Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Szendi Gábor:
Óvakodj a Tamiflutól! Szedése halálos lehet.

A Tamiflu hatalmas üzlet és hatalmas átverés. A gyógyszer olyan súlyos mellékhatásokat okozhat, hogy felmerül a kérdés, hány halált könyveltek el az influenza számlájára, amely esetleg Tamiflu mellékhatás következménye volt.

A Tamiflu hatástalansága miatt kirobbanó botrányról itt olvashat

Forrás: Rokuro Hama: Fatal neuropsychiatric adverse reactions to oseltamivir: Case series and overview of causal relationships International Journal of Risk & Safety in Medicine 20 (2008)

 

A Google adatkezelési elvei

 

2008-ban Rokuro Hama japán orvos egy 32 oldalas tanulmányt jelentetett meg a Journal of Risk & Safety in Medicine szaklapban, "Végzetes neuropszichiátriai mellékhatások Tamiflu szedésétől". A szerző nyolc súlyos esetet dolgoz fel, amelyek a Tamiflu szedése alatt alakultak ki. A nyolc esetből 5 halállal végződött. Az ismertetett eseteken túl 80 halál tulajdonítható a Tamiflunak, ebből 50 hirtelen halál volt, nyolc a Tamiflura kialakult bizarr viselkedés következménye volt.

A szerző bevezetőjében azt írja gyulladásos agyi betegségek (agyvelő és agyhártyagyulladás) korábban gyakran alakult ki, amikor gyerekeknek lázcsillapításra aszpirint vagy más nem szteroid gyulladáscsökkentőt (vény nélkül kapható láz és fájdalomcsillapítók!) adtak. Amikor a lakosságot kellően figyelmeztették erre, ez a probléma gyakorlatilag megszűnt. (Erős a gyanúm, hogy a Magyarországon a H1N1-nek tulajdonított agyvelőgyulladásos kisfiú esete sem az influenzának, hanem a szülői lázcsillapításnak tulajdonítható, csak ez a H1N1 propagandában nem hangzana jól.)
Ám 2002-2003-ban újabb gyulladásos agyi megbetegedések jelentek meg az influenzával kapcsolatban, s a szerző ekkor figyelt fel az agyvelőgyulladás/agyhártyagyulladás és a Tamiflu kapcsolatára.

A nyolc esetet rövid ismertetése:
I, Két Tamiflu kiváltotta bizarr viselkedésből eredő halál:
1, 14 éves fiúnál influenzát diagnosztizáltak. Miután megkapta az első adag Tamiflut, másfél órán át nővérével nyugodtan televíziózott, majd ágyba bújt. Ám édesanyja harminc perccel később már nem találta az ágyban. Mivel az előszobaajtó nyitva volt, kisietett. A kilencedik emeleten laktak, s fia éppen pár perccel azelőtt zuhant le az udvarra s halt szörnyet. A rendőrségi vizsgálat kimutatta, hogy a fiú átmászott a folyosó mellvéden, függeszkedett a korláton, majd lezuhant.

2, 17 éves fiú magas láz miatt vizsgálták, influenzát állapítottak meg. Tamiflut kapott. Másfél órával később hányingerre panaszkodott. Családja munkába ment. A fiú ekkor elhagyta lakásukat, átugrott a kerítésen, átmászott egy másikon is, átment a vasúti síneken, átmászott egy autópálya kerítésén is - és szemtanúk szerint mosolyogva - egy közeledő kamionnak rohant és meghalt.

II. Három hirtelen halál alvás alatt

1, Két éves és 9 hónapos kisfiút influenzával diagnosztizáltak. Megkapta a Tamiflut, majd 10 perc múlva álomba zuhant. Másfél órával később sírva ébredt, hogy fáj a feje. Semmi nem nyugtatta meg, vagy 40 percig sírt, majd ismét álomba merült. Huszonöt perccel később anyja észrevette, hogy álmában megfordult. Tíz perccel ezután anyja észrevette, hogy a gyermek nem lélegzik. Harminc per múlva a kórházban újraélesztették, de másnapra meghalt.

2, Három éves és három hónapos fiú. Influenzára Tamiflut kapott. Az első adag bevétele után aludt egy órát, majd felkelt, kicsit tévézett, majd tovább aludt. A gyógyszer bevételét követő második órában anyja észrevette, hogy nem lélegzik. Újraélesztése nem sikerült. A boncolás agyduzzanatot és tüdőödémát mutatott ki.

3, 39 éves, korábban egészséges ember influenzára Tamiflut vett be, majd lefeküdt aludni. Másnap reggel anyja halva találta. A boncolás tüdőödémát és váladékkal teli légutakat talált. A halál a gyógyszerbevétel után három órával következett be.

III. Két életveszélyes eset

1, 14 éves fiú az első Tamiflu után egy órát hányt. Nyolc órával később a második Tamiflura egy óra múlva izgatott lett, azt kiáltozta, nem kap levegőt, majd zavartan viselkedett, ugatott, értelmetlenül kiáltozott. Apja őrizte és látta, hogy a fiú arca elkékül, szeme felfelé fordul, végtagjai elerőtlenedtek, majd elveszítette eszméletét. Mivel a mentők megérkeztek, ismét lélegzett, de apja kérésére kórházba vitték. A kórházban megismétlődött az otthoni roham de 15 órával később állapota rendeződött.

2, 10 hónapos kislány, már mondta a papát és a mamát, kanál segítséggel már evett is. Influenzaoltást kapott, mire láza felment, influenzás tüneteket mutatott. Tamiflu bevétele után egy órával arca elkékült, majd elveszítette eszméletét. Mire a kórházba értek, már epilepsziás rohama volt. Felépülése után kiderült, hogy addigi kiugró viselkedéses és értelmi képességei jelentősen visszaestek, s csak két és fél éves korára érte utol önmagát. Három és fél éves koráig viszont nem is beszélt, s ekkorra tudott ismét egyedül enni. A kislány most öt éves, de nem tud lépcsőn járni, nem tud egyedül öltözni, rendkívül dependens szüleivel szemben. Agyvizsgálat enyhe sorvadásokat mutatott ki.

3, 16 éves fiú Tamiflu szedését követően két héten át pszichotikus viselkedést mutatott.

A szerző a Tamiflu mellékhatásait a következőkben foglalta össze:

1, Kihűl a test. A Tamiflu bejut az agyba és gátolja az agy hőközpontját.

2, Bejutva az agyba pszichiátriai zavarokat okoz, mint delírium, zavartság, hallucináció, ezek következtében akár halálos balesetek is történhetnek, mint az első két esetben is. A szerző körülbelül 110 dokumentált ilyen Tamiflura kialakuló pszichiátriai esetet idéz.
A japán Mellékhatásokat Gyűjtő Központ 567 súlyos neuropszichiátriai esetet ismer, ebből 8 vezetett halálos balesethez.
Az amerikai FDA 75 pszichiátriai esetet tart nyilván, ezek egy vagy két tabletta Tamiflura alakultak ki.

3, hirtelen halál, légzési elégtelenség, csökkent légzés, tüdő ödéma. A japán Mellékhatást Gyűjtő Központ által 2001-ig közölt 71 halálos áldozatból 41 hirtelen halált halt.

4, többszörös neuropszichiátriai esemény fellépése
Pl. egy fiatal nő észrevette, hogy testhőmérséklete már 34 C fok, segítségért akart telefonálni, de nem tudott, majd elveszítette az eszméletét. Mikor visszanyerte, nem tudott mozogni és hallucinált.

5, Késői gyógyszerreakció és elnyújtott hatás
Az ismertetett 10 hónapos kislány esetében évek múlva is még visszamaradottság volt megfigyelhető a fejlődésében.
Egy kilenc éves kisfiúnak amnéziája alakult ki hetekre, amely pár hónappal később minden ok nélkül visszatért.

6, allergiás reakciók
Allergiás reakciókból 5 haláleset történt, májleállás, kötőszövet elhalás, és vérképzési zavarok miatt.

A szerző ezek után ismerteti az állatkísérletek eredményeit, amelyek kísértetiesen megegyeznek az embereknél tapasztalt mellékhatásokkal.

A szerző végkövetkeztetése, hogy a Tamiflu az idegrendszerre úgy hat, mint az altatók, a nyugtatók, és az érzéstelenítők. Ezek hatására jellemző, hogy a vitális funkciókat (mint légzés, szívműködés), elnyomják, a viselkedést gátlástalanítják (öngyilkosság, bizarrt viselkedés alakul ki), pszichotikus tüneteket okozhatnak.

Felmerül a kérdés, a Tamiflut ezek után érdemes-e szedni? A hivatalos érvelés szerint ezek a mellékhatások nagyon ritkák, viszont az influenza pedig olyan veszélyes, hogy kisebb kockázat egy ritka mellékhatásnak kitenni magunkat, mint belehalni azokban az influenza szövődményekbe, amelyeket sikerrel megelőzne a Tamiflu. A helyzet ennek pontosan az ellenkezője. Ki tudja hányan haltak meg a Tamiflu kezelésbe, akikre aztán azt mondták, minden igyekezet ellenére nem sikerült végül megmenteni őt.
A Tamiflu úgy tűnik hatástalan, vagy legalábbis a hatása minimális, ezért nem érdemes kockáztatni a rendkívül súlyos mellékhatásokat, amelyek - a fent idézett adatokat tekintve- azért nem is olyan ritkák.

Ehhez képes jól tudjuk, hogy a D vitamin minden valószínűség szerint igen hatékonyan véd, csökkenti a megbetegedés kockázatát, csökkenti a betegség lefolyását és nincs mellékhatása. Vajon miféle érdekek miatt kezelnek embereket egy hatástalan, drága és veszélyes gyógyszerrel, és állják útját a hatásos és veszélytelen D vitaminnal történő prevenciónak?

A Tamiflu hatástalansága miatt kirobbanó botrányról itt olvashat

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre