Feliratkozás hírlevélre
Print Friendly and PDF

Mary Ann Moon:
A protonpumpa gátlók megvonása savtúltermelést vált ki

Forrás: Mary Ann Moon: PPI Withdrawal Triggers Acid Hypersecretion July 1, 2009 Family Practice News

Fordította: Mezei Elmira

A reflux az utóbbi évtizedekben vált népbetegséggé, s ennek oka egyértelműen a nyugati típusú, szénhidrátalapú táplálkozás. A vizsgálatok egyértelműen bizonyítják, hogy lowcarbra vagy paleolit étrendre a reflux napokon belül elmúlik. Erről bőven írok a Paleolit táplálkozás és korunk betegségei könyvemben a Reflux fejezetben. A nyugati orvoslás viszont nem az okot, hanem a tünetet kezeli, s ebből még nagyobb baj támad, ugyanis a protonpumpa gátlók szedése csontritkulást, tüdőgyulladást és a Clostridium difficile baktérium elszaporodását okozzák. Sebaj, majd azt is kezelik. A protonpumpa gátlók pedig függést alakítanak ki, azaz elhagyni őket mai tudásunk szerint nem lehet, vagy csak hosszas szenvedések árán.

 

Google hirdetés

 

Egy nyolchetes protonpumpa gátló kúra befejezése rebound gyomorégést, savas refluxot és emésztési zavarokat okozott egészséges önkénteseknél - számolt be Dr. Christina Reimer és csapata. A visszatérő tünetek klinikailag szignifikáns mértékűek voltak a vizsgálat résztvevőinél, a gyógyszeres kezelés felfüggesztése után minimum két hétig kellemetlen tüneteket okozva. Ez azért figyelemre méltó eredmény, mert a vizsgálatban résztvevők 40%-a előtte sosem tapasztalt ilyen tüneteket - írta Dr. Reimer, a koppenhágai egyetem gasztroenterológiai tanszékének munkatársa.

Bár a folyamatos protonpumpa gátló terápia csak az olyan pácienseknél indokolt, akik makacs reflux betegségben szenvednek, vagy nem-szteroid gyulladásgátlókat szednek, az orvosok régóta tapasztalják, hogy a gyógyszerszedést nehéz csökkenteni vagy elhagyni egy 4 vagy 6 hetes kúra után. Egyes kutatók azt kezdték gyanítani, hogy maga a gyógyszer okoz olyan fiziológiai elváltozásokat, amely a kúra befejezése után gyomorsav túltermelődést idéz elő. E téma vizsgálatára Dr. Reimer és kollégái 120 egészséges önkéntes közreműködésével kettős-vakpróbát végeztek. A résztvevőknek semmilyen gyomorsavval kapcsolatos problémájuk nem volt. Véletlenszerűen kiválasztottak hatvan résztvevőt, akik nyolc hétig naponta 40 mg esomeprazolt kaptak, majd ezután négy hétig tökéletesen ugyanúgy kinéző placebo tablettákat (elvonási szakasz). A random módon kiválasztott másik hatvan ember, a kontrollcsoport, 12 héten át végig placebót szedett. Mindannyian kaptak savlekötő tablettákat arra az esetre, ha a vizsgálat időtartama alatt gyomorsavval kapcsolatos problémájuk alakulna ki.

A résztvevők hetente elektronikus kérdőíveket töltöttek ki, többek között a Gastrointestinal Symptom Rating Scale-t (Emésztőrendszeri Tüneteket Értékelő Skála), és vérmintát adtak a plazma gasztrin és a chromogranin A szint monitorizálására. Miután az aktív kezelést visszavonták, de a résztvevők abban a hitben voltak, hogy még mindig szedik a gyógyszert, "jelentős, és egyre növekvő különbség mutatkozott a protonpumpa-gátló és a placebo csoport között" az emésztési problémák és a reflux tünetek mértéke tekintetében. A gyógyszert abbahagyó csoport 44%-a számolt be gyomorégésről és sav-visszaáramlásról, míg a placebo csoportban ugyanezek a problémák csak 15%-nál jelentkeztek. A gyógyszeres csoport 22%-nál a gyógyszerelhagyás utáni második, harmadik, és 21%-nál a negyedik héten is fennálltak a tünetek. Ezzel ellentétben a placebo csoport tagjai ugyanannyi idő elteltével hasonló tünetekről mindössze 7%, 5%, és 2%-ban számoltak be. Az Emésztőrendszeri Tüneteket Értékelő Skála gyomorsavval kapcsolatos eredményei között ugyancsak szignifikáns volt a két csoport közötti különbség, míg a hasmenés és székrekedés tekintetében nem volt szignifikáns különbség. A gyógyszeres csoport 52%-a számolt be az elvonási időszakban végszükség esetére kapott savlekötők használatának szükségességéről. Ezzel ellentétben a kontroll csoport csupán 11%-a használta fel a savlekötőt.

"Vizsgálati eredményeink első ízben mutatják meg, hogy a protonpumpa gátlók által kiváltott nyolchetes savlekötés a résztvevők jelentős részénél gyomorsavval kapcsolatos problémákat váltott ki a terápia megszüntetése után." - számoltak be a kutatók. A szükség esetére adott savlekötők használatának mértéke is "tanúsítja a megfigyelt tünetek klinikai jelentőségét" - tették hozzá.
Más kutatók megvizsgálták, hogy vajon a protonpumpa gátlók dózisának folyamatos csökkentése segíti-e a hosszútávú felhasználóknak a gyógyszer elhagyását? Egy klinikai vizsgálatban "a három héten át tartó fokozatos dóziscsökkentés nem hozott szignifikáns eredményt a hirtelen abbahagyással összehasonlítva"- mondták.

Az ő vizsgálatukban a résztvevők 4 héttel a végső megvonás után is mutattak gyomorsavval kapcsolatos problémákat, és két másik protonpumpa gátló elhagyásos vizsgálatban nyolc héttel később is megnövekedett savtermelésről számoltak be a résztvevők. Tehát a rebound savtúltermelődés időtartama pillanatnyilag még nem ismert, és a gyógyszer fokozatos elhagyása nem tűnik megoldásnak a problémára.
"Eredményeink alátámasztják azt a feltevést, hogy a protonpumpagátló függőség lehet az egyik magyarázata a protonpumpa gátlók nagymértékű és folyamatosan növekvő használatának." - mondták a kutatók.

 

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre