Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szedem a pajzsmirigyhormont,
normális a TSH értékem, mégis pajzsmirigy alulműködéses tüneteim vannak.
Hogy lehet ez?

Fordította:Mezei Elmira

Forrás: Hypothyroidism Symptoms Linger Despite Medication Use. 2016. oct. 13.

Sok pajzsmirigy alulműködésben szenvedő beteg hiába szedi a gyógyszereit, továbbra is alulműködéses tünetei vannak. Panaszaira azonban az orvosok gyakran csak legyintenek. Egy új kutatás bizonyítékot szolgáltat arra, hogy makacs tüneteik nem csak a fejükben léteznek.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az USA-ban a 10-12 millió pajzsmirigy alulműködésben szenvedő beteg kb. 15% -a annak ellenére is betegnek érzi magát, hogy pontosan követi az Amerikai Pajzsmirigy Társaság által hivatalosan ajánlott sztenderd orvosi protokollt. Az orvosok rutinszerűen felírják a thyroxint, ami egy szintetikus pajzsmirigy T4 hormon, az adagot aszerint állítva be, hogy a TSH (pajzsmirigy-stimuláló hormon) érték stabilizálódjon.

Ezeknél a pácienseknél a normál TSH tesztek ellenére is számos, szűnni nem akaró pajzsmirigy alulműködéses tünet tapasztalható. "A betegek depresszióról, lassú és ködös agyműködésről számolnak be," - mondja Dr. Antonio C. Bianco pajzsmirigy szakértő, a Rush Egyetem professzora. "Képtelenek fogyni, lelassultnak és fáradtnak érzik magukat. Ennek ellenére az orvosok annyit mondanak nekik, hogy: A megfelelő adag gyógyszert kapja, és a TSH-ja normális. Jól kéne éreznie magát."

Egy új kutatás bizonyítékot szolgáltat ezeknek a problémájukkal magukra maradó betegeknek, hogy a makacs tüneteket nem csak beképzelik maguknak.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Egy Dr. Bianco és más Rush munkatársak által vezetett vizsgálat - amelynek eredményeit a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism című szaklapban publikálták október 6.-án - úgy találta, hogy a normál TSH szinttel rendelkező thyroxint szedő egyének szignifikánsan gyakrabban szedtek antidepresszánsokat, mint a normális pajzsmirigy funkciójú társaik. A pajzsmirigy gyógyszert szedők fizikailag is kevésbé voltak aktívak, ami alacsonyabb energiaszintet feltételez. Kb. 5 kilóval többet nyomtak, mint az azonos testmagasságú társaik, még úgy is, hogy a testsúlyhoz képest kevesebb kalóriát fogyasztottak. Ezenkívül valószínűbben használtak béta blokkolókat (egy fajta népszerű vérnyomás csökkentő gyógyszer), illetve sztatinokat a koleszterin szint csökkentésére. (Azaz megmagyarázatlan depresszióra, szívproblémákra és magas koleszterinszintre panaszkodtak. A pajzsmirigy alulműködés gyakori kísérőjelensége a magas koleszterinszint.)

"Ezek az eredmények korrelálnak a páciensek beszámolóival," - mondja Bianco. "Ez a vizsgálat első ízben dokumentálta elfogulatlan módon, hogy a thyroxint szedő páciensek rosszabbul vannak, sokkal kevésbé aktívak, mint a kontroll csoport, és a normál TSH szint ellenére kardiometabolikus abnormalitásokkal küszködnek."

A jelenlegi kezelés

Nőknél valószínűbben jelentkezik pajzsmirigy alulműködés, ami akkor jön létre, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, leggyakrabban egy autoimmun betegség (Hashimoto) következtében. A betegség akkor is előáll, ha műtéti úton eltávolítják a pajzsmirigyet (például rák vagy jóindulatú göbök miatt).

A pajzsmirigy egyik fő feladata az anyagcsere szabályozása, ami a szervezetben szinte minden szervet és funkciót érint. Például, amikor a pajzsmirigy hormon szintek alacsonyak, akkor a szívritmus is lelassul és a belek csökkent sebességgel dolgozzák fel a táplálékot, ami székrekedést okoz. A pajzsmirigy az agyra is hatással van. "Kikapcsol az agyad" - fogalmazza meg Dr. Bianco. "A páciensek fáradtak, álmosak, és depresszióval is küszködhetnek. Ha nem kapnak kezelést, akkor drámai mértékben lelassulhatnak, és fokozatosan alvó állapotba, majd kómába kerülhetnek."

Kétféle pajzsmirigy hormon van: a trijodothyronin (T3) és a thyroxin (T4). Az 1970-es évekig a pajzsmirigy alulműködéses betegeknek olyan gyógyszereket írtak fel, amelyekben mind a T3 mind a T4 megtalálható volt. Ezek szárított szarvasmarha, illetve sertés pajzsmirigyből készültek.

De a dolgok megváltoztak, miután a tudósok két meghatározó felfedezést tettek. Az egyik, hogy a pajzsmirigy főként T4-et termel, ami T3-á alakul át, miközben szétáramlik a testben. "Fontos megérteni, hogy a T4 nem az aktív hormon" - mondja Bianco. "A T4-nek T3-á kell alakulnia egy deiodináz nevű enzim segítségével."


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ennek következményeként a pajzsmirigy alulműködés egyetlen kezelése ma a thyroxin monoterápia, azaz a beteg szintetikus T4 hormont kap. Dr. Bianco így magyarázza: "Az orvostársadalom úgy érvelt, hogy 'a pajzsmirigy alulműködéses betegeknek a szárított pajzsmirigy helyett, ami T4-et és T3-at is tartalmaz, csak T4-et kell kapniuk. A szervezet majd bölcsen elegendő T3-at termel ebből." Ezzel elkerülhetőek lesznek a direktben adott aktív T3 potenciális mellékhatásai. (pl. a túladagolás).

A második felfedezés a TSH-ról szólt, ami egy agyalapi mirigy (hipofízis) által termelt hormon. A tudósok megállapították, hogy az agyalapi- és a pajzsmirigy együttesen dolgoznak azon, hogy a szervezetnek elegendő T4 álljon rendelkezésére, amiből T3-at alakíthat át. Amikor a T4 szint alacsony, mint pl. a pajzsmirigy alulműködésnél, akkor az agyalapi mirigy TSH-t bocsájt ki a véráramba, ezáltal stimulálva a pajzsmirigyet a több T4 termelésére. Az orvosok a vér magas TSH szintje alapján diagnosztizálják a pajzsmirigy alulműködést, és addig emelik a szintetikus T4-et tartalmazó gyógyszer adagját, amíg a TSH vissza nem tér a normális tartományba.

"A pácienseket így kezelik és monitorozzák manapság. Bár a terápiás cél a betegek közérzetének javítása, mégsem a tünetek alapján ítélik meg a kezelés hatékonyságát, hanem kizárólag a TSH szint alapján. Más szóval a thyroxin adagot a TSH szint alapján állítják be, és nem az alapján, hogy a beteg jobban érzi-e magát vagy sem."

Egy változó paradigma

Mivel a pajzsmirigy alulműködésben szenvedők többsége jól reagál a biztonságos gyógyszernek tekintett kizárólagos thyroxin (T4) terápiára, az orvostársadalom sikerként könyveli el ezt a fajta kezelést. Azonban az elmúlt években a betegképviseleti csoportok segítségével ráirányult a figyelem azoknak a betegeknek a helyzetére, akik a gyógyszerszedés és a normális TSH szint ellenére is betegnek érzik magukat.

Mivel Dr. Bianco és kollégái pajzsmirigy specialisták, tehát sok ilyen pácienst látnak. "Az ilyen betegek olyan orvosokat keresnek, akik elhiszik, amire panaszkodnak." "Amikor azt mondom valakinek, hogy: 'Értem és elhiszem, amit Ön mond', sokan sírni kezdenek. Ezek a páciensek sokat szenvedtek már, de az orvosok csak legyintettek tüneteikre."

E páciensek beszámolóit továbbgondolva, a Rush Egyetem kutatói arra jutottak, hogy szükség van egy teljesen objektív, elfogulatlan vizsgálatra, amely felderíti, hogy ezek az emberek miért nem érzik magukat jobban. Egy nagyszabású, publikusan is elérhető felmérés adataihoz fordultak (U.S. National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES). Ebben a programban több mint 10.000 ember vesz részt. Célja az USA felnőtt és gyermek lakosságának egészségfelmérése különböző táplálkozástudományi vizsgálatokon keresztül. Abban egyedülálló ez a felmérés, hogy interjúkat és orvosi vizsgálatok eredményeit egyaránt tartalmazza.

A Rush kutatói ebből az adatbázisból kiválasztottak 469 thyroxint szedő felnőttet és összehasonlították őket 469 ilyen gyógyszert nem szedő egyénnel. Mindkét csoport hasonló életkor, nem, faj, és TSH szint alapján lett kiválogatva.

"52 féle klinikai értéket vizsgáltunk, hogy ezek miben különböznek a két csoportban. A thyroxint szedő csoport tagjainak szignifikánsan nagyobb volt a testsúlyuk, kevesebbet mozogtak, és valószínűbben szedtek antidepresszánsokat, mint a kontroll csoport tagjai." - mondja Sarah Peterson dietetikus, a vizsgálat vezető kutatója.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezen kívül a sztatinok és béta-blokkolók használata is sokkal gyakoribb volt a thyroxin csoportban, mint a kontroll csoportban, feltehetőleg a magas koleszterin és a magas vérnyomás problémák miatt.

Javított dialógus

Azok a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek, akiknek a thyroxin szedés ellenére továbbra is tünetei vannak, beszélhessenek az orvosukkal egy esetleges kombinált terápiáról, vagy egy olyan gyógyszerről, ami mind T3-at, mind T4-et tartalmaz. Az Amerikai Pajzsmirigy Társaság támogatja a kombinált terápiákkal való kísérleteket, de a klinikai vizsgálatok eredményei nagyon vegyesek abból a szempontból, hogy ez a megközelítés működik-e vagy sem. - mondja Bianco. A szubjektív beszámolók alapján, vannak betegek, akik jobban érzik magukat, mások nem.

Bianco szerint jobb gyógyszerekre van szükség a pajzsmirigy alulműködés kezelésére. De addig is, arra biztatja az orvosokat, hogy változtassanak azon, ahogy a pajzsmirigy alulműködésről beszélnek a pácienseikkel. Az orvosoknak informálnia kéne a pácienseiket arról, hogy ugyan normalizálódni fog a TSH-juk, de az illető hajlamosabb lesz a hízásra, a depresszióra és a fáradtságra. És a koleszterinszint is valószínűbben emelkedik meg. A vizsgálati eredményeink alapján erről informálnunk kéne a betegeket. Ez különösen fontos azok számára, akik a pajzsmirigyük műtéti eltávolításán gondolkodnak.

 

Rövid kommentár:

Mivel orvosok nem szeretnek más orvosokat kritizálni, ezért fontos a lényeget röviden megfogalmaznom, mert kicsit túl udvariasan van ebben a cikkben körülírva. A lényeg, hogy egyeseknél a T4 nem konvertálódik megfelelő mértékben T3-á, ezért mutatnak továbbra is pajzsmirigy alulműködéses tüneteket. Az endokrinológusok többsége erről nem vesz tudomást. Az ilyen betegeknek T3 hormont is kéne szedniük. További probléma szokott lenni, hogy a T3 hormonból reverse T3 (rövidítve rT3) képződik, ami inaktív formája a T3-nak, s mi több gátolja a T3 hatását is. Ezért fontos azt is tisztázni, nem termelődik-e túl sok rT3.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre