Küldje el barátjának, ismerősének!

Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Sötét gondolatok a diabétesz világnapján

A diabétesz járványszerű elterjedéséért az étrendi ajánlások, az élelmiszeripar, de nem kis mértékben a diabetológusok a felelősek.A betegeket hibáztatni azért, mert hallgatnak az ajánlásokra? Az az étrend rossz, amin csak éhesen lehet egészségesnek maradni.

 

A Google adatkezelési elvei

 

 

 

A nyugati világ népessége vészesen hízik el, és évről-évre növekszik az elhízással kapcsolatos betegségekben elhunytak száma. A WHO és más népegészségügyért felelős szervek folyamatosan kongatják a vészharangot, miközben valójában nem tesznek semmit. A Nemzeti Diabétesz Társaságok, köszönik, jól vannak, ki vannak tömve a gyógyszeripari cégek támogatásával.


Az Amerikai Diabetológusok Szövetségének támogatói:
AstraZeneca; Novo Nordisk; Sanofi Diabetes; Lilly Diabetes; MSD; Merck; Boehringer Ingelheim; Bayer; Novartis; Servier; SunLife; és a Pfizer

A Brit Diabetológusok Szövetségének támogatói:
AstraZeneca, BHR pharmaceuticals, Boots, Janssen (Johnson & Johnson); Novo Nordisk, Roche; Sanofi;

A Magyar Diabétesz Társaság támogatói:

Vajon a gyógyszercégek mire adják a pénzt? Arra, hogy ezek a társaságok felszámolják az ő legnagyobb piacukat, a cukorbetegségben szenvedők tömegét? Nem őrültek meg. Azért támogatják ezeket a társaságokat, mert abban érdekeltek, hogy a cukorbetegek maradjanak cukorbetegek.

Vajon ezek a társaságok a diabétesz gyógyítására szerveződtek?

Nem, a Nagyar Diabétesz Társaság célkitűzései között ez nem szerepel Helyette "a tudományág modern szemléletét és módszertanát terjessze, a diabetológia hazai és külföldi eredményeit ismertesse, és elősegítse ezen tudományos eredmények gyakorlati felhasználását".


Miért nem szerepel a célok közt a 2-es típusú cukorbetegség megszüntetése? Mert "Jelenleg a cukorbetegség nem gyógyítható, de eredményesen kezelhető és tünetmentes lehet, ha a vércukor értéke a normálishoz közeli."( https://www.doki.net/tarsasag/diabeteslaikus/info.aspx?sp=161&web_id=)

Mi a 2-es típusú cukorbetegség oka? "A betegség oka a hasnyálmirigy inzulintermelő képességének csökkenése, vagy az inzulin hatásának elégtelensége "

Ugye, ebben a definícióban egy szó nem esik a lényegről: hogy mihez képest csökken az inzulintermelés, és miért válik elégtelenné az inzulin hatása? Pedig ezt pontosan tudjuk. A túlzott szénhidrátfogyasztás miatt és az ennek következtében kialakuló inzulinrezisztencia miatt nem képes a hasnyálmirigy annyi inzulint termelni, hogy normalizálja a vércukorszintet

Vajon miért nem említik meg ezek a Társaságok, legalább csak érdekességként, hogy ha valaki eléggé lecsökkentené a szénhidrátfogyasztását, akkor elmúlhatna a 2-es típusú cukorbetegsége? Mert szerintük ilyen nincs, ne tápláljunk hamis illúziókat a betegekben. Van helyette a gyógyszeripar által gyártott megoldás, amellyel vígan élhet a cukorbeteg. "A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők szedhetnek tablettákat a cukorbetegségre, kaphatnak inzulint, vagy mindkettőt "

A magyar oldalon egy szemléletes ábra mutatja, mi a lehetséges választás:

Ezek a társaságok mind egybehangzóan fontosnak tartják a szénhidrát fogyasztását, s nagy hangsúlyt fektetnek a teljes kiőrlésű gabonából készült termékekre. A szénhidrát adja a szervezet számára az energiát magyarázzák oldalaikon.

A "Teljes élet cukorbetegen" kiadvány "MIT TEGYEK, HOGY JÓL EGYEK? CUKORBETEGEK ÉTRENDJE= egészséges táplálkozás" fejezetben a következők állnak:

"Az egészséges étrend tartalmaz: zöldségfélét, gyümölcsöt, gabonafélét, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst …."


És mennyit egyen a cukorbeteg a szénhidrátokból, hogy garantáltan beteg maradjon?

"Fontos, hogy cukorbetegként meghatározott mennyiségű szénhidrátot egyen. Ennek meghatározásához kérje kezelőorvosa vagy dietetikus segítségét. A szénhidrátbeviteli javaslat a túlsúllyal rendelkező cukorbetegnél általában napi 150-180g között van, normál testsúly esetén napi 200-280g között "

A kenyér és pékárú esetén azt mondhatjuk, 100 gramm kenyérben van 50 gramm szénhidrát. Azaz az elhízott cukorbetegnek 30-36 dkg kenyeret, a nem elhízottnak (hogy el tudjon hízni) 40-56 dkg kenyeret kell megennie naponta. Csak azért számoltam át, hogy érzékeltessem: ez elképesztő mennyiség. Mindegy, hogy valaki naponta fél kiló kenyeret, vagy annak megfelelő egyéb szénhidrátforrást fogyaszt: ez rengeteg. Aki nem cukorbeteg, az is garantáltan azzá válik, ha így táplálkozik. Persze a kiadvány előnyben részesíti a zöldségeket és a teljes kiőrlésű gabonatermékeket, de világos, hogy zöldségekből képtelenség ennyi szénhidrátot elfogyasztani, azaz burkoltan arra szólít fel az étrendi ajánlás, hogy muszáj kenyeret, burgonyát, rizst is fogyasztani.

Mi garantálja, hogy a beteg engedelmeskedik ennek az ajánlásnak? Az, hogy az inzulinadagját ehhez a mennyiséghez állítják be.

A diabétesz társaságok üzenete tehát a Diabétesz világnapján így szól:

a 2-es típusú cukorbetegség nem gyógyítható

-2-es típusú cukorbeteg az, aki a "normál" táplálkozást nem bírja, mert kevés vagy nem eléggé hatásos az inzulinja.

-sok szénhidrát nélkül nem lehet élni mert az adja a szervezetnek az "üzemanyagot".

-Viszont megfelelő gyógyszerekkel és inzulinnal a 2-es típusú cukorbeteg is teljes értékű életet élhet.

Hát kezdjük ezzel az utolsó állítással: tényleg teljes értékű életet élnek?


- 60-80%-uk kardiovaszkuláris betegségben hal meg: 68%-uk szívbetegségben 16%-uk sztrókban (Matheus és mtsi., 2013).

-20-40%-uknak vesebetegsége alakul ki (Gheith és mtsi., 2015)

-50%-uknál neuropátia alakul ki (Juster-Switlyk és Smith, 2016)

-a lábamputáció fő oka a diabétesz. Cukorbetegeknek vizsgálatonként eltérően 7-től a 40-szeres terjed a lábamputáció kockázata az átlagnépességhez képest (Narres és mtsi., 2017)

-a látás elvesztésének leggyakoribb oka a diabétesz. A cukorbetegek harmada szenved retinopátiában (Lee és mtsi., 2015)

Vajon, lehet-e kevés szénhidráttal élni? Természetesen lehet, rengeteg lowcarb vizsgálatot lefolytattak már és sok táplálkozási irányzat sorolható a szénhidrátcsökkentett, alacsony glikémiás indexű étrendek közé. És ne feledjük, az ember 2.5 millió évig nem evett gyorsan felszívódó szénhidrátot.

Egy 2-es típusú cukorbeteg számára az igazi kérdés az, melyik az az étrend, amellyel le lehet fogyni, ill. lehet tartani az egészséges testsúlyt?

Most hagyjuk is a paleót, meg a természeti népeket, tegyünk úgy, mintha minderről semmit nem tudnánk, és az emberi evolúció ismerete nélkül ki akarnánk deríteni, melyik étrend felel meg ennek a kritériumnak.

Az optimális étrend

Cristopher Gardner és munkatársai 2007-ben publikálták az egyik legismertebb orvostudományi szakfolyóiratban, a JAMA-ban azt az egyéves vizsgálatot, amelyben négy egészségesnek hirdetett étrendet hasonlítottak össze. Köztük volt az Atkins is, amely, mint tudjuk sok zsírt, sok fehérjét és kevés zöldséget javasol. Az Atkins étrend kiütéssel győzött, akik ezt ették egy évig, azok fogytak a legtöbbet (4.7 kg-ot) és az egyéb vizsgálat paraméterekben is ez az étrend teljesített a legjobban (Gardner és mtsi., 2007).

2010-ben jelent meg a DIOGENÉSZ vizsgálat, amelyben a 1200 túlsúlyos vagy elhízott személy vett részt, akik a vizsgálat bevezető szakaszában 800 kalóriás étrenddel eredeti testsúlyuknak legalább 8%-át leadták, ez átlagosan fejenként 11 kg volt (Larsen és mtsi., 2010). A következő fázisban közülük 770 személyt soroltak be öt csoport egyikébe: az egyik csoport (a kontroll) ette, azt, ami az országában a hivatalosan ajánlott étrend volt. (Több ország klinikái vettek részt a vizsgálatban, ami általánosíthatóbbá tette az eredményt.) A további csoportokban az alacsony és magas szénhidrátfogyasztást és az alacsony és magas fehérjefogyasztást kombinálták. Arra voltak kíváncsiak, melyik étrenden tudják a résztvevők megőrizni a fogyás utáni egészségesebb testsúlyukat.

A grafikonon jól látható, hogy a nemzeti dietetikai szövetségek által ajánlott étrend folyamatos hízáshoz vezetett. De ugyanígy, azok az étrendek is hízáshoz vezettek, amelyekben alacsony volt a fehérje, vagy sok volt a szénhidrát.

Egyedül az alacsony glikémiás indexű, csökkentett szénhidrát-magas fehérje étrenden sikerült a résztvevőknek megőrizni a fogyással elért testsúlyukat. (A résztvevők a végén már kicsit lazítottak.)

Fontos megjegyezni, hogy mindegyik étrenden a kísérleti személyek jóllakásig ehettek, ahogy ez az életben is szokott lenni. Ennek ellenére a magas fehérje-alacsony szénhidrát csoport tartani tudta a súlyát.

Azaz az Atkins győzelme és a DIOGENÉSZ vizsgálat eredménye is azt bizonyítja, hogy mind a nem cukorbeteg, mind a cukorbeteg embereknek magas fehérje-alacsony szénhidrát és egyben alacsony glikémiás indexű étrenden kéne élniük ahhoz, hogy tartsák a súlyukat. Magyarán: ne hízzanak el.

Elárulom, hogy ez felel meg a paleónak, de aki nem szereti ezt hallani sem, az nevezze Atkinsnak vagy ahogy jobban esik.)

Érdemes még a PURE vizsgálatot idézni (https://www.tenyek-tevhitek.hu/ha_sokaig_akar_elni_egyen_sok_zsirt_es_keves_finomitott_szenhidratot.htm), amelyben egyértelműen az derült ki, hogy minél több szénhidrátot fogyaszt valaki, annál nagyobb a kardiovaszkuláris és az összhalálozási kockázata, s minél több állati zsírt fogyaszt, annál kisebb ez a két halálozási kockázata.

Összerakva, tehát az egészséges étrend: jó sok állati zsír (vagy kókuszzsír), jó sok fehérje, és kevés, alacsony glikémiás indexű szénhidrát

Akárogók ilyenkor jönnek a veseproblémákkal. Megnyugtatok mindnekit, akinek egyelőre jó a veséje, annak nem lesz baja ettől az étrendtől. Allon Friedman és munkatársai két éven át tesztelték az ilyen étrenden élőket, és semmilyen elváltozást nem találtak a vesemáűködésükben (Friedman és mtsi., 2012).

Amit a diabétesz társaságok elfelejtenek mondani

Walter Pories és csapata 1987-ben, azaz harminc éve tették közzé azon eredményüket, miszerint a gyomorszűkítő műtéten átesett 2-es típusú cukorbetegeknél a műtét után megszűnt a diabétesz (Pories és mtsi., 1987). A beszámoló jelentőségét jelzi, hogy a Pubmed a teljes cikket ingyen hozzáférhetővé tette. Azóta Poriesék több publikációban közölték újabb eredmlényeiket, és tucatjával jelentek meg hasonló vizsgálatok. Mondhatni, ma már tudományos közhely, csak a diabetológusok fülébe nem jutott még el.

Ha most ezt egy diabetológus azzal utasítaná vissza, hogy a cukorbetegség nem gyomorszűkítő műtéttel kezelendő, akkor erre én is azt felelem, hogy persze hogy nem. ezeket a műtéteket nem is ezért végezték, a cukorbetegség megszűnése mellékhatás volt csupán. De így derült fény arra, hogy a lecsökkent kalóriafelvétel a diabétesz gyógyításának útja.


Lim és munkatársai 2011-ben arról számoltak be, hogy 2-es típusú cukorbetegeknek egy napi 600 kalóriás étrend hatására rendeződött a cukoranyagcseréjük A diabétesz oka a májban és a hasnyálmirigyben felhalmozódott zsír. Nem is annyira testsúlynak kell csökkennie, hanem e két zsírlerakatnak (Lim és mtsi., 2011). Gow és munkatársai fiatal cukorbetegekkel megismételték a terápiát, és akik követték az előírt diétát, azok -köztük inzulinos betegek - kigyógyultak a cukorbetegségükből (Gow és mtsi., 2017). Az évek során számos vizsgálat megerősítette ezeket az eredményeket (Taylor és mtsi., 2018).

Már bocsánat, hogy a fenébe nem tud erről a diabetológia? Az ő lapjaikban is jelennek meg erről folyamatosan cikkek. Ha esetleg azt gondolnák, hogy "á, úgyse volna hajlandó senki csökkenteni a szénhidrátbevitelét", akkor erre csak azt lehet felelni, hogy ha orvosi tekintélyüket ebbe az irányba vetnék latba, valószínűleg sok ember választaná az egészséget a megvakulás, lábfekély és lábampuitáció helyett. A külföldi példák azt igazolják, hogy az ilyen hírre meg szokták rohamozni a kutatóhelyeket és kérik a gyógyulás receptjét. Amíg valaki azt hiszi, nem lehet meggyógyulni a cukorbetegségből, mit gyötörje magát fogyókúrával? Ráadásul, a paleóval gyógyult cukorbetegek azt is megtapasztalták, hogy nem kell koplalniuk, hiszen a DIOGENES vizsgálat is azt bizonyította, hogy sok fehérje kevés, alacsony glikémiás indexű étrenden jóllakásig lehet enni, és mégsem hízik az ember.

Ez a cikket a diabetológusoknak kellett volna megírniuk.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre