Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Az otthonszülés biztonságosságáról

Éles viták zajlanak szakmai és laikus körökben az otthonszülés biztonságosságáról, s az otthonszülést támogató szülésznő perbefogásával és eltiltásával igyekszik a szülész-nőgyógyász szakma egy része elrettenteni az otthonszüléstől. A vita régóta folyik, Szebik Imre orvos, bioetikus 2002 környékén kezdte meg összecsapásait a konzervatív körökkel. Egy most megjelent, minden eddiginél nagyobb mintán végzett elemzés megnyugtató választ ad.

Szebik a Lege Artis Medicinae-ben 2002-ben megjelent levelében ezt írta:

"A Magyar Orvosi Kamara Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium 2002 januárjában újabb állásfoglalást tett közzé az otthon szülésről. Sajnálatos módon az állásfoglalás számos tévedést tartalmaz....Az Amerikai Egyesült Államok szülészeti és szakmai kollégiumának állásfoglalása (3) ellenzi a "tervezett otthon szülést", azonban két dologra is érdemes itt felfigyelnünk. Az American College of Obstetricians and Gynecologist állásfoglalása egyrészt semmilyen tudományos tényt nem említ érveinek alátámasztására, s az amerikai történelmet felidézve megtudhatjuk, hogy az amerikai szülészek például az 1920-as években sikeresen ellehetetlenítették a szülésznői szakmát, annak ellenére, hogy a szülésznők (bábák) által asszisztált (otthon) szülések anyai mortalitási adatai több, mint négyszer kedvezőbbek voltak a kórházi mortalitási adatoknál (1). Másrészt még ez a kollégium sem buzdítja az illetékes hatóságokat arra, hogy az otthon szülésben segédkező orvosokat szakmai tevékenységüktől eltiltsák, amint azt a Magyar Orvosi Kamara Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium korábbi állásfoglalása teszi (4). ...A cikkben említett anyagi szempont sem elhanyagolható: a vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy e kaliforniai születésházban történt szülések esetében szülésenként átlagosan több mint 2000 dollár megtakarítást lehetett elérni....Az állásfoglalás összefoglalójának első pontja szerinti veszélyt tehát a szakmai kollégium valósnak tarthat, azonban ennek meglétét nem bizonyítja, egyetlen erre utaló adatot sem tár elénk. Ugyanakkor az otthon szülés előnyei közé ma Magyarországon nem csak az állásfoglalás által említett otthoni környezet emberi és érzelmi befolyása és az anya-gyermek kötődés sorolható. Mindazon beavatkozások elkerülése is az otthon szülés előnyeiként értékelendők, amelyek ma - sajnálatos módon - a kórházi szülések döntő többségének rutinszerűen alkalmazott részei (beöntés, borotválás, burokrepesztés, szülési pozíció meghatározása, étkezési tilalom, hormonális szülésmegindítás, szülésgyorsítás stb.), s amelyeknek rutinszerű alkalmazását például az Egészségügyi Világszervezet (11) vagy a Royal College of Obstetricians and Gynaecologists sem ajánlja....Az állásfoglalás nem támasztja alá tudományos érvekkel azt a tézisét, hogy a kis kockázatú csoportba soroltak otthon szülése Magyarországon kevésbé lenne biztonságos, mint a kórházi szülés, s bár a külföldi adatokat sok helyen tévesen idézik, illetve értelmezik a szerzők, az idézett és az általam ismert külföldi tanulmányokból viszont egyértelműen az derül ki, hogy a kis kockázatú csoportba soroltak otthon, illetve születésházban történő szülése ugyanolyan biztonságos, mint kórházban, azonban az előbbi esetekben kevesebb orvosi beavatkozást hajtanak végre, így azok járulékos szövődményeivel nem kell számolni, ami növeli a szülő nők megelégedettségét és feltételezhetően javítja az újszülöttek születési élményét, továbbá nyilvánvalóan jelentős költségmegtakarítást is jelent. "

dr. Szebik Imre

(A teljes levél itt olvasható.)

 

A Google adatkezelési elvei

 

A vitához érdekes adalékul szolgálhat egy most megjelent, minden eddiginél szélesebb körű holland vizsgálat. Az alábbiakban ezt ismertetem.

de Jonge és mtsi. (2009) tanulmányukat összefoglalóval kezdik. Ebben azt írják, hogy a XX. század második felére a civilizált világban a szülések döntő többsége kórházban történt, jóllehet ennek indokoltságát bizonyítékok nem támasztották alá. Ugyanakkor az otthonszülés biztonságának korlátozott bizonyítékai sokakat elrettentenek az otthonszüléstől. Korábbi vizsgálatok ellentmondásos eredményeket szültek. Két ausztrál és egy amerikai vizsgálat nagyobb szülés alatti halálozást mutatott otthonszülések kapcsán. Az ausztrál vizsgálatokban a nagyobb halálozást a farfekvés, ikerszülés, túlhordás idézte elő. Ezek nagy kockázatú szülések, és az otthonszülés ezekben az esetekben valójában nem javasolt. Az amerikai vizsgálatban nem zárták ki a nem tervezett otthonszüléseket és a nagy kockázatú szüléseket sem.
Ezekkel szemben az európai és észak-amerikai népességen lefolytatott vizsgálatok nem mutattak nagyobb kockázatot a tervezett otthonszülések kapcsán.
Ellentmondásos eredményekhez vezettek a vizsgálati pontatlanságok is. Hollandiában az alacsonykockázatú nőket szülésznők gondozzák, míg a magas kockázatú nőket szülész-nőgyógyász orvosok gondozzák a terhesség alatt. Az alacsony kockázatú nők szabadon választhatnak az otthon vagy a kórházi szülés között. Bár a '60-as évektől az otthonszülések száma csökkent, a nők 30%-a még így is otthon szül.

A vizsgálatban az össze 2000 jan. 1 és 2006 december 31 közötti alacsony kockázatú nő szülését elemezték. 529 688 nő, akiknek terhességét szülésznők kísérték végig, 321 307 (60.7%) tervezett otthonszülést, 163 261 (30.8%) tervezte a kórházban szülést, és 45 120 (8.5%)-ról nem tudni, mi volt a szándéka.
A statisztikai elemzés szerint a szülés alatti és a szülést követő hét napban bekövetkező halálozásban nem volt különbség az otthon szülők és a kórházban szülők között. Az otthon szülő nők gyermekei az elsődleges elemzés szerint ritkábban kerültek be az újszülöttkori intenzív ellátásba. (A különbség a többi faktor figyelembe vételével eltűnt, a két csoportban azonos arányban kerültek újszülöttek intenzív osztályra.) Számos vizsgálat azt mutatja, hogy az otthonszülést követően ritkább az újszülöttek további orvosi ellátására az igény. Ezt az otthoni környezet támogató hatásával magyarázzák.
Hollandiában nagyobb a szülési komplikációk miatt bekövetkezett újszülött halandóság. Ennek oka részben az, hogy a többi országhoz képest Hollandiában sokkal gyakoribb az idősebb kori szülés. A kórházi szülést sokkal inkább hajlamosak az első gyermeküket szülő nők választani. E körben valóban gyakoribbak a komplikációk.
"Összefoglalva, ez a vizsgálat nem mutatta a szülés alatti halálozás és a súlyos szövődmények fokozott kockázatát az alacsony kockázatú nők tervezett otthonszülése kapcsán. Az alacsony kockázatú nőket bátorítani kéne arra, hogy tervezzék szülésüket preferenciáiknak megfelelően, mivel az anyaellátási rendszer megfelelően ellátott ahhoz, hogy támogassa a nő választását."

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

de Jonge A, van der Goes B, Ravelli A, Amelink-Verburg M, Mol B, Nijhuis J, Gravenhorst J, Buitendijk S: Perinatal mortality and morbidity in a nationwide cohort of 529 688 low-risk planned home and hospital births. BJOG 2009;116:1-8

 

További olvasnivalók a témában:

dr.Szebik Imre: Ki marad a kamarában? LAM 2002;12(3):172-80.
Nyílt levél Dr. Horváth Ágnes egészségügyi miniszternek
Szebik Imre: Dekriminalizálni az otthonszülést