Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Christina Ianzito:
A Paleolit étrend rendkívül egyszerű, barlanglakó őseink is ezt követték

Fordította: Kicsák Zita

Forrás: The Washington Post 2010. január 2.

Amerikában indult hódító útjára a paleo étrend, de a paleohívőket még ott is különcnek tekintik olykor. De majd meglátjuk, ki nevet a végén.

 

A Google adatkezelési elvei

 

"Milyen gyakran lát Ön elhízott ősembert?"- tehetnénk fel a kérdést a testsúlyukkal sokat foglalkozók számára. Hát erről van szó. Az ismert kőkorszaki rajzfilm figurák, Frédi és Béni kivételével, a 12,000 évvel ezelőtt élt emberekről fennmaradt ábrák zöme karcsú, kőkemény-bár szőrös-hasú elődökről tanúskodnak. Hogy mi volt a titkuk? Semmi kétség, hogy az egész napos hajsza a gyapjas mamutok után és a bogyógyűjtögetés kielégítő edzésnek minősült. Mindehhez jótékonyan hozzájárult, hogy generációk százával ezelőtt még nem ismertük a különféle gyümölcsös ízesítésű müzliket és a gőzölgő fehér csokis mokkakávét.

Komolyra fordítva a szót, vajon mi történne, ha kőkorszaki felmenőinkhez hasonlóan táplálkoznánk? Akkor minden bizonnyal étrendünk sok sovány húst, diót, friss gyümölcsöket és zöldségeket tartalmazna; ellenben semmiféle gabonát, sót, cukrot, hüvelyes növényt illetve tejterméket nem fogyasztanánk. Néhányan már követik ezt, paleo étrendnek nevezve - a Paleolit étrend rövidített elnevezése-, amely a mezőgazdaság térhódítását megelőző korszakba nyúlik vissza, mielőtt őseink a vadászó-gyűjtögető életmóddal felhagyva letelepedtek volna. Ez a fordulat teremtette meg végeredményben a puhány, tv-képernyő elől ki nem mozduló embertípust.

A "P Street Whole Foods Marketben" kószáló 27 éves Jennifer Jeremias (ékszerész és a Kutatás Amerikai Intézetének asszisztense) szerint az ötlet nem olyan furcsa, mint amilyennek hangzik. Kilenc hónap gondosan betartott (apróbb botlásokat leszámítva, mint csokis shake) diéta után komoly migrénje jelentősen enyhült, jobban alszik, allergiás tünetei megszűntek, közérzete javult, és -bár nem volt célja - mintegy 5 kilónyi súlyfeleslegtől is sikerült megszabadulnia.

"Néhány hónappal ezelőtt, azt hiszem megfáztam."-teszi hozzá- "de olyan jelentéktelen volt, hogy nehéz megmondani, valóban beteg voltam-e."

Mi az, amit nem szeret? A rizsről való lemondás kicsit nehezebb volt, néha furcsán is érzi magát, amikor Woodbridge-ben élő vietnámi édesanyját meglátogatja. Jennifer egyre jobban kezd alkalmazkodni az étrendbeli változásokhoz; kerüli a metéltet a levesében és mandulabéllel összekevert kókuszreszeléket használ lisztként.

Van egy módszere. A Whole Foodsnál -klasszikus fehér ruhát, kék harisnyát és magas szárú fekete csizmát viselve- kosarát bioalmával, gyömbérrel, avokadóval, petrezselyemmel és bodros ánizskaporral pakolja meg; majd gyorsan elkerüli a tésztákkal és kenyérrel feltöltött részleget. A tejtermékek közül csak egy fél gallon kókusztejet, valamint egy pint kókusztejből és agávéból készült fagyit ragad meg.("Paleo-barát fagyit találni, olyan volt számomra, mint magát a Szent Grált meglelni "-mondja.) Vágyakozva néz egy tábla csokira, de aztán továbbáll, fontolgatja a pulykaszeletet uzsira, és tonhalat választ vacsorára megfőzni. A hal egy fontja 19.99 dollárba kerül.

"Mindig arra neveltek, hogy ne érezzek lelkifurdalást amiatt, hogy pénzt költsek ételre illetve, arra, amit megeszek.."

Hetente körülbelül 100 dollárt költ zöldségekre, és sok energiát szán e "csodás és ízletes ételek elkészítésére....Nagyon boldoggá tesz ezt az étrendet követni és megtartani."

Történelem előtti receptek

Jennifer tavaly tavasszal kezdte a diétát a Logan Circle-höz közeli CrossFit MPH-ban dolgozó fitnesz edzői javaslatára. Az intézmény magas intenzitású csoportos edzések mellett táplálkozási tanácsadással is foglalkozik. Edzője, John Main elmondása szerint semmiféle drága elektronikus felszereléssel nem dolgoznak, csupán régimódi erősítő gyakorlatokat alkalmaznak--"nagyon prehistorikus mozdulatokat."

Main szerint az edzésekre járó kb. 80 tag közül legalább a fele követi elég kitartóan a diétát, hála meggyőző szövegének: "így lett kialakítva testünk a táplálék felvételére és feldolgozására, mielőtt a modern mezőgazdaság teret hódított volna." (A modern mezőgazdaság a Paleo-nyelvben úgy hangozhat, akár egy betegség.")

Main már 2 éve követi a diétát, és hiszi, jobb teljesítőképessége, sokkal gyorsabban épül fel az intenzív gyakorlásokból és nagyobb a "mentális tisztánlátása".

A tudományos hipotézis az, mondja Main, hogy táplálkozási szükségleteink 500 generációval korábban alakultak ki, és majdnem azonosak kőkori elődeinkéhez képest.
A felvetés először 1980-ban látott napvilágot, de csak Loren Cordain professzor (Colorado State University) 2002-es The Paleo Diet című könyvével vált népszerűvé. Cordain felhívja a figyelmet a Paleo emberek megfelelő omega-3 és omega-6 zsírsav egyensúlyára, amely egyensúly segít megelőzni a krónikus szívbetegségek kialakulását. Könyvében továbbá részletezi a magas keményítőtartalmú szénhidrátok vércukor és inzulin szintjére gyakorolt pusztító, valamint a só mérgező hatását.

"Őseink szikárak, fittek voltak, mentesek mindenféle szívbetegségtől és egyéb kóroktól, amelyek a nyugati országok lakosait gyötrik." írja Cordain, majd hozzáteszi: "Nézzünk most magunkra! Mi lett belőlünk! Túl sokat eszünk, ráadásul a nem megfelelő ételeket, és elhíztunk."
Ezt valóban nem lehet megcáfolni.

Szinte lehetetlen megbecsülni, hányan követik a Paleo-diétát, de valószínűleg 1000-ből 1 ember igen. Ehhez hozzávehetjük a CrossFit-tel kapcsolatban álló intézményeket országszerte, legalább 15-öt csak Washington területén. A legtöbb ilyen fitnesz stúdió tájékoztatja klienseit a Paleo-diétáról, mondja Chris LaLanne, a San Fransisco-i LaLanne fitnesz tulajdonosa, a fitnesz guru Jack LaLanne unokaöccse. Az ifjabb LaLanne szerzője Cordain webszájtjának http://www.thepaleodiet.com.

A kétely árnyéka

Természetesen vannak, akik szkeptikusak. David Pilbeam, a Harvard társadalom-tudomány professzora és paleontológia szakértője, írja e-mailjében.: "Véleményem szerint elég nagy annak az esélye, hogy a neolitikum (paleolitikum utáni időszak, amikorra az antropológusok szerint kialakult a földművelés és az állattenyésztés) óta bekövetkezett némi genetikai változás, amely módosíthatta az emésztési folyamatokat (enzimek, stb.), így alkalmazkodni tudtunk a sok esetben szélsőségesen megváltozott étrendhez is, "emellett hangsúlyozza a legtöbb modern ember tejemésztő képességét.

Jeremias már belefáradt abba, hogy meg kell védje, mit eszik, eljutott arra a pontra, hogy már nem foglalkozik a precíz tudományos adatokkal. "Úgy érzem, nem kéne orvostudományi kutatások enciklopédiájává válnom." -mondja. Ami a legfontosabb, hogy ezelőtt soha nem érezte ennyire egészségesnek magát.

Csendesen hozzáteszi: "Néha hezitálok, hogy beszéljek róla, különösen a barátaimmal, akik között emiatt különcnek számítok. "Legjobb barátja vegetáriánus, s gyakran cukkolja Jennifert azzal, hogy paleontológusnak nevezi.

Jeremias négy másik 20-as éveiben járó emberrel él egy társas házban, Mount Pleasant-ban. Egyikük lelkes zöld egészség leveket fogyasztó, egy kvázi vegetáriánus, bár társai elmondása szerint néha neki is lecsúszik 1-2 pizzaszelet. Jeremiasnak külön fehér mini-hűtő van fenntartva a többiek sör-hűtője fölött. (Ő maga ritkán iszik alkoholt, az alkohol nem szerepel a szigorúan vett Paleóban.)
Szeptemberben Jennifer megkísérelte társai érdeklődését felkelteni egy ötfogásos Paleo különlegességgel, hogy így megértesse velük, miért választotta ezt az étkezési formát. Az ötlet bevált, bár egyiküket sem sikerült megtérítenie.

Anna Shoup beismeri: "Először szkeptikusak voltunk, "de aztán jött a vacsora: szezámos tonhal, salátába göngyölt pulyka, mandulavajban megforgatott zöldségek, édesánizs-alma saláta, egy spéci "tészta"-étel és kókusztej és sült spárga. Amíg Jennifer a vásárlás után az ebédet készítve hallótávolságon kívül van, Shoup közli: "Fantasztikus volt."

A modernitás azonban a leglelkiismeretesebb Paleobarátok életébe is befurakodik. Jeremias "bűne" a fekete csoki. "Mindenkinek szüksége van valamire, ami segít a józanságát megtartani." Ő néha csokidarabkákat rak Paleo palacsintájába ( mandula-mogyoró vaj, tojás, édesítetlen almalé, vanília és fahéj kókuszolajon kisütve.)

A diétát megszegve azonban fizikailag rögtön rosszul érzi magát, felpuffad, letargikus hangulata lesz. "Úgy gondolom (mielőtt elkezdtem volna a Paleót), ezelőtt hasonlóan érezhettem magam minden nap."

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre