Susan Goldschein:
Természetes gyógymódok a magas kortizolszint csökkentésére

Fordította:Czárán Judit

Forrás:Susan Goldschein: Natural Methods to Suppress Destructive Cortisol. Life Extension Magazine, 2017 március

A kortizol nevű hormont stressz hatására termeli a szervezet. A magas kortizolszint gyorsítja az öregedést, például azáltal, hogy akadályozza az immunrendszer megfelelő működését, és megemeli a vércukorszintet. Vannak azonban természetes gyógymódok, amelyek gátolják a túlzott kortizoltermelést. Ez azért fontos, mert a magas kortizolszint növeli a korai halál kockázatát.

 

A Google adatkezelési elvei

 

A stressz például azért is veszélyes, mert megemeli a kortizolszintet,1 ami romboló hatással van a testünkre, és gyorsítja az öregedést. Mégpedig nemcsak a belső szerveink öregedését, hanem a külsőnkét is: a magas kortizolszintű emberek idősebbnek látszanak a korunknál.2 Ráadásul a magas kortizolszint magasabb mortalitással is jár, mivel növeli a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a metabolikus szindróma és egy sor neurodegeneratív betegség kockázatát.3-6

Az orvosok ilyenkor többnyire valami addiktív stressz- és szorongáscsökkentő gyógyszert írnak fel a betegnek, amelyek időlegesen javítanak az állapotán, de a hozzászokás miatt hosszú távon nem hatásosak.

Szerencsére a tudósok mára már számos olyan természetes vegyületet azonosítottak, amelyekkel humán vizsgálatokban is jelentős kortizolszint csökkenést tudtak elérni. Ezek a természetes vegyületek elnyomják azokat a toxikus reakciókat, amelyekkel a szervezet a szorongásra és a stresszre reagál, és amelyek napjainkban számos krónikus betegséget okozói.

A cég általam ajánlott kedvezményes termékei itt tekinthetők meg


A magas kortizolszint életveszélyes

A kortizol egy glükokortikoid hormon, amelyre szükségünk van az életben maradáshoz. Ám krónikus stressz hatására a kortizol szintje a szervezetben kórosan megemelkedik, ami számos egészséget és az életet veszélyeztető betegséget okoz.

Sajnálatos módon a legújabb vizsgálatok szerint a krónikusan magas kortizolszint szoros kapcsolatot mutat a halálozási kockázattal. Az egyik vizsgálat szerint például a magas kortizolszinttel bíró férfiaknak 63, míg a magas kortizolszinttel bíró nőknek 82 százalékkal nagyobb a halálozási kockázatuk, mint azoknak, akiknek alacsonyabb a kortizolszintjük.7

Speciálisan a kardiovaszkuláris betegségek tekintetében a halálozási kockázatuk még ennél is nagyobb a magas kortizolszinttel bíróknak: az egyik vizsgálat ötszörös halálozási kockázatot mutatott mind azoknál, akiknek volt valamilyen ismert szív- és érrendszeri betegségük, mind pedig azoknál, akiknek eredetileg nem volt más kockázati tényezőjük.3

A magas kortizolszint az egész szervezetre romboló hatással van, és növeli számos öregedést gyorsító betegség, például az elhízás, a magas vérnyomás, a 2-es típusú cukorbetegség vagy a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát, továbbá növeli a fertőzésekre való hajlamot, a csontritkulás, a depresszió és bizonyos neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór kockázatát.2, 3, 7-12

Egy másik vizsgálat azt találta, hogy a magas kortizolszint kapcsolatot mutat a magasabbnak érzékelt életkorral, azzal az korral, amire ránézésre saccoljuk az illetőt. Vagyis a magas kortizolszinttel bíró személyek öregebbnek látszanak a koruknál, mivel az arcvonásaikra is "kiül", hogy a szervezetük gyorsabban öregszik. Az érzékelt életkor ismert módon kapcsolatot mutat a betegségekkel és a halálozási kockázattal.2

Még szubmikroszkopikus bizonyíték is van rá, hogy a kortizol gyorsítja az öregedést. A krónikusan magas kortizolszint együtt jár a telomerek, a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok megrövidülésével.13, 14 Ahogy a telomerek megrövidülnek, a sejtek, amelyek hordozzák őket, egyre közelebb kerülnek a hasznos életük végéhez, és végül elöregítik a szöveteket és a szerveket is, amelyekben találhatók.

A stressz - legyen az érzelmi, lelki, fizikai vagy biokémiai stressz - részben azért káros, mert megemeli a kortizolszintet. A stressz csökkentésére tett erőfeszítések nagyon hasznosak, de tudnunk kell, hogy a stresszt teljesen nem tudjuk kiiktatni az életünkből, ráadásul az erre tett erőfeszítések sokszor csak még nagyobb stresszt okoznak. Ezért olyan fontos, hogy csökkentsük a stressz által megnövelt kortizolszintet, ha már a stresszt magát nem tudjuk teljes egészében kiküszöbölni.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Ezért is nagy szó, hogy a tudósok találtak olyan a természetes vegyületeket, amelyek képesek csökkenteni a szervezet kortizolszintjét. Nézzük, melyek ezek.

Amit tudni érdemes a kortizolszint csökkentéséről

  • Míg a stressz maga nem megszüntethető, ma már tudunk tenni az ellen, hogy a stressz hatására veszélyes mértékben megnövekedjen a vérünkben a kortizol szintje.
  • A kortizol egy stressz hatására termelődő hormon, amely rövidtávon hasznos, ugyanakkor a krónikus stressz krónikusan magas kortizolszinthez vezet, ami veszélyes.
  • A magas kortizolszint hasonló tüneteket okoz, mint a szteroidok túladagolása: hasi elhízás, emelkedett vércukorszint, magas vérnyomás, vérzsír problémák, csontritkulás és neurodegeneratív betegségek.
  • A licsi-zöldtea keverék biológiailag jól hasznosuló polifenolokat tartalmaz, és humán vizsgálatok tanúsága szerint nagymértékben csökkenti a kortizolszintet.
  • A magnólia és a filodendron fák kérgéből nyert kivonatok kombinálásával ugyancsak csökkenthető a kortizolszint és a stressz.
  • Ezek a szerek akár egymással kombinálva is biztonságosak és hatékonyan csökkentik a vér kortizolszintjét, javítják az emésztést és segítik az egészséges öregedést.

A licsiben levő polifenolok csökkentik a kortizolszintet

A licsit legalább a 11. század óta termelik Kínában.16 Ez a gyümölcs gazdag polifenolokban, amelyek egy sor fontos biológiai aktivitást serkentenek, például csökkentik az oxidatív stresszt, a gyulladást és a kortizolszintet.16

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


A legtöbb boltban kapható licsi-termék hosszúláncú polifenolokat tartalmaz, amelyek a gyomor- és béltraktusból nehezen szívódnak fel.

Egy szabadalmazott módszer segítségével a tudósok ma már képesek csökkenteni a polifenolok méretét, például zöldtea katechinek hozzáadásával.17 Az így kapott molekula sokkal stabilabb és biológiailag sokkal aktívabb. Mikor a kutatók tesztelték a licsi-zöldtea keverék biológiai hasznosulását az emberi szervezetben, azt tapasztalták, hogy a vizsgálati személyek vérében található polifenol mennyisége a háromszorosára nőtt ahhoz képest, mint mikor csak közönséges licsikivonatot adtak nekik.18

Humán vizsgálatok tanúsága szerint a licsi-zöldtea keverék képes csökkenteni a kortizolszintet, és segít a stressz egyéb káros fiziológiai hatásainak a leküzdésében is.

Egy vizsgálatban a kutatók 19 ülő életmódot folytató, de egyébként egészséges férfi önkéntest néztek meg.16 A vizsgálati személyek random módon vagy placebót vagy 100 mg vízben oldott licsi-zöldtea keveréket kaptak négy héten keresztül. Mindegyiküknek megnézték a kortizolszintjét, a gyulladásmárkereit és más fontos egészségügyi mutatóit a kúra előtt és után.

A kúra végére a licsi-zöldtea keverékkel kezelteknek szignifikánsan csökkent mind a kortizolszintjük, mind a gyulladásos citokin IL-1béta és IL-6 márkereik a placebo csoporthoz képest.

Mivel a sportolás ismert módon növeli mind a kortizol-, mind a gyulladásszintet, a vizsgálati személyeket edzés után is tesztelték. Kiderült, hogy az említett vegyületek szintje szignifikánsan kevésbé emelkedett a licsi-zöldtea keveréket fogyasztók csoportjában, ami arra utal, hogy a licsi-zöldtea keverék képes gátolni a stressz által okozott kortitolszint- növekedést, miközben az alap kortizolszintet is csökkenti.

Ezt a megállapítást egy másik vizsgálat is igazolta, amelyben 10 egészséges férfi egyetemista kapott naponta kétszer 100 mg licsi-zöldtea keveréket 10 napon keresztül, és utána fizikai aktivitást kellett kifejteniük alacsony oxigénellátottság mellett stressz kiváltása céljából.19

Miközben az étrend-kiegészítők használata előtt mindkét csoportnak hasonló volt a kortizolszintje, a placebo csoportba tartozók kortizolszintje jóval nagyobb mértékben megemelkedett a stresszes edzés hatására, mint a licsi-zöldtea keveréket fogyasztóké.

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Egy harmadik vizsgálat is hasonló eredményre jutott, csak ott más kortizolszint növelő stresszhelyzetnek tették ki vizsgálati személyek szervezetét. Ebben a vizsgálatban egészséges fiatal férfiak vagy placebót vagy 100 mg licsi-zöldtea keveréket kaptak fél órával azelőtt, hogy egy fél órára forró vízbe kellett meríteniük az alsó lábszárukat.20

Itt is megmérték a résztvevők kortizol- és gyulladásos citokin szintjét a stresszhelyzet előtt és után, és itt is az derült ki, hogy a licsi-zöldtea keverékkel kezeltek vérének kortizol-, illetve IL-1béta és IL-6 koncentrációja szignifikánsan alacsonyabb volt a forró vizes lábáztatás után. Ez a hatás ráadásul a stresszhelyzet elmúltával is megmaradt, akár két órán keresztül is.

Az étrend-kiegészítőt fogyasztó férfiak bőrének a hőmérséklete, illetve a belső testhőmérséklete szignifikánsan kevésbé emelkedett meg a forró víznek való kitettségük alatt, ami arra utal, hogy stresszhelyzetben összességében jobban működött a testkontrolljuk.

Ezeket a megállapításokat később további vizsgálatok is alátámasztották, amelyek mind azt mutatták, hogy a licsi-zöldtea keverék fogyasztása segít megelőzni a testhőmérséklet hő hatására történő megemelkedését, jótékonyan csökkentve ezzel az izzadás okozta folyadékveszteséget, továbbá megelőzve az immunrendszer reagálásának stresszhelyzetekben való eltompulását is.29-32

Az emelkedett Interleukin-6 szint megrövidíti az életet

Az immunfunkciók korral járó romlása nemcsak azt jelenti, hogy a szervezet nehezebben küzd meg a fertőzésekkel és a rosszindulatú elváltozásokkal, hanem azt is, hogy nő az elhalálozás kockázata.

Fiatal korunkban bőven el vagyunk látva naív T-sejtekkel, amelyek készen állnak rá, hogy megküzdjenek a baktériumokkal, a vírusokkal és a daganatokkal. Miután ezek a sejtek elvégezték a dolgokat, memória T-sejtekké válnak, amelyek már csak ugyanazokra a baktériumokra, vírusokra, stb. reagálnak, amelyekkel korábban már találkoztak. Ezt az eltolódás az immunsejt populációkban az jellemzi, hogy nő a memória T-sejtek száma, amelyek gyulladáskeltő jelzéseket bocsátanak ki, amelyek az egész szervezetben pusztítást végeznek.21

Az egyik leghalálosabb ilyen gyulladáskeltő jelzés az interleukin-6 (IL-6) nevű citokin.22

Egy humán vizsgálatban megnézték a licsi-zöldtea keverék hatását a kortizolszintre és az olyan gyulladásmárkerekre, mint az IL-6. A vizsgálat végén a kutatók azt állapították meg, hogy az étrend-kiegészítőt fogyasztó személyeknek szignifikánsan alacsonyabb volt a kortizol- és az IL-6 szintjük.16

Az emelkedett IL-6 szint kétszeres mortalitási kockázatot jelent,23 de szerepet játszik számos neurodegeneratív folyamatban is, amilyen a gyengeség, törékenység, amiben sok idős ember szenved.24-27 Itt jegyezzük meg, hogy az egészséges százéveseknek ismert módon rendkívül alacsony az IL-6 szintjük.28

Bizonyos fák kérgének a kivonata segít csökkenteni a kortizolszintet

A Magnolia officinalis szorongáscsökkentő hatása már korábban is ismert volt, ráadásul a hasznos liliomfa kéreg nem rendelkezett a szorongáscsökkentő gyógyszerek nem-kívánt mellékhatásaival.33 Az ázsiai Phellodendron amurense fakéreg kivonat stresszoldó hatását pedig egy állatkísérletben vizsgálták, és megállapították, hogy a kivonat szignifikánsan csökkenti a stresszt anélkül, hogy leszedálná az állatot.33

Humán vizsgálatokban a két kivonat kombinációja mind a stresszoldásban, mind a stressz okozta magas kortizolszint csillapításában jól szerepelt. Az egyik ilyen vizsgálatba 56 mérsékelten stresszes, de egyébként egészséges nőt és férfi vontak be.34 A vizsgálati személyek naponta kétszer 250 mg kombinált fakéreg kivonatot vagy placebót kaptak 4 héten keresztül.

Az étrend-kiegészítőt szedő csoport kortizolszintje a vizsgálat végén 18%-kal volt alacsonyabb, mint a placebo csoporté. Ezzel egyidejűleg az étrend-kiegészítőt szedő csoport tagjainak javult a hangulatuk, csökkent a stressz-szintjük, kevésbé voltak depressziósok, ingerültek vagy fáradtak, ami minden valószínűség szerint az alacsonyabb kortizolszintjüknek volt köszönhető.

Két másik vizsgálatban a résztvevők naponta háromszor szedték be a 250 mg-os adagot. Az egyikben, amit egyébként egészséges, de túlsúlyos, menopauza előtti nők körében végeztek, azt állapították meg, hogy az étrend-kiegészítő több különböző skála és pontrendszer szerint is szignifikánsan csökkentette a szorongást.33 A másik, a placebo csoportban 6 hét után jelentős súlynövekedést tapasztaltak, ami az étrend-kiegészítőt szedő csoportban nem volt megfigyelhető.35

A cég összes kedvezményes terméke itt tekinthető meg


Az étrend-kiegészítőt fogyasztóknak mindkét vizsgálatban csökkent a kortizolszintje a placebo csoporthoz képest, de a különbség statisztikailag nem volt szignifikáns, ami talán a viszonylag kisszámú mintának tudható be.

Az emelkedett kortizolszint veszélyeit régen ismerjük

Ennek a folyóiratnak (az Anti-Aging News-nak) az 1984-es kiadása alapos beszámolót közölt a magas kortizolszint öregedést gyorsító hatásairól. A cikk nem nagyon tudott mást ajánlani a kortizolszint csökkentésére, mint C-vitamin, aszpirin és más, az Egyesült Államokban nem jóváhagyott gyógyszerek szedését.

33 évvel később azonban a tudósok találtak olyan természetes gyógymódokat, amelyek segítségével csökkenteni lehet a vér magas kortizolszintjét. Ez nagy előrelépés a degeneratív öregedés egy életveszélyes faktorának semlegesítésében.

Összefoglalás

A krónikus stressz megemeli, illetve magasan tartja a kortizol nevű stresszhormon szintjét a szervezetben.

A magas kortizolszint felelős az életveszélyes metabolikus szindróma számos összetevőjéért, valamint más olyan egészségügyi problémákért, mint az immunszuppresszió, a csontritkulás vagy a különböző idegrendszeri betegségek.

Napjainkban azonban vannak már eszközeink a kortizol káros hatásainak csökkentésére, még ha a stresszt nem is tudjuk teljesen kiiktatni az életünkből.

A licsi-zöldtea keverék, valamint a Magnolia és a Phellodendron fák kérgéből nyert kivonat bizonyítottan képes csökkenteni a kortizol szintjét az emberi szervezetben.

Márpedig a krónikusan magas kortizolszint csökkentésével részben megszüntethetők az öregedéssel járó leggyakoribb egészségügyi problémák okai.

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre

 

 

Hivatkozások:

1. Christensen H, Boysen G, Johannesen HH. Serum-cortisol reflects severity and mortality in acute stroke. J Neurol Sci. 2004;217(2):175-80.

2. Noordam R, Gunn DA, Tomlin CC, et al. Cortisol serum levels in familial longevity and perceived age: the Leiden longevity study Psychoneuroendocrinology. 2012;37(10):1669-75.

3. Vogelzangs N, Beekman AT, Milaneschi Y, et al. Urinary cortisol and six-year risk of all-cause and cardiovascular mortality. J Clin Endocrinol Metab. 2010;95(11):4959-64.

4. Hackett RA, Kivimaki M, Kumari M, et al. Diurnal Cortisol Patterns, Future Diabetes, and Impaired Glucose Metabolism in the Whitehall II Cohort Study. J Clin Endocrinol Metab. 2016;101(2):619-25.

5. Constantinopoulos P, Michalaki M, Kottorou A, et al. Cortisol in tissue and systemic level as a contributing factor to the development of metabolic syndrome in severely obese patients. Eur J Endocrinol. 2015;172(1):69-78.

6. Bernardi F, Lanzone A, Cento RM, et al. Allopregnanolone and dehydroepiandrosterone response to corticotropin-releasing factor in patients suffering from Alzheimer's disease and vascular dementia. Eur J Endocrinol. 2000;142(5):466-71.

7. Schoorlemmer RM, Peeters GM, van Schoor NM, et al. Relationships between cortisol level, mortality and chronic diseases in older persons. Clin Endocrinol (Oxf). 2009;71(6):779-86.

8. Cohen S, Janicki-Deverts D, Doyle WJ, et al. Chronic stress, glucocorticoid receptor resistance, inflammation, and disease risk. Proc Natl Acad Sci U S A. 2012;109(16):5995-9.

9. Duggal NA, Upton J, Phillips AC, et al. NK cell immunesenescence is increased by psychological but not physical stress in older adults associated with raised cortisol and reduced perforin expression. Age (Dordr). 2015;37(1):9748.

10. Notarianni E. Hypercortisolemia and glucocorticoid receptor-signaling insufficiency in Alzheimer's disease initiation and development. Curr Alzheimer Res. 2013;10(7):714-31.

11. Popp J, Wolfsgruber S, Heuser I, et al. Cerebrospinal fluid cortisol and clinical disease progression in MCI and dementia of Alzheimer's type. Neurobiol Aging. 2015;36(2):601-7.

12. Toledo JB, Toledo E, Weiner MW, et al. Cardiovascular risk factors, cortisol, and amyloid-beta deposition in Alzheimer's Disease Neuroimaging Initiative. Alzheimers Dement. 2012;8(6):483-9.

13. Aulinas A, Ramirez MJ, Barahona MJ, et al. Telomeres and endocrine dysfunction of the adrenal and GH/IGF-1 axes. Clin Endocrinol (Oxf). 2013;79(6):751-9.

14. Tomiyama AJ, O'Donovan A, Lin J, et al. Does cellular aging relate to patterns of allostasis? An examination of basal and stress reactive HPA axis activity and telomere length. Physiol Behav. 2012;106(1):40-5.

15. Available at: https://hort.purdue.edu/newcrop/morton/lychee.html. Accessed November 21, 2016.

16. Lee JB, Shin YO, Min YK, et al. The effect of Oligonol intake on cortisol and related cytokines in healthy young men. Nutr Res Pract. 2010;4(3):203-7.

17. Available at: http://oligonol-net.com/e/about.html. Accessed November 22, 2016.

18. Miura T, Kitadate K, Fujii H. The Function of the Next Generation Polyphenol, "Oligonol". Biotechnology in Functional Foods and Nutraceuticals: CRC Press;2010:91-102.

19. Nagasawa J, Sugiyama K, Uchimaru J. Oxidative stress in hypobaric and normobaric hypoxia and antioxidant effect of Oligonol. Japan J Mountain Med. 2010;30:118-24.

20. Shin Y-O, Lee J-B, Min Y-K, et al. Effect of oligonol intake on cortisol and cytokines, and body temperature after leg immersion into hot water. Food Science and Biotechnology. 2011;20(3):659-63.

21. Available at: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1046/j.1365-2567.2002.01447.x/epdf. Accessed December 1, 2016.

22. Scheller J, Chalaris A, Schmidt-Arras D, et al. The pro- and anti-inflammatory properties of the cytokine interleukin-6. Biochim Biophys Acta. 2011;1813(5):878-88.

23. Harris TB, Ferrucci L, Tracy RP, et al. Associations of elevated interleukin-6 and C-reactive protein levels with mortality in the elderly. Am J Med. 1999;106(5):506-12.

24. Ershler WB, Keller ET. Age-associated increased interleukin-6 gene expression, late-life diseases, and frailty. Annu Rev Med. 2000;51:245-70.

25. Ferrucci L, Harris TB, Guralnik JM, et al. Serum IL-6 level and the development of disability in older persons. J Am Geriatr Soc. 1999;47(6):639-46.

26. Hubbard RE, O'Mahony MS, Savva GM, et al. Inflammation and frailty measures in older people. J Cell Mol Med. 2009;13(9b):3103-9.

27. Maggio M, Guralnik JM, Longo DL, et al. Interleukin-6 in aging and chronic disease: a magnificent pathway. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2006;61(6):575-84.

28. Franceschi C, Olivieri F, Marchegiani F, et al. Genes involved in immune response/inflammation, IGF1/insulin pathway and response to oxidative stress play a major role in the genetics of human longevity: the lesson of centenarians. Mech Ageing Dev. 2005;126(2):351-61.

29. Lee J, Shin Y, Murota H. Oligonol supplementation modulates plasma volume and osmolality and sweating after heat load in humans. J Med Food. 2015;18(5):578-83.

30. Lee JB, Shin YO. Oligonol supplementation affects leukocyte and immune cell counts after heat loading in humans. Nutrients. 2014;6(6):2466-77.

31. Lee JB, Shin YO. Beneficial effect of Oligonol supplementation on sweating response under heat stress in humans. Food Funct. 2014;5(10):2516-20.

32. Shin YO, Lee JB, Song YJ, et al. Oligonol supplementation attenuates body temperature and the circulating levels of prostaglandin E2 and cyclooxygenase-2 after heat stress in humans. J Med Food. 2013;16(4):318-23.

33. Kalman DS, Feldman S, Feldman R, et al. Effect of a proprietary Magnolia and Phellodendron extract on stress levels in healthy women: a pilot, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Nutr J. 2008;7:11.

34. Talbott SM, Talbott JA, Pugh M. Effect of Magnolia officinalis and Phellodendron amurense (Relora(R)) on cortisol and psychological mood state in moderately stressed subjects. J Int Soc Sports Nutr. 2013;10(1):37.

35. Garrison R, Chambliss WG. Effect of a proprietary Magnolia and Phellodendron extract on weight management: a pilot, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Altern Ther Health Med. 2006;12(1):50-4.