Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

A D-vitamin alkalmazása reményt ad a pszoriázisos betegeknek

Forrás: Mothernature.com

Fordította: Szendi Gábor

A szakértők és a pszoriázissal sújtott emberek évek óta reménytelenül figyelik, hogy az orvostudomány képtelen megbirkózni ezzel a bőrbetegséggel. Aztán Michael F. Holick professzor, az Általános Klinikai Kutatási Központ igazgatója és egyben a Boston Egyetem Orvosi Központjának Endokrinológiai, Diabetológiai és Metabolikus részlegének vezetője felszabadította a D-vitamin hihetetlen gyógyító erejét és megmutatta, hogyan hat a pszoriázis ellen.

 

 

Egy sorscsapás, amit pikkelysömörnek hívnak

Az élénk, egészséges bőr legtöbb embernek csak úgy van. Akár valami óramű, percenként hullajtanak el bőrsejteket, láthatatlan pikkelyeket, ahogy az új sejtek nyomulnak felszínre egy 15 lépéses ciklusban, amely olyan természetes, amilyen eseménytelen. És minden 28-30 napban, az emberek egy teljesen új bőrben pompáznak.

Nem így a pszoriázisban szenvedő emberek. Bőrük olyan, mintha a megújulási ciklus gyorscsévélésben menne végbe. 4-5 napon belül az érintett bőrfolton az úgynevezett pikkelyek, mindössze 5 változáson átmenve felkunkorodnak, mint a vasárnapi újság. Az eredmény egy vörös, viszkető, pikkelyes folt, amely gyakran fedi a térdeket, a hajlatokat és a fejbőrt.

De a pszoriázis nem áll meg a felszínen. "Ez a lokalizált közepes méretű foltoktól egy teljesen munkaképtelenné tevő teljes testi betegségig terjedhet", mondja Nicholas Lowe bőrgyógyász klinikus professzor a Kalifornia Egyetemről. Az USA 4-5 millió pszoriázisos betegének 25% olyan rossz állapotban van, hogy teljesen működésképtelen, gyakran az izületeket is megnyomorító formájától is szenved.

Bár a szakértők azt mondják, az ilyen burjánzó bőrpikkelyeződést bizonyos, még nem ismert genetikai problémák okozzák, tudjuk, hogy a stressz, fertőzések, vágások, horzsolások, bizonyos gyógyszerek (kinin, béta-blokkolók, lithium és mások), az alkohol szintén okozhat hirtelen fellángolást.

"Bár a pszoriázis örökletes betegség, egy csomó más tényező együttese válthatja ki a betegséget a genetikailag hajlamos személyből", mondja Dr. Lowe.

 

A Google adatkezelési elvei

 

 

Vadászat a gyógyulásra

Némely szakember úgy gondolja, kétes dolog a pszoriázis halolajjal kezelni. De legalább egy vizsgálatot már lefolytattak sok évvel ezelőtt, amely azt mutatta, hogy a halolaj végülis használ.

Egy finn vizsgálatban, 80 pszoriázisban szenvedő ember nyolc héten át napi háromszor két halolaj kapszulát vette be. A vizsgálat végére 7 személy teljesen meggyógyult, 13 pedig 75%-os javulásról számolt be. Akik a legjobb eredményeket mutatták, azoknak voltak a legenyhébbek a tüneteik, számoltak be a kutatók.

„Ez nem a legjobb és nem a kizárólagos kezelés pszoriázisra, de lehet haszna”, mondja Michael F. Holick

A finn vizsgálatban 34 embernek pszoriázisos izületi gyulladása volt. A kapszulák szedése után mindegyikőjük javulásról számolt be. A halolaj nyilvánvalóan gyulladáscsökkentőként hatott, és ez a hatás különösen hatásos olyan pszoriatikus esetekben, amikor a gyulladás számottevő, mondja Dr. Holick.

Az atlanti hering és a fiatal lazac azok a halfajták, amelyekben a legmagasabb a hasznos halolaj tartalom. Sajnos 45-90 dkg-ot kéne belőlük naponta enni ahhoz, hogy az elfogyasztott halolaj mennyisége megközelítse a kísérletben elfogyasztott mennyiséget. Így marad a halolajkapszula.

 

 

Táplálék tényezők

Ezek a táplálkozási tippek segíthetnek sakkban tartani a pikkelysömört.

Az alkohol tilos. Az alkohol és a pszoriázis úgy járnak egymással, mint a martinihoz az olajbogyó. Egy vizsgálatban 362 19 és 50 év közötti embernél azt találták, hogy sokuk erősen ivott, mielőtt megjelent a pszoriázis . Az pszoriázisban szenvedők közt kétszer gyakoribb volt az ivás. A masszív ivás fokozza a fertőzéskockázatot, ami szintén kiválthatja a pszoriázis megjelenését.

Mellőzni a savat. Egy kis vizsgálat úgy találta, hogy akik kerülik a savas ételeket, mint kávé, paradicsom, ásványvíz és ananász, azoknak lecsökkent a pszoriázisuk. Ha felfedezi, hogy valamely étel ront a pszoriázisán, hallgasson a testére és kerülje azt az ételt, tanácsolja Michael F. Holick

 

Küzdelem a pszoriázis ellen D-vitaminnal

A tejhez és tejtermékekhez adva, a D-vitamin régóta úgy ismert, mint az csontdeformitásokat és megrekedt növést okozó angolkór gyógyszere.

A bőr speciális receptorai hasznosítják a napsugárzás hatására szintetizálódó D-vitamint. Ez a tény vezet egyeseket arra, hogy napozással kíséreljék meg pszoriázisuk megszüntetését. Valóban, az izraeli Holt tenger partján való meztelen napozás olyan népszerű kezelési módszere lett a pszoriázisnak, hogy a Wall Street Journal szerint (évente 10 000 látogatóval) ez lett a pszoriázistól szenvedők Mekkája.

Miért pont a Holt tenger? A terület alacsony fekvése megelőzi a nap legkárosabb sugarait abban, hogy elérjék a napozókat, lehetővé téve nekik, hogy leégés nélkül is sokáig napozhassanak, mondják a szakértők. A Holt tenger ásványokban gazdag vize, amely annyira sós, hogy halak és növények nem élnek meg benne, szintén segítenek a pszoriázison.

A kutatók, akik felfedezték a D-vitaminok szerepét a bőrben, megértették, hogyan segít a vitamin a pszoriázison. Dr. Holick felfedezte, hogy a bőrsejteknek olyan receptorai vannak, amelyek megkötik az aktivált D-vitamint, amely alapvetően egy - a bőrsejtek gyors növekedését és hámlását - gátló hormon.

A következő lépés az aktivált D-vitamin egy szuperhatásos, de nem mérgező formájának a kifejlesztése volt, amely elég erős ahhoz, hogy lassítsa a pszoriatikus bőrsejtek növekedését.

"Azt a tapasztalatunkat akartuk használni, hogy elég nagy koncentrációban, megváltoztatja a bőrsejtek növekedését káros hatás nélkül.", magyarázza Dr. Holick

Kenőcsként alkalmazva az aktivált D-vitamint (Dovonex néven van forgalomban), amely csak receptre kapható, nemcsak majdnem a normál szintre lassította le a bőrsejtek növekedését, hanem a gyulladást és a viszketést is lecsökkentette, mondja Dr. Holick. "Akik a Dovonexet alkalmazták, azoknak több mint 50-60%-a szignifikáns javulást mutatott. A javulás általában 2-3 hét után következik be.

És mindez a megadózisú D-vitaminszedés következményei nélkül következett be: vagyis nem emelkedett meg a kalcium szint, ami vesekövet okozhat és magas vérnyomást. Szándékosan kenőcs formában állítottuk elő. "Ily módon a bőrön marad és nem hatol be a véráramba", mondja Dr. Holick.

Vajon a (Amerikában :-() recept nélkül kapható D-vitaminnak ugyanaz a hatása megadózisban a pszoriázisra? Egyáltalán nem, mondja Dr. Holick. "Az ok az, hogy a test erősen szabályozott a D-vitamin szintet illetően. Nem fog előállítani több aktivált D-vitamint (1,25-dihydroxy vitamin; D3), hiába fogyasztunk többet. D-vitamin túladagolás is kialakulhat akár, de ez nem fogja a pszoriázist meggyógyítani."

Az A vitamin haszna

Bár ez a sokkal súlyosabb esetekre van fenntartva, az A vitamin szupererős formája, az etretinate (Neotigason, Tegison) szintén elérhető pszoriázis kezelésére, de szintén receptköteles.

Szájon át szedve, az aktivált A vitamin segít a bőrsejteknek megérni, mielőtt lehámlanának. Sajnos, majdnem minden A vitaminszármazéknak súlyos, nem kivánatos mellékhatásai vannak", mondja James G. Kreuger a Rockefeller Egyetem professzora, aki egy pszoriázist kutató csoport vezetője. A mellékhatás születési defektusok, száraz száj és hajhullás.

Némely esetben Dr. Lowe mind a etretinatet és hat gramm omega-3-at is használt, hogy korlátozza a mellékhatásokat. "Vért vettünk a betegektől, amíg szedték ezeket a gyógyszereket, de általában kombinálhattuk őket", mondja.

Sajnos az A-vitamin szokásos formában egyáltalában nem segít a pszoriázison, mondja Dr. Lowe.

Recept a gyógyulásra

Kérje orvosától a Dovonexet és az etretinatet Sok orvos multivitamint és ásványi kiegészítést is szokott javasolni, tööbbek közt folsavat és vasat.

 

A multivitamin szerepe

Bár senki nem javasolta, hogy bármelyik vitamin vagy ásványi anyag szájon át bevéve gyógyítja a pszoriázist, mégis vannak bizonyítékok arra, hogy a pszoriázis maga bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiányát okozhatja.

50 kórházban kezelt pszoriázisos betegnél a kutatók azt találták, hogy némelyiküknél alacsony a fehérje, a folsav és a vas szintje, mondja Janet Prystowsky a Columbia Presbyterian Kórház bőrgyógyász professzora.

A gyorsan növekvő és lehámló bőr kiüríti a fehérjét, vasat és folsavat, mivel a pszoriatikus bőr úgy tűnik, előnyt élvez a test más részeihez képest. "Bár az étrend kiegészítése nem gyógyítja a pszoriázist, segítheti a beteg általános egészségét.

 

Komment:
A megfigyelések szerint a paleolit táplálkozással rengeteg pszoriázisban szenvedő ember enyhülést vagy tünetmentességet ért el.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre