilosec-side-effects-drug-center.htm
 • [21] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4425030/
 • [22] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4696341/
 • [23] https://jamanetwork.com/journals/jamaneurology/fullarticle/2487379
 • [24] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23478938
 • [25] Xie Y, Bowe B, Li T, et al Risk of death among users of Proton Pump Inhibitors: a longitudinal observational cohort study of United States veterans BMJ Open 2017;7:e015735. doi: 10.1136/bmjopen-2016-015735
 • [26]https://www.cbsnews.com/news/heartburn-drugs-proton-pump-inhibitors-ppi-risks-prilosec-nexium-prevacid/