Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Paleo klub I.

Összefoglaló az első klubest beszélgetéséről

A Paleo klub létrejöttét a Jaffa kiadónak köszönheti. Ezúton is köszönet érte, és külön köszönet Horváth Susának, aki kitalálja, szervezi, intézi, levezeti, reklámozza.
Az első találkozó tapasztalata, hogy talán a Hősök terén kellett volna rendezni, de legalábbis nagyobb teremben, mert a nagyszámú érdeklődő amolyan paleósan földön, szobanövények mögött lapulva fért csak el.
Az első klubest vendége Schobert Norbert volt, Szily Nóra vezetésével vele beszélgettünk arról, ő hogyan látja a nyugati táplálkozást, s a paleo táplálkozás szerepét.
Norbertet azért hívtuk meg, mert Update programjának egyik vezérgondolata, hogy lehessen úgy enni jóllakásig, hogy az ember ne hízzon el. A paleolit táplálkozás egyik első eredménye mindenkinél az, hogy elkezd fogyni, miközben jóllakásig eheti magát. a paleo táplálkozás nem fogyókúra, de remek fegyver a fölös kilók ellen is.
Norbert elmondta, hogy ő a fő ellenségnek a gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartja, ez vezet az elhízáshoz, a hiperinzulinémiához és ezen keresztül a civilizációs betegségekhez, mint szívbetegség, magasvérnyomás, cukorbetegség, metabolikus szindróma. Az ő programja a nagy szénhidrátterhelés csökkentésére irányul. Norbert szerint az Update, azaz a Norbi-diéta tulajdonképpen a paleo-light, míg az általam javasolt (de nem általam kitalált) paleo étrend a paleo-hard.
Én elmondtam, hogy az Update fontos előrelépés lehet, azonban a paleo étrend minőségileg több. A nyugati étrend gabona és tejtermék alapú étrend, s ezek az élelmianyagok olyan fehérjéket tartalmaznak, amelyekkel az emberi szervezet nem tud megbarkózni, mivel az emberi faj 2.5 millió éves evolúciója során csak az utolsó 10-15 000 évben találkozott ezekkel a fehérjékkel. A nagy szénhidrátterhelésen túl, amit a gabonaalapú táplálkozás jelent, a másik nagy veszély a glutén, a lektin és a tejfehérjék. Rengeteg ember rejtett gluténérzékenységben szenved, amelynek következményei a felszívódási zavaroktól az idegrendszeri panaszokon és meddőségen át az autoimmun betegségekig tart. A hüvelyesekben és gabonafélékben található lektinek áteresztővé teszik a bélrendszert, s az idegen fehérjék így provokálják az immunrendszert, s kerülnek be a véráramon keresztül az agyba, működési zavarokat -pl. autizmust- okozva. A tejfehérjék ugyancsak autoimmunizálnak, ill. a tejben lévő hormonok fokozzák az inzulinrezisztenciát és a rákos burjánzást.
Ami közös az Update-ban és a paleóban, hogy mindkettő az élelmianyagok kalóriaürüségét akarja csökkenteni. Ez véleményem szerint a paleóban valósul meg igazán, de kétségtelen, hogy az Update is előrelépés a nyugati táplálkozással szemben. Norbert elmondta azt is, hogy a másik fő ellenség a növényi olajak, amelyekkel nem csak az a baj, hogy nagy omaga-6 és transzzsír tartalmuk miatt gyulladásfokozó és aritmiát okozó hatásuk van, hanem már nagyon alacsony hőfokon főzés-sütés közben oxidálódnak, és így veszélyes melléktermékek keletkeznek.
Elhangzott az a kérdés, mennyi a "normál" koleszterinszint, amire az a válaszom, hogy nincs ilyen. Minél magasabb, annál jobb. Ez szemben áll azzal a veszélyes orvosi felfogással és gyakorlattal, amely szerint egy mesterségesen megállapított érték fölött bevetik a koleszterinszint csökkentőket. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a koleszterin ártatlan a szívbetegség kialakulásában, és minél magasabb valakinél, az annál tovább fog élni. A fő veszélyt a szervezetben dúló gyulladás jelenti.
Egy másik kérdés az volt, miért kell vitaminokat szedni. Norbert szerint gyümölcsökből és zöldségből kéne fedezni a napi vitaminszükségletet. Ő minden este csinál magának egy gyümölcskoktélt. Én azon az állásponton vagyok, hogy a mai zöldségekben és gyümölcsökben nem annyi vitamin van, mint amennyit a táblázatokban megadnak, továbbá a kőkorban nem volt mérgezett a környezet, nem volt akkora sugárterhelés, nem volt szennyezett a víz, stb. A vitaminok egy része a szervezetben a káros hatások ellensúlyozására használódik fel.
A meghirdetett süteménysütő versenyre igen sok és igen finom sütemények érkeztek. Köszönöm a lelkes résztvevőknek a sok munkát és kreativitást. A recepteket, ami eljutott hozzánk, már fel is tettem a paleolit reggelik oldalra. Minden nevező kapott egy Feldmár-Büky albumot, akinek valamiért nem jutott, az még jelentkezhet Susánál. A sütemények zsűrizése kis nehézségbe ütközött, mert a zsűri Nórából, Norbertből és belőlem állt, és egyszerre kellett beszélnünk, ennünk és döntenünk. Szerintem azért sikerült az egyik legfinomabb sütit megtalálnunk és győztesnek kihirdetnünk. A győztes a Jaffa kiadótól 15 000 forint könyvvásárlási utalványt kapott Jaffa könyvekre, és tervbe van véve, hogy kis receptfüzet formájában is megjelennek a sütik. Így utólag is remélem, senki nem hagyta el a termet rossz szájízzel, mert volt tumultus, volt egy kis fejetlenség, de az a fontos, hogy terjedjen a paleo táplálkozás eszméje. Én úgy vélem, egy nonprofit mozgalmat az emberek lelkesedése tart életben, s a klub olyan, amilyenné együtt sikerül tennünk. Ezúton is köszönöm Keserű Istvánnak a remek fotókat, ő is egyike a profi amatőröknek, akik segítették a klub sikerét.

A második klubtalálkozó 2010 február 23-án, kedden volta Károly körúti Alexandra emeleti klubtermében. Vendégünk Péter Anna volt, aki a Malackaraj blog szerzője.

16-án kedden és 23-án kedden 18 órakor találkozunk. 16-án Hevesi Tamás lesz a vendégünk, a cukorbetegségről fogunk beszélgetni.

 

 

 

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre