Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
A sztatinok és a Q10

A sztatinok, azaz a modern koleszterinszint csökkentők, blokkolják a szervezetben a Q10 szintézisét. A Q10 nélkülözhetetlen a szív működéséhez, hiánya komoly kockázatot jelent, különösen 40 év felett.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Az alábbiakban először Peter H. Langsjoen 2003-as összefoglaló tanulmányát ismertetem (Langsjoen, 2003). A sztatinok hatékonyan csökkentik az LDL ("rossz koleszterin") szintet, ezért nagy népszerűségnek örvendenek, Amerikában milliók szedik napi rendszerességgel. A sztatinok idős korban is használatosak. A sztatinok a HMG CoA reduktáz enzim blokkolásán keresztül mind az LDL, mind a Q10 koenzim szintézisét blokkolják. A Q10 nélkülözhetetlen a sejtek energiatermeléséhez és hatásos antioxidáns. Zsírban oldódik és a vérben az LDL szállítja. A Q10 védi az LDL-t a káros oxidációtól is. A Q10 minden sejt számára fontos, de különösen a nagy energiát igénylő szívizomsejtek számára.
Szívelégtelenségben szenvedő betegeknél bizonyított, hogy vérükben és a szívzomban az átlaghoz képest már eleve alacsonyabb a Q10 szint. Szívelégtelenségről beszélünk, amikor a szív nem képes elég vért továbbítani az erekbe és a tüdőbe, ezáltal csökken a test oxigénellátottsága és terhelhetősége.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A Q10 szintje 40 éves kortól rohamosan csökken, és ausztrál szívsebészek bizonyították, hogy az életkorral járó Q10 szint csökkenése már önmagában szívizom károsodást okoz. A károsodás azonnal csökkent, amint Q10-et adagoltak a szívnek. A kutatók egy vizsgálatban bypass műtét előtt Q10-el kezelve a betegeket sikeresebb műtéti eredményeket értek el.

Amerika egy szívelégtelenségi járvány kellős közepében van. Az elmúlt 10 évben szignifikáns növekedésnek indult a szívelégtelenség előfordulása a lakosság körében. 1968-ban közvetlenül szívelégtelenségből fakadóan 10 000 ember halt meg évente. 1993-ban már 42 000. 1970 és 1994 közt a szívelégtelenségből fakadó kórházi felvételek szám a megháromszorozódott. A Henry Ford intézet adatai szerint 1989 és1997 közt a szívelégtelenséggel kezelt betegek száma megkétszereződött. Az egészségügyi rendszer nyilvántartása szerint is 9-ről 20-ra nőtt az 1000 emberből szívelégtelenséggel kezeltek száma.

A sztatinokat 1987-től kezdték forgalmazni. Azóta gyűlnek az adatok, amelyek azt mutatják, hogy a sztatinok Q10 csökkentő hatása klinikailag jelentős és minden orvosnak figyelembe kéne vennie ezt, aki sztatinokat ír fel betegeinek. 1990-től (2003-ig) 15 publikált vizsgálat érhető el, amely a sztatinok Q10 szintet csökkentő hatását vizsgálta. Ebből kilenc placebokontrolos volt, s e kilencből nyolc azt bizonyította, hogy a sztatinok szignifikánsan csökkentik a Q10 szintjét. 1990-ben Folker és mtsi. 5 beteget figyeltek meg, akiknél komoly állapotromlást idézett elő a sztatinkezelés előidézte Q10 csökkenés, amit Q10 adásával vissza tudtak fordítani.
Watts és mtsi. 1993-ban 20 beteget simvastatinnal kezeltek, és diétára fogott ill. egészséges személyekkel hasonlították össze Q10 szintjüket. A simvastatin csoportnak szignifikánsan alacsonyabb volt a Q10 szintje.
Ghirlanda és mtsi. 1993 30 magas koleszterinű és 10 egészséges személyt kezeltek sztatinokkal. A Q10 szint mind betegekben, mind egészségesekben szignifikánsan lecsökkent.
Bargossi és mtsi. 1994-ben kimutatták, hogy a sztatinok csökkentik a Q10 szintet, amit Q10 adásával ellensúlyozni lehetett. Laaksonen és mtsi. két vizsgálatukban egyrészt kimutatták, hogy a sztatinok csökkentik a Q10 szintjét, másrészt úgy találták, hogy a vázizomzatban a Q10 szintje nem csökkent.
de Pinieux és mtsi. 1996-ban ugyancsak azt találták, hogy a sztatinok szignifikánsan csökkenti a Q10 szintet, és hogy károsítják a sejtek mitokondriumainak (energiatermelő egységeinek) a működését.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Palomaki és mtsi. 1997-ben kimutatták a sztatinok Q10 csökkentő hatását és az LDL fokozott oxidációját. Mortensen és mtsi. 1997-ben a sztatinadag nagyságától függő Q10 csökkenést mutattak ki. A szerzők arra következtettek, hogy hosszú távon a sztatinok Q10 csökkentő hatása káros.
Miyake és mtsi. 1997-ben cukorbetegeknél vizsgálta a sztatinok Q10 csökkentő hatását, és úgy vélték, a Q10 csökkenés kapcsolatban lehet a szívizomzat működési zavaraival.
De Lorgeril és mtsi. 1999-ben sztatinkezelés hatására ugyancsak szignifikáns Q10 csökkenést talált és ez kapcsolatot mutatott a szív vérpumpálási teljesítményével.
Jula és mtsi., 2002-es vizsgálatában 22%-os Q10 csökkenést találtak.

Összességében az embereken végzett vizsgálatok azt igazolják, hogy dózisfüggő mértékben a sztatinok jelentősen csökkentik a Q10 szintjét, különösen idős korban. Egy vizsgálatban a már fennálló szívelégtelenséget tovább rontotta a Q10 csökkenése.
Az is megállapítható, hogy a sztatinkezeléssel párhuzamosan adott Q10 kivédi a Q10 csökkenést és nem zavarja meg a sztatin hatását.

1990 és 2001 közt 15 állatvizsgálat jelent meg, ezekből kilenc specifikusan a sztatinok Q10 csökkentő hatásának következményeit vizsgálta, és azt találták, hogy súlyosbítja a különféle szívbántalmakat, rontja a szívműködés hatékonyságát, különösen idősebb állatokban.

A Q10 biztonságosságát több ezer emberen megadózisokat adva (600-1200 mg) vizsgálták és teljesen biztonságosnak találták.

Megbeszélés és következtetések

A sztatinok széles körben alkalmazott szerek és dózisfüggő mértékben blokkolják a Q10 szintézisét. A Q10 szintje 40 éves kor fölött jelentősen csökken, így az idős betegek, akik sztatin terápiát folytatnak, komoly Q10 csökkenéssel számolhatnak. Számukra a 100-200 mg napi Q10 kiegészítés hasznos lehet. Jelenleg Amerikában rohamosan szaporodik a szívelégtelenséggel diagnosztizáltak száma. Egyelőre (2003-ban) 5.800 000 beteget tartanak nyilván és évente 400 000-el nő a számuk. Nem zárható ki, hogy ez a sztatinok széleskörű alkalmazásával összefügg.

A szerző javasolja minden sztatin betegtájékoztatójában un. fekete keretes figyelmeztetésként feltüntetni azt, hogy:

Figyelmeztetés!

A sztatinok blokkolják az alapvető Q10 koenzim szintézisét, amely szükséges a sejtek energiatermeléséhez. A Q10 hiány kapcsolatban áll a szívizom funkciók és a májműködés károsodásával, az izmok betegségével (beleértve a szívizom betegségét és a szívelégtelenséget). Minden betegnek, aki sztatint szed, következésképen ajánlott napi 100-200 mg Q10-et szednie.

Most röviden összefoglalnám Owen R. Fonorow 2006-os írását, amelyet a Townsend Letter című alternatív orvoslási szaklapban jelent meg.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A szerző Peter H. Langsjoent idézi indításként:

"Szemtanúi vagyunk minden idők legnagyobb orvostudományi tragédiájának, amely a szemünk előtt tárul fel - soha azelőtt a történelemben nem fordult elő, hogy az orvoslás a veszélyesség ismeretében idézte volna elő milliónyi, egyébként egészséges emberben az életveszélyes tápanyag hiányt".

A lakosság nincsen tudatában, hogy az oly népszerű sztatinok, mint a Lipitor vagy Zocor, melynek éves forgalma 20 milliárd dollár, gátolja a Q10 szintézisét a testben.

A sztatinok tényleg olyan jók nekünk, vagy a kardiológusok tévednek? Hogyan használhat egy olyan szer a szívbetegeknek, amely csökkenti a Q10 szintjét?

Q10 alapvetés

A Q10 fiatal korban a legmagasabb szintű, 80 éve korra már csak felét termeli a szervezet. Több mint 35 kontrolált vizsgálat igazolja, hogy a Q10 igen hatásos különféle szívbetegségekben és infarktusos állapotban. A Q10 szintézise 17 lépésben történik, szükséges hozzá B2, B3, B5, B6 vitamin, Folsav, B12 és C vitaminok.

A Merck gyógyszergyár 15 éve tudja, hogy a sztatinok blokkolják a Q10-et. Az 1990-ben benyújtott szabadalomban az áll, hogy a sztatin mellé Q10-et kell adni, hogy az izom megbetegedését megelőzzék.
Ezt a felismerést később nem alkalmazták, mert a világ Q10 termelése korlátozott, a sztatint szedőknek mindössze egyhatodát volna képes ellátni Q10-el.
A Q10-ről 1957-es felfedezése óta rengeteg pozitív eredmény született.

Három állatmodellben a Q10 gátolta a sztrókot. Emberi vizsgálatokban pozitív hatása volt mindenféle szívbetegségre, magasvérnyomásra, Parkinson betegségre, veseelégtelenségre, migrén megelőzésre, vércukor szint szabályozásra, rák remisszióra. 21 éves korig a szervezet napi 500 mg-ot termel., utána csökkeni kezd. Napi 500 milligramm pótlása indokolt idős korban, betegség esetén.

A C vitaminról kiderült, hogy ha alacsony a szintje, akkor magas a koleszterinszint, és megfordítva. 1985-ben fedezték fel, hogy a C-vitamin ugyanazt az enzimet gátolja, amelyet a sztatinok is gátolnak, vagyis a C vitamin csökkenti a koleszterinszintet. Viszont a C-vitamin - szemben a sztatinokkal- serkenti a Q10 termelődését. Az embernek, az emlősök C-vitamin termelése alapján kb. napi 4-5000 mg C vitaminra van szüksége.

A sztatin dilemma

Miért jó nekünk a sztatin, ha csökkenti a Q10 szintet? Ha a média beszámolókat olvassuk a sztatinokról, azzal szembesülünk, hogy ezek vagy blöffök, vagy eltúlzott eredmények. Pl. egy vizsgálat 04%-os plakképződés csökkenését a média szétkürtölte, mint óriási eredményt.

Az első figyelmeztető jelzés a kutatóknak az volt, amikor azt tapasztalták, hogy a sztatinok klinikai próbáinak nyers adatait, amelyekből valójában kiderül, hány életet mentenek meg a sztatinok, senki nem láthatja, ezek titkosak. Mint a Heart Protection Study statisztikusa kifecsegte, milliónyi sztatintabletta után is a halálozási görbe megegyezett a placebocsoportéval. Hatalmas előnyről számoltak be, de 300 embernek kellett 12 hónapig sztatint szednie, hogy egyetlen halált megelőzzenek. A PROSPER vizsgálat a placebocsoporthoz képest hat életet mentett meg, de a sztatin csoportban 24-el több rákos halálozás volt, és a négy év alatt több rákos megbetegedés történt, mint a placebocsoportban. Az ALLHAT 1.1 millió tablettával 1 plusz életet mentett meg. Az ASCOT vizsgálat semmiféle előnyt nem mutatott fel.

Malcolm Kendrick Heart Protection Study-ról azt nyilatkozta, hogy a vizsgálatban elhunyt sztatint szedő betegek ereiben nagyobbak voltak a plakkok, mint a placebocsoportban.

A sztatinok mellékhatásai Ezeket Amerikában nem követelik meg feltüntetni, de Kanadában a sztatinreklámokban némelyik megjelentetése kötelező:
1, Kiürítik a szervezetből a Q10-et
2, Gyengítik, megbetegítik, roncsolják vagy károsítják az izomzatot
3, Nem csökkentik az érelmeszesedést
4, Hirtelen memóriaromlást okoznak
5, Fokozzák a szürke hályog kockázatát
6, elnyomják az immunfunkciókat
7, Kapcsolatban állnak a rákkal
8, Kapcsolatban állnak az izomsejtszéteséssel
9, Kapcsolatban állnak az idegek károsodásával
11, Izomfájdalmat idéznek elő
12, Nem hosszabbítják meg az életet
13, fokozzák az LDL oxidációt


A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Következtetések

Látható, hogy a 20 milliárdos éves forgalom némely tudóst elvakít. A Merck több mint 10 éve tud a Q10 problémáról, az amerikai orvosok töredéke sem tud erről. E cikk szerzője nem látott olyan adatot, amely szerint a sztatinok olyan egészség-előnyt jelentenének, amely ellensúlyozza a Q10 blokkoló hatásukat.
Joggal kérdezhetné valaki, hogy lehet, hogy a sztatinokat engedélyezték?
A vizsgálatok nem elemezték az Q10 blokkolást, az izomkárosodást, az izomfájdalmat, csak a koleszterinszint csökkenésre koncentráltak. Ha csökkenti a koleszterinszintet, hatnia kell, ez a vizsgálatok logikája.
Mint Dr. Langsjoen írja, praxisában a sztatint szedők körében ugrásszerűen megnőtt a szívelégtelenségben szenvedők száma. A sztatinok az utóbbi öt évben még jobban elterjedt, még nagyobb adagban írják fel, és gátlástalanul adják időseknek, sőt olyanoknak is, akiknek normás a koleszterinszintje. Lehet, hogy mi okozzuk a szívelégtelenség járványt a sztatinok lelkes felírásával? Langsjoen válasza: jórészt igen.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1, Langsjoen P.H, Langsjoen, A.M. The clinical use of HMG CoA-reductase inhibitors and the associated depletion of coenzyme Q10. A review of animal and human publications. BioFactors 2003;18:101-111.
2, Owen R. Fonorow: CoQ10 and Statins: The Vitamin C Connection. Townsend Letter, 2006 febr./márc. www.townsendletter.com/FebMar2006/coq100206.htm