Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Holly Ellyatt:
Svédország ellenállt a zárlatnak és Stockholm heteken belül eléri a nyájimmunitást

Fordította:Szendi Gábor

Forrás:Holly Ellyatt: Sweden resisted a lockdown, and its capital Stockholm is expected to reach 'herd immunity' in weeks. CNBC, APR 22 2020

Több országban közeledik a korlátozások feloldása, ami annak a burkolt beismerése, hogy talán a svéd modellt kellett volna a kezdetektől követni. A svéd modellnek fontos tanulsága, hogy mindenki annyira vigyázzon magára, amennyire veszélyben van. Ezt az elvet követve nem állt volna le a gazdaság, nem kellett volna pénzt osztogatni és nem kellene most majd mindent újraindítani.

 

A Google adatkezelési elvei

 

  • Nem úgy mint szomszédjai, Svédország nem vezetett be korlátozásokat a koronavírus kitörésekor
  • A stratégia - széles alapokon nyugvó immunitás kialakítása, miközben védeni a nagykockázatú csoportokat - ellenmondásosnak bizonyul..
  • De Svédország vezető epidemiológusa szerint a nyájimmunitás heteken belül kialakul Stockholmban

Szomszédai lezárták a határokat, bezárták az iskolákat, a vendéglátóipart és a gazdaságot, ahogy a koronavírus végigsöpört Európán, de Svédország szembement a közvélekedéssel fenntartva a közéletet, amennyire lehetséges.

A stratégia - amely lehetővé tette a vírus terjedését a népességben az immunitás elérése érdekében, miközben igyekezett a nagykockázatú csoportokat, mint pl. az időseket védeni - ellentmondásos. Számos egészségügyi szakértő a közegészséggel végzett orosz ruletthez hasonlítja.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ám most, az ország vezető epidemiológusa szerint a stratégia beválni látszik és a "nyájimmunitás" heteken belül elérhető lesz Stockholmban.

"Stockholm körül, Svédország nagyobb részében elértük a platót (az új esetek jelentkezésében) és már látjuk a nyájimmunitás hatását és pár hétenbelül, ahogy az idő megy, még több hatását fogjuk tapasztalni. Az ország többi részében a helyzet stabil. ", mondja Dr. Anders Tegnell a svéd közegészségügy vezető epidemiológusa.

A nyájimmunitást egy népességben rendszerint oltással szokták megteremteni, és ez akkor valósul meg, ha a polgárok körülbelül 60%-a immunisnak tekinthető. Koronavírus elleni oltás hiányában a tudósok azt figyelik, vajon a megfertőződés és a Covid-19-ből való felgyógyulás vezet-e hosszú távú immunitáshoz. Számos újrafertőződésről vagy kiújulásról számoltak már be.

Tegnell szerint a mintavétel és a modellezés alapján Stockholm lakosságának 20% már immunis a vírusra és szerinte "néhány héten belül elérhetjük a nyájimmunitást és azért gondoljuk így, mert az esetek számában lassú csökkenés tapasztalható, annak ellenére, hogy egyre többet és többet tesztelünk".

"Sajnálatos módon a halálozási arány magas, mivel a vírust bevitték a időseket gondozó otthonokba és ennek okát vizsgáljuk", mondta.

Svédország nagyobb részén, Stockholmban és az őt körülvevő területeken 15 322 igazolt eset van, míg Svédország fennmaradó területein nagyon kis számban jelentkeznek új esetek, mivel a 10 milliós országban kicsi a népsűrűség a fővárost leszámítva.

A svédországi fertőzéses esetek száma majdnem a duplája a szomszédos Dániáénak (itt 8108 igazolt fertőzőtt van és 370 haláleset történt) és Finnországnak (valamivel több, mint 400 fertőzéses eset és 141 haláleset); utóbbi országok szigorú korlátozásokat vetettek be. Mivel ezen országok lakosságának száma kb. 5 millió - fele Svédországénak - az arányok majdnem azonosak, bár az összevetést nehezíti az egyes országokban végzett tesztelések száma. Addig is, a svédek 1937 halálesete messze magasabb, mint a szomszédéké.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A svédek eredetileg csak a kórházba kerülőket tesztelték, de most már tesztelik a kulcshelyzetben lévő dolgozókat és azokat is, akik az ápolási otthonokban vannak. Tegnell azt mondta, hogy a több csoportra kiterjedő tesztelés oka az, hogy az igazolt esetek száma még nem olyan alacsony, mint az várható lett volna.

A svédek körülbelül 20 000 tesztet végeznek el hetente, de a remények szerint ez a következő hetekben heti 100 000 is lesz, mondta Tegnell. .

Az idősek fizetik meg az árat?

Míg az új esetek száma csökkenni látszik, a nyájimmunitás elérése ellentmondásosnak bizonyul.

Hallgatólagosan megengedve a vírus terjedését (de alkalmazva eszközöket a terjedés mérséklésére) az időseket és embereket fennálló megbetegedéseikkel annak a kockázatnak teszik ki, hogy komolyan megbetegszenek vagy esetleg meghalnak.

Tegnell elismerte, hogy a svéd ápolási otthonokban, ahol a legtöbb haláleset történt, a helyzet valóban aggasztó.

"A halálozás mértéke szorosan kötődik az időseket ellátó otthonokhoz. Az elhunytak több, mint fele idősotthonokban élt", mondta Tegnell, hozzátéve, hogy ő és a Közegészségügyi Intézet "nagyon aggódik az idősekért".

"Ez az a csoport, akit védenünk kell", mondta, hozzátéve, hogy az intézet vizsgálja az otthonokat, keresve azokat a fejlesztéseket, amelyekkel csökkenteni lehetne a kockázati tényezőket.

Mindazonáltal, Tegnell azt mondta, "meglehetősen bizik" az intézete által követett stratégiában, de - mint mondta - a svéd kormánynak túl korai volna korlátozásokat bevezetni a vírus terjedésének késleltetésére. "Az ország nagy részét a vírus még nem érte el".

"Ha nézzük a korlátozások elhagyásának stratégiáját, amelyet most már sok ország tervez, ezek nagyon úgy néznek ki, mint a svédek stratégiája és korlátozásai", mondta.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Tegnell szerint hamarosan számos tanulmányt közölnek, hogy bemutassák a fertőzések és gyógyulások kiterjedtségét (és remélhetőleg) a vírussal szembeni immunitásét is. Az adatok szerint a fertőzések csúcsa Stockholmban tetőzött.

A világjárványra adott svéd választ Tegnell és a Közegészségügyi Intézet irányította.

Míg más országok tudományos tanácsadóik javaslatára zárlat alá helyezték magukat, Svédország ezzel ellentétes megközelítést alkalmazott, nagymértékben bízva abban, hogy az emberek önként elfogadnak korlátozásokat a járvány terjedésének fékezésére.

A Közegészségügyi Intézet szerdán nemtetszést váltott ki, amikor egy hibából adódóan eltávolított egy jelentést a webszájtjáról, de Anders Tegnell csütörtökön elmondta, hogy az a szöveg nem a nyájimmunitással volt kapcsolatos. Úgy nyilatkozott, hogy a jelentést kijavították és csütörtökön ismét közölték és hogy a javítandó hiba az esetek modellezésével volt kapcsolatos.

A svéd kormány szorgalmazza az otthonról végzett munkát, amennyiben az lehetséges elkerülendő a szükségtelen utazgatást és az idősekkel való szociális érintkezést. Mindemellett, az éttermek, bárok, kávéházak és éjszakai klubok csak ülő kiszolgálást kínálnak és az ötven főnél nagyobb tömegű rendezvényeket is betiltották. Még a 15 éven aluliak iskolái is működnek és az élet általában olyan mint régen, csak kicsit lassabb ütemű.

Tegnell elmondta, hogy az ország sokkal szélesebb körű tesztelést és mintavételt végzett hogy a járvány kitörés elterjedtségét megmérje.

"Éppen most kezdünk bele és országosan teszteljük az immunitást, hogy lássuk, mekkora különbségek vannak Svédország különböző területei közt", mondta Tegnell. "Kicsit rejtélyes, ténylegesen miért nem történt semmi Svédország más területein."

"A vírus folyamatos meglepetés számunkra, amióta itt van", mondta, megjegyezve, hogy az ország legtöbb déli területén, amelyek határosak Dániával, relatíve kevés eset van, amellett, hogy ezek határterületek, és a két ország közt folyamatos az emberek mozgása,amit a legtöbb területen a vírus ellenére sem korlátoztak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Kommentár:

Sokan (lásd John Ioannidis korai cikkét), köztük jómagam is (lásd. Az új koronavírus és a Titanic írásomat), már a kezdetekkor arra figyelmeztettek, hogy kockázatos a gazdaságot megbénítani a járvány miatt, mert abból több baj származik, mint ahány életet ezzel sikerül megmenteni. Százezrek kerülnek utcára, családok dőlnek nyomorba: mindez a görbe ellaposításának érdekében. Csakhogy a görbe ellaposítása elnyújtja a nyájimmunitás kialakulását is - és így a járvány sok hónap alatt bedönti teljesen a gazdaságot. Erre jött rá sok kormány, és most dacolva azzal, hogy fellángolhat ismét a járvány, kezdik újraindítani az országok életét. Csakhogy akkor ugyanott vannak, mintha a kezdetektől a svéd modellt követték volna. S mint a svéd vagy a magyar idős otthonokban lakók esete mutatja, szociális távolságtartás és görbelaposítás ide vagy oda, ezekben az otthonokban dúl a koronavírus az otthonok sajátosságai miatt. Itt össze vannak zárva szoros érintkezésben legyengült szervezetű, krónikus betegségekben szenvedő öregek. Mi másért kerültek volna ide, mint elesettségük okán? Az idős otthonokban kitört járványokat nem fékezte meg a társadalmi élet megbénítása. Svédországban a halálozások fele ilyen otthonokban történt. Amire másokkal együtt én magam is felhívtam a figyelmet: a nagykockázatúak célzott védelme elég lett volna, s ebbe tartozott volna bele az idős otthonban lakók fokozott védelme. Helyettük a korlátozó intézkedések olyanokat védtek és védenek, akik szinte tünetmentes átvészelik a betegséget. Most, hogy látni a társadalmi káoszt, már az sem számít, lapos-e a görbe, vissza kell térni a munkába: mindenkinek ez az érdeke.

Koronavírus cikkek a Tenyek-tevhik.hu-n

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre