Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Mary Ann Moon:
A protonpumpa gátlók megvonása savtúltermelést vált ki

Forrás: Mary Ann Moon: PPI Withdrawal Triggers Acid Hypersecretion July 1, 2009 Family Practice News

Fordította: Mezei Elmira

A reflux az utóbbi évtizedekben vált népbetegséggé, s ennek oka egyértelműen a nyugati típusú, szénhidrátalapú táplálkozás. A vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy lowcarbra vagy paleolit étrendre a reflux napokon belül elmúlik. Erről bőven írok a Paleolit táplálkozás és korunk betegségei könyvemben a Reflux fejezetben. A nyugati orvoslás viszont nem az okot, hanem a tünetet kezeli, s ebből még nagyobb baj támad, ugyanis a protonpumpa gátlók szedése csontritkulást, tüdőgyulladást és a Clostridium difficile baktérium elszaporodását okozzák. Sebaj, majd azt is kezelik. A protonpumpa gátlók pedig függést alakítanak ki, azaz elhagyni őket mai tudásunk szerint nem lehet, vagy csak hosszas szenvedések árán.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Egy nyolchetes protonpumpa gátló kúra befejezése rebound gyomorégést, savas refluxot és emésztési zavarokat okozott egészséges önkénteseknél - számolt be Dr. Christina Reimer és csapata. A visszatérő tünetek klinikailag szignifikáns mértékűek voltak a vizsgálat résztvevőinél, a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után minimum két hétig kellemetlen tüneteket okozva. Ez azért figyelemre méltó eredmény, mert a vizsgálatban résztvevők 40%-a előtte sosem tapasztalt ilyen tüneteket - írta Dr. Reimer, a koppenhágai egyetem gasztroenterológiai tanszékének munkatársa.

Bár a folyamatos protonpumpa gátló terápia csak az olyan pácienseknél indokolt, akik makacs reflux betegségben szenvednek, vagy nem-szteroid gyulladásgátlókat szednek, az orvosok régóta tapasztalják, hogy a gyógyszerszedést nehéz csökkenteni vagy elhagyni egy 4 vagy 6 hetes kúra után. Egyes kutatók azt kezdték gyanítani, hogy maga a gyógyszer okoz olyan fiziológiai elváltozásokat, amely a kúra befejezése után gyomorsav túltermelődést idéz elő. E téma vizsgálatára Dr. Reimer és kollégái 120 egészséges önkéntes közreműködésével kettős-vakpróbát végeztek. A résztvevőknek semmilyen gyomorsavval kapcsolatos problémájuk nem volt. Véletlenszerűen kiválasztottak hatvan résztvevőt, akik nyolc hétig naponta 40 mg esomeprazolt kaptak, majd ezután négy hétig tökéletesen ugyanúgy kinéző placebo tablettákat (elvonási szakasz). A random módon kiválasztott másik hatvan ember, a kontrollcsoport, 12 héten át végig placebót szedett. Mindannyian kaptak savlekötő tablettákat arra az esetre, ha a vizsgálat időtartama alatt gyomorsavval kapcsolatos problémájuk alakulna ki.

A résztvevők hetente elektronikus kérdőíveket töltöttek ki, többek között a Gastrointestinal Symptom Rating Scale-t (Emésztőrendszeri Tüneteket Értékelő Skála), és vérmintát adtak a plazma gasztrin és a chromogranin A szint monitorizálására. Miután az aktív kezelést visszavonták, de a résztvevők abban a hitben voltak, hogy még mindig szedik a gyógyszert, "jelentős, és egyre növekvő különbség mutatkozott a protonpumpa-gátló és a placebo csoport között" az emésztési problémák és a reflux tünetek mértéke tekintetében. A gyógyszert abbahagyó csoport 44%-a számolt be gyomorégésről és sav-visszaáramlásról, míg a placebo csoportban ugyanezek a problémák csak 15%-nál jelentkeztek. A gyógyszeres csoport 22%-nál a gyógyszerelhagyás utáni második, harmadik, és 21%-nál a negyedik héten is fennálltak a tünetek. Ezzel ellentétben a placebo csoport tagjai ugyanannyi idő elteltével hasonló tünetekről mindössze 7%, 5%, és 2%-ban számoltak be. Az Emésztőrendszeri Tüneteket Értékelő Skála gyomorsavval kapcsolatos eredményei között ugyancsak szignifikáns volt a két csoport közötti különbség, míg a hasmenés és székrekedés tekintetében nem volt szignifikáns különbség. A gyógyszeres csoport 52%-a számolt be az elvonási időszakban végszükség esetére kapott savlekötők használatának szükségességéről. Ezzel ellentétben a kontroll csoport csupán 11%-a használta fel a savlekötőt.

"Vizsgálati eredményeink első ízben mutatják meg, hogy a protonpumpa gátlók által kiváltott nyolchetes savlekötés a résztvevők jelentős részénél gyomorsavval kapcsolatos problémákat váltott ki a terápia megszüntetése után." - számoltak be a kutatók. A szükség esetére adott savlekötők használatának mértéke is "tanúsítja a megfigyelt tünetek klinikai jelentőségét" - tették hozzá.
Más kutatók megvizsgálták, hogy vajon a protonpumpa gátlók dózisának folyamatos csökkentése segíti-e a hosszútávú felhasználóknak a gyógyszer elhagyását? Egy klinikai vizsgálatban "a három héten át tartó fokozatos dóziscsökkentés nem hozott szignifikáns eredményt a hirtelen abbahagyással összehasonlítva"- mondták.

Az ő vizsgálatukban a résztvevők 4 héttel a végső megvonás után is mutattak gyomorsavval kapcsolatos problémákat, és két másik protonpumpa gátló elhagyásos vizsgálatban nyolc héttel később is megnövekedett savtermelésről számoltak be a résztvevők. Tehát a rebound savtúltermelődés időtartama pillanatnyilag még nem ismert, és a gyógyszer fokozatos elhagyása nem tűnik megoldásnak a problémára.
"Eredményeink alátámasztják azt a feltevést, hogy a protonpumpagátló függőség lehet az egyik magyarázata a protonpumpa gátlók nagymértékű és folyamatosan növekvő használatának." - mondták a kutatók.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre