Feliratkozás hírlevélre

Print Friendly and PDF

Lelke rajta: A tetoválás pszichológiájáról

szerkesztette: Singer Magda

A kötet szerzői: Buda Béla, Csernus Imre, Fehér József, Feldmár András, Gémes István, Horányi Krisztián, Kocz Orsolya, Szendi Gábor és Soma.

 

 

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetoválás ősidőktől kezdve létezik, változatos utakat járt be, eltűnt, majd újra fel-felbukkant az évszázadok vonulatában. Napjainkban reneszánszát éli, és éppen azon "mesterkedik", hogy gyökeresen átformálja az emberekben meglévő előítéleteket, tévhiteket, és arra kényszerít, hogy megvizsgáljuk e jelenség mélyén lévő jelentéstartalmakat.

Lassan-lassan a legmegátalkodottabb ítélkezőnek is észre kell vennie, hogy a tetováltató emberek köre már régen nem a társadalom kirekesztettjeiből áll. Megfordul a szalonokban üzletember, orvos, politikus, postás, könyvesbolti eladó, adminisztrátor, könyvelő és még sorolhatnánk vég nélkül. Ami pedig a választott ábrákat illeti, nos, hol vannak már az átlőtt szívek, és "Marcsi szeretlek" szövegek! Az emberi testeken sokszor lélegzetelállító művészi festmények díszelegnek, amelyek többdimenziósak, színesek, élethűek.

Ha arra keressük a választ, vajon mi motiválhatja a mai kor emberét, amikor tetoválásra szánja el magát, többnyire nem individualista törekvések, önkifejezés jut eszünkbe, hanem exhibicionizmus, szembenállás, lázadás. A "művészet" szó vonatkozásában pedig érdekes lenne megvizsgálni, hány ember akad, aki ide sorolja a tetoválást is.

Ideje, hogy oszlassuk azt a ködöt, ami a tetoválás körül terjeng. Megpróbáljuk bemutatni, mit is fejez ki valójában, megismerni közelebbről, és megbarátkozni vele. Az ismeretlen mindig kicsit félelmetes, a megismerés közelséget eredményez. Nem az a cél, hogy magunk is szaladjunk azonnal egy tetováló szalonba, csupán annyi, hogy egy létező jelenséggel - és egyre több, tetovált embertársainkkal - szembeni előítéleteink csökkenjenek, a toleranciánk pedig nőjön. De ha lehet, ne érjük be ennyivel! Hagyjuk, hogy színes világunkban önfeledten csodálkozzunk rá olyan érdekességekre, különlegességekre, és igen, szépségekre is, amelyet eddig fals vélekedéseink nem engedtek meglátni, ezáltal megfosztottuk magunkat a megismerés gazdagító örömétől. Próbáljunk a tetoválásra úgy tekinteni, mint egy játékos, bátor önkifejezésre, egy ember individualista törekvésére, legbelső énjének kifejeződésére.

Kötetünkben neves pszichiáterek, pszichológusok mondják el véleményüket a tetoválás kérdéseiről, de természetesen megszólalnak az érintettek is: tetováló művész, szalon tulajdonos, és tetoválást viselők. A vélemények egyes részletekben egyeznek, máskor szemben állnak egymással, ami izgalmassá teszi a könyvet, és teljes szabadságot ad az olvasónak saját álláspontjának kialakításában.

 

A Google adatkezelési elvei

 

Tetszett a cikk? Még nem regisztrált? Iratkozzon fel hírlevelemre!

Feliratkozás hírlevélre