Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Guo és Katta:
Táplálkozás és hajhullás

Fordította:Mezei Elmira

Forrás:Forrás: Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan 31;7(1):1-10.

A hajhullás rengeteg embernek probléma. Ennek sok oka lehet, pl. nőknél PCOSz, férfiaknál túlzott dihydrotesztoszteron érzékenység. Mindezek jól kezelhetők, de a hajhullásnak sokszor a hiányos tápanyagbevitel az oka. Ez a tanulmány ez utóbbit járja körül.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A hajhullással küszködő páciensek gyakran kérdezik, hogy a táplálék kiegészítők segíthetnek-e helyreállítani a hajnövekedést vagy megelőzni a további hajvesztést? Sokan konzultáció nélkül kezdenek szedni valamit, remélve, hogy az segíteni fog. A táplálék kiegészítők szabályozatlan iparága pedig kihasználja ennek a csoportnak a kiszolgáltatottságát. Míg a szervezetben a hajhagymák bonyolítják az egyik legaktívabb anyagcserét, és a hajnövekedésre kihathat az elégtelen kalória- és fehérje bevitel, valamint a mikrotápanyag hiány, az összefüggések nagyon komplexek. A tápanyaghiányok kihathatnak a haj szerkezetére és a hajnövekedésre is.

A hajhullásra kiható állapotok és típusai:

A hirtelen fogyás és a csökkent fehérjebevitel hatására kialakuló ún. akút telogén effluvium (röviden TE) [1]

A niacinhiányban tapasztalt diffúz alopecia [2].

Vizsgálatok potenciális összefüggést mutattak ki a tápanyaghiány és a krónikus TE, valamint a különböző alopeciák között [3,4].

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


Ezért a páciensek gyakran kérnek tanácsot: szükséges-e elvégezni a tápanyagszint vizsgálatokat, táplálékkiegészítőket szedni? Mely rizikófaktorok indokolják a laborvizsgálat elvégzését? Az orvosoknak tudniuk kell válaszolni ezekre a kérdésekre. A hajhullás valamilyen formában az 50 éves korosztálytól kezdve az emberek felét érinti [5].

Az Amazon.com-on a "hajhullás" kulcsszó alatti keresésre 923 féle készítmény jelenik meg [6]. A táplálékkiegészítők biztonságosságának és hatásosságának ellenőrzése nem tartozik az Amerikai Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatal (FDA) hatáskörébe, ez a gyártó feladata [7]. A termékek erőteljes marketingje célba veszi a felhasználókat, ezért az orvosoknak tudniuk kell tudományosan bizonyított tényeken alapuló tanácsokat adni a hozzájuk fordulóknak. Ha valaki például tápanyaghiány nélkül kezd el valamit szedni, az a hajhullás okozójává is válhat (pl. a szelén, az A vitamin vagy az E vitamin túladagolás) [4,8-11]. A hajhullás elleni termékek jó része pontosan ezeket tartalmazza [12,13].

A nem tápanyaghiányos emberek táplálékkiegészítéséről nincs elég információ. Ebben a vizsgálatban áttekintjük a rendelkezésre álló adatokat azokról a tápanyaghiányokról, amelyek hajhulláshoz vezethetnek, valamint megvizsgáljuk ezeknek a hiányállapotoknak a rizikófaktorait, és a táplálékkiegészítés hasznát vagy kárát a hajhullásra nézve.

A vas

A vashiány világszerte a leggyakoribb tápanyaghiány és a hajhullás egyik közismert oka. Ami nem világos, az az, hogy milyen mértékű vashiány okozhat hajhullást. Az emberi hajhagymákban többféle olyan gént azonosítottak már [15], amelyeket valószínűleg a vas szabályozza [16]. Egereken folytatott kísérletekben a vashiány korrigálása a szőrnövekedés helyreállításához vezetett [17]. Bizonyos populációk magasabb kockázatúak a vashiányra, és az orvosi és táplálkozási anamnézis felvétele felderítheti ezeket a faktorokat. Ilyen például a premenopauzás nők erős vérzése, illetve a menopauza beállta után mindkét nemnél a gasztrointesztinális vérzés, a felszívódási zavarok (pl. a cöliákia), valamint az elégtelen gyomorsav termelődés és a hisztamin receptor blokkolók, mivel a vas savas közeget igényel a felszívódáshoz.

A vegánok és vegetáriánusok is kiemelt kockázatú csoport, mivel az étkezési vas szüklégletük 1,8-szorosa a húsevőkének [18]. A növényekben található non-hem vas alacsonyabb biohasznosulással rendelkezik, mint az állatok belsőségeiben és húsában található hem-vas [19]. A súlyosabb vashiányból vérszegénység alakul ki és ez vaspótlást igényel. A hosszan tartó vashiány a vasraktárak kimerüléséhez vezethet, amely az alacsony szérum ferritin szintben jelentkezik. Bár számos vizsgálatot végeztek az alacsony vasraktárak és a hajhullás kapcsolatát illetően, az eredmények nagyon vegyesek voltak [16,20].

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Vashiány esetén a vaspótlás mindenképpen ajánlott, vérszegénységgel vagy anélkül is, addig, amíg a ferritin szint eléri az 50-70 ?g/ml-t [16,20]. Fontos a páciensek monitorozása, mivel a túlzott vasbevitel toxicitáshoz vezethet, még kis mennyiség esetén is, ha a vasszedés hosszútávú [25].

A cink

A cink egy nélkülözhetetlen ásványi anyag, amely a génexpressziót szabályozó több száz enzimatikus folyamatban részt vesz [26]. Az egyik feltevés szerint a cink szerepel a Hedgehog jelző pálya működésében [28], ami egy kritikus komponens a hajhagymák alaki és szerkezeti kifejlődésében [29]. A cinkhiány lehet örökletes vagy szerzett. Tünetei között szerepelhet hasmenés, immunológiai hatások, késleltetett sebgyógyulás, abnormális íz- és szagérzékelés. Bőrtüneteket, hajhullást és törékeny, száraz hajat is eredményezhet. A szerzett cinkhiány kialakulhat gyulladásos bélbetegségeket kísérő felszívódási zavar esetén [30], gyomorszűkítő műtétek után, rákbetegségben, máj- és vese problémákban, várandós nőknél [31], valamint alkoholbetegeknél [32]. Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak cinkhiányt, pl. antiepilektikumok [33] és bizonyos vérnyomás csökkentők [34]. A táplálkozási faktorok közül a vegetárianizmus, mivel a zöldségekben lévő cink biohasznosulása alacsonyabb, mint a húsban lévőé [35]. Ezen kívül a vegetáriánusok általában több hüvelyest és teljes kiőrlésű gabonát fogyasztanak, amelyek fitát tartalma megköti a cinket és gátolja annak felszívódását [35].

A kiemelt rizikójú csoportok szűrése indokolt, mivel a cinkhiány okozta hajhullás visszafordítható. Egy vizsgálatban a 312 különböző hajhullás típusú résztvevőnek statisztikailag szignifikáns mértékben alacsonyabb volt a cink szintje, mint az egészséges kontrolloké [38]. Az alopécia areata (foltos hajhullás) pácienseknél a cinkpótlásnak terápiás hatása volt [39].

Az ismert cinkhiány nélküli cinkpótlásnál fontos mérlegelni, hogy a cink túladagolás toxicitást eredményezhet. Akut mellékhatások lehetnek a fájdalom, a hányás, a hasmenés, míg krónikus a vassal való interakció és a csökkent immunfunkció [18].

A niacin (B3 vitamin)

A niacinhiány okozta pellagra tünetei a jól ismert hármas: a fotokontakt dermatitisz, a hasmenés és a demencia. Az alopécia egy másik tipikus niacin hiánytünet [2]. A fejlett országokban az alkoholizmust tartják a pellagra legfőbb okozójának [41]. Egyéb okok a felszívódási zavarral járó állapotok, a gyógyszer mellékhatások (pl. TBC elleni szerek) [41].

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A zsírsavak

A többszörösen telítetlen zsírsavak, a linolsav (egy omega-6 zsírsav) és az alfa linolénsav (egy omega-3 zsírsav) hiánya származhat elégtelen szülői táplálásból, valamint felszívódási zavarokból, pl. cisztás fibrózisból. Itt a haj változásai közé tartozik a hajhullás, a szemöldökhullás, és a haj világosodása [3,4]. A telítetlen zsírsavak - a finasterid nevű gyógyszerhez hasonlóan - szabályozhatják az androgén aktivitást az 5-alfa reduktáz gátlása révén [42]. Ezen kívül az arachidonsav (egy omega-6 zsírsav) a hajhagymák burjánzása által serkentheti a hajnövekedést [43]. Egy esszenciális zsírsavhiányos páciensnél a magas linolsav tartalmú pórsáfrány olajjal történő felületi kezelés hajnövést eredményeze [44].

A szelén

A szelén egy esszenciális nyomelem, amely az oxidatív stressz elleni védelemben és a hajhagymák morfogenezisében játszik szerepet. Szelénhiányos patkányoknál megfigyelhető volt a ritkuló szőr [46]. A szelénhiány rizikófaktorai közé tartozik a szelénben szegény talaj (különösen Kína, Tibet és Szibéria egyes részein), a dialízis, a HIV fertőzés, és a felszívódási zavarok [48]. Egy gyerek esettanulmányában beszámolnak a cinkpótlás hatására javuló hajnövésről [49]. Mivel kevés humán vizsgálat van, meglepő, hogy bizonyos hajhullás elleni készítményeket a szeléntartalmukkal reklámoznak. Ez annál is inkább meglepőbb, mivel a szelémszedésből származó szelén toxicitás jól dokumentált [9-11]. A szelén túladagolás eredményezhet általános hajhullást, valamint hólyagos bőr léziókat, bélrendszeri tüneteket és memóriazavarokat.

A D-vitamin

Állatkísérletekből származó adatok szerint a D-vitamin szerepet játszik a hajhagymák növekedési ciklusaiban [50]. A D-vitaminhiány rizikófaktorai: az elégtelen napozás, a száraz bőr, az elhízottság, a gyomorszűkítő műtétek és a zsírfelszívódás zavarai [53]. Egy vizsgálatban nyolc nőnél mutatták ki, hogy a hajhullásuk mértéke arányos volt a szérum D2 vitamin szintjükkel, minél alacsonyabb volt a szintje, annál súlyosabb volt a probléma [54].

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az A-vitamin

Az A-vitamin egy vegyületcsoport, amelybe beletartozik a retinol, a retinál, a retinolsav, és a provitamin karotinoidok. Rágcsálókon végzett vizsgálatokban az étkezési A-vitamin aktiválta a hajhagymák őssejtjeit [55]. Míg az A-vitamin hiányt nem hozták összefüggésbe a hajhullással, a magas szintjét igen. Embereknél az A-vitamin túl magas szintje erős összefüggést mutat a hajhullással, bőr-, látás-, és csont problémákkal [4,8].

Az E-vitamin

Az E-vitaminok családjába tartozó tokotrienolok és tokoferolok erőteljes antioxidánsok. Hiányuk vérszegénységhez, neurológiai problémákhoz és bőrszárazsághoz vezet. Ez a hiánybetegség ritka, leginkább zsírfelszívódási zavarokban alakul ki. Egy vizsgálatban a naponta 100 mg kevert tokotrienolokat kapó résztvevőknél a kontroll csoporthoz képest szignifikánsan növekedett a hajszálak száma [57]. Azonban a túladagolás vérzékenységhez és csökkent pajzsmirigy hormon termelődéshez vezethet.

A biotin

A biotin, vagy H-vitamin a karboxilező enzimek kofaktoraként működik. Hiánya ekcémaszerű bőrproblémákat, alopéciát és kötőhártya gyulladást okozhat [60]. A biotinhiány igen ritka, mivel a bélbaktériumok képesek megfelelő szintet előállítani. Hiány állhat elő bizonyos veleszületett vagy szerzett enzimhiány esetén, antibiotikum kezelés utáni bélflóra egyensúly felboruláskor, illetve antiepileptikuok használatakor. A nyers tojásfehérje nagymértékű fogyasztása is eredményezhet hiányt, mert a benne lévő avidin megköti a biotint. Nincs egyetlen vizsgálat sem, amely kimutatott biotinhiány nélkül kimutatta volna hajhullás csökkentő hatását, enek ellenére rengeteg hajhullás elleni termékben található biotin. Ezt a marketing stratégiát azért választhatták a gyártók, mert a biotin pozitív hatást mutatott a törékeny és rétegesen elváló körmök esetén [62-63].

Az aminosavak és fehérjék

Az elégtelen fehérjebevitel, az alultápláltság miatt kialakuló kwashiorkor és marasmus betegségek eredményezhet hajhullást és hajelvékonyodást [64]. Egy vizsgálatben megnézték az L-lizin szerepét, amely egy, a vas- és cinkfelvételben szerepet játszó esszenciális aminosav. Az L-lizin hozzáadása a vashoz jelentős növekedést eredményezett a szérum ferritin szintben olyan nőknél, akiknél a vaspótlás önmagában nem oldotta meg a hajhullás problémáját [8].

Az antioxidánsok

Az antioxidánsok olyan vegyületek, amelyek megakadályozzák az oxidatív károsodást. Ilyen pl. a cink, az A, a C és az E-vitamin, valamint a polifenolok [71]. Az oxidatív stressz összefüggést mutat a hajhullással. Androgén alopéciás férfiak in vitro hajszemölcs (dermal papilla) vizsgálatában kimutatták, hogy az oxidatív stressz fontos szerepet játszhat a kopaszodó fenotípusnál [72]. Míg a táplálkozással bevitt antioxidánsok kulcsszerepet játszanak az endogén (szervezeten belüli) antioxidáns rendszerben, a kívülről bevitt, nagydózisú antioxidánsok megzavarhatják az oxidáció és antioxidáció egyensúlyát [71].

Következtetés

Míg többféle tápanyaghiány vezethet hajhulláshoz, ezen hiányok szűrését a páciens anamnézise és fizikai vizsgálata alapján kell megállapítani. Tápanyag hiányok kialakulhatnak genetikai rendellenességek, betegségek vagy táplálkozási hibák miatt. A rizikófaktorok megállapítása után szükséges a laboratóriumi vizsgálatok elvégzése. A tápanyaghiányokat mindenképpen rendezni kell. Ami azonban nem világos, hogy pontosan milyen nyomelem szintek az ideálisak a hajhullás megelőzésére vagy korrigálására. Bizonyos szerzők szerint a vasraktárak megnövelése javíthat a hajhulláson, bár a kutatások nem konkluzívak. Minden vasat és cinket szedő pácienst minitorizálni kell a toxicitás kockázata miatt. Vannak olyan tápanyagok, amelyek túladagolása nem csak toxicitáshoz, hanem akár hajhulláshoz is vezethetnek. Ilyenek az A és az E vitamin, valamint a szelén.

(A cikk számozott hivatkozásainak forrása az eredeti cikkben találhatók: Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan 31;7(1):1-10.

Kiegészítés

A különféle vitaminokon túl fontos a hajhullás hormonális okait is kezelni. Az un. férfias hajhullás, ami nőknél is megjelenik menopauza után, a fejtetőt érinti. Itt a hajhagymák dihidrotesztoszteron receptorokat tartalmaznak, és a megnövekedett szintű tesztoszteron egy része, konvertálódva dihidrotesztoszteronná, gátolja a hajhagymák működését. Ez lassan hajvékonyodáshoz, majd a hajnövekedés leállásához vezet. A dihidrosztesztoszteron hajkárosító hatását a hormon kialakulásáéert felelős az 5-alfa-reduktáz nevű enzim gátlásával, ill. a dihidrotesztoszteron receptor blokkolásával lehet elérni. (lásd. Hajszálon múlhat)

A kutatások kimutatták, hogy a spermidine nevű, a kalóriacsökkentést hatását utánzó vegyület serkenti a hajnövekedést (Ramot és mtsi., 2011; Rinaldi és mtsi., 2017). A férfias típusú kopaszodásban szenvedőknél kifejezetten alacsonyabb spermidine koncentrációt találtak a hajszállakban (Lee és mtsi., 2019). A spermidine étrendkiegészítőként kapható, egy hátránya azonban van: búzacsirából készül, ezért minimális gluténttartalommal rendelkezik. Ezt ki lehet részben védeni gluténbontó enzimmel, ami az ígéret szerint a glutén 85%-át már a gyomorban semlegesíti. Mindenesetre gluténérzékenyeknek így sem ajánlott.

Hivatkozásokat lásd. lejjebb!

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

Lee YR, Lew BL, Sim WY, Lee J, Hong J, Chung BC. Altered polyamine profiling in the hair of patients with androgenic alopecia and alopecia areata. J Dermatol. 2019 Nov;46(11):985-992.

Ramot Y, Tiede S, Bíró T, Abu Bakar MH, Sugawara K, Philpott MP, Harrison W, Pietilä M, Paus R. Spermidine promotes human hair growth and is a novel modulator of human epithelial stem cell functions. PLoS One. 2011;6(7):e22564.

Rinaldi F, Marzani B, Pinto D, Ramot Y. A spermidine-based nutritional supplement prolongs the anagen phase of hair follicles in humans: a randomized, placebo-controlled, double-blind study. Dermatol Pract Concept. 2017 Oct 31;7(4):17-21.